Hogyan ültessünk egy magot és hozzunk tőle őszibarackot otthon

A kísérleti kertészeket érdekli, hogyan lehet az őszibarackot kőből termeszteni. Lehetséges, hogy egy finom és illatos gyümölcs evése után ugyanezt kapja a kertjében a fái? Egyes kertészek mernek kipróbálni a gyümölcstermesztést. A siker érdekében helyesen kell kiválasztania az ültetési anyagot, legyen türelmes. És akkor csak követnie kell az agronómusok ajánlásait. Érdemes megjegyezni, hogy a délkeleti barack jól működik a hideg éghajlattal rendelkező régiókban. Tehát minden kertész megpróbálhatja saját barackfáját termeszteni az országban.

Az őszibarack vetőmagjának előnyei és hátrányai

Ennek az eseménynek pozitív vonatkozásai vannak:

 1. A kertész már megkóstolta a gyümölcsöt, és megértette ízét és textúráját.
 2. A csontszaporítás lehetővé teszi a szükséges mennyiségű ültetési anyag beszerzését.
 3. A csemetek olcsók: a termelő kísérletezhet a növények elhelyezésével.
 4. A sikeres öngyökeres őszibarack fák bőséges oltóanyagot biztosítanak.


Fontos azonban, hogy emlékezzünk a folyamat negatív szempontjaira:

 1. Anyagyümölcs ízével rendelkező fa csak akkor nőhet, ha a vetőmagot a fajtából veszik. A hibridek nem közvetítik az eredeti tulajdonságokat.
 2. Időnként nehéz megtalálni a forrásanyagot: a hajtás az érett, érett gyümölcsökből ad magvakat.
 3. A folyamat hosszú és fárasztó: a türelmetlen kertésznek valószínűleg nem sikerül.

És mégis, a nyári lakosok őszibarack fákat vetnek magból és büszkék a kapott termésre.

A kőből termesztett őszibarack gyümölcsöt hoz

Ez sok tényezőtől függ. Egy fa gyümölcsöt hoz, ha:

 1. A magot teljesen érett gyümölcsből veszik. Ez mentes a rovarok sérüléseitől és teljes héjjal rendelkezik.
 2. Az őszibarack fa, amelyből a magot vették, fajta, nem hibrid. A hibrid gyümölcsöt is hozhat, ízük és mennyiségük valószínűleg nem tetszik a kertésznek.
 3. A fiatal csemete ültetési helyét megválasztották.A fát védeni kell északi és északkeleti széltől.
 4. Az ültetés során a műtrágyákat helyesen alkalmazták.
 5. A fa korona jól kialakult.
 6. A régió éghajlati sajátosságait figyelembe veszik, és összekapcsolják a csontfa műszaki jellemzőivel.

őszibarack egy tálba

Annak érdekében, hogy mindig gyümölcsökkel lehessen, vigyáznia kell a beporzásra. Ha a fajta öntermékeny, akkor a beporzó növényekre nincs szükség. Más fajtákhoz őszibarack fákat kell beporzni. Ezek olyan fajták vagy hibridek, amelyek a telepített növényrel egy időben virágznak.

Melyik őszibarack gödrök alkalmasak az ültetésre

Az ültetéshez kiválasztják az egészséges őszibarack magjait. A gyümölcsnek teljesen érettnek, puhanak, egész bőrének, sötét foltok nélkül kell lennie. Ajánlott helyi gyümölcs vásárlása a piacról annak biztosítása érdekében, hogy a gyümölcs érett legyen a fán.

Az eredeti növénynek különféle fajtáknak kell lennie: a hibridek nem közvetítik az anyai tulajdonságokat. Ezt a piacon lévő eladótól is be lehet szerezni.

A csontnak sértetlennek kell lennie, rovaroktól és repedésektől mentesnek. Fontos szem előtt tartani: a vetőmag könnyű elválasztása a répából fajtajellemző, nem pedig a gyümölcs érettségének mutatója.

őszibarack vetőmag

A vetőmag csírázási módszerei

A fa magból termeszthető többféle módon. És a kertész választhatja ki a kívánt. A pozitív eredmény eléréséhez el kell készítenie az anyagot. A magot óvatosan el kell távolítani az őszibarackból, ügyelve arra, hogy ne sértse meg a héját. Ezután a csontot hideg vízzel le kell mosni.

A megtisztított és mosott alapanyagokat szobahőmérsékleten, hő- és napfénytől távol kell szárítani. Ha a vetőmagot nem lehet azonnal elültetni, akkor sötét, hűvös helyen kell tárolni.

Fontos megjegyezni: a magok kb. 40% -a csírázik, a palánták 20% -a elpusztul, amikor a kertbe állandó helyre ültetik át, tehát jelentős mennyiségű ültetési anyagot kell tárolnia.

friss őszibarack

Rétegzés

A módszer lényege, hogy a vetőmag számára mesterségesen létrehozzák a stressz körülményeket, amelyek felgyorsítják a csírázást, és ezzel egyidejűleg megeresztik a növényt.

Hogyan kell eljárni:

 • készítsen egy szubsztrátot rétegzésre: semleges tőzeg, fűrészpor, apró faforgács, kókuszpehely;
 • öntsük a hordozót egy tasakba vagy edénybe, csináljunk lyukakat a gázcserére;
 • Helyezze a csontot egy zsákba vagy edénybe, szórja rá a hordozóra;
 • enyhén hidratálja;
 • helyezze hűtőszekrénybe, gyümölcstartóba vagy pincébe (a rétegzés hőmérsékletének 5-6 Celsius fokon belül kell lennie);
 • rendszeresen megnedvesítse az aljzatot.

őszibarack vetőmag

3-4 hónap elteltével a mag kihajt. Itt az ideje, hogy átültesse egy cserépbe a csemeték termesztésére.

Magok kivonása

A palánták termesztésének ez a módja felgyorsítja a mag csírázását. Ugyanakkor az embrió halálának valószínűsége növekszik a védőmembrán (héj) megsértése miatt.

A száraz csontnál a héjat óvatosan törik, a magokat eltávolítják. Ebben az esetben a vékony héj nem sérülhet meg. A magot egy tányérra helyezzük és vízzel lefedjük (a folyadéknak csak kissé kell elfednie a magokat). A csírázás felgyorsítása érdekében a vízbe aloe juice, kálium-humát vagy gyökérképző stimulátor adható.

Az anyag látható növekedése után a vetőmagot kiveszik a vízből, a talajba helyezik, megnedvesítik, és a tetejére egy, a levegő bevitelére szolgáló lyukakkal ellátott filmmel fedik le.

A tartályt meleg helyre kell helyezni. A talajt rendszeresen öntözik, a kondenzációt eltávolítják a filmből. A hajtás megjelenése után a műanyagot eltávolítják, és a palánta fényes helyre kerül, de közvetlen napfénytől távol.

növekvő őszibarack magból

Meleg módon

A leghosszabb és legkevésbé hatékony módszer. De alkalmas csemete palántájának otthon történő termesztésére. A folyamat megszervezése:

 • a száraz vetőmagokat rétegezni kell: a hűtőszekrény gyümölcstartójába kell helyezni, és 5-6 napig ott kell tartani;
 • áztassa a csontokat növekedést stimuláló szerben (aloe juice, kálium-humát, "Kornevin") 3-4 órán keresztül;
 • növény a földbe, 6-8 cm-es mélységben;
 • nedvesítse és takarja le furattal a gázcserét szolgáló furatokkal;
 • tegyen meleg helyre;
 • rendszeresen nedvesítse meg a talajt, és távolítsa el a páralecsapódást a filmről.

A hajtások megjelenése után a tartályokat fényben kell elhelyezni, de közvetlen napfénytől távol. A hőmérsékletnek 16-18 Celsius foknak kell lennie.

növekvő őszibarack magból

Magnövényes technológia

A beérkezett palánták száma attól függ, hogy a folyamat megfelelően van-e rendezve.

Tartály és talaj előkészítése

A tartályokat alaposan le kell mosni kefével, forró vízzel, szappannal vagy szódaval. Ezután szárítsa meg. Ha a kertész önmagában összeállítja a talajt, akkor az összetevőket javasoljuk először fagyasztani (a kártevő lárvák elpusztításához) és párolni (a gombás spórák elpusztításához). A kész talajnak nincs szüksége ilyen eljárásokra.

Fazekas méretei és anyaga

A csírázáshoz ajánlott műanyag vagy agyag edényeket választani. Az első tüdő, az utóbbi lehetővé teszi a levegő átjutását. Az ételek mérete a vetőmagok számától függ. Mélység - 30-35 cm.

növekvő őszibarack magból

A talaj összetétele

A talaj legyen könnyű és közepesen termékeny: tőzeg, homok, humusz, üdülőföld, homok 1: 1: 1: 2: 1 arányban. Használhat egy univerzális talajt a virágos növényekhez.

csatornázás

A őszibarack-palánták gyökerei vízzel érintkezve könnyen rothadnak. Ezért az ültetési tartályok aljára 1-2 cm vastag vízelvezető réteget kell önteni, ehhez a törött tégla, a kiterjesztett agyag, a zúzott kő alkalmas. Használat előtt a lefolyót forró vízzel kell megforralni és lehűteni.

A vetőmag ültetési mintája és mélysége

A széles ültetési tartályok több mag befogadására is alkalmasak. Ebben az esetben a magokat 8-10 cm távolságra kell ültetni egymástól. Az első valódi levél megjelenésekor a palántákat külön tartályokba helyezik, és addig termesztik, amíg a kertben állandó helyre nem ültetik.

növekvő őszibarack magból

A magokat 6-8 cm-rel el kell mélyíteni. Otthon a csíráztatott magokat tartalmazó tartályokat könnyű ablakpárkányon kell elhelyezni, a huzatotól védve.

Mikor kell várni a hajtás kihajtására

A csírázási folyamat meglehetősen lassú: a magonkénti meleg ültetés esetén a palánták 3-4 hónap alatt örülnek a kertésznek. Stratifikálás útján történő ültetés esetén 3-4 hónap csak akkor szükséges, ha az anyagot hűvös helyen tartják. Ha a héjból kivont magvakkal ültetik 2-3 hónapon belül, a csemete eléri a 50 cm magasságot.

Az őszibarack palánták gondozása állandó helyre ültetés előtt

A csíráztatott magokra erős palánták megszerzéséhez hozzáértő gondoskodásra van szükség. Ez biztosítja a sikert, ha fákat ültetnek állandó helyre a kertben.

növekvő őszibarack magból

Nappali órák

A normál fejlődés érdekében az őszibarackfák intenzív megvilágítást igényelnek 16-18 órán keresztül. Ajánlott egy agrolámpa használata: olyan spektrumot ad, amely a legjobban megfelel a napfénynek.

A csemete öntözése és etetése

A cserepes talajt meg kell nedvesíteni, de nem szabad túlfolyni. A őszibarack palánták gyökérzetük könnyen érzékeny. Az üzem korlátozott kapacitásban kénytelen létezni. A normális fejlődéshez megfelelő táplálkozásra van szüksége. Ajánlott kéthetente takarmányozni. Ebben az esetben a nitrogén- és kálium-foszfor-műtrágyák alkalmazását fel kell váltani.

Használhat kész komplex műtrágyákat fiatal gyümölcsnövények számára. Ebben az esetben a gyártó utasításainak megfelelően kell etetnie.

növekvő őszibarack magból

Optimális hőmérséklet

Ha egy őszibarack csemete lakik télen, akkor 2-4 fok hőmérsékletet igényel. Tavasszal a hőmérséklet 18 fokra emelkedik. A nyár kezdetével (ha nem lehet növényt a kertben állandó helyre ültetni) az őszibaracknak ​​25 Celsius fokos hőmérsékletet kell igénybe vennie.

Hogyan lehet az őszibarackot megfelelő módon átültetni nyílt terepre?

Annak érdekében, hogy egy kőből termesztett őszibarack magról nevelt növények jól gyökerezzenek az országban, azt megfelelő módon el kell helyezni a kertbe. Ültetik, amikor a talaj elég felmelegszik, és az ismétlődő fagyok már elmúltak. A tervezett állandó helyen történő leszállás előtt 3-4 héttel a fa kezd megkeményedni. Erkélyre vagy verandára helyezzük, először 20-30 percre, majd az idő növekszik. Néhány nappal az átültetés előtt a növénynek éjjel-nappal szabadban kell lennie.

Ajánlott átadási idő

A nyílt terepen történő ültetés optimális ideje tavasszal vagy kora ősszel. Nem ajánlott a növényt túl korán (márciusban) szabadba helyezni. A házban termesztett csemete lombozattal rendelkezik, és az éjszaka még hideg ebben a hónapban. Tavasszal az ideális ültetési idő április végén - május elején.

növekvő őszibarack magból

Az őszi ültetésnél figyelembe kell vennie a növénynek a gyökérzetbe jutásának idejét. 2-3 hetet vesz igénybe az alkalmazkodás a szabadban. Az időjárásnak fagymentesnek kell lennie.

Milyen távolságra ültetni?

Az őszibarack fák magasak és széles koronájúak. Ültetni kell egymástól 3-4 m távolságra és a nyaralók falaitól.

Ültetési mélység

A fiatal őszibarack számára ültetési lyukat kell előre elkészíteni: ősszel ültetve - tavasszal és tavasszal ültetve - ősszel. A gödör méretei 70 x 70 x 70 cm, a kitermelt talajt összekeverik érett szerves anyaggal (vödör) és visszatér a gödörbe. Fedje le egy rétegelt lemez résszel és hagyja el ültetés előtt.

növekvő őszibarack magból

Szükséges talajösszetétel

Egy fiatal őszibaracknak ​​világos, termékeny talajra van szüksége, semleges vagy enyhén lúgos reakcióval. Ha a talaj nagyon savas, akkor ajánlott deoxidálni dolomitliszttel, pelyhes mészkel vagy szitált kemencehamuval.

A nehéz talaj csiszolását igényli, túl könnyű agyagot. Ehhez növényenként adjon hozzá egy vödör homokot vagy agyagot.

Az eljárás algoritmusa

A csemete gyökérzetének gyökerezéséhez az alábbiak szerint járjon el:

 • válasszon felhős napot vagy időt naplemente után a leszálláshoz;
 • nyissa ki a leszállási gödörből;
 • képezzen ültetési lyukat (egy helyet a barackgyökér szabad elhelyezésére);
 • keverje össze az eltávolított talajt ásványi műtrágyákkal (foszfor és kálium);
 • alul alakítson ki egy kis dombot;
 • vezetjen be egy harisnyatartóhoz egy csapot;
 • helyezze a növény gyökereit egy dombra;
 • öntsük bele a fennmaradó földet;
 • tapossuk le a csomagtartó körét;
 • jó öntözni és talajtakarni a csomagtartó kört;
 • kössön egy őszibarackot egy nyolcadik alakú csaphoz;
 • tegyen egy lutrasil képernyőt a közvetlen napfénytől védve.

növekvő őszibarack magból

Amikor a csemete új leveleket indít, távolítsa el a képernyőt.

Fa gondozás

A gyors betakarításhoz az őszibarackot gondosan ápolni kell.

Locsolás

Egy fiatal csemete rendszeres öntözést igényel. De ugyanakkor csak a csomagtartó kör megszáradása után szabad megnedvesíteni. A felesleges nedvesség miatt a növény gyökerei rothadnak.

Trágya

Az ültetési gödör használatával történő ültetéskor az őszibarack számára nem szükséges a megtermékenyítés első 3 éve. Ezután évente kétszer kell műtrágyát adni: tavasszal, a tél elhagyása után és ősszel (szeptember-október).

növekvő őszibarack magból

Vágási sémák és időzítés

Az őszibarack fák bőségesen növekednek. Vágni kell tavasszal (egészségügyi, hígítási eljárások) vagy ősszel (formáló, egészségügyi).

Fontos szempont: a rügyek az oldalirányú hajtásokon alakulnak ki, ezért a formáló vágás során a központi vezetőt folyamatosan le kell rövidíteni. Ez serkenti az oldalágak növekedését és megkönnyíti a fa gondozását.

Kártevők és betegségek elleni kezelés

A betegségek megelőzése érdekében ajánlott megelőző permetezést végezni. Az első kora tavasszal készül. Aztán - a menetrend szerint. Ugyanakkor a gyomokat meg kell gyomlálni, a hangyabolyokat el kell távolítani, és a növényi maradványokat el kell égetni.

Menedék a téli

Csak azokban a térségekben, ahol a téli átlaghőmérséklet pozitív, a menedék nélkül télen is lehet őszibarack. Más helyeken a csomagtartó körét talajjal, fűrészporral, 20-25 cm vastag forgáccsal kell takarni.Ajánlott a csomagtartót lucfenyő ágakkal vagy ásványgyapjával kötni. Ez az intézkedés megvédi a növényt a mezei nyulak által okozott károktól.

A fagy lefagyásának és repedésének megakadályozására az északi és északkeleti oldalon ajánlott egy rétegelt lemezből, palaból vagy műanyagból készült szitát felszerelni. Ez megvédi a hideg szelektől.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök