Mi az, ha jobb a paprika mellett ültetni üvegházban és nyílt terepen

Még egy kis kerti parcellán is változatos zöldség- és gyümölcsszüretet termelhet, ha az összes növény helyesen van elhelyezve. A növények megfelelő szomszédsága elősegítheti a cél elérését és akadályozhatja azt. Nézzük meg, mit lehet ültetni a paprika mellett.

Kultúra karakterrel

Hőszerető és szeszélyes növény. A modern tenyésztés eredményei lehetővé teszik az Urál és Szibéria szabadtéri termesztését, de ezekben a régiókban gyakrabban az paprikát üvegházban ültetik.

A paprika termesztésének talajának lazanak és termékenynek kell lennie, és jól meg kell tartania a nedvességet. A fedőréteg szezononként hatszor szerves és ásványi műtrágyákkal történik. A gyakori öntözés, stagnáló víz nélkül lehetővé teszi a bokor megfelelő kialakulását.

Leggyakrabban a palánták dobozokba történő elvetésére van szükség, mivel a növekedési időszak hosszú. Meleg idő kezdete után a palántákat a kertben ültetik. Ha továbbra is lehetséges a fagy, akkor fóliával vagy speciális nemszövött anyaggal kell bevonni. Lehet, hogy még a nyári hónapokban sem kell eltávolítania a menedéket, ha az időjárás 25 fok alatt van. Ilyen esetekben inkább az önbeporzó fajtákat kell választani, amelyek petefészket eredményeznek még a film alatt is.

Fontos figyelni, hogy van-e elég friss levegő, és hogy a bokrok ne fertőződjenek meg a fekete lábszárral - ez a kultúra legveszélyesebb betegsége.

A növény, különösen az első hónapokban, törékeny, ezért kívánatos a támogatás. Nagyobb számú hajtás elérése érdekében a bokor tetejét huszonöt centiméter magasságban metszik meg. A betakarítást a csírázás után 80–90 nappal végezzük.

Kültéri termesztés

Melyik a bolgár paprika mellett a szabadban? Számos fitoncid tulajdonságú és sajátos szagú növény:

zöldségek a szomszédban

 • hagyma;
 • körömvirág;
 • varádics;
 • koriander;
 • macskamenta;
 • spenót;
 • böjtfű.

Egy ilyen szomszédság használható az úgynevezett vegyes ágyakban: amikor több növényt ültetnek egy kis földterületre (ágyra) és együttesen termesztik. Ebben az esetben a kaliforniai paprikát a bokrok között kissé 40 centiméter távolságra ültetik, és más növényeket vele ugyanabba az ágyba, a folyosókba ültetnek.

A bors és a leírt növények kombinációja megvédi a szeszélyes növényeket a kártevőktől, mivel a körömvirág vagy a koriander által kiválasztott anyagok elriasztják a rovarokat, és a fitoncidok megakadályozzák a veszélyes baktériumok fejlődését a talajban.

Ebben a tekintetben hasznos gyógynövényeket használni:

 • majoránna;
 • bazsalikom;
 • kapor;
 • kakukkfű;
 • lestyán.

Hasonló hatást mutatnak, anélkül, hogy zavarnák a paprika növekedését és gyümölcsét. Ugyanakkor egy olyan növény, mint az okra, megvédi a törékeny bokrokat a széltől, és támaszként szolgál. Jobb a kert szélén ültetni.

bors szomszédok

Az ellátás hasonlóságának elve szerint a paprika jó szomszédai a sárgarépa, a padlizsán és a cukkini palántái. A sárgarépát illetően ez a kertben az egyik legjobb lehetőség. Jól működnek egymással, csökkentve a kertész munkáját és megkönnyítve a munkát. A sárgarépa palántái sok kártevőt elriasztanak.

Milyen dísznövényekkel ültetheti be a jó termés érdekében? Elegendő csalán és kamilla vetése a kertben. Felgyorsítják az érési folyamatot, és lehetővé teszik a paprika jobb fejlődését. A pitypangnak hasonló hatása van, azonban ezeknek a növényeknek a kombinálásával fontos időben gyomlálni, különben a kert gyomnövényesekkel növekszik, gazdája pedig termés nélkül marad. A gyomokból elegendő, ha több példányt növesztenek a kert szélein.

Édes lehet ültetni a paradicsom és a káposzta mellé - egy ilyen szomszédság, bár nem különösebben jövedelmező, nagyon elfogadható, és nem károsítja a növényeket. Vigyáznia kell azonban arra, hogy a paradicsomi betegségek ne terjedjenek a bolgár bokorra, mivel mindkét növény az éjszakás borjúba tartozik.

A káposzta bonyolult lehet, mivel sok nedvességet fogyaszt, és néhány fajta széles fejet képez, amelyet nagy káposztalevél vesz körül. Ennek eredményeként a káposzta sok helyet foglal el, ami nem jövedelmező, ha együttes termesztés. Bár a kompakt paprikabokrok kényelmesen illeszkedhetnek a káposztanövények közötti térbe.

Annak eldöntésekor, hogy mit is ültetne a paprika mellett, könnyű megbirkózni a zöld növényekkel, amelyeket sok növény kombinálhat. Ezek svájci mángold, spenót, saláta. A helytakarékosság érdekében ültethetők a paprika mellé. Nem fognak sok helyet foglalni a kertben, jó öntözést igényelnek és árnyékolják a talajt, megakadályozva azt, hogy száraz időszakokban repedezzenek.

Szerencsétlen szomszédok

Annak kiderítése érdekében, kivel barátja a növény, fontos megjelölni „rosszindulatú” tagjait, amelyek kompatibilitása negatív, ami nem csak csökkenti a termést, hanem a növények halálához is vezethet. A kertész munkája hiábavaló.

Az olyan növények között, amelyekkel a paprikát nem lehet ültetni, az édeskömény. Nagyon agresszív, és az általa előállított aromás anyagok elpusztíthatják számos növény ültetvényét, beleértve az édes paprikát.

A cékla palánta fogja először "helyet szerezni a napfényben", és nemcsak a legtöbb fényt, hanem tápanyagokat is elveszi - egy ilyen szomszédság mindkét növény számára hátrányos, de a bors elveszíti az első helyet.

bors szomszédságában

A káposztafajták között vannak a borssal összeegyeztethetetlen fajok - a karalábé és a kelbimbó, amelyek a tápanyagokért versenyeznek.

Elfogadhatatlan az édes paprika ültetése a forró paprika mellé. Ez a növények megporzódásához vezet, ennek eredményeként az édes fajták keserűek lesznek, a gyümölcsök csökkennek, és a jövőben a megszerzett magvak már új fajtát adnak, csípős keserű gyümölcsökkel - valami az édes és a forró paprika között. Sokkal jobb, ha ezek a fajták jelentős távolságra vannak egymástól, ami nem teszi lehetővé a pollen átfedését.

Nem ajánlott burgonyaültetések mellett ültetni. Ezek a növények hasonló betegségeket szenvednek, így összeegyeztethetőségük a betegségek gyors elterjedéséhez vezethet. Ezenkívül a burgonya által alkotott bokrok sok helyet foglalnak el, korlátozva ezzel a paprika helyét.

A bab és a borsó kedvezőtlen szomszédok a paprika számára. Noha ezek a növények dúsítják a talajt nitrogénnel és meglazítják, a közelben paprikával ültetik, elnyomják azt. Ezenkívül a borsó olyan támasztékot keres, amelyen össze lehet fonni, és a mellette álló palánták erre alkalmasak. Ennek eredményeként a bors egyszerűen eltörhet, vagy a hüvelyesek "megfojthatják".

Vessen egy pillantást az üvegházra

Az üvegházban történő termesztés külön megközelítést igényel. Mivel az ilyen helyiségekben kevés hely van, és a fertőzések gyorsabban terjednek, a növényeket szelektívebben kell gondosan kiválasztani.

bors az üvegházban

Annak eldöntésekor, hogy melyik növényt ültessék be, a kertészek két pontból indulnak ki: a lehető legtöbbet használják ki a helyet, és megakadályozzák a betegségek kialakulását.

Lássuk, mit érdemes ültetni a bolgár paprika mellett. A paprika hagyma melletti ültetése is megengedett üvegházban; a szomszédságban hely található cukkini, sárgarépa, fehér káposzta vagy karfiol palántáira. Ez utóbbi típus előnyösebb, mert kevesebb helyet foglal el.

Bármely gyógynövény csak javítja a paprika termését - sok növénygel kompatibilis, és általában beltéri ültetésre ajánlott. Fontos feltétel itt a sok rovar és más kártevő, különösen levéltetvek, fehér szárnyasok és lisztharmat elriasztásának képessége.

Ellentmondásos a kérdés, hogy lehetséges hasonló növényeket ültetni mellette, például padlizsán és paradicsom. Mivel a növények ugyanazokat a betegségeket szenvedik, könnyen átvihetik egymást, ami zárt térben, különösen rossz szellőzés esetén, teljes termésvesztést fenyeget. Az ilyen kombinációt nagyon óvatosan kell alkalmazni, és ne felejtsük el a növények és a talaj rendszeres feldolgozását. Kipróbálhatja a kártevőkkel szemben ellenállóbb fajtákat.

Nasturtiummal és kamillaval egymás mellett ültetve jótékony hatással lesz a fő növényre, növelve annak termését.

Nem ajánlott a paprikát az üvegházban, az uborka mellett ültetni, mivel eltérő követelményeik vannak a növekedési körülményekre. Az uborkának magas páratartalom szükséges, míg a bolgár kultúra inkább a száraz és meleg levegőt részesíti előnyben, ha kombinálva fertőzések alakulhatnak ki.

Az édeskömény és a kapor nem üvegházhatású növények, ezért nem szabad őket a paprika mellé ültetni. Az édeskömény hatását már leírták, és a kapor olyan aktívan terjed, hogy zavarhatja más növényeket, emellett magas virágszárjai és nagy esernyői megakadályozzák, hogy a paprika elegendő fényt kapjon. A kapor sárgarépa legyek forrásává is válhat, amelyek gyökereiben telepednek le, és elsősorban a sárgarépa számára veszélyesek, esernyőik pedig levéltetvek menedékévé válnak - a paprika számára veszélyesek.

Növényi répa és néhány káposztafajták a bors mellett veszélyes is - ez jelentősen csökkenti a terméshozamot.

A paprika mellett ültetett borsó, mint például a bab és más hüvelyesek, szintén nagyon veszélyes, ezért nem ajánlott hüvelyesek ültetése üvegházakba.

Így annak eldöntésénél, hogy mit lehet ültetni a bors mellé, a kultúrák összeegyeztethetőségére és egymás befolyására kell építeni. Időnként furcsanak tűnik az a lista, amellyel lehet paprikát ültetni, de gyakran ellenőrzött adatok. A tapasztalatokból információkat szerezhet, és elkészítheti a kombinált növények listáját.

Vélemények
 1. Natalia
  6.06.2018 07:09

  A paprika melletti nyílt terepen általában hagymát ültetök - a bokrok között több hagymát termesztek. Mi általában nyáron húzzuk ki őket élelmezés céljából. Mivel a borsra használom BioGrow jobb hozamhoz, akkor a hagymát is megkapja - a hagymák nagyobbra nőnek, mint a hagymakertben.

  Válaszolni
 2. Elena
  6.06.2019 07:36

  Barátságos a paprika a petrezselyemmel?

  Válaszolni
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök