Fedőanyagok változatai a gyomirtáshoz és annak megfelelő felhasználása

A gyomlálást gyakran használják a gyomnövények leküzdésére, bár a kertészek ezt a tevékenységet nem nevezik könnyűnek és élvezetesnek. Az ágyak gondozását azonban megkönnyítheti a gyomnövények bevonása. Ma a piacon kiváló minőségű padlóburkolatok találhatók különböző árkategóriákban. A takaróanyag miatt az ágyak szépen és ápoltan működnek, miközben nem gátolják a termesztett növények növekedését.

A burkolóanyag működésének elve

Az ágyak és virágültetvények burkoló anyaga nem engedi át a napfényt, ami az élet során a gyomnövényekhez szükséges. A gyomok nem jutnak el a fénybe, a biokémiai reakciók megszakadnak a szövetekben, a gyökérrendszer kiszárad. A növények meghalnak.

Annak érdekében, hogy csak a gyomok legyenek érintettek, és a megművelt fajok sértetlenek maradjanak, az anyagot óvatosan fektetik az ágyakra, rögzítik, és a megművelt növények elhelyezkedésének megfelelő helyeken lyukakat vágnak.

A modern típusú talajtakarók nemcsak megbízhatóan védik a gyomnövényzet növekedését, hanem nem provokálják a gyökérpusztulást, a gombás betegségek kialakulását sem. Nemcsak az ágyakat és a virágágyásokat fedik le, hanem a személyes parcellán lévő utakra is kiterjednek, hogy megakadályozzák a gyomok áthatolását a tányérok között. Sűrűbb anyagot helyezünk az ágyak közé a helyszín tiszta állapotának megőrzése érdekében.

A sűrű borítás segít megszabadulni a talaj kártevőitől. A rovaroknak nehézségek vannak a térbeli orientációval, nem tudnak szaporodni.

takaróanyag gyomnövényekből

Előnyök és hátrányok

A borítóanyag használatának fő előnye a zöldség-, bogyós- és virágnövények gondozásának megkönnyítése. A talajtakarás népszerű, mert:

 • védi a talaj felső rétegét a káros környezeti feltételektől, megakadályozza, hogy a növények elszáradjanak a nedvesség és tápanyagok hiányától, a felesleges napfénytől, a heves esőzésektől;
 • olyan mikroklimatikus feltételeket teremt, amelyek ideálisak a megművelt növényzet fejlődéséhez, de kedvezőtlenek a bakteriális fertőzés szaporodásához;
 • egyszerűsíti a művelt növények gondozását célzó tevékenységek végrehajtását;
 • egyaránt alkalmas nyílt területeken és üvegházban történő használatra;
 • sűrű felépítése miatt hosszú élettartamú (akár 8-12 évszak), működés közben nem veszíti el a minőségét és megjelenését.

A burkolószövet hátrányai annak nem megfelelő használatából adódnak:

 1. Ha a gyomfedelet nem megfelelően telepítették vagy üzemeltették, akkor üvegházhatás jelentkezik alatta.És a túlzott páratartalom légáramlás hiányában gombás fertőzés kialakulását váltja ki.
 2. A sötét színű vászon nagyon felforrósodik a nap alatt, és az UV-stabilizáló réteg két hónapos használat után hatástalanná válik. Ezért a déli régiók klimatikus körülményei között széna, fűrészpor, újságpapír kerül felhasználásra az ültetvények védelmére.

takaróanyag gyomnövényekből

Nem szőtt gyomfedő anyagok típusai

A gyomnövényekre kifejlesztett agroklófot a minőség és ár nagyon különböző kategóriájában értékesítik a piacon. Választhat egy terméket a szín, sűrűség, szerkezet és egyéb preferenciák és igények szerint.

olvadva

A márka annyira népszerűvé vált, hogy a nyári lakosok elkezdték ezt a szót bármilyen ágytakaró anyagnak nevezni. A Spunbond egy speciális szövetgyártási technológia. Kiderül, hogy könnyű, levegős, de megjavítottuk. Az anyag környezetbarát, nem befolyásolja a hőmérsékleti ingadozások és a mechanikai stressz.

A Spunbond lehet fehér és fekete színű, sűrűsége - 20-60 g / m2:

 1. Fehér anyag 30 g / m2-ig2, elsősorban a növények védelmére szolgál a nyáron visszatérő tavaszi hideg és bőséges napfény ellen. Lefedik a palántákat, bogyókat, dekoratív fajokat, virágágyásokat. A spunbond gyümölcsfák fiatal palántái védelmet nyújtanak a káros rovarok ellen.
 2. Fehér vászon 30-50 g / m22, bármilyen dísz- és gyümölcstermés téli védelmére alkalmas. Ezenkívül egy ívkeretű üvegházba vagy üvegházba húzza.
 3. Fekete spunbond 50-60 g / m2 UV-stabilizáló réteggel megbízhatóan védi a gyomokat, hozzájárul ahhoz, hogy a termesztett növények több hőt nyerjenek.

olvadva

geotextília

A hőhatás alatt szőtt poliészter szálakon alapuló geofabrikát szilárdság és lélegzőképesség jellemzi. A termék népszerűsége a következőknek köszönhető:

 • hosszú élettartam;
 • az alkalmazás sokoldalúsága;
 • könnyű telepítés a helyszínen;
 • alacsony költségű.

geotextília

Agrospan

Valójában egyfajta spunbond, amelyet az orosz Ayaskom cég gyártott. Ugyanaz a kiváló minőségű, tartós, olcsó. Elsősorban eper, eper és más bogyók menedékére használják.

Az agroszövet UV-stabilizáló réteggel rendelkezik, lassan viselkedik és nem érzékeny a hőmérsékleti ingadozásokra.

Ezért téli menedékként használják, de tökéletesen megmutatja magát a gyomnövények elleni védelem eszközeként is.

Agrotex

Egy másik népszerű típusú burkolatanyag egy orosz gyártótól. Két színben kapható:

 • sárga - kártevők megsemmisítésére szánták az éjszakai növényeket;
 • fekete - gyomirtó szer, elsősorban eper ültetvényeknél használják.

Az anyag perforált szerkezettel rendelkezik, így nincs szükség lyukak vágására a növények számára. Elegendő, ha a parcellát lefedik a kertben, és a kulturális ültetések nem szenvednek magas hőmérséklettől, piszkosodnak a talajjal az öntözés és a csapadék során. Az Agrotex nem gyűrődik, nem fél a hőmérsékleti ingadozásoktól, nem provokálja a talaj károsodását bakteriális fertőzés által.

Agrotex

Agril

Légáteresztő szövet, amelyet kifejezetten a gyomirtáshoz terveztek. A védett növények nem száradnak el a hőtől, nem fagynak le a hideg időszakban. A borított talaj laza marad, nem vesz igénybe kéregképző és eróziós folyamatokat, a biokémiai komponenst nem zavarja benne, az oxigént és a tápanyagot továbbra is teljes mértékben felszívja a gyökér. Az anyag megfelelő felhasználásával a megművelt növények korábban adják meg a betakarítást. Használhatja az agrilt eper és zöldségfélék talajtakarásához.

A gyomirtáshoz fekete anyagot használunk, amelynek sűrűsége 50 g / m22... Az üvegházhatást okozó berendezések esetében átlátszó anyagból készül, amelynek sűrűsége 20-40 g / m22.

Agril

Lumitex

Ez egy hullámosított film, amely puha szerkezetű és különböző színű. Mivel képes visszatükrözni a növényekre nézve is kedvező káros napsugarakat, még felhős időben is, az agroszálakat az uborka- és bogyóságyak menedékére használják, nem provokálják a növények túlmelegedését és hipotermiáját, és felgyorsítják a gyümölcsök érését.

Az üvegház felszerelésekor kombinálhatja a lumitexet a műanyag csomagolással.

Lutrasil

Jellemzően a hideg elleni védelemhez, ez jó gyomirtás lehet. Az anyag kiváló minőségű, egy kicsit többet fizet, mint a spunbond, minőségében valójában hasonló. Két színvariációban kapható - fehér és fekete. Sűrűség - 20-60 g / m22.

A bevonat felvitele:

 • alacsony sűrűségű fehér - a palánták és a palánták védelme érdekében a tavaszi fagyoktól;
 • nagy sűrűségű fehér - téli menedékként (8-10 ° C-ig fagyokig);
 • közepes és nagy sűrűségű fekete - gyomok ellen.

Lutrasil

Fekete film

Az agrotextil megjelenése előtt a fekete takaró volt az egyetlen anyag, amely megóvta a talajt a gyomnövényektől. Jól sötétedik. Nemcsak az ágyakat, hanem a folyosókat is lefedheti.

Manapság a film jelentősen rosszabb a modern mezőgazdasági szöveteknél:

 • nem engedi a vizet;
 • üvegházhatást idéz elő, amely növeli a gombás fertőzés valószínűségét;
 • rövid élettartama van.

Fekete film

Hogyan használják a fedőanyagokat?

Az alábbiakban egy lépésről lépésre bemutatjuk a gyomirtó fedelet. Kell:

 1. Bármelyik módszerrel tisztítsa meg a gyomok területét.
 2. Használjon műtrágyát. Szavazzon a földre.
 3. Vágja le a vászondarabot a terület méretének megfelelően, 15 cm-es rögzítési ráhagyással.
 4. Vágjon lyukakat a termesztett növényekhez kereszt vagy kör alakban.
 5. Nyugodt időben takarja le a helyet anyaggal.
 6. Rögzítse a kibocsátási egységeket kövekkel az ásott hornyokban, vagy takarja le őket földdel.
 7. A helyszín különböző pontjain rögzítse az anyagot a talajhoz 10 cm hosszú huzalcsapokkal.
 8. A magokat vegye be a lyukakba, ültesse palántákat.

Hogyan öntözzük a borított növényeket?

A modern burkolóanyag lehetővé teszi a víz szabad áramlását.

Az öntözést öntözési módszerrel hajtják végre, a vászont nem kell eltávolítani. A folyékony műtrágyát óvatosan öntik a lyukba.

A talaj vízcsapódásának és a növények bomlásának megakadályozása érdekében a nedvességszintet ellenőrzik a kivágott lyukon.

Az agrotextíliák népszerűsége a mezőgazdasági termelők és a nyári lakosok körében nem meglepő. Könnyen kezelhető, lélegző, tartós, ellenáll a káros tényezőknek. Az anyag lehetővé teszi, hogy elfelejtse a gyomnövényeket az egész szezonban. Ez is olcsó.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök