TOP 21 recept ízletes feketeribizli lekvár készítéséhez télen

A friss fekete ribizli lekvár finom élvezet. A bogyók konzerv állapotban jól megőrzik hasznos tulajdonságaikat, így télen valódi vitaminokat tárolhatnak a háztartások számára. Ennek a lekvárnak az az előnye, hogy nem csak kenyérpirítóra és kenyérre kenhető és megeszi, hanem illatos töltelékként is felhasználhatja zsemlére, pitere, hozzáadhatja fagylalthoz, koktélokhoz.

A ribizli lekvár főzési tulajdonságai télen

A szokatlan sötét lekvárt kék-fekete bogyókból nyerik, ízlésesen savanyú. Attól függően, hogy hány percig főzi a készítményt, vastag vagy folyékony lekvárt kap. Minél hosszabb, annál vastagabb lesz a csemege.

A háziasszonyok megjegyzik, hogy a ribizli lekvár íze nagyban függ a fajtától. Csak tapasztalat alapján lehet meghatározni, melyik tetszik legjobban.

A termékválasztás sajátosságai

A szabályok, minél nagyobb a gyümölcs, annál jobb, nem vonatkoznak a dzsemkészítésre. A keverékhez válasszon közepes méretű és azonos érettségű bogyókat. Egyébként a főzés során felrobbanhatnak és kúszhatnak, és csúnya, sötét rendetlensé válhatnak.

A ribizlinek szilárdnak és fényesnek kell lennie, nem túl édes ízű, de nem is túl savanyú.

A főzés előtt a bogyókat gondosan kiszűrjük, mossuk, ügyeljünk a farok eltávolítására és tiszta felületre történő szárításra.

ribizli lekvár

Konténerkészítési szabályok

A kis üvegek alkalmasak ribizli lekvárra - akár 0,5 liter. A tartályokat sterilizálják a sütőben, mikrohullámú sütőben, egy forrásban lévő vízforraló kifolyóján - nincs külön követelmény a módszerre.

A konténerek sterilizálása előfeltétel. Ha legalább egy mikrob marad, akkor a ribizli lekvár megduzzad, és a háziasszony minden munkája lemerül.

Hogyan főzzünk otthon fekete ribizli lekvárt?

Használja az egyik bevált receptet.

A legegyszerűbb recept

A főzéshez szüksége lesz:

 • 1 kg bogyók;
 • 0,5 kg cukor;
 • 0,5 liter víz.

egyszerű lekvár recept

A ribizlit cukorral borítják és 4 órán át hagyják. Amikor kijut a juice, azt egy vastag fenekű zománcozott edénybe helyezik. Főzzen vízzel legfeljebb öt percig. Ezután az elegyet lehűtjük. Az eljárást megismételjük, a habot eltávolítjuk, a forró készítményt gyorsan gördítjük a bankokon.

Főzés nélkül

Ez az opció nem lép fel.El kell hogy vedd:

 • 1 kg bogyók;
 • 0,5 kg cukor.

A lekvár helyes elkészítése érdekében a gyümölcsöket nem keverõgépben vagy húsdarálóban lágyítják el, hanem egy tálban található fadarabokkal őrlik. A kapott keveréket összekeverjük cukorral, és alacsony lángon melegítjük. Hagyja hat órán át - a lekvár kész.

lekvár főzés nélkül

Öt perc

Egy ízletes élvezet valóban öt perc alatt elkészíthető. Ez a következő:

 • 2 kg ribizli;
 • 1 kg cukor.

A bogyókat összekeverjük cukorral, összekeverjük, és addig infuzáljuk, amíg lé meg nem jelenik. Forraljuk fel és pár percig főzzük magas hőn. Távolítsa el a tűzről és hűtse le. Ismételje meg háromszor. Tekerje forró üvegekbe.

Folyékony szirupban

Ez az opció a klasszikus recept szerint készíthető, de ebben az esetben a bogyók felét őröljük egy turmixgépben. Levet összekeverik cukorszirupmal, ezt a keveréket egész gyümölcsökhöz adják és összetekerjük.

ribizli szirupban

Szárított barackokkal

A főzéshez a következőkre van szüksége:

 • 1 kg ribizli;
 • 0,5 kg szárított sárgabarack (élénk narancs, nagy, húsos);
 • 0,5 kg cukor.

A ribizli egy éjszakán át cukorral hagyja a gyümölcslé. Reggelente a tűzhelyre vastag falakkal ellátott zománcozott serpenyőben helyezik el. Öt percig főzzük, apróra vágott szárított barackot adunk hozzá. További 15 percig főzzük és bankokba gördítjük.

Málna

Jó ötlet más bogyós gyümölcsök kezelésére. Ez gazdagítja az ízét, és még több tápanyaggal megtölti a lekvárt. Szükséges:

 • 1 kg bogyók;
 • 0,7 kg málna.

lekvár málna

A málna és a ribizli 4 órán át cukorral fedett. Ezután a kályhára helyezzük és gyorsan felmelegítjük. Ez leszedjük és lehűtjük. Forraljuk újra, de alacsony lángon, 25 percig.

Fruktózon

Azok, akik több okból sem tudnak választani granulált cukorral, főzhetnek. Szükséged lesz:

 • 1 kg fő összetevő;
 • fruktóz 600 gramm.

A ribizli őröltük egy turmixgépben és felforraljuk. Fruktózt adunk hozzá.

Fontos megjegyezni, hogy a fruktóz elveszíti tulajdonságait, ha több mint 7 percig főzik.

fruktóz lekvár

Gyömbérrel

A gyömbérlekválasztás során nincs nehézség. A szokásos recept szerint elkészített gyömbérrel, hámozva és apróra vágva hozzáadjuk a végére.

Narancssárga

A főzéshez szüksége lesz:

 • 1 kg fő összetevő;
 • 2 nagy narancs.

Alapkivitelben, 5 perccel a főzés vége előtt, nyomja ki a citromlevet (fele), a finoman apróra vágott szeleteket (a második fele). Fõtt vastagig.

lekvárral narancs

Barackkal

A kajszibarack / kg bogyó 800 gramm, más arányban standard. A lényeg az, hogy a gyümölcs lédús, húsos, de nem túlérett. A barackokat cukorral borítják, és a ribizli mellett - így ízletes gyümölcslevet fognak készíteni.

Cseresznye

Egy kiló ribizli esetén vegyen be 0,8 kg cseresznye. A bogyókat meghámozzuk, a magokat és az ágakat eltávolítjuk, és keverőbe helyezzük. A szépség kedvéért az egész valamilyen részét elhagyhatja. Amikor a lé kiszabadul, forraljon 25 percig alacsony lángon, cukorszirupmal.

Egres

Egres és ribizli vesznek egyenlő arányban. Cukor 2 kg bogyóhoz - 1 kg. Az összetevőket vastartályba helyezik, cukorral lefedik, és várják, amíg megjelenik a lé (fogakat kell tenni az egreshez fogpiszkálóval). Főzzen két sorozatban 15 perc alatt.

egres és ribizli lekvár

Almával

El kell hogy vedd:

 • 500 gramm alma;
 • 600 gramm ribizli;
 • 5 pohár cukor;
 • 2 pohár vizet.

A szirupot cukorból és vízből főzik. A bogyókat belemerítik és forrásig forralják. A hab összegyűlik. Finoman apróra vágott almát adunk a tömeghez, és forraljuk még 20 percig. Amikor a keverék megvastagodik, vegye le és dobja üvegekbe.

ribizli almával

Vaníliaval

Szokásos recept szerint készül, vanillint adnak hozzá 1-2 perccel a vége előtt. Vanília botok használatakor gördítés előtt távolítsa el őket.

Piros ribizli

A piros és a fekete ribizli granulált cukorral borítva 5 órán át hagyjuk. Forralunk két sorozatban, egyenként 5 percig.

Multicookerben

Először a bogyókat egy multicookerbe merítik, hogy 3 percig süssék (elkezdenek robbantani). Után - párolás 2 órán át.Adjunk hozzá granulált cukrot, vanillint. Ez a lekvár nagyon vastag és aromás.

lekvárral egy lassú tűzhelyen

A légkondicionálóban

A konvekciós sütő egyedülálló lehetőség valami újabb kipróbálására. A lényeg az, hogy a bogyók elkezdenek robbantani és eltérő árnyalatot kapnak. Ha ez megtörténik, bemerítik őket cukorszirupba és 4 percig főzik.

Egy serpenyőben

A fekete ribizli dobja egy forró serpenyőbe. Bogyók robbantanak - csökkentsék a tüzet. Erre a lére 15 percig tart, majd előre elkészített cukorszirupot adnak hozzá.

Kenyérsütőben

Az algoritmus hasonló a multicookerhez. A leglassabb módot úgy választják meg, hogy a gyümölcsök a lehető legnagyobb mértékben elpárologjanak.

ribizli lekvár

A mikrohullámú sütőben

Először a szirupot készítik. A gyümölcsöket öt percre tartályba helyezzük 800 W sebességgel. Ezután 500 W-ra váltanak, és 30 percig várnak. Öntsön cukorszirupot, és küldje újra 10 percig.

Zselés lekvár áfonya

Kell:

 • 0,5 kg ribizli;
 • 0,5 kg áfonya;
 • 0,6 kg cukor;
 • zselatin.

A bogyókat őröltük egy turmixgépben vagy szitán őröltem. Főzzük 15 percig alacsony lángon. A végére vizet hígítunk, amelyet korábban vízzel hígítunk. A zselatin keveréknek nem szabad forrnia.

A munkadarabok további tárolása

A lekvárt sötét és száraz helyen tárolják legfeljebb 2 évig. Nyitva - legfeljebb 2 hónapig a hűtőszekrényben (lehet cukorral bevont).

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök