A paradicsom nyílt talajban és üvegházban történő termesztésére vonatkozó mezőgazdasági technológiai szabályok

A paradicsom mezőgazdasági technológiája üvegházhatású körülmények között, szabadban vagy egy egyszerű ablakpárkányon nagyon egyszerű. Nem kell nehéz körülményeket teremtenie, nagyon könnyű őket gondozni. Ez a folyamat fokozatosan vonzza az érdeklődést.

A paradicsom kiválasztása a helyes növekedéshez

Ha magadban fogsz paradicsomot termeszteni, különféle fajtákat ültessen be. A ház ablakpárkányán paradicsomot is termeszthet, de különleges fajtájú, törpe típusú. A kiváló terméshez válasszon olyan fajtákat, amelyek régiókba vannak osztva, és az éghajlati viszonyokhoz igazodnak.

Hogyan lehet növekedni nyílt terepen?

A paradicsom szabadföldön történő termesztésének mezőgazdasági technikája szintén nagyon egyszerű. A paradicsomot gyakran csemete módszerrel termesztik. Először azonban üvegházakba kell ültetni, és várni kell, amíg normál méretűvé válnak, majd szabadon ültetni. A hajtások közötti minimális távolság 10-15 centiméter.

Semmi különös a gondozásukban. Csak azt kell ellenőriznie, hogy a hőmérséklet nem ingadozik, normális-e, és hogy a páratartalom megegyezik-e. Nappali hőmérsékleten a legjobb hőmérséklet 20-25 fok, éjjel pedig 8-10-ig tart. Ez a feltétele a paradicsom szabadtéri termesztésének.

termesztési technikák

Növekszik üvegházhatású körülmények között

A polikarbonát üvegházban történő paradicsomtermesztés agrotechnológiája egy kicsit bonyolultabb. Először a paradicsomot egy korábban elkészített üvegházszerkezetbe ültetik, ahol valójában a jövőben növekedni fognak.

Hozamuk az ültetés minőségétől függ. Fontos a helyes paradicsomültetési rendszer használata. A kiváló minőségű palántákat tartalmazó csészéket három-öt centiméter mélységű lyukakba kell ültetni. A növények túlnövényesek, ebben az esetben a szárot legalább tíz centiméter mélyen a talajba helyezheti. De árokat kell ásni. A szár úgy van kialakítva, hogy további gyökerek alakuljanak ki rajta, amelyek a növényt is táplálják.

meleg körülmények között

Hogyan törődik

Fontos tényezők befolyásolják, hogy a csemete miként alakul ki és fejlődik-e a jövőben. Vessen egy pillantást ezekre néhányra.

bili gondozás

Hőfok

Ez a tényező kulcsfontosságú a paradicsom termesztésében. Üvegházhatású körülmények között kívánatos, hogy a hőmérséklet 22-25 fok között maradjon, a talaj pedig 15 fok legyen felmelegítve. Ha a hőmérsékletet fenntartják, a paradicsom gyorsan lerakja az új gyökereket és gyorsan fejlődik.

hőmérsékleti rendszer

Locsolás

2-3 napig tartózkodjon az öntözéstől, mielőtt ültetvényeket ültetne az üvegházba. Ültetés közben liofilizálni kell. Ügyeljen arra, hogy a gyökerek érintkezésbe kerüljenek a talajjal. Ellenkező esetben a növény elkezdené hervadni és betegségeknek lesz kitéve. Az öntözést akkor kell elvégezni, amikor a talaj felszárad.

vízsugár

Trágya

Ültetéskor feltétlenül öntsön műtrágyát a lyukakba. Mivel tökéletes 20 g nitroammofoszka, amely N16, P16, K16-at tartalmaz.

Felhívjuk figyelmét, hogy a gyökerek semmiképpen sem szabad megérinteni a szemcséket, különben megégnek. Ezért keverje össze őket a talajjal. Minden héten táplálkoznia kell, ezt követően feltétlenül bőségesen kell öntözni.

víz műtrágya

Beporzás

A paradicsomnak vannak virágai, amelyek képesek beporzni magukat. Ehhez rázza meg kissé a paradicsomot. Ezt napos időben kell megtenni. Ajánlatos a poszméheket az üvegházba engedni, és ehhez felszerelni egy kaptárt. Akkor a gyümölcs sokkal jobban kötődik.

méh beporzik

Palánták nélkül növekszik

A paradicsomot az üvegházban és a földön is ültetheti palánták használata nélkül. Aztán, már ősszel, meg kell kezdenie az előkészítést a talaj szántása után. Az ültetést már áprilisban vagy május elején megkezdheti. Az ültetés után az első hajtásokra akkor számíthat, amikor a talaj hőmérséklete körülbelül 14-15 fok lesz.

Egyébként érdemes megkísérelni magvak hozzáadását a paradicsomhoz, például retekhez vagy zabhoz. Könnyen átjuthatnak a talaj kéregén keresztül. Feltétlenül adjon hozzá egy speciális fedőréteget - szemcsés szuperfoszfátot.

ültetés palánták nélkül

A műtrágyákról

A növényeket etetni kell, ez jelentősen növeli a terméshozamot. Adja hozzá a "Kemiru Universal" -t minden 10-15 napban. Hígítani kell 50–70 gramm / 10 liter folyadék arányban. Öntsön egy liter minden bokor alá. Az első hetekben, miután a paradicsomot elültették, hozzá kell adni a szuszpenziót, amelyet előzőleg vízben hígított.

gyökér műtrágya

Annak érdekében, hogy a gyümölcsök gyorsabban érjenek, előre elkészített dobozokba kell helyezni őket, a szárakat felfelé, 2-3 rétegben. Szükség van a paradicsom permetezésére Kemiru Lux segítségével (kb. 10-12 gramm 10 liter vízre). Ügyeljen arra, hogy az oldat ne maradjon a lombozaton, pontosabban az alsó részén.

Ha a növényeknek nincs elegendő napfényük, akkor kalciumot kell biztosítania. Ha a virágok hirtelen ok nélkül leesnek, permetezzük a paradicsomot bórsav oldattal, de gyenge koncentrációval, kb. 1 gramm liter vízben.

műtrágya egy pohárban

A helyszín és a talaj megfelelő előkészítése

A paradicsom növekedéséhez szükséges hely kiválasztásakor feltétlenül vegye figyelembe néhány tényezőt:

 1. A helynek naposnak kell lennie, mert a paradicsom imádja a fényt. Tehát elég gyors lesz a jó gyümölcs.
 2. Ne ültesse a paradicsomot mindig ugyanabba a helyre. Fontos, hogy 3-4 évig tartson szünetet.
 3. Ha friss trágyát használtunk műtrágyaként a helyszínen, akkor nem alkalmas paradicsom ültetésére.
 4. Amikor paradicsom termesztése a szabadban, ezt akkor kell tenni, ha a hely kissé megemelkedett, hogy ne maradjon stagnálás vagy felesleges nedvesség.

ásni egy lapáttal

Az ültetési talaj közelebb az őszhez kezd felkészülni. A talajt lombhumuszmal és tehéntrágyával megtermékenyítik. A talajnak savasnak kell lennie, de ellenkezőleg, a vegetáció lassú lesz. Próbálja ültetése előtt ezt kitalálni. Sóska vagy savanyú ültetésével növelheti a savassági szintet. A talajt mész, faszén vagy kréta segítségével deoxidálhatja. Amikor a szükséges anyagokat a talajba juttatja, alaposan ki kell ásni és bőségesen öntözni.

kész föld

A palántákról

A csemete módszert leggyakrabban használják, mivel ez maximális termelékenységet biztosít. A paradicsom palánta ültetésének megkezdéséhez a vetőmagokat március végén vagy április elején kell vetni. A vetőmag optimális hőmérséklete 23-25 ​​fok. Amikor a magok csíráznak, elegendő 13-15 fok. Amikor az első levél megjelenik a hajtásokon, a hőmérsékletet 23-26 fokra lehet emelni.

tiszta levelek

A rúd típusú paradicsom gyökérrendszere, ezért a gyökérnek azt a részét, amely alatta van, meg kell kopasztani. Ennek köszönhetően a gyökérzet sokkal jobban csírázik. A szedést csak akkor lehet elvégezni, amikor az első két levél kialakul. Mielőtt ezt megtenné, feltétlenül öntözze meg őket, hogy könnyebben eltávolítható legyen a tartályból.

Szeretne egy darab földet megszerezni a palántákat, és körülbelül egyharmadával lerövidíteni a gyökeret. A paradicsomot a 8: 8 rendszer szerint kell ültetni, a hozzávetőleges normál légnedvesség 60%.

újságok az ablakon

Milyen betegségek vannak kitéve a paradicsomnak?

A paradicsom általában nagyon ellenálló, ám néha különféle betegségeknek vannak kitéve. Javasolt a megelőzés, hogy a bokrok egészségesek maradjanak és nyugodtan tovább fejlődjenek. Nézzük meg azokat a betegségeket, amelyekkel a paradicsomuk megfertőződhet:

betegség támadt

 1. A felső levelek elkezdenek hullámosodni. Ennek oka az a tény, hogy a növénynek súlyosan hiányzik a kalcium. Ennek elkerülése érdekében tanácsos a zöldségeket etetni kalcium-nitráttal.
 2. A levelek sárgává válnak. Próbáld megszerezni ezeket a leveleket.
 3. Gyümölcsök károsodása apikális rothadással. Ez a betegség abban nyilvánul meg, hogy a gyümölcsökön kalciumhiány miatt barna foltok képződnek. Ugyanúgy oldják meg, mint az első betegség esetén.
 4. Phytophthora. Ez egy nagyon súlyos betegség. A növényeket növekedési időszakukban érinti. A leveleken barna foltok kezdenek kialakulni, amelyek mérete nagyon gyorsan növekszik. Valami hasonló történik a szárokkal. Ebben az esetben gyakrabban szellőztetnie kell az üvegházat, kevesebb vizet kell mosni, és réz-oxi-klorid oldattal kell kezelnie.
 5. A barna folt kellemetlen gombás betegség. Képes teljesen elpusztítani a paradicsomot. Nagyon világos, sárga színű foltok formájában nyilvánul meg. Fokozatosan megváltozik a szín, és fehér virágzás is kialakul. A probléma kiküszöbölése érdekében gyakrabban kell szellőztetni és kezelni réz-kloriddal.

egészséges gyökerek

Hogyan válasszuk ki a paradicsomot

Az összegyűjtési időszak július-augusztus. A paradicsomot két, néha akár három hónapig is betakarítják. A paradicsom szedésének idejét befolyásolja az ültetési időszak. A szabadban termesztett korai paradicsom június elején kezd érni. Ha a paradicsom későn érlelődik, akkor augusztus eleje körül érlelik. Ha olyan fajtákat szed, amelyek célja a sózás, akkor ezt tanácsos korábban megtenni, mint az első fagy.

Vigyázzon, amikor szedte a gyümölcsöt, mert véletlenül megsérülhet vagy megkarcolódhat. A rossz gyümölcsöket is aprítják, az éretlen gyümölcsök éréséig megmaradnak.

aratás

Paradicsomot termesztünk az ablakpárkányon

Van ilyen változatosság paradicsom, mint "erkély csoda", Pontosan ez a tökéletes paradicsom palánták termesztésére a ház erkélyén. Kicsi gyümölcséről híres, ám nagyon kellemes illata és íze van.

edények vannak

E fajta termesztése egyszerű. Vegye ki a magokat és ültesse őket egy speciális dobozba, ahol a talajt már elöntötték. Ezután tegyen valamit a tetejére, például üveg vagy polietilén. Ezután gyakrabban kell öntöznie, mihelyt a föld megszáradni kezd. Helyezze a tartályt paradicsommal jól megvilágított helyre, a hőmérséklet szobahőmérsékletű legyen. Havonta kb. Egyszer meg kell műtrágyázni a paradicsomot, ügyeljen arra, hogy a hideg levegő ne kerüljön be a házba.

Körülbelül 100 nap múlva a paradicsom megkezdi az érést, és minden bokor másfél-két kilogrammot fog hozni. Nagyszámú gyümölcs esetén az ágakat össze kell kötni, különben eltörtek.

paradicsom az ablakpárkányon

Következtetés

A jó hozam elérése érdekében be kell tartani a paradicsomtermesztés mezőgazdasági technológiáját.A jó eredmények eléréséhez használja az általunk nyújtott módszereket és útmutatásokat. Ügyeljen arra, hogy megelőzze a betegségeket, táplálja és feldolgozza a bokrokat.

Vélemények
 1. Nina
  8.08.2018 14:47

  Úgy döntöttem, hogy maga magról nevelt növényeket termesztek ebben az évben. Használt biotrágya a megbízhatóság érdekében BioGrow, a magokat áztatta. A palánta erősnek bizonyult, a szár erős. Mielőtt áprilisban ültettem, megkeményíttem a palántákat az erkélyen. Most vannak olyan paradicsomok, mint egy bajonett, rovaros, és minden egyes ágon sok darabban lógtak. A műtrágyázásnak valószínűleg van értelme.

  Válaszolni
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök