A savak megszabadulásának legjobb módja a környéken

Az Oxalis, amelyet néven nevezik a nyúlkáposzta, széles körben elterjedt gyógynövény, amelyet dekoratív célokra termesztenek, főzéshez és gyógyászathoz. A hátsó udvaron a fű szép, de őrült mértékben szaporodik, és arra készteti a kertészeket, hogy cseréljék a fejüket. Számos módszer létezik arra, hogyan lehet gyorsan megszabadulni a savtól, de meg kell bánnia.

Hogyan néz ki egy növény?

Kislitsa egy lágyszárú évelő növény, amely a Kislichny családhoz tartozik. A faj azért kapta a nevét, mert a levelek kellemes savanyú ízűek, jó étkezéshez. A savnak ez a minősége az aszkorbinsav és az oxálsav magas koncentrációjának köszönhető a növényi szövetekben.

Fajjellemzők:

 • szár magassága - 5-10 cm;
 • a levelek kicsik, háromszög vagy szív alakúak, hármasak, mély zöld, ezüstös zöld, piros, lila vagy lila (az alak és a szín a fajtától függ);
 • a virágok kicsik, öt szirommal (a különféle fajták fehér, sárga, rózsaszín, lila);
 • a gyökérzet kúszó, fejlett;
 • A gyümölcsök tavasszal és nyáron alakulnak ki.

A levelek éjszaka hajtogatnak, és reggel kezdetével nyitottak. A kerti oxalis fagyállóbb, mint egy erdei rokon.

oxalis az oldalon

Miért veszélyes a gyom?

Sok sóska nő a kertben dekoratív célokra. A probléma azonban az, hogy a növény hihetetlen mértékben szaporodik. A savas savanyú gyümölcsök hüvelyes dobozok, amelyek kinyílva nagy számú apró, mákos magot, achetet terjesztenek. A magokat a szél 1,5 méter távolságra szállítja, és a földre jutás után rövid időn belül palántákat adnak.

Az ilyen termékenység azt eredményezi, hogy ellenőrzés és megelőző intézkedések hiányában a növény sűrű szőnyegen nagy területet foglal el. Az egyik növekedési időszakban a mezei nyúl káposzta 1 m nagyságú területet képes elfoglalni2... Több évszak után a légi hajtások lefedik az egész kerti területet.

Ha az oxalis szomszédos területeken nő, akkor minden bizonnyal meg fog jelenni a tiédén, mivel a magok átvitele szellős.

kerti gyom

Hogyan lehet megszabadulni a savtól a környéken

A sav megjelenésének megakadályozása könnyebb, mint a harc. De ha a gyom már megjelent, akkor keményen kell dolgoznia a hely tisztításáért. Vannak mechanikus, kémiai és népi módszerek a káros gyógynövények megszabadulására.

Gyomirtó szer használata

Az agrokémiai anyagok használata nemkívánatos intézkedés, de nem nélkülözhetetlen, ha a gyom gyorsan növekszik.A Roundup gyomirtó szer és a hasonló kémiai összetételű készítmények hatékonyak a sav ellen. Az érintett területet tavasszal vagy ősszel kezelik.

Sok kertész negatívan viselkedik a gyomirtó szerekkel szemben. Végül is ezek erőteljes méreganyagok, és a területet óvatosan és intenzíven kell feldolgozni a nyúlkáposztából.

gyomirtó Roundup

gépiesen

A leggyakoribb és sok kertész által támogatott módszer a mechanikus. Az ismételt és gyakori gyomlálást akkor alkalmazzák, amikor a talaj száraz, és a gyomnövényes fajok még nem kezdték meg a virágzást.

A gyökereket óvatosan el kell távolítani, megpróbálva kihúzni a legkisebbet is a földről. Könnyebb kitépni a megnövekedett, hosszúkás szárakat, felkészülve a rügyek kialakulására, már nem annyira törékeny, ritkábban szakadnak el. És a nagyon kis hajtások gyomlálása unalmas feladat. A kiásott gyomokat gondosan le kell rakni, megpróbálva nem hagyni a gyökereket és hajtásokat a földön, és ártalmatlanítani.

Nem kívánatos a savnak a komposzt-halomba dobása. Gyökerei hihetetlenül kitartóak. A rothadó növényi hulladékok között képesek életben maradni 2 évig. Ha az ilyen komposztot a helyszínen használják, akkor hamarosan ismét a gyomokkal kell foglalkoznia.

törlés kézzel

Népi gyógymódok

A tapasztalt kertészek számos hatékony módszert kínálnak a gyomok elpusztítására:

 1. Fűzd meg a feltörekvő virágszárakat.
 2. Tartsd az érintett területet sötét ruhával. Használhatja az Agrotex átlátszatlan mezőgazdasági szálat.
 3. Bőségesen mesze a talajt. Kislitsa nem tolerálja a mészt, gyorsan elpusztul.
 4. Készítsen természetes árnyékolást, amely nem engedi a fényt szerető savas növény fejlődését. Ebből a célból magas és bokros termesztett fajokat ültetnek az érintett területre, amelyek ágai megakadályozzák a talaj felületét a napfénytől.
 5. Rendszeresen és nagylelkűen igyon, erős tealevélkel.

agrárszál Agrotex

Megelőző intézkedések

A gyomnövények károsodásának elkerülése érdekében:

 1. Gyökérzetüket kiiktatják, megakadályozva a virágzást és a magokat. A sav eltávolítását a vetőmaghüvelyek megjelenése előtt el kell távolítani, mivel még éretlen fájók is csírázhatnak.
 2. Ne hagyja, hogy az eltávolított gyomok kiszáradjanak az ágyakban.
 3. Ne dobja be a betakarított növényeket a komposzthalomba. A vetőmag szerves trágyázással még gyorsabban terjed, mint a szél.
 4. A virágágyáson növekvő dekoratív savnövényt időszakosan szinte a gyökérig kaszálják. Ne hagyja, hogy virágozzon, különben a magok elterjednek az ágyakba.

A lila és lila levelekkel rendelkező fajták nem tolerálják a közvetlen napfényt.

virágzó virágok

Általános hibák, amelyeket a kertészek tesznek

Sok kertész hibázik azáltal, hogy a díszes savanyúságot növeli, ami a telek túlzsúfolódásához vezet:

 1. A savas talajt lehetetlen biztosítani megfelelő szintű talajnedvességgel. Száraz talajban a vékony gyökerek kiszáradnak, így a gyomok terjedésének megakadályozása érdekében tartsák alacsony a páratartalmat.
 2. Ne hozzon létre virágágyásokat az ágyak mellett. A legjobb megoldás, ha a virágágyás körül aszfalt vagy beton burkolat van.
 3. A gyomlálásnál tanácsos halakkal dolgozni, nem lapáttal. A lapátlapát levághatja a gyökereket, és az új növények kibírnak a talajban maradó darabokból.

A kertben felnőtt nyúl káposzta akadályozza a kerti növények normál fejlődését. A gyom elleni küzdelemben türelmesnek kell lennie. És azok a kertészek, akik szeretnének dekoratív fajtát elkezdeni egy virágágyáson, gondosan gondolkodjanak.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök