A 12 legfontosabb recept a sózott russula hideg és meleg főzésére télen

Az ehető russula mellett vannak olyan mérgező gombák is, amelyek szerkezete hasonló, megjelenésük hasonló. Lábuk henger alakú, fehér vagy sárgás árnyalatú. A sapkán lévő bőr könnyen tisztítható. A fiatal orrban a hús sűrű, az öregben morzsolódik és összeomlik. A gombákat tűlevelű és nyír erdőben szüretelték, de mesterséges körülmények között nem nőnek fel. Mielőtt receptet keresne a sós russula elkészítéséhez, tudnia kell, melyik használható, és melyiket könnyű megmérgezni.

Ezeknek a lamellás gombáknak a fajtái - és ezek közül körülbelül 60-at Oroszországban - olyan kupakkal rendelkeznek, amely félgömbnek tűnik, ám az idő múlásával harang alakú és lapos alakúvá válik.

sós orosz

Milyen russula típusú sók alkalmasak

A lamellar nemzetség különböző fajtáinak képviselői különböznek a kupak színétől. A legfinomabb gombák esetében halványzöld és szürkés színű, de ugyanolyan árnyalatú, mint a sápadt mérges gomba.

Nagyon óvatosan gyűjtsük össze ezeket a russuleket.

A vörös sapkás gombák általában keserűek, de a sós vízben 3–4 órán át sózott vízben való áztatás esetén a csípős íz eltűnik. Ha mocsaras árnyalatú, akkor jobb, ha nem vesz oroszszulát - az ember nem mérgezi meg evésével, de nem fog élvezni.

forró módon

A gyümölcs illatú, élénkvörös gombákat nem szabad levágni - a készítményben méreg van. A sárgás és rózsaszín sapkákkal rendelkező Russula-nak nincs sem íze, sem aromája. Nem kell pazarolni az ételeket az ezekből a gombákból készült ételek készítésére.

A kékes vagy barna szín gyakran aggodalomra ad okot, de a zúzódások, ahogy ezeket nevezik, a dió ízükre számítanak és ízlések.

sózásra alkalmas

Gomba felkészítése a sózásra

A feldolgozási idő függ a russula típusától, amely a legjobb megoldás a konzervkészítéshez vagy a pácoláshoz. A forró sózás nem megfelelő a lamellar nemzetség minden képviselőjének. Ez a főzési módszer olyan gombákra alkalmas, amelyek nem nagyon keserűek, de 12 órán át áztatják.

Mindenféle russula marinálható hideg módszerrel, de vízben hagyják egy napig, a folyadékot hatszor cserélve. Javasolt a száraz sózás, ha a gomba nem engedte a létét, nincs égő íz és keserűség. Az ilyen russulákat legfeljebb 5 órán át áztatják, és ez egyáltalán nem szükséges.

gomba sózáshoz

Az erdő lamellás képviselői bomlanak és károsodnak, ha tűkről, homokról, levelektől tisztítanak. Miután összegyűjtötte a gombát egy kosárba vagy zománcozott vödörbe, tegye egy medencébe vagy meleg vízzel töltött tálba.

15 perc elteltével a tűk vagy a talaj maradványait fogkefével távolítják el az orrból.Ezután a csap alatt mossuk és áztassuk.

tisztítás tűkről

Hogyan sózzuk otthon a gomba

Miután sétált az erdőn, és összegyűjtötte a termést, amelyet késsel vágnak, és nem érinti a micéliumot, kiválasztják a megfelelő opciót az orosz betakarításához. Az ilyen természet ajándékokat pácolt, sült, sózott.

befolyásolja a micéliumot

Forró módon

A lamellás gombákat sózjuk, azonnal üvegekbe teszik, és nem ón, hanem nylon fedéllel tárolják egy pincében, hideg alagsorban. Fűszerekbe átitatva egyedülálló ízt szereznek. A forró sózáshoz a következőkre lesz szüksége:

 • só - 4 liter;
 • kapor - 5 esernyő;
 • fokhagyma - 3 fogak;
 • egy kilogramm zúzódás;
 • szegfűbors - 20 borsó;
 • babérlevél - 7 darab;
 • napraforgóolaj.

Forró módon

A homokból vagy talajból mosott és meghámozott gomba egy órán át sós vízben kell áztatni, és egy serpenyőbe helyezi, ahol forraljuk, a hab eltávolításával, 20 percig. Ezt követően a russulát rétegekben, steril üvegekbe és fűszerekkel együtt kell lerakni, hogy a kupakok alján legyenek, tömörödjenek, és tetejére öntsék a napraforgóolajat.

Egyes háziasszonyok főzés közben cseresznye leveleket és szegfűszereket adnak hozzá. A gomba nagyon étvágygerjesztő, gyümölcsös aromával meglepő.

cseresznye levelek

Hideg módon

A russulát 18 órán át hűvös vízbe helyezzük, majd további 6 áztatunk, só hozzáadásával 100 gramm és 5 liter arányban. Tégelyeket tettek az aljára ribizli levelek... A gombákat fejükkel felfelé, egyenlő rétegekben, 10 részre osztva kell elhelyezni, mindegyikbe 2 evőkanál sót öntsünk, fokhagymát és kaproszt tegyünk. Egy liter rendes vizet öntünk egy russulával ellátott edénybe, gézréteggel borítják, és egy elnyomásos lemezt helyeznek rá. A munkadarabot az alagsorban vagy a pincében nejlon fedél alatt tárolják.

Hideg sózáshoz vegye be:

nylon sapka

 • gomba - 5 kilogramm;
 • só - 500 gramm;
 • fokhagyma - 10-15 fog;
 • ribizli levelek - 5 vagy 6 darab;
 • víz - liter.

2 hét után már meg lehet kipróbálni a russulát. E technika szerint az ókori Oroszország napjaiban gomba készültek télen. Nem üvegekbe tették, hanem egy fahordóba.

gomba készültek

A klasszikus recept gombák pácolásához

A takarmányok nem készülhetnek kóros, lila, fényes vörös orrból. Nem mérgezőek, de keserűek és szúrósak, kellemetlen szaguk van. A sózáshoz a sérülések közül a legmegfelelőbbek, amelyek íze édes és fehér húsú. A klasszikus recept használatához a következő összetevőket kell kiválasztania:

 • só - 3 evőkanál;
 • gomba - 2 kilogramm;
 • cseresznye levelek - 8 darab;
 • fokhagyma - 5 fog;
 • bors –10 borsó;
 • kapor - egy csomó;

Klasszikus recept

A russulát meg kell mosni, a törmeléket eltávolítani és forralni. Ezután sterilizálnia kell egy 3 literes üveget. Öntsön 15 gramm sót az aljára, és tegyen tiszta, száraz és szárított leveleket, tetejére tegyen gombát. Az egyes rétegeket fűszerekkel fűszerezzük és sózjuk, a munkadarabot babér- és cseresznyelevelekkel, gézzel fedjük le, és egy zacskó vizet vagy más teherbe helyezzük. 10 nap elteltével a sózás enni lehet.

Gyors beszerzési módszer

Egy nap a tányérok képviselőitől egy snack nyerhető, amely mind a családtagok, mind a vendégek számára egyaránt örömmel szolgál. A Russula egész nyáron nő, bármilyen erdőben, sokkal könnyebb megtalálni őket, mint a vargányát vagy a gombát. A gyors betakarításhoz kilogramm zúzódásra vagy más ehető gombára van szükség. További összetevők:

szemét és forraljuk fel

 • fekete bors - 4 borsó;
 • só - 1 nagy kanál;
 • hagyma - 1 darab;
 • napraforgóolaj (finomítatlan);
 • kapor.

A friss orrristát vízzel mossuk a tapadó levelek és tűk eltávolításához. Vágja a tiszta gombát, darabolja egy tálba darabokra, sózzon, keverje össze és adjon hozzá borsot. Fentről a tartályt lemezzel lezárják, és elnyomást helyeznek rá. Egy nap múlva le kell engednie a felszabadult folyadékot, fűszereznie kell a russulát hagymával, napraforgóolajjal és kaporral. Az ilyen rövid idő alatt elkészített gomba csak egy hétig tartható hűtőszekrényben.

Tiszta gombák

Száraz nagykövet

A Russula-t, amelynek kupakja zöld-kék színű, főzés előtt nem mossák meg.Egyáltalán nem ízlik keserűen, nem ízesítik, nem igényelnek áztatást. A száraz sózáshoz csak 3 összetevőre van szüksége:

 • gomba - kilogramm;
 • kristály só - üveg;
 • kapormag - 2 evőkanál.

A főzés több szakaszból áll, amelyeket a kezdő háziasszonyok könnyen elsajátíthatnak:

ne mossa főzéssel

 1. A russulát nedves ruhával töröljük le, a láb alsó részét levágjuk, a kupakokat megtisztítjuk.
 2. Keverje hozzá a durva sót a kaporral.
 3. A gombákat kerámia vagy üveg edénybe helyezzük, fejeket lefelé, az előkészített masszával befedve. A félkész terméket gézzel vagy szalvétával kell bevonni, és a tetejét fel kell tenni. Az oroszlán tartályt néhány hétig hűtőszekrényben kell hagyni.

A ropogós előétel a családnak tetszik, és más ételekkel együtt felszolgálhatja az ünnepi asztalra. A nagy mennyiségű só miatt az erdei ajándékokat jól tárolják, vonzó megjelenésűek és csodálatos ízűek.

törölje le a kupakokat

Russula télen korianderrel üvegekbe

A lamelláris képviselőket bármilyen gyógynövénnyel kombinálják - petrezselyem, kapor, bazsalikom. A hosszú távú tárolás előkészítéséhez néhány órát forró vízben áztatják. Ha sikerült összegyűjteni zúzódásokat, kihagyhatja ezt. A klasszikus sózási recepthez vegye a következőket:

 • napraforgóolaj;
 • koriander - 10 gramm;
 • oroszlat - 1 kilogramm;
 • kapor - egy csomó;
 • só - fél pohár;
 • menta, tárkony - egyenként 5 gramm;
 • fokhagyma - 5 vagy 6 fog.

savanyúságok vegye

Szüksége van normál vízre. A gombák üvegekbe történő bezárásához a következő munkát kell elvégeznie:

 1. Az összes zöldet lemossák, aprítják, összekeverik, és az aroma fokozása érdekében olajat adnak hozzá.
 2. A fokhagyma gerezdjét szeletekre vágják.
 3. A nagy russula felére van osztva.
 4. A gombákat sóval, korianderrel, tárkonyával, mentarel keverik össze, üvegekbe helyezik, és forrásban lévő vízzel öntik.
 5. Tekerje fel ónfedőkkel.

Három hét elteltével a munkadarabot már el lehet fogyasztani, vagy hideg tárolóhelyre hagyhatja. A gyógynövény különleges aromát ad a russules-nek, jelentősen javítja az ízét.

öntsünk forrásban lévő vizet

Cseresznye

A háziasszonyok, akik gombából salátát készítenek, különféle ételekkel szolgálnak, és azt állítják, hogy szokatlan szagot nyernek borókabogyó és madár-cseresznye felhasználásával. A recept alapján:

 1. Az orrrostát folyó víz alatt mossuk, a bőrt hámozzuk meg a kupakoktól.
 2. A gomba néhány órán át gyenge sóoldatba kerül.
 3. Helyezze őket szűrőedénybe a folyadék üvegezésére.
 4. A russulákat üvegekbe küldik, ahol bogyókat, sót, borsot öntenek.
 5. Öntsön forrásban lévő vizet, és lehűtse.

folyóvíz

Az erdő ajándékait hűtőszekrényben, műanyag fedél alatt tárolják. Egy ilyen üres vétel esetén:

 • gomba - kilogramm;
 • cseresznye gyümölcsök - 20 gramm;
 • borókabogyó - 10;
 • só - 60;
 • bors - 10 borsó.

Az e recept szerint előállított rusztika eredeti ízével, kellemes és szokatlan illatával rendelkezik. Az előétel jól megy a házi készítésű likőrökkel.

szokatlan szaga

Köménytel

Az erdészeti ajándékok eredeti aromájának hangsúlyozása érdekében érdemes a gyógynövény szemeit betakarításkor felhasználni. A friss gombát meg kell mosni, és ha keserű, hagyja néhány órán át sóval vízben. Kilogrammonként kell vennie az oroszlát:

 • tölgy levelek - akár 15 darab;
 • köménymag - 1 kanál;
 • szegfűbors - ízlés szerint;

fűszeres gyógynövények

A gombákat üvegekbe tesszük, néhány percig sterilizáljuk, és gyógynövénymaggal, fűszerekkel, 4 evőkanál sóval meghintjük. A munkadarabot óvatosan tömörítve, öntsünk forrásban lévő vizet, és a tartályokat fedelekkel tekercseljük fel.

A russula egy héten belül felszívódik, és az erdő egyedi aromájával, alig észrevehető utóízével fogja örömet szerezni. Ilyen módon sózhatja őket télen. Ez a fűszeres előétel jól használható konyakkal vagy vodkával.

fűszem

Olajban

Valódi kulináris remekmű elkészítése gombákból, amelyek néhány nap alatt az asztalon felszolgálhatók, nem nehéz, ha olyan recept használatával készít vizet, amelyben fél órán keresztül áztatáshoz és sós főzéshez szüksége lesz vízre. Összetevőként kilogrammonként a lamellás képviselőket figyelembe kell venni:

 • kapor - 4 esernyő;
 • babérlevél 6-8 darab;
 • szegfűbors - 3 evőkanál;
 • fokhagyma - 5 vagy 6 szegfűszeg;
 • finomított olaj;
 • só - egy negyed pohár.

A főtt russulát üvegekbe kell helyezni, felfelé lábakkal, minden réteget fűszerekkel meghintünk. Az összes alkotóelemet lezárjuk, arra a pontra helyezzük, ahol a tartály szűkül, és öntsünk napraforgóolajat. Hála neki, a munkadarabok különleges ízt szereznek.

több nap

Gyömbérrel

A gombás fűszeres pácolás forró módon készül. A lamelláris képviselők gyorsan felszívódnak, az előétel eredeti ízét a babérlevelek és a szárított gyömbér adják, amelyeknek kilogrammonként nem több, mint 2 gramm szükséges az oroszlán számára.

A kicsi fiatal gombákat 3 órán át forró vízben hagyjuk, és áztatás után 20 percig főzzük, keverés közben és fölözve. A tűzről való eltávolítás után szűrjük és helyezzük egy serpenyőbe, ahol öntsünk egy teáskanál cukrot és 3 asztali sót, adjunk hozzá gyömbért és apróra vágott fokhagymát.

Egy órával később a munkadarabot kannákba kell csomagolni, babérleveleket az aljára kell tenni, és forrásban lévő vízzel önteni.

ragaszkodj gyorsan

Hogyan kell helyesen tárolni?

A Russula romlandó élelmiszerek. Esős ​​időben az erdőből származó gombákat azonnal meg kell tisztítani; összegyűjtött egy száraz napon lehet feküdni a konyhában, legfeljebb 6 óra. Ha legalább 20 percig főzi őket, a hűtőszekrényben legfeljebb 3 napig tárolják.

A lamellás nemzetség képviselői nem veszítik el az ízüket és a hasznos összetevőket, egész évben fogyasztásra alkalmasak, mínusz 18 ° hőmérsékleten, -12 fokon - 4 hónapig fagyasztva, de ezt megelőzően a gombát ki kell borítani. Megolvadáskor meg kell sütni vagy forralni az erdő ajándékait.

Az üvegekbe gördített pácolt russula egész évben nem romlik el a száraz pincében, a kamrában - 8 hónap. A tartály kinyitásakor és 10 ° C hőmérsékleten történő tárolásakor gombát kell fogyasztani 16-17 órán belül, 2 fokon - 3 nap alatt. A sült russulát általában a fagyasztóban legfeljebb hat hónapig tárolják.

az erdőből hozta

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök