Intézkedések a parlagfű hatékony ellenőrzésére és a gyom elleni legjobb herbicidek ismertetése

A parlagfű gyomirtó szerek növelik a termést. Valójában akár négy gyom négyzetméterenként csökkenti a talaj termékenységét és 15% -kal csökkenti a termés mennyiségét. Szinte valamennyi növény sikeres termesztéséhez meg kell küzdeni a gyomokat a szántóföldön. A parlagfű herbicidoldattal permetezve elpusztul. A mező feldolgozását nyugodt időben, 10–24 Celsius fokon végezzük.

Gyomok leírása

A parlagfű egy éves gyom, amely gyorsan elterjed a mezőn, elveszi a vizet és a tápanyagot a fő növényektől. A magokat és a gyökérnövekedést szaporítják. A gyom magassága 19 és 199 centiméter között van.

A gyom egyenes, felfelé elágazó szárú, kétszer finoman levágott levelekkel, tüske alakú virágzattal, számos sárga virággal rendelkezik. A gyomnak hosszú taprootja van. Egy bokor életképes akár 40 évig, és több mint 200 ezer magot termel. A gyomnövények tömeges hajtása májusban jelenik meg. A gyom virágzik július-augusztusban. A pollen allergiás kötőhártya-gyulladást okozhat. A parlagfűnek három típusa van: évelő, háromoldalú, férgek.

Milyen károkat okoz az ambrosia?

Ez a gyomnövényes növényzet veszélyes azon a földterületen, ahol füvek nőnek az állatok takarmányozására. Az állatok megpróbálják nem enni ezt a növényt, mivel sok illóolajat tartalmaz. Ezenkívül az ambrosia rontja a tej ízét. Ez a gyomnövény, az élőhely számára szerény, gyorsan elterjed a mezőn, és nagymértékben kiszárítja a talajt. Elnyomja a bevetett növényeket, elveszi tőlük vizet és tápanyagokat.

Ennek a gyomnak az erős gyökérzete megakadályozza a gabonafélék magjainak csírázását. A hasznos anyagok kiválasztásával maga a parlagfű akár 3 méter magasra is felnőhet. Egy kilogramm zöld tömeg előállításához ez a gyom több tíz liter vizet távolít el a talajból, sok foszfort, káliumot és nitrogént. A növény, bárhol is megjelenik, erősen növekszik, erőteljes légi részét és gyökérzetét fejleszti ki.

káros parlagfű

Növényi kártevők elleni védekezés

Ajánlatos a parlagfével többféleképpen foglalkozni. Meg lehet szabadulni a gyomoktól, ha kiiktatja. Igaz, a parlagfűt egymást követő években el kell távolítani. A fiatal hajtások minden évszakban megjelennek a pályán.

Hogyan lehet megszabadulni a herbicidektől

A parlagfű sokféle herbicidre érzékeny, ha a gyomnövényzet korai szakaszában használják (2–6 levél).Későbbi vegyi anyagok használata esetén a gyom ellenállhat ezeknek a gyógyszereknek.

A leghatékonyabb herbicidek a parlagfű elleni küzdelemhez: Roundup, Grenadier, Impex Duo, Helios, Bazagran, Promex.

Roundup drog

Mechanikus ütés

Megpróbálnak megszabadulni az ambrosiatól, ha folyamatosan kaszálják ezt a gyomnövényt. A túl gyakori kaszálás azonban káros. Végül is provokálja a gyökérzet elágazását és új hajtások megjelenését. Minden kaszálás után a parlagfű 2-3-szor több hajtást alkot, mint amennyit eltávolítottak.

A gyomot szezononként 3-5 alkalommal kell kaszálni, megakadályozva, hogy rügyei képződjenek és virágzzanak.

A szántóföldön a parlagfűt lazítás, gyomlálás, dörzsölés és bántalmazás harcolja. Az ilyen agrotechnikai intézkedések elvégzése után a gyomokat részben elnyomják vagy teljesen megsemmisítik.

kaszálni a gyomokat

Hogyan kell kezelni egy növényt biológiai módszerekkel

A gyomirtás biológiai módszerét tekintik a leginkább költségvetési szempontnak. A gyomnövényről a parlagfű gombóc vagy a parlagfűlevél-bogár segítségével lehet megszabadulni. Ezeknek a rovaroknak köszönhetően ellenőrizhető a gyomok terjedése. Igaz, hogy az ember nem tudja befolyásolni a rovarok számát.

Harcolhat a parlagfű ellen egy másik biológiai módszerrel is - az évelő füvek általi kiszorítással. A lucerna, a mustár, a lófarok, a búzafű, a fenyő, a búzafű és a darab az egész területet meg tudja győzni ebből a gyomból. Ha ezeket a füveket állandóan vetik legelőkön, akkor 2-3 év alatt elmozdítják a parlagfét.

Hogyan lehet a gyom hasznos?

Az Ambrosia vitaminokban, mikroelemekben, illóolajokban gazdag. A növény összes részét gyógyászati ​​célokra használják. A tinktúrákat, kenőcsöket, főzéseket növényi alapanyagokból készítik. A gyógyszereket külsőleg és belsőleg alkalmazzák.

gyom a napon

Ezt a növényt alkalmazzák helminthiasis, dysentery, hasmenés kezelésére. A gyógyszer lázcsillapító, gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. A növényben található anyagok megállítják a rákos sejtek növekedését. Összegyűrt leveleket használnak sebek, zúzódások, radikulitisz és csontritkulás kompressziójára.

Hogyan lehet megakadályozni a parlagfét

A leghatékonyabb a mező kémiai védelme. A gyomirtó szerek gyorsan és hosszú ideig elpusztítják ezt a gyomnövényt. Bármelyik gyógyszer használata előtt hígítsa fel vízzel az utasításokban megadott adagokban.

a triaszulfuron szerkezete

A parlagfű elleni küzdelemhez herbicideket használnak a következő hatóanyagok alapján:

  1. Dikambasav. Ezt az anyagot gabonafélék védelmére lehet használni. A hatóanyag leállítja a sejtosztódást, gátolja a gyomok növekedését.
  2. Triaszulfuron. Ezt az anyagot a dicambal kombinálva használják a szemek védelmére. A permetezés után a gyom azonnal megáll, és 10 nap elteltével a hervadás jelei (nekrózis, klorózis) jelentkeznek. A teljes halál 2-4 hét után jelentkezik.
  3. Proszulfuron. Védi a növényeket a gyomoktól. Ez a herbicid szer a növekedés korai szakaszában használható.
  4. Glifozátokat. A herbicid megszakítja a fehérje szintézis folyamatát, blokkolja a gyomok fotoszintézisét és légzését, és száradáshoz vezet. A glifozátokat a fő növények vetése előtt kell felvinni.
  5. Dimetenamide-P. Felmerülése előtti és utókezeléses kezelésre szolgál. Ha nincs nedvesség, ezt a szert be lehet ágyazni egy nedves talajrétegbe. A gyógyszer gátolja a gyomok sejtosztását.
  6. Pendimetalin. A terméket vetés vagy fő növények megjelenése előtt használják. Száraz időjárási körülmények között a herbicid szer beágyazódik a talajba.
  7. Imazamox. Gátolja a fehérjék bioszintézisét, a levelek és a növekedési pontok elpusztulásához vezet. A herbicid szer a permetezés után azonnal hatályba lép.
  8. Bentazon. Gátolja a fotoszintézis folyamatait. A gyomok megállnak és gyorsan elpusztulnak.
  9. Tifenszulfuron-metil. Megállítja a sejtosztódást, gátolja az ALS enzimet.Néhány órával a permetezés után a gyom leáll és növekedni kezd.
  10. Imazethapir és klórimuron-etil. A gyomnövényzet korai szakaszában használják, függetlenül a fő növény fejlődési szakaszától.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök