12 egyszerű recept pácolt russula készítéséhez télen otthon

A russula ízével kapcsolatban számos vélemény van. Néhányan úgy gondolják, hogy nem érdemes élelmet és energiát költeni az ilyen típusú gomba főzésére, mert végül ízléstelenek maradnak. Mások ragaszkodnak ahhoz, hogy a russulák páratlan élmény. Ezeket a gombákat bármilyen formában elkészíthetik: felfőzhetik, hagymával megsüthetik, vagy savanyúsággal megsüthetik. Az ínyencek az utóbbi módszert a lelkesebben kezelik. Az alábbiakban megnézzük, hogyan lehet főzni a pácolt russulát télen többféle recept felhasználásával.

A gombák fajtái és hasznos tulajdonságai

Az a személy, aki sokat tud a gombáról, könnyen megkülönbözteti az ehető russulat és az ehetőt. Azok számára, akik megkérdőjelezik tudásukat, vagy egyáltalán nem tudják meghatározni a gomba főzéshez való alkalmasságát, az alábbiakban felsorolható az ehető russula fajtája:

főzési receptek

 1. Élelmiszer-minőségű - krémesbarna kupakkal, rózsaszínű árnyalat is előfordulhat, ízes ízesítők vannak. A kupak átmérője nem lehet több, mint 9 centiméter. Magas páratartalom mellett enyhén ragacsos lesz.
 2. Zöld - zöldes árnyalatú, a sapka sokkal nagyobb, mint az előző alfaj átmérője, és elérheti a 15 centimétert.
 3. Szilárd - mély barna színű, szinte lapos sapkával.
 4. Kék-zöld - a megjelenés a nevének megfelel. Ezen felül a lemezeknek van egy különleges tulajdonsága - fokozott rugalmasság.
 5. Mocsár - a szín közel áll a bordó színhez, és a kalap egy kissé kinyitott haranghoz hasonlít.
 6. Fading - árnyalatpalettával rendelkezik, narancssárgától vörösig. Élőhely - tűlevelű erdő.
 7. Világos sárga - gömb alakú kupakkal különböztethető meg.

Ha talál egy gombát az erdőben, és nem emlékszik a nevére, akkor az színe alapján meghatározhatja az olvashatóságot: a kék és a zöld jelenléte édeskés-diótos ízét, a piros árnyalatai pedig az ösztönzést mutatják.

meghatározza az olvashatóságot

Annak ellenére, hogy a gombát "russula" -nak hívják, nem ajánlott nyersen felhasználni. De nem kell sokáig várnia a sózást - másnap a sózott gombák használatra készek.

A Russula, annak széles körű eloszlása ​​ellenére, számos hasznos nyomelemet tartalmaz. Ide tartoznak az élelmi rost, a vitaminok és a nyomelemek, amelyek fontosak a belek megtisztításában. Az alacsony kalóriatartalom lehetővé teszi a gombák étrendben történő használatát.

enni gombát

Ezenkívül a kémiai összetételben egy speciális enzim is jelen van - a russulin, amely nagyon aktívan képes tej alvadására: 100 liter tejre csak fél gramm anyag szükséges, az alvadási folyamat mindössze 30 perc alatt zajlik le.

Az orosz előkészítése a pácoláshoz

A gombakészítés nagyon fontos. Ebben a szakaszban a munkát haladéktalanul el kell végezni, mert néhány órás késleltetés után sötét sapkák láthatók, és 24 óra múlva a gombák ehetők lehetnek. A gombát otthon nagyon egyszerű elkészíteni. Tehát a műveletek sorrendje:

orosz a pácoláshoz

 1. Gomba rendezése: egészben - egy tartályba, sérült vagy féregben - egy másikba.
 2. A ragasztott törmeléket száraz fű formájában, a leveleket meg kell tisztítani, az alapanyagot alaposan meg kell mosni egy szitában.
 3. Távolítsa el a fóliát a gombakupakból egy pengével és fogantyúval ellátott vágószerszám segítségével.
 4. Helyezze a kapott nyersanyagokat egy magas tartályba, öntsen forrásban lévő vizet, sót, tegye tüzet.
 5. A víz forrása után távolítsa el a habot, várjon kb. 10 percet és öntse ki a vizet.
 6. A folyamatot még kétszer meg kell ismételni. Ezután helyezze a gombát egy szűrőedénybe, és várja meg, amíg a víz leereszkedik.

Az emésztés utolsó változata kevés időt vesz igénybe, ezt a háziasszonyok kedvelik, akik percenként számolnak. A tapasztalt gombaszerelők azonban inkább a második módszert - az áztatást - részesítik előnyben. A gombát sózott vízbe (a receptnek megfelelő mennyiségre) helyezzük, öt órán át hagyjuk, majd öblítjük.

elsődleges anyag

Fontos! Az első lehetőség nagyon vonzó a gyors elkészítése miatt, ám hátránya, hogy a kész gombákban nincs ropogás.

Gombák téli betakarítási lehetőségei

Sokféle módon elkészítheti ezt a finomságot, de a legjobbak az alábbiakban találhatók.

gyors főzés

Klasszikus recept

Az idő-bevizsgált klasszikus módszer az üres Ezt a receptet mindig elkészítik, az íz egyszerűen elképesztő.

Hozzávalók:

 1. Russula - 5 kilogramm.
 2. Víz - 2 liter.
 3. Asztali ecet - 750 ml.
 4. Cukor - 25 gramm.
 5. Só - 3 evőkanál.
 6. Babérlevél - 10 darab.
 7. Fekete (borsó) bors - 20 darab.
 8. Szegfűszeg ízlés szerint.

Klasszikus recept

A pácolás körülbelül 30 percig tart. Forralunk vizet, sót, cukrot, adjunk hozzá fűszereket. Főzzük kb. 6 percig. Ezután ecettel és gombával követjük, forraljuk fel, és várjon további 10 percet. Időközben elkezdheti a kannák előkészítését.

Ezután dobja a gombát az üvegekbe, adja hozzá az oldatot és dugja be.

Forró módszer ecettel üvegekbe

Az e recept szerint pácolt véraláfutás ízét a klasszikushoz hasonlítják, és kellemes ropogós ízű. Egyáltalán nem nehéz elkészíteni őket, és egy kis időbe telik.

vizet forralni

1 kilogramm russula-ra szükségünk van:

 1. Víz - 0,5 liter.
 • Ecetsav (30%) - 0,05 liter.
 • Cukor - 0,5 teáskanál.
 • Só - 1 evőkanál.
 • Babérlevelet - 2 darab.
 • Kapros - 2 ág.
 • Szegfűszeg - 2-3 dolog.
 • Szegfűbors (borsó) - 15 darab.

A gombákat gondosan el kell készíteni, egészben kell, meg kell tisztítani, meg kell mosni.

Öntsük a gomba egy edénybe, töltsük meg vízzel és sóval. Forralásra várunk, majd fehér hab jelenik meg. Ezután öntse a teljes masszát egy szitába, cserélje le egy nyitott csap alatt, és várjon néhány percet, amíg a folyadék kifolyik.

Ecet esszencia

Jelenleg koncentráljunk a pácra. Öntsen a vízbe cukor, só, lavrushka, bors és szegfűszeg. Időnként keverjük össze, hagyjuk forrni, majd helyezzük a gombát a tartályba.

Főzzük, amíg a gombák le nem alulnak. Amikor ez megtörténik, a maradék összetevőket hozzá kell adni. Várjuk, amíg a folyadék újra felforr, és dobhatjuk a gombát az üvegekbe. Hagyja a folyadékot forrni ebben az időben. Miután minden rendezve lett, öntsön oda a folyadékot, mindig a nyakig. Minden összeolvasztható.

figyelmet a pác

Fűszeres torma savanyúsággal

A nem szabványos finomságok kedvelői minden bizonnyal értékelni fogják a gombát e recept szerint.Kiderül, hogy nagyon furcsa.

Hozzávalók:

 1. Gomba - 2,3 kilogramm.
 2. Víz - 1,8 liter.
 3. Borecet (asztal) - 3 evőkanál.
 4. Nyers tormagyökér - 1 darab (közepes).
 5. Só - 1,5 evőkanál.
 6. Cukor - 2 teáskanál.
 7. Fekete (borsó) bors - 13 darab.
 8. Fokhagyma - 4 szegfűszeg

Először fokhagymát és tormát kell főzni. Az elsőt tányérra kell vágni, a második - három reszelővel. Tegyük át sterilizált üvegekbe. Ezután készítse el a pácot.

meglehetősen sajátos

Öntsön vizet a tartályba, adjon hozzá sót, cukrot, borsot és ecetet. Várja meg, amíg a pác felforr, és adja hozzá a gombát. Várjon 15 percet, majd válasszon üvegedényekbe. Öntsük át a pácot, és tekercseljük fel.

Hagymadalommal

1 kilogramm gombára szükségünk van:

 • só - 1 evőkanál;
 • víz - 2,5 liter;
 • hagyma - kb. 10 darab, méretétől függően;
 • cukor - 0,5 teáskanál;
 • asztali ecet - 150 ml;

darabolja tányérokba

Fűszerek:

 • szegfűszeg - 6 darab;
 • babérlevél - 2-3 darab;
 • szegfűbors - 5 db.

A gomba ízének meghatározása szempontjából fontos szempont az előkészítő munka. A vörös árnyalatú zúzódásokat só hozzáadásával vízben kell forralni, más fajtákat saját lében forralni, szitán átengedni.

Ezután töltsön meg egy mély edényt vízzel, sóval, cukorral, adjon hozzá fűszereket, az egész hagyma felét. Forralunk vizet, adjunk hozzá ecetet, mozgassuk a gombát. Tartsuk tűzön 5 percig, majd adjuk hozzá a hagyma második felét (gyűrűkben). Ezt követően el kell távolítani a russulát a tűzről, el kell őket gyűjteni és előre sterilizált fél literes üvegekbe kell helyezni. Forraljuk a folyadékot a tűzhelyen további 10-15 percig, öntsük üvegekbe, tekercseljük fel.

gomba íze

Egy fűszeres pácban

Opció azok számára, akik már kipróbálták sok receptet és alig várják az új szenzációkat. A gomba erős étvágygerjesztő, ízében fűszeres árnyalatú, kissé éles.

Hozzávalók:

 1. Gomba - 2,2 kg.
 2. Víz - 2 liter.
 3. Kapros - 6 ág.
 4. Fokhagyma - 6 szegfűszeg
 5. Ribizli levelek - 4 darab.
 6. Torma gyökér - 2 centiméter.
 7. Só - 45 gramm.
 8. Cukor - 10 gramm.
 9. Fekete bors (borsó) - 10 darab.
 • Ecetsav - 20 ml.

új szenzációk

Az összetevők ilyen mennyiségéhez 5, 0,5 literes kannára van szüksége. Az összes összetevőt bele kell helyezni. Forraljuk a gombát, tedd üvegekbe, és ne érje el a nyakat 3-4 centiméterrel. Forraljuk fel a folyadékot, sót, cukrot, hagyjuk 10 percig. Adjon hozzá ecet-esszenciát, alaposan keverje meg.

Miután eltávolítottuk a tűzről, öntsünk vizet az üvegekbe, és a folyadéknak teljesen le kell fednie a gombát. Lezár.

bontja le az összes összetevőt

Gyors út

Azok számára, akiknek nincs sok időd hátra, de télen is ízletes pácolt gombával szeretnének élvezni, van egy egyszerű és gyors recept. Az ilyen termék jó abban az értelemben, hogy azt nem szükséges néhány hónapig tartani, hogy megszerezze a kívánt ízét. Ezzel a recepttel néhány órán belül gombákat szolgálnak fel a családi asztalhoz. Az ilyen gombák elkészítése akkor lesz releváns, ha esti ünnepség várható.

Itt van, amire szükségünk van:

 1. Russula - 1-2 kilogramm.
 2. Hagyma - 1 darab.
 3. Só - 0,5 teáskanál.
 4. Asztali ecet - 2 evőkanál.
 5. Fekete bors (őrölt) - 0,2 teáskanál.
 6. Napraforgóolaj - 3 evőkanál.

Gyors út

Tehát először el kell kezdenie a gombák elkészítését - öblítse le vízben, héjazzon, forralja fel. Amíg a gomba felbukkan, a hagymát félgörcsökre vagy gyűrűkre vágjuk, ahogy szeretnénk. Helyezze a főtt gomba egy edénybe forrásban lévő vízzel, és tegye magával az összes többi terméket. Hagyja őket legalább néhány órára a fedél alatt, keverje meg többször ezen idő alatt.

Ennyi, a gombák készen állnak. Érdekes mind a serpenyőben lévő hagymával, mind a frissen apróra vágott serpenyővel ecettel és napraforgóolajjal megszórni, hogy fokozza az ízét.

forrásban lévő víz

A késztermék tárolási módszerei

Úgy tűnik, itt van a munka, most várjon télen, és élvezze az eredményeket. Valójában azonban, ha nem követi az üveges üvegek tárolására vonatkozó egyszerű szabályokat, akkor finomságok nélkül maradhat - azokat penész borítja, vagy a gombák egyszerűen csak rothadni kezdenek.

Az alábbiakban néhány szabályt követünk, amelyekkel elmentjük a kész terméket.

A gomba legjobban hűvös helyeken, például pincében vagy szekrényben tárolható. Válasszon egy helyet, amely jól szellőző, és fénytől védett. Azok számára, akik nem rendelkeznek ilyen szobákkal, hűtőszekrény van használatban. 3-6 Celsius fokos hőmérsékleten a gomba csak 8 hónapig tárolható, a napraforgóolajat tartalmazó kivételével - ez egy évvel meghosszabbítja az eltarthatóságot.

késztermék

A konzervdobozok megfelelő lezárásának technikája biztosítja, hogy penész spórák ne kerülhessenek a fedél alá. Ebben a kérdésben nagyon fontos, hogy a pác teljesen fedje le a gombát és egészen a nyakáig.

A nagyobb megbízhatóság érdekében javasoljuk, hogy havonta legalább egyszer ellenőrizze az eltömődést. Ha megjelenik a penész, ne ess kétségbe! Távolítsa el a sérült gombákat, öblítse le egy szitán bő forrásban lévő vízzel. Akkor egy azonos recept szerint pácot kell készítenie, fel kell forralni a russulát, majd újra feltekerni sterilizált üvegekbe.

penész a fedél alatt

Vélemények
 1. Tatiana Anisimova, Blagoveshchensk.
  8.08.2020 07:47

  Gyönyörű tippek, ami a legfontosabb: egyszerű! Köszönöm!

  Válaszolni
  • admin
   8.08.2020 12:47

   Jó nap!
   Nagyon köszönöm a jó visszajelzést, mindig örömmel segítünk!
   Ha bármilyen kérdése van, írj, mindig kapcsolatba lépünk.

   Válaszolni
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök