A 10 legjobb recept a gombák sózásához otthon, hidegen és melegen

A sózott gomba gyakori étel Oroszországban. Nincs ilyen ünnep ilyen finomság nélkül. Annak ellenére, hogy most bármilyen nyomtatványt megvásárolhat a boltban, a jó háziasszonyok még mindig inkább saját kezükkel főznek. Ehhez fontos néhány árnyalatok ismerete: milyen opciók a legmegfelelőbbek, hogyan lehet a legjobban sózni a gombát, és milyen módszert kell választani ehhez.

Milyen gombák alkalmasak az ízletes pácoláshoz

A tapasztalt gombaszedők értékelik a tejgomba és a gombát. Képviselőik nem gyakran találkoznak a vad erdőben, de sóztak a legfinomabb és illatosabbak.

Fontos! Nem ajánlott olyan gombát enni, amely forgalmas út vagy autópálya közelében nőtt fel. Szerkezetükben szivacsnak néznek ki, amely elnyeli a szennyeződéseket és az autók után maradó káros anyagokat.

só gombák

Sózhatják-e a gombákat műanyag edényekben?

Sok ember érdekli, hogy lehetséges-e sózást műanyag edényekben végezni. A válasz egyértelmű - nem. A kényelme és a rendelkezésre állás ellenére nem érdemes azt használni. Ennek oka a műanyag és a sóoldat kölcsönhatása.

Ha nincs más lehetőség, ügyeljen a tartály alján található jelölésekre.

Ha mosdó vagy vödör gyártásakor tisztább alkotóelemeket használtak, láthat egy üveg és egy villát, vagy a PET, PETE betűket. Ezek a megjelölések azt jelzik, hogy a tartály élelmiszer-minőségű műanyagból készül és ételhez használható.

műanyag edények

A sózás előkészítő szakasza

A sózás megkezdése előtt mindent el kell készíteni. Az első szakaszban a gombát méret és típus szerint válogatják, megtisztítják a szennyeződésektől, vágják és áztatják.

Válogató

A növényeket típus szerint rendezze. A háziasszonyok azt állítják, hogy a legfinomabb gomba akkor készül, ha többféle keverést készítenek. Talán ez igaz, de minden egyes mintának eltérő hőkezelési időre van szüksége.

sózási szakasz

Tisztítás

Tisztítsa meg a nyersanyagot a szennyeződésektől. Ha vannak sérült területek, vágja le őket. A rétegek képviselőinek kupakja alatt lévő szennyeződést legegyszerűbben puha fogkefével lehet eltávolítani.

vágd le őket

Szeletelés

Ha a sapkák nagyok, akkor jobb, ha azokat felére vágja. Annak érdekében, hogy ne pazarolja az idejét, ezt egyszerűen megteheti tisztítás közben.

tisztítási idő

áztatás

Ezután áztatás következik. Az eljárást csak azoknak a képviselõknek végzik el, akik veszélyes tejlevet tartalmaznak.Fontos, hogy tartsa be az időzítést, amely a különböző fajták esetében eltérő.

tejes lé

Gomba sózása

A pácolásnak sokféle módja van. Minden háziasszonynak megvan a saját, bevált lehetősége. Vessen egy pillantást a gombák téli betakarításának alapvető módszereire.

bevált lehetőség

Gyors sózás

A gyors sózási módszer akkor megfelelő, ha másnap snackre van szüksége. Ezután a főzött fajták megfelelőek: fehér, vargánya, orosz vagy sampin.

Forraljuk főzésig, sózzuk meg ízlés szerint, használjunk fűszereket, fokhagymát, és fedjük le egy gyenge sós oldattal. Hagyja hűtőszekrényben egy éjszakán át üvegedényekben, és reggel fogyasztja el.

a következő nap

Forró módon

A forró módszer nagyon egyszerű, ezért sok háziasszony imádja. Először pontosan tudnia kell a száraz alkatrészek súlyát. A következő lépés a sóoldat elkészítése. Vegyünk egy pohár vizet, 2 közepes kanál sót egy kis csúszdával, 1 babérlevelet, 3 szegfűborsot és azonos számú szegfűszeget. Ideális egy csipet kapormag és néhány ribizli levél hozzáadása.

Amint a folyadék felforr, mártsa bele a gombát.

Fontos! 5 perc múlva hab jelenik meg, amelyet el kell távolítani.

száraz komponensek

Ami a főzési időt illeti, ez különféle fajtákonként eltérő lehet. Kb. 15-25 percnek kell lennie.

Amint az alapanyag süllyed az aljára, a főzést le kell állítani és lehűteni. Ideális esetben az ételt széles tálba tegye.

Helyezze át a lehűtött gombát a tiszta és sterilizált üvegekbe azzal a feltétellel, hogy azok a teljes mennyiség 80% -át elfoglalják, jól szedjék be. Töltse fel a főzés után megmaradt sós vízzel, és tekerje fel. Az ilyen takarókat jobb hűvös helyen tárolni.

széles tál

Hideg módon

A hideg sózás olyan főzési módszer, amely nem tartalmazza az élelmiszerek hőkezelését. Tartályként speciális hordókat, serpenyőt vagy üvegedényeket használhat.

Fűszereket, ribizli leveleket helyeznek az aljára. Néhány háziasszony úgy véli, hogy a kiegészítő aromák csak megszakítják az igazi illatot, és nem használnak fűszeres gyógynövényeket.

termékfeldolgozás

Ezután a nyers gombát a tartályba helyezzük, lezárva. Mindegyik golyót szokásos asztali sóval öntjük 40 g / 1 kg alapanyag mennyiséggel, és hideg forralt vízzel megtöltjük. Amikor a tartály tele van tetejére, fedje le ruhával és állítsa be az elnyomást.

Fontos! Szintetikus szöveteket nem szabad használni.

Tegye a savanyúságot hidegbe, és néhány hét múlva élvezheti a készterméket.

asztali só

Száraz sózás

Helyezze a gombát a kupakkal lefelé, az előző módszerhez hasonlóan, sóval meghintje. Néhány óra múlva, amikor kissé meglágyulnak, állítsa be az elnyomást.

Ez a recept abban különbözik az előzőtől, hogy mindent a saját léében pácolnak, víz vagy sós só nélkül. A sózási idő a fajtától függ.

saját lé

Egy hordóban

A hordóban sózott gomba a leg illatosabb. Egy ilyen finomság elkészítéséhez alaposan mossa le a hordót, fedje le az alsó és a felső réteget sok sóval, 60 gramm sóval, 1 kilogramm alapanyagra vonatkoztatva. Helyezze szorosan az alapanyagot a kupakkal lefelé, és nyomással nyomja le.

Három nap múlva lé jelenik meg, és a mennyiség csökken. Ekkor adhat hozzá még egy tételt. Ismételje meg az eljárást, amíg a hordó megtelik.

Öntsük sóoldattal (60 gramm só / 1 liter víz) és zárjuk le. Helyezze a hordót hűvös helyre, pincébe vagy alagsorba.

egy tétel

Nincs ecet

Különösen népszerű az ecet nélküli betakarítás receptje.

Az elkészített gombákat só és citromsav hozzáadásával kell főzni. Fontos, hogy összegyűjtse a habot, amely a főzés során képződik. Amint lemennek, a gáz kikapcsolható.

Osszuk őket tiszta edényekbe, és további másfél órán át szigorúan sterilizálják forró vízben. Ezután óvatosan zárja le az üvegeket fedéllel és fordítsa meg fejjel lefelé, amíg teljesen ki nem hűlnek.

ecettel

Fagyasztott gombák sózása

Vannak idők, amikor nincs friss gomba, csak fagyasztott gombák. Még az ilyen alapanyagokból is nagyon könnyű finom sós sót készíteni.

3 kilogramm fagyasztásra 3 halom evőkanál só, 6 teáskanál cukor, 2 teáskanál citromsav, babérlevél és szegfűszeg szükséges.

finom sós

Helyezze a gombát egy serpenyőbe, és csak 1,5 csésze vizet adjon hozzá. Kapcsoljon be egy kis tüzet, hogy a gombából származó folyadék fokozatosan kijutjon. Amikor a folyadék lefedi a vastagot, adjuk hozzá a többi összetevőt és forraljuk további fél órán át. Hagyja egy órán át infundálni.

Ezután forraljuk újra, és dobjuk be az előzőleg elkészített és óvatosan sterilizált üvegekbe.

Sterilizált üvegek

Gomba pácolás receptek otthon

Fontos, hogy ne csak a megfelelő pácolási módot válasszuk, hanem ügyeljünk arra is, hogy milyen gombafajtát kívánunk főzni. A helyzet az, hogy minden képviselőnek megvannak a sajátos jellemzői és tulajdonságai.

otthon

gomba

A tej gombák meglehetősen gyakori gombák, amelyek legfinomabbak forró sózással. Önmagukban meglehetősen lédús és húsos.

A recept szerint 1 kilogramm gombára szüksége lesz:

  • 60 gramm só;
  • 4 gerezd fokhagyma;
  • 10 fekete bors;
  • és azonos számú levél egy ribizli bokorból;
  • néhány kapor esernyő.

fekete bors

Forraljuk az elkészített tejgomba 5 percig. Ne felejtse el összegyűjteni a habot. Ezután vegye ki a gombát és öblítse le hideg folyó víz alatt.

Öntsen egy kis sót és néhány fűszert egy steril tartályba, majd tegye a gombát és ismételje meg a műveleteket, amíg a tartály teljesen meg nem töltödik. Öntsük a főzés után megmaradt gombalevest és parafaját.

forraljuk fel a tej gombát

Ryzhiki

A gomba főzéséhez a legjobb a hideg módszer. Főzés és ecet nélkül ez a fajta lesz a legfinomabb.

Sózott gombák a főzés elég egyszerű. Helyezze a nyers gombát egy tartályba, megszórja sóval (2 evőkanál 1 kg sáfránytej-kupakkal). Néhány fokhagyma vagy ribizli levél hozzáadását javasolja. Nyomás alá helyezzük, és egy hét múlva megkóstolhatjuk az ételt.

hideg módon

Méz gomba

A mézgomba alacsony kalóriatartalommal rendelkezik, amelyet nehéz emészthetőségük vált ki. Ezért kell felhasználás előtt főzni.

Nak nek só gombák, tegye egy serpenyőbe, adjon hozzá vizet, forraljon fel, és azonnal engedje le a forrásban lévő vizet. Öntsünk ismét hideg vizet, és forraljuk 20 percig.

Helyezze a lehűtött gomba egy másik edény aljára, fűszeres és sós anyaggal cserélje le őket. Helyezze elnyomás alá egy hideg helyen, és egy hét múlva kicserélheti az üvegeket télen, vagy ehet gombát.

alacsony kalóriatartalmú

Osztriga gombák

A laskagomba főzésének megvannak a sajátosságai. Ahhoz, hogy 1 kilogramm alapanyagot megsózzon, 4 liter vízre és 90 gramm sóra van szüksége a blanszírozáshoz. A sós sóhoz 400 gramm vizet, 2 evőkanál sót, három borsot, babérlevél és ribizlilevélre van szüksége.

Először forraljuk a kagylógomba 7 percig, dobjuk szűrőedénybe, és készítsük a sós oldatot. Helyezze a gombát sterilizált üvegekbe, töltse fel sós vízzel, és egy héten belül az edény készen áll.

ribizli levél

Olaj

A fent leírt hideg módszer a legmegfelelőbb olaj előállításához. Sózott vaj esetén a következő arányokat kell betartania: 10 kilogramm gomba, 600 gramm só, szegfűbors, kapor.

fentebb leírtuk

Fehér gomba

A fehér gomba jogosan tekinthető a fajta legmegfelelőbb képviselőjének. Bármilyen módon elkészíthető és nagyon finom. Fontolja meg a legegyszerűbb lehetőséget. Öblítse le a hámozott sertésgomba, forralja fel és dobja szűrőedénybe.

A sózás folytatásával a nyersanyagokat rétegekben, az előkészített tartályba rakva, sóval meghintve. 5 kilogramm gombához egy pohár sóra van szüksége és elnyomás alatt. 5-7 nap elteltével az edény kész. Helyezze a savanyúságot hidegebb helyre, hogy biztonságban maradjon.

Fehér gomba

Chanterelles

Nagyon ízletes, ha a rókagombákat sós só nélkül használják. Egy kilogramm gombára 50 gramm sóra lesz szüksége.Tegye az elkészített alapanyagokat egy serpenyőbe, megszórja sóval és fokhagyma szeletekkel. Tegye rá az elnyomást és hagyja ott egy hónapig.

kilogramm gombát

Gébek

A goby, vagy a Valui, nagyon gyakori az országban. Nagykövete kijelenti, hogy a nyersanyagokat sós vízben 10 percig kell forralni. Ezután a sóoldatot leszívatjuk, újat készítünk, és a gombát további 20 percig főzzük, majd az eljárást megismételjük.

Ezután tegye a gombákat üvegekbe, fűszeres váltással, öntse a gomba sós lében tartott testét, parafaját, és 5 nap elteltével az edény ehető.

gomba savanyúság

Sertés

A sertéseket félig mérgező gombáknak tekintik, ezért a sózás elõtt meg kell tölteni vízzel, és legalább 3-szor háromszor cserélni.

Forraljuk a gomba 5 percig, engedjük le a vizet, öntsünk tiszta anyagot és főzzük további fél órán át. Tegye le a vizet, adjon hozzá új vizet és főzzen további 40 percig. Helyezze egy előkészített tartályba, megszórja sóval, és elnyomás alatt küldje el. 45 nap elteltével a sertések készen állnak.

feltölteni vízzel

Volnushki

A hullámok összetételében van tejlé, ezért azok megfelelő sózása esetén veszélyesek lehetnek az emberi életre. 10 kilogramm hullámokhoz 500 gramm sóra és fűszerekre van szüksége. Ezután tegyen meg mindent, mint a szokásos hideg sózáshoz. A gombák 40 nap alatt készen állnak.

emberi élet

marhaistállóknak

A pajtákat hideg vízben kell áztatni egy éjszakán át. Forraljuk 20 percig sós vízben. A sós lében 1 liter vízre, 1 evőkanálra sóra, 5 borsra, lavrushka levélre, ribizlire, cseresznyere, málnára van szükség. Forraljuk a keveréket, forraljuk 20 percig, távolítjuk el a tűzhelyről és adunk hozzá 2 evőkanál ecetet.

Csak a pajtákat üvegekbe tenni, sóoldattal megtölteni és lezárni.

sós víz

Sózott gombák tárolása

A sózott gombákat hűvös, sötét helyen tárolják, ahol a nap sugarai nem esnek. Optimális hőmérséklet: +3, +5 fok. A pince ideális ehhez, csak fontos ügyelni arra, hogy a takaróval rendelkező bankok ne fagyjon be.

napsugarak

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök