A 10 legfontosabb recept a gomba téli fagyasztására otthon a hűtőszekrényben, az eltarthatóság

Az edényekben található gomba főként nyáron és ősszel figyelhető meg - mindent az évszak magyaráz meg. Vannak módok a termék és az összes jótékony nyomelem hosszú ideig tartósítására - fagyasztására. Ezenkívül részletesen megvizsgáljuk a nyers gombák vagy a már főtt gombák fagyasztási lehetőségeit.

Miért fagyasztani a gomba

A termék tápanyagainak és értékének megőrzése a legjobb módja annak fagyasztása. Más takaróktól eltérően a gomba nem veszíti el formáját, színét, textúráját, vitaminjait és nyomelemeit a kompozícióban. A módszernek pozitív hatása van a háziasszony hangulatára is - a betakarításhoz elegendő a sapkák megtisztítása, ha a gomba típusa megköveteli, és egy edénybe helyezni.

A fagyasztás előnyei és hátrányai

A profi szakácsok gyakran fagyasztott gombaféléket használnak, mert tudják a betakarítás összes előnyeit. A pozitív tényezők a következő pontokat tartalmazzák:

 1. A termék elkészítésének minimális ideje - a fentebb leírtak szerint a gombát egyszerűen megtisztítják a szennyeződéstől és behelyezik a fagyasztóba. Először a munkadarabot felforralhatja vagy pörköli, majd a leolvasztás után kevesebb időt fordít a főzésre.
 2. A fagyasztás egy biztos módszer a termék összes előnyének megőrzésére.
 3. A fagyasztott munkadarabot legfeljebb egy évig lehet tárolni - akkor jobb, ha megszabadul a terméktől, mivel a leolvasztás után elveszíti textúráját.
 4. Megolvasztás után a nyers gomba azonnal elkészíthető - a gyorsabb főzéshez nem kell áztatnia őket.
 5. A gomba íze fagyásként megmarad, mind a nyerstermékben, mind a kész félkész termékben.
 6. A leolvasztott termék ezután sózható vagy pácolt.

Hátránya a fagyasztott tárolás sajátosságai. Fontos itt betartani a hőmérséklet-szabályozást, mivel a normától való eltérés megjelenés és íz elvesztéséhez vezet..

A 10 legfontosabb recept a gomba téli fagyasztására otthon a hűtőszekrényben, az eltarthatóság

Fagyasztásra alkalmas gombák

Ajánlott olyan gomba fagyasztása, amely leginkább megtartja ízét és jótékony hatásait. Ide tartoznak a következő fajták:

 • chanterelles;
 • gomba;
 • aspen gomba;
 • gomba;
 • tinóru gomba.

Ha nincsenek ott, akkor vegye be a második legnépszerűbb fajtát, amelyek majdnem megtartják ízjellemzőiket:

 • hullámok;
 • Russula;
 • Fehér gomba;
 • tinóru gomba;
 • gomba;
 • laskagomba.

gomba pörkölt

Nagyobb figyelmet kell szentelni nem a fajtának és íznek, hanem a fagyasztás és az azt követő tárolás szabályainak betartására.

Hogyan kell kiválasztani és elkészíteni a gombát?

A következő tényezőket kell tulajdonítani a termékek fagyasztásra történő kiválasztásának és elkészítésének szabályainak:

 • jobb, ha gombát szed az erdőben, de ha ez nem lehetséges, akkor a terméket frissen vásárolják a szupermarketben;
 • a boltban gyakran vásárolhat friss laskagomba és gombát - választáskor figyelnek a fájdalmas pontok hiányára (ezek férgek nyomait tartalmazzák), a terméket nem szabad rágni;
 • a gombát fagyasztás előtt megtisztítják - eltávolítják az összes szemetet és a felső filmet a kupakból (ha szükséges), majd a teljes masszát folyó víz alatt mossák;
 • mosás után adjon időt a munkadarab törülközőn történő szárítására - nem ajánlott a terméket vízzel fagyasztani;
 • Ha kívánság van a már főtt gombák fagyasztására, azokat a gyűjtéstől számított 24 órán belül hőkezelésnek kell alávetni.

Ez az alapvető lépés az ételek fagyasztásra történő előkészítésében. Fontos az összes féregmintának eltávolítása, amelyek nagy részeit több részre vágják.

gomba a hűtőszekrényben

A fagyasztáshoz szükséges edények

Ajánlott a gombát fagyasztva lezárt műanyag tartályokban fagyasztani. Kihúzáskor hajtsa az ételt a lehető legszorosabban, hogy eltávolítsa a levegőt az edényekből.

Ha nincsenek konténerek, használjon zsákokat (speciális vákuumos, fagyasztáshoz vagy egyszerű) - ezek szintén eltávolítják a levegőt, ha lehetséges. Meg kell érteni, hogy a termék zsákokban tárolva elveszítheti az alakját. A tárolás nem befolyásolja a munkadarab összetörését.

Ha a fagyasztásra zsákokban kerül sor, akkor jobb, ha a terméket először egy tálcára helyezi, és a fagyasztóba helyezi. A gombák fagyasztása után táskába rakhatja - így megfagyaszthatja a gombát megjelenésük és alakjuk elvesztése nélkül.

A hűtőszekrény előkészítése

A terméket fagyasztóban fagyasztják, amelyet a falakon és az ajtón jégmentesít. Ha a tárolás tartályban történik, elegendő vízszintesen a kamrába helyezni, bármilyen polcon. Zsákokban csomagolva azokat külön polcra helyezik, és a munkadarabot egy rétegben fektetik le.

Fagyasztási módszerek otthon

A gomba frissen fagyasztható, főzhető és akár húslevest is felfagyaszthatja. A jövőbeni terméktípus részben meghatározza elkészítésük módját, ezért a döntés meghozatala előtt ki kell választania a legmegfelelőbbet.

Nyers gombák

A szupermarketekben fagyasztott termékek között csak nyers félkész termékek találhatók. Egy ilyen nyersdarabot könnyű elkészíteni otthon, a következő műveleti sorrend szerint:

nyers gombák

 1. Készítse elő a terméket fagyasztásra.
 2. Helyezze egy tálcára egy rétegben, és helyezze a fagyasztóba. Ha tartályt használ, csomagolja szorosan a munkadarabot, és tegye be a fagyasztóba.
 3. Állítsa a fagyasztót a legalacsonyabb hőmérsékletre 12 órás fagyasztásig.
 4. Ezután a hőmérsékletet a kívánt mutatóra csökkentjük, és mindent elosztunk a zsákokban.

A termék erdőben történő gyűjtésekor ajánlott beállítani a maximális hőmérsékletet. Fontos figyelembe venni a sűrű textúra és a nagy méret meglétét.

Sós

Lehetőség van sózott gombák fagyasztására, amelyet gyakran a termék nyitott kannájának megőrzése céljából választanak. Ehhez a következő műveleteket kell végrehajtani:

Fehér gomba

 1. Engedje le az edény tartalmát egy szűrőedényben.
 2. Öblítse le folyó víz alatt, és távolítsa el a borsot, ha van, és más adalékanyagokat.
 3. Szokásos módon szárítsa meg - törölközőn szétterítve.
 4. A szárított terméket a fenti módszerek bármelyikével kell fagyasztani.

Továbbá, a leolvasztás után a munkadarab jellegzetes sós ízű lesz.Elegendő hagymát, ecetet vagy növényi olajat hozzáadni hozzájuk az eredeti étel folytatása érdekében.

Főtt

Főtt A leolvasztás után a gomba gyorsabban elkészül, ezért a háziasszonyok inkább előkészítik az előkészületeket. Javasoljuk továbbá az itt bemutatott műveletek végrehajtását, ha a termék megjelenése kissé romlik - törött sapkák vagy sérülések a tisztítás során.

A főtt termék megfelelő fagyasztásához az alábbiak szerint járjon el:

 1. Tűzön tegyen egy serpenyőt 1 liter termékre vonatkoztatva 5 liter vízmennyiséggel. A vizet sózzuk, vagy elutasíthatjuk, ízlésének függvényében.
 2. A munkadarabot előre vízbe lehet tenni anélkül, hogy várnánk, amíg a víz felforr.
 3. A gombát főzésig, amíg teljesen meg nem főzik, a háziasszonyok a jövőben a kész edényben lévő termék szárazságával szembesülnek. Elegendő forralni 5-10 percig.
 4. Ezután távolítson el minden gombát egy réselt kanállal, és hagyja megszáradni.

Előzetes szárítás nélkül lefagyaszthatja, de akkor jobb, ha erre a célra edényeket használ.

előfőzött

A fagyasztott, blanszírozott tálak kiválóan alkalmasak a további leveskészítéshez. Megőrzik alakját, színét, ízét és hasznos mikroelemeit; az előkezelés segítségével teljesen megtisztíthatja a gombákat a szennyeződésektől.

fagyasztott gombák

Az előre blanszírozott takarmányok fagyasztásához a következőket kell tennie:

 1. Készítsen elő egy edényt vizet a szükséges mennyiséggel.
 2. Várja meg, amíg forrni kezd, öntse az elkészített terméket vízbe, és várja meg, amíg újra forrni kezd.
 3. Ezután forraljuk 2 percig.
 4. Kapcsolja ki a hőt és engedje le az edény tartalmát egy szűrőedénybe.
 5. Várjon, amíg a víz teljesen le nem ürül, és tegye a munkadarabot tartályokba fagyasztás és tárolás céljából.

A gomba egészben vagy apróra vágva formázható. A vizet kissé sózhatjuk, de nem szabad túlhaladni, így az étel későbbi elkészítése során a termék nem válik sósnak.

Párolt

A pörköltet jobb, ha azonnal eszik, de néhány háziasszony inkább egészséges táskákat készít télen, hogy lerövidítsék a főétel előkészítési idejét. Pörkölés szükséges az alapvető ajánlásoknak megfelelően, amelyek elősegítik a termék eredeti megjelenésének és ízének megőrzését:

gomba párolás

 1. A munkadarabot megtisztítják a szennyeződésektől és citromsavoldattal áztatják - egy liter vízhez egy teáskanál por alakú citromsavat adnak hozzá. A terméket oldatban tartja legfeljebb 7 percig.
 2. Ebben az időben a serpenyőt melegítik, ahol öntsen egy kis növényi olajat.
 3. Helyezze a munkadarabot egy előmelegített serpenyőbe és folyamatos keverés közben 4-5 percig főzze. Ha jobb íze van, hagymát adhatunk hozzá. Pörkölt nyitott hagymával 2-3 percig.
 4. Ezután takarja le az edényt fedéllel és 20 percig pörkölt, sózzuk és borsozzuk a gombát.
 5. Az idő eltelte után a tűzt kikapcsolják, és hagyják, hogy felolvadja és teljesen lehűljön.

Ha a gombát különféle ételek főzésére tervezi használni, akkor az olajat és az abból származó levet ajánlott leengedni. Ellenkező esetben fagyassza be a kapott formában, és használja a készítményt mártásokhoz.

Sült

Kiderült, hogy a sült gombák kiváló előkészítése, de nem serpenyőben főznek, így a későbbi hőkezelés során nem száradnak ki. Sülthez aprítják - jobb, ha ezt vékony rétegekben hajtják végre. Öntsön egy kis olajat a serpenyőbe, és melegítse fel, tegyen egy darab gombát az edények felületére egy rétegben.

rókagombával

A vékony és a kicsi rétegek 4-5 percet süthetnek, a nagyobb rétegek akár 10 percet is süthetnek. Ezután mindent lehűtünk és fagyasztóedényekbe helyezzük.

Gomba húsleves

Itt a húslevest használják a termék főzéséhez.Fagyasztásra olyan tartályokat használnak, amelyekben a csomagokat úgy helyezik el, hogy az élek lefedjék a használt tartály oldalát. A gombákat és a húslevest öntsék rájuk.

A munkadarabot fagyasztás előtt helyezzük a fagyasztóba. Ezután a csomagot kiveszik és konténer nélkül tárolják a télen. Leves készítéséhez fagyasztott kényelmi ételeket és húslevest használjon.

Milyen hőmérséklet szükséges a fagyasztáshoz?

A gombák fagyasztóban történő tárolása azt jelenti, hogy a hőmérsékletet -18 fokon kell szabályozni. Csak így lehet megőrizni a termék megjelenését és hasznos tulajdonságait.

A fagyasztott élelmiszerek tárolására vonatkozó feltételek és szabályok

Annak elkerülése érdekében, hogy a gomba elveszítse eredeti megjelenését és textúráját, ajánlott a következő tárolási irányelvek betartása:

 • az eltarthatóság nem korlátozott, de a gombát egy éven át nem szabad fagyasztóban tartani - elveszítik az ízét;
 • a húskészítményektől és a félkész termékektől elkülönítve kell tárolni - ha ez nem lehetséges, akkor a gombát szorosan csomagolják egy zacskóba;
 • Ne fagyasztja be a fagyasztott tasakot, majd fagyasztja újra - ez a textúra elvesztéséhez vezet, a termék nyálkás és íztelen.

gomba egy pohárban

Egy működő fagyasztóban kell tárolni, amely állandó hőmérsékletet -18 * -19 fokig tart.

A gomba megfelelő leolvasztása

A termék leolvasztásához ízének elvesztése nélkül a következő ajánlásokat kell betartani:

 • jobb kiolvasztani a hűtőszekrényben;
 • a fagyasztóból tartályba vagy tányérba helyezése után tegye a munkadarabot egy éjszakára a hűtőszekrénybe;
 • a munkadarab leolvasztása nélkül hozzáadhatja leves serpenyőbe vagy egy serpenyőbe;
 • nem használhat csésze vizet a leolvasztáshoz - ez a nedvesség túlzott mértékű beszivárgásához vezet, melynek eredményeként az íz elveszik;
 • a kiürített táskát vízbe teheti a leolvasztáshoz, de csak úgy, hogy a nedvesség ne kerüljön be a házba.

A gombák fagyasztása és tárolása nem nehéz, ha betartja az összes szabályt és ajánlást. Fontos pontosan meghatározni az előkészítés módját, amelyet elsősorban a termék típusa és a későbbi előkészítés lehetőségei befolyásolnak.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök