Bizonyos paradicsomfajták vetőmag nélküli módon történő termesztése nyílt területen

Néhány paradicsomfajtát palánták nélkül is termeszthetnek. Az ilyen paradicsom termesztésének számos módja is van. Teljes értékű palánták termesztése nem könnyű, ezért az amatőr kertészek gyakran vásárolják meg őket a piacon, ami általában bizonyos kockázatot jelent a nem megfelelő minőségű vagy rossz változatosság megszerzésében.

Ebből a helyzetből a paradicsomtermesztés magtalan módja lehet. A paradicsommagokat közvetlenül a földbe vetik, ahol folyamatosan növekednek. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy ezzel a módszerrel a paradicsom termeszthető mind a déli régiókban, mind a hidegebb éghajlati övezetben.

Különféle ültetési módszerek

A paradicsomnak kétféle bokor lehet: nagyon magas (meghatározatlan) és alacsony (determináns). Az alacsony fajták hajlamosak legfeljebb 1 méter növekedésre. Bokroknak 3-6 fő és oldalsó száruk van, mostohaapjaik általában az alsó részen vannak kialakítva.

A határozatlan fajtáknak jelentős szármagassága lehet. A fő szár végén virágverseny alakul ki. A fő szár közelében elhelyezkedő sztyepponok nem hagyják abba a növekedést. Ez a folyamat a teljes növekedési időszakban folytatódik, és csak a hideg őszi napok kezdetén áll le.

Az ilyen paradicsombokrok magassága meghaladhatja a 2 métert. Általában azonban a gyümölcsös kefék és petefészek megjelenésének intenzitása sokkal kisebb, mint az alulméretes paradicsom képviselőinél.

A paradicsom leírása tartalmazza azt a tényt, hogy a meleget részesítik előnyben. Ha a hőmérséklet 10 fokra esik, akkor a pollen nem képes érni, a petefészek megtermékenyítés nélkül megmarad és összeomlik. A paradicsomtermesztés optimális hőmérséklete +21 és +25 fok között van. Noha a növények szeretik a nedvességet, ennek feleslege negatívan befolyásolhatja a bokrok növekedését és a gyümölcsök érését.

paradicsomfajták

Nagyon fontos a fényáram szükségessége. Ha nem elég, akkor a növények magasságban nyújtódnak, és a gyökerek rosszul fejlõdnek.

A paradicsom inkább a könnyű, magas tápanyagtartalmú talajt részesíti előnyben, ám más talajon is növekedhetnek. Az egyetlen kivétel az erősen savas vagy túl sós.

A Sprint 2 fajta jellemzői és leírása

A legnépszerűbb fajta, amelyet vetőmag nélkül lehet termeszteni, a Sprint 2 paradicsom, amely nem igényel öntettel és becsípődésüket. Egy gyümölcs tömege 50-80 g.

fajta sprint

Egyrészt 6-8 gyümölcs érkezik. A Paradicsom Sprint még kedvezőtlen éghajlati viszonyok között is eredményesen hozhat gyümölcsöt. Nagyon korai érési fajta. A késői ütés nem érinti.E fajta magjait júniusban szabadban vetik el. Ültetési módok - 30 x 50 cm távolságra elosztva, öntözés és takarmányozás szükséges.

A vetési hely kiválasztásának szabályai

A paradicsom ültetési helyét helyesen kell kiválasztani nedvességet elnyelő és könnyen levegőzhető talajjal. Agyag, a nehéz területek lassabban melegednek fel és hajlamosak gyorsan tömörödni. Az ilyen talajokon nem lehet elvárni a korai betakarítást. Ezenkívül a gyökérzet mellett átmenő szoros talajvíz negatívan érinti az ültetett paradicsomot.

A mag nélküli paradicsomnak elégséges napfényre van szüksége a normál növekedéshez. Ezért az ágyak a déli lejtőn helyezkednek el. Ezen a helyen a talaj gyorsabban és jobban felmelegszik. A legkorábbi termést a hely délkeleti lejtőin nyerik. Kevesebb esély van a tavaszi fagyokra.

Ha az otthoni telek sík felülettel rendelkezik, akkor jobb a paradicsomot olyan helyre ültetni, ahol védelem van a szél ellen, vagy építsenek egy speciális védelmet. Középmagasságú sövény közelében ágyakat rendezhet.

A vetésforgó szabályai szerint a parcellákat olyan paradicsomra választják meg, amelyen korábban termesztették:

 • uborka;
 • Fejes káposzta;
 • cukkini.

fajták termesztése

A burgonya és a paprika után a paradicsom ültetése előtt jobb, ha ellenáll egy két-három éves szakadéknak. Nem ajánlott paradicsomot az ültetett burgonya mellett ültetni. A kártevő rovarok és a burgonya betegségek szintén befolyásolhatják a paradicsomot.

Az ágyak előkészítése

Miután kiválasztották a megfelelő helyet, elkezdik az ágyak előkészítését. A szerves műtrágyákat ősszel felviheti, és tavasszal meghintjük trágyával és hamuval.

Az ágyak fölött, amelyeken a vetőmag nélküli paradicsomot el kell vetni, íveket kell felszerelni úgy, hogy a palántákat tetejére fóliával borítsák. Az üres műanyag palackok kis ágyakhoz használhatóak. Ha átvágja őket, fedje le a fiatal növényeket.

Talajvetés

Ajánlott korai paradicsomot ültetni apró bokrokba, mag nélkül. Nem félnek a sűrű ültetésektől, jobb, ha azokat sakktábla mintázatba helyezik a növények között 30 cm-re.

gondatlan módon

Annak érdekében, hogy a jövőben növényekhez lehessen hozzáférni, az mostohaanyakat időben le kell szakítani. Egy lyukba legfeljebb 5 magot vethet be, és másfél centiméter talajréteggel boríthatja őket. Ezután feltétlenül öntse meleg vízzel, és fedje le vágott műanyag palackokkal vagy üvegedényekkel. Feltétlenül fedje le a tetejét egy ívekre feszített fóliával.

Hogyan termeszthető paradicsom palánták nélkül

Az ültetett növényeket, amíg a palánták csíráznak, jobb, ha nem zavarják. Napos és meleg időjárás esetén a film nappali időre kissé kinyitható.

A csírázás után a fölösleges paradicsomnövényeket eltávolítják a lyukból, így 2 növény marad. Szükség esetén átültethetők egy másik helyre. A vetőmag nélküli módon termesztett paradicsom öntözése kisebb mennyiségben történik. Mivel a központi gyökér mélyen a földbe nő, és a búvárkodás során nem zavarja az átültetések, képes az alsó talajrétegekből nedvességet kivonni. Ezeket a növényeket csak hosszabb, száraz időben szabad itatni.

A paradicsom vetőmag nélküli termesztésének természetesen vannak hátrányai:

 • ezt a módszert csak korai érési fajtákra lehet alkalmazni:
 • Az alacsony hőmérsékleti viszonyok miatt az első érett paradicsom 2 héttel később jelenhet meg, mint a palántákat ültető.

Annak ellenére, hogy a szabadban a paradicsom vetőmaggal történő ültetését 1,5 hónappal a vetőmag ültetése után hajtják végre, hogy palántákat szerezzenek, ilyen bokrok gyorsan felzárkóznak velük a fejlődés során.

Az etetés szükségessége

Miután több mint 2 valódi levél megjelent a növényen, az első táplálást elvégezzük.Egy liter kannához 1,5 g ammónium-nitrátot adunk. Egy növénynek 0,5 literre lesz szüksége ehhez az oldathoz.

etetés paradicsom

A következő megtermékenyítés a petefészek megjelenése után történik. Ebben az esetben 20 g szuperfoszfátokat és 10 g kálium-kloridot használunk. Ez alkalommal egy kb. 7 cm mély barázdát húzunk a növények közelébe, amelyet a szártól 15 cm távolságra készítünk, és műtrágyakeveréket öntünk bele. Ezt a felső kötszert helyettesítheti egy négyszögletes bandával, amelyet előzőleg vízzel 1/10 arányban hígítottak. Szeptemberben talajjal szalmával vagy fűrészporral takarhatja le.

Nyári és őszi betakarítás

Mivel a termesztett paradicsom fokozatosan érik, 4 nap elteltével össze kell gyűjteni az érett gyümölcsöket. A tömegérés ideje alatt azonban ezt gyakrabban hajtják végre. A friss fogyasztásra szüretelt paradicsomot érett állapotban szedik.

Ha nem egészen érett gyümölcsöket választ, akkor felgyorsíthatja más gyümölcsök érését a bokoron. Pirossá válhatnak, ha egy rétegben egy sűrű felületen fektetik őket. De nem szabad szem előtt tartani, hogy érett gyümölcsök etilént bocsátanak ki, amely viszont provokálja a szomszédos gyümölcsök érését. A szezon végén, a fagy kezdetén, egyszerre veheti le az összes paradicsomot, még azokat is, amelyek még nem érettek.

Vélemények

Alexandra, Don Rostov: Ebben az évben a Sprint 2 paradicsomot közvetlenül a talajba vettem. A növények nagyon korai voltak, a bokrok erősek voltak. Nem féltek a hűvös éjszakáktól, mivel természetesen edzettek. Úgy gondolom, hogy jövőre ezt a vetésfajtát fogom használni.

Vélemények
 1. Alexey Shelobodkin
  8.08.2019 19:57

  A szégyentelenségednek nincs határa! Sot Sprint 2 MY! Vessen egy pillantást az Állami Nyilvántartásra. Csak a Gavrish, a Mars és az Avista cégeknek szállítottam.

  Válaszolni
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök