Hatékony intézkedések a ribizliüveg elleni küzdelemhez, mint a feldolgozáshoz

Ha tavasszal észrevette, hogy az egészséges bokrokban a ribizli hirtelen kiszárad és kiszárad az ágakból, és az elhullott hajtások vágásánál fekete mag látható, akkor egy pohárral foglalkozik. A kártevőt teljes felelősséggel kell kezelni, mivel képes elpusztítani a bogyós növények termését. Az alábbiakban megtanulja, hogyan lehet megszabadulni a ribizliüvegekből.

A kártevő megjelenése és élettartama

Külsőleg az üvegtok úgy néz ki, mint egy kis darázs, keskeny szárnyakkal, amelyek széle mentén narancssárga csíkokkal emelkednek ki. A kártevő teste hosszúkás, centiméter hosszú. A nőstényeknek három világos csíkjuk van, a hímeknek négy. A rovarok a növények sapából vagy pollenéből táplálkoznak.

Május végén vagy június elején az üveg kb. 50 tojást tojik, amelynek hossza eléri a 70 millimétert; hosszúkás formájuk alapján könnyen felismerhetők. Tengelykapcsoló készítéséhez a rovar a hajtás kéregébe mászik, mindig a fiatal rügy közvetlen közelében.

A legnagyobb kárt a kártevõ lárva okozza, nevezetesen a fehér vagy bézs színû hernyók, amelyek hossza eléri a 2,5 centimétert, mivel a petesejt elhagyása után 10 nappal elpusztítják a hajtásokat belülrõl. A szár vastagságába behatoló paraziták táplálkoznak rajta és fejlődnek. Így előbb vagy utóbb elérték a növény magját.

A tavasz kezdetével a hernyó kijön a világba, felszaporodik, és új generációnak ad életet. Új pillangó jelenik meg már júniusban, amikor az átlagos léghőmérséklet meghaladja a +15 fokot.

A rovar 40-42 napig aktív marad, életciklusa két év.

üveg tok ribizli

Gyümölcsbokrok fertőzésének jelei

Az üvegedény által érintett ágakat szinte lehetetlen megkülönböztetni az egészséges növényektől az első évben, de meg lehet jegyezni, hogy a levelek és a bogyók zsugorodni kezdenek. Ez az oka annak, hogy a kártevőt nehéz felismerni megjelenésének korai szakaszában.

A sérült ágak a virágzás végén vagy a bogyók kialakulásának pillanatában (az idősebb hernyók aktív etetésekor) aktívan száradnak és kiszáradnak. Könnyű észrevenni ezeket a károsodásokat csak abban az időszakban, amikor a levelek a következő tavasszal kezdik virágzni (különösen az egészséges növényekkel szemben).

Ha megkezdi a száraz ágak betakarítását, akkor a vágásokon fekete falakkal ellátott sötét lyukakat kell megjelölni.Ha egy ágot hosszirányban vág, láthatja a hernyó ürülékkel kitöltött járatot, vagy akár magát a hernyót is.

kártevő eszik

Mi a veszélye, ha a ribizli üvegedénybe kerül?

Az üveggyöngyök, amelyek a középső sávban élő paraziták, a fekete ribizli növények ágának 50% -át, a fehér és a piros szín 30% -át (néha akár 47% -át) károsíthatják. A károk mértéke a régió éghajlati viszonyától függ.

Hogyan lehet megszabadulni a pillangótól?

A kártevő elleni küzdelem nehézsége az, hogy az üveg parazitálja a kultúrát oly módon, hogy életciklusa kilátásból, azaz a ribizli ágaiban alakul ki. Ezért általában a ribizliüvegek elleni küzdelem számos különféle tevékenységet magában foglal, különösen:

 1. Biológiai termékek, peszticidek használata.
 2. Hagyományos módszerek.
 3. Az ökológiai gazdálkodás technikáinak felhasználása.
 4. Megelőző intézkedések.

Javasoljuk továbbá, hogy részletesebben foglalkozzon az egyes eseménytípusokkal.

pillangó pusztító

Biológiai védelem

A ribizli védelme érdekében az olyan kártevőktől, mint az üveg, biológiai készítmények ajánlottak, amelyek fonálférgek szuszpenziói. Ide tartoznak az olyan szerszámok, mint a Nemabakt és az Antonem-F, amelyeket a ribizli dugványának feldolgozására használnak közvetlenül a talajba ültetés előtt. Ehhez a dugványokat nedves homokba kell helyezni a készítménnyel három napig, a környezeti hőmérsékletnek +25 foknak kell lennie, és a homok páratartalmának 20% -nak kell lennie.

Az Antonem-F-t a ribizlibokrok öntözésére is használják abban a pillanatban, amikor a rügyek virágznak. A folyadék átlagos fogyasztása növényi bokoronként 200 milliliter.

hengerelt levél

Speciális gyógyszerek

A kizárólag biológiai készítmények kártevők elleni használata sajnos nem elegendő intézkedés, ezért a peszticidek használata gyakorlatilag elkerülhetetlen marad. Az ilyen alapok között olyan gyógyszerek, mint a Kinmiks, Kapbofoc, Iskra, Kemifos, Fufanon és Trichlormetaphos, a legjobb oldalról bizonyultak.

Népi, bevált módszerek a harchoz

Az üveg megszabadulásához a népi módszereket is igénybe veszik. Például olyan növényeket, mint a hagyma, a körömvirág, a fokhagyma, a körömvirág és más, a ribizli sorjai között ültetik el, hogy elriasztják a kártevőt. Helyénvaló egy bodza vagy nasturtium ültetése. Mindazonáltal vannak olyan növények is, amelyek éppen ellenkezőleg képesek vonzza az üvegárukat, például a madár-cseresznye.

Abban az időben, amikor a pillangók aktívan mozognak, a növények bokrok közé homokozó edényt helyeznek, amelyet kerozinban áztatnak. Ezenkívül jó módszer a ribizli feldolgozása bármilyen éles aromájú infúzióval. Lehetnek tűk, férgek, hagymahéjak, árvácskák és mások.

rovarriasztó

Ezek a szagok bizonyos mértékben képesek a kártevők rendezetlenségére.

Feldolgozási feltételek és szabályok

A bokrokat permetezni kell az első levelek megjelenésével. Ezt megfelelő időnek tekintik, mivel ebben az időszakban hernyók jelennek meg, amelyek a szárok felületén maradnak. Ebben az időszakban válik lehetővé az üvegtok lehető leghatékonyabb megsemmisítése.

A ribizli bokrokat alaposan permetezni lehet egy vagy másik készítménnyel. Tehát minden növényre 1-1,5 liter oldatot költünk.

körömvirág szaga

Az eljárások gyakorisága

Tavasszal, még a rügyek virágzása előtt, a fekete, száraz és fagyott ágakat megrajzolják, amelyet a gyökérnél végeznek úgy, hogy nincs kender. Emellett eltávolítják azokat a hajtásokat is, amelyek a bokor alatt vannak a földön. Fontos, hogy ne károsítsuk a bokor egészséges részeit.

A télhez közelebbről a ribizli egészségügyi metszését végzik.A bokor elvékonyodik, így elveszíti az alulfejlett vagy kiszáradt hajtásokat. Az összes szeletet kerti lakkkal vagy speciális pasztával kell kezelni.

folyadékok permetezése

Ami a rovarirtó szerekkel történő megelőző kezelést illeti, azt a hő kezdete után hajtják végre. A legtöbb tapasztalt kertész az Entonem-F-t részesíti előnyben. A feldolgozás a levelek megjelenése előtt és a petefészek kialakulásának megkezdéséig zajlik. Ha szükséges, az eljárást két héttel később megismételjük. Amint a hó megolvad, a földet meglazítják, megszórják száraz mustárral, hamuval vagy piszkával.

A kémiai kezelést a téli időszak előtt meg kell ismételni. Az immunitás fokozása érdekében a tavaszi és az őszi táplálást ásványi vagy szerves anyagok felhasználásával is végezzük.

férgek megsemmisítése

Ellenálló fajták

Eddig sajnos a nemesítők nem fejlesztettek ki olyan fajtákat, amelyek abszolút ellenállnának egy olyan kártevőnek, mint az üveg. Vannak azonban olyan fajok, amelyek bizonyos fokú kitartást mutatnak.

Fekete ribizli

Fekete ribiszke fajták, amelyek képesek ellenállni a kártevőknek:

 1. Élénk.
 2. Nyári lakó.
 3. Sechenskaya-2.
 4. Perun.

nyári rezidens ribizli

ribizli

A kártevővel szemben ellenálló vörös ribizli fajták:

 1. Korai édes.
 2. Natalie.
 3. Jonker Tets.

korai édes

Megelőző intézkedések

Ribizli palánták vásárlásakor gondosan ellenőriznie kell őket nyilvánvaló betegségek vagy károsodások szempontjából. Különös figyelmet fordítanak a hajtások magjára.

A következő megelőző intézkedés a bodza ribizli melletti ültetés, amely megriasztja az üveget a növénytől. Mellesleg, az bodza képes sok más kártevőt elriasztani.

A megelőzés részeként nem fog zöldségeket (fokhagymát vagy hagymát), valamint bizonyos virágokat (körömvirág, körömvirág) ültetni. Ezeket a növényeket közvetlenül a ribizli bokrok között ültetik. A növények szaga nem teszi lehetővé a kártevő számára, hogy gyümölcs- és bogyósbokrokat keressen, és nem lesz képes olyan utódokat szaporítani, amelyek veszélyt jelentenek a jövöbeli betakarításra.

Vélemények
 1. Alexander Petrovich
  4.04.2020 05:36

  Meglehetősen hülye módon írták, visszamenőleg a témáról, hibákkal. Például a cikk elején fel van tüntetve, hogy az üveggyöngyből 50 tojás található, 70 mm méretű. Nincsenek egyértelmű feltételek a kémiai ágensekkel történő feldolgozásra - mikor és mit lehet feldolgozni a virágzás előtt, a virágzás alatt az érés alatt, a betakarítás után.

  Válaszolni
  • admin
   4.04.2020 14:02

   Jó nap!
   Az üveg elleni küzdelemben létező összes vegyi anyag közül (Karbofos, Fufanon, Iskra M, Kinmiks és mások) a Karbofos univerzális. A feldolgozást a bogyók érése előtt, 3 lépésben hajtják végre. Az első kezdete tavasszal, amikor a levelek megjelennek. A szakaszok közötti különbség 2 hét. Ugyanezt a vegyi anyagot lehet permetezni ribizlivel a bogyók szedése után.

   Válaszolni
 2. jachtkikötő
  6.06.2020 10:29

  Nagyon rosszak vagyunk a fekete ribizli esetében. Virágzik, de akkor nincsenek bogyók. Úgy gondolták, hogy a fagy ütközik, és metszéskor megláttak egy fekete magot, a gyökérbe vágták, feldolgozták és új palántákat vásároltak. Megváltoztatta a helyét. Itt van mit tenni ilyen esetekben?

  Válaszolni
  • admin
   6.06.2020 11:52

   Jó nap! Ha 100% -ban biztos abban, hogy a bokrok nem fagytak be, de kártevők érintettek, akkor használja a megfelelő ellenőrzési módszereket. Ezek biológiai termékek, kémia, mezőgazdasági technológia, népi módszerek és megelőzés. A dugványok ültetése előtt használja a "Nemabact", "Antonem-F" -t.Kezelje az érett növényeket Kinmiks, Kapbofos, Iskra, Kemifos, Fufanon, Trichlormetaphos-lal. Jó ültetvény bodza, fokhagyma mellett.

   Válaszolni
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök