Lehet fagyasztva a fokhagymát a fagyasztóba télen

A fokhagyma megfelelő termése óriási örömet jelent a kertész számára, de nem mindenki tudja, hogyan fagyaszthatja be a fokhagymát a télre. A téli fajok meglehetősen sok fejet tudnak előállítani, amelyet zöldségek sózására és sok étel készítésére használnak. A tárolás problémájával a háziasszonyok mindig szembesültek, mivel a télhez közelebb a fejek száradni kezdnek, romlanak és rothadnak. A növény friss gyümölcsét szinte soha nem tartják fenn a következő nyárig.

A betakarítás megőrzése érdekében a tapasztalt háziasszonyok a fagyasztási módszert használják. Nem feltétlenül fagyasztom meg az egész termést egyszerre. Egy ideig a hagyományos módon tárolható - a pincében vagy a hűtőszekrényben, és a télhez közelebb, amikor a fejek kiszáradni kezdenek, fagyasztani kell őket.

Fontos, hogy jobb, ha a fűszereket nem szegfűszeggel és fejekkel nem fagyasztják meg, mert a leolvasztás után a fokhagyma apróssá válik, és minden ízét elveszíti. A legjobb megoldás az, ha a fűszert gyógynövényekkel, aromás növényi olajjal és gyógynövényekkel keverik össze.

Fagyasztott fokhagyma alkalmazása

A világ összes konyhája fűszerként fokhagymát használ. Különösen releváns fokhagyma kínai és mediterrán konyha. Mind a nyilakat, mind a növényi hagymákat élelmiszerként használják. Különféle ételek elkészítésére szolgálnak: levesek, pácok, zöldségpörkök és desszertek (bizonyos esetekben).

A fokhagyma főbb tulajdonságai a következők:

 • javítja az elkészített étel ízét és aromáját;
 • a vitaminok előnyei a test számára;
 • prebiotikum - képes növelni a prebiotikumok mennyiségét a testben, megakadályozva ezzel a pusztító mikroorganizmusok általi megsemmisítésüket.

A fokhagyma nyilak népszerűek az ínyencek körében: különféle saláták, szőlőskertek, szószok, könnyű harapnivalók és szendvicsek ízét mutatják be.

A fagyasztott fokhagymát fűszerként első fogások, szószok készítésére használják. A pörkölés során a szegfűszeg ugyanazt az ízt adja ki, mint a friss.

A növényi olaj tökéletesen elnyeli a korábban fagyasztott szegfűszeg szagát. A fánk sütésekor a fagyasztóból származó fűszer megmutatja a legjobb tulajdonságait.

A fagyasztás előnyei és hátrányai

A tárolási problémákat fagyasztással könnyen meg lehet oldani. Ennek a módszernek mind előnyei, mind nyilvánvaló hátrányai vannak. Mielőtt az egész növényt részben vagy egészben otthon fagyasztná, ismernie kell a zöldségek ilyen téli betakarításának sajátosságait.

fokhagyma tulajdonságai

A módszer előnyei:

 • antibakteriális tulajdonságok megőrzése;
 • a vitamin-összetétel megőrzése;
 • megnövelt tárolási idő;
 • azonnali készen áll a használatra.

A módszer hátrányai:

 • az aroma kis mértékű elvesztése;
 • kevésbé kifejezett íze a friss szegfűszeggel összehasonlítva;
 • megjelenés elvesztése kiolvasztás után.

Ezek az előnyök és hátrányok könnyen ellensúlyozzák egymást. Minden háziasszonynak önállóan meg kell határoznia a fokhagyma-gerezd fagyasztásának megfelelőségét. Alternatív megoldásként kiválaszthat egy előállítási módszert, például szárítást vagy pácolást.

Fagyasztási módszerek

A fokhagymát a következőképpen kell betakarítani:

szeletelt fokhagymát

 1. Teljesen. Az ilyen típusú fagyasztáshoz szokásos nem finomított fejek használata. Az opciót nagyon ritkán használják, mert a leolvasztáskor elveszik a szegfűszeg alakja, és a tisztítás lehetetlenné válik. Ha ennek ellenére döntés született a fagyasztási módszerről, a fejeket zsákokba kell hajtogatni és a fagyasztóba kell tenni.
 2. Szelet, korábban megtisztítva. A fagyasztóból történő eltávolítása után a fokhagyma nem igényel hámozást, és készen áll fűszerként való felhasználásra.
 3. Őrölt tömeg. Ez a lehetőség a legoptimálisabb. A fűszer megőrzése érdekében meg kell őrölnie a fokhagymát, és edényekbe kell helyezni. Ugyancsak megfelelőek a kis, zsákokkal ellátott táskák, amelyekben az üledék egy részét összehajthatják. Ha edényt használnak, akkor a fokhagyma tömegének szükséges részét éles késsel el kell távolítania.

Fontos, hogy ha a fokhagymát egy tartályban lefagyasztja, akkor a munkadarabot nem lehet teljesen leolvasztani. A kiolvasztás során képződött kesztyűszerű tömeget nem lehet újrafagyasztani.

Hogyan fagyasztható fokhagyma

Az illatos fejek téli befagyasztására el kell készítenie:

 • fokhagyma;
 • lomb;
 • műanyag zacskók;
 • mélyhűtő;
 • műanyag tárolók;
 • papír szalvéták vagy törülközők.

Az eljárás a következő:

 1. Válasszon fagyasztásra alkalmas szegfűszeg. Nem lehetnek rothadás és sötét foltok.
 2. Tisztítsa meg a szegfűszeg, öblítse le és szárítsa meg alaposan papírtörlővel.
 3. Vágjuk apró szeletekre. Lehetőség kapor, bazsalikom vagy petrezselyem hozzáadásával.
 4. Helyezze el a vágott ékeket előre elkészített műanyag tasakokban vagy műanyag tartályokban. Csomagoláskor kevés helyet kell hagyni, mivel a fagyasztási folyamat során a fokhagyma mennyisége kissé növekszik.
 5. Vegye figyelembe azt a tényt, hogy a fokhagyma újrafagyasztása nem lehetséges, ezért jobb egy kis csomagolást használni.
 6. Ragasztja a fagyasztási dátum címkéit a táskákra vagy konténerekre.
 7. Igazítsa a zsákokat a fagyasztásra előkészített anyaghoz. Ezután sokkal kényelmesebb lesz a fűszert fagyasztva használni. A zsákot meg kell alakítani ahhoz, hogy befagyjon.
 8. Helyezze a fagyasztóba egy tálcára vagy sütőlapra. Minél simább a tasak, annál jobb.
 9. Fagyasztás után tegye át bármely más tartályba, ha ez megkönnyíti a fokhagyma használatát.
 10. A fűszereket kezdje használni rendeltetésszerűen: a levesek, pácok, szószok, húsételek összetevőjeként. A fokhagymát reszelhetjük vagy késsel finoman apríthatjuk.

A fokhagymát hat hónapig tárolhatja a fagyasztóban: ezen időszak után az íze csak romlik, és az aroma teljesen eltűnik.

Fagyasztja a fokhagyma nyilakat

Az ínyencek nemcsak a szegfűszeg, hanem a nyilak fagyasztására is igényt tartanak. Lehetséges fagyasztani az ilyen fokhagymát télen a fagyasztóban, a kertészek gyakran nem tudják. Az illatos gyógynövények kiegészítik az ételek ízét és változatosabbá teszik az étrendben. A felolvasztott fokhagymás tömeg felhasználható a meleg ételek ízesítésére.

A zöldek elkészítése előtt hideg vízben mossuk és szárítsuk, majd késsel apróra vágjuk: mindegyik hosszának 4-5 cm-nek kell lennie. Az első lépésben a gémtálcákat 5 percig főzzük, majd a folyamatot megállíthatjuk úgy, hogy a gyógynövényeket hideg vízzel készített tálba helyezzük.

Kihúzás után a nyilakat külön zacskókba csomagolják és fagyasztják. Ha szükséges, akkor még tovább őrölheti az anyagot: olvasztás után fokhagymapaszta lesz.

Vélemények
 1. Elena
  1.01.2018 09:29

  Hú, ez a módszer új számomra, a fokhagymát mindig teljes egészében vagy csak a hűtőszekrényben vagy a pincében tartottam, de ez részben romlott, és a fagyasztás egyértelműen ideális lehetőség.

  Válaszolni
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök