A Texel juhok leírása és jellemzői, tartási körülmények és gondozás

Az emberek évszázadok óta nevelnek juhokat gyapjúra és húsra. Ezek az állatok étkezési és karbantartási szempontból szerények, gyorsan növekednek és szaporodnak. Az állomány legjobb képviselőinek kiválasztásával az ember új, jobb tulajdonságokkal rendelkező állatfajtákat fejlesztett ki. Például, a Texel juh nemcsak sok húst eredményez, hanem hihetetlenül szép árnyalatú kiváló minőségű gyapjút is.

Tenyésztés története

A texel fajta a Római Birodalomból származik. A fajta ősei húst és gyapjút szállítottak a római légiósok számára. Az első információk a modern fajtáról a 19. században nyúlnak vissza. A texeli juhok nevét a holland Texel-szigetről kapta, ahonnan Nagy-Britanniába érkeztek. A britek hosszú távú tenyésztési munkája lehetővé tette, hogy gyengéd sovány húsú és kiváló minőségű gyapjú egyedeket szerezzenek. Lincoln, Kent, Leyster, Wendsleydale, ezen fajták keresztezése a holland alapítóval lehetővé tette számunkra, hogy modern texteket kapjunk - nagy állatokat, gyönyörű gyapjúval.

Részletek a fajtáról

A texel juh nagy vastag gyapjú állatok. 3 fajta létezik:

  • Holland - a legnagyobb egyének;
  • Angolul - nagyszerű kegyelem, hosszú lábak, kevesebb testtömeg jellemzi;
  • Francia - gyorsan növekvő bárányok.

Az állatok arányos felépítésben különböznek, a hát egyenes, a lábak stabilak, erősek. A juh juh 80-85 centiméter magas, a juh pedig 70-75 centiméter magas. A kosok súlya eléri a 130–140 kilogrammot, a juhok pedig 70–80 kilogrammot. A bárány 5-8 kilogramm súlyú.

Texel juhfajta

A Texel juh tulajdonságai:

  1. A fejnek rövid, széles távolságra elhelyezett füle van.
  2. Az állatok szarvak nélkül vannak, az kosoknak néha szarva kezdődik.
  3. Rövid és vékony farok.
  4. A homlok és a fej a fülek között szőr nélkül vannak.
  5. A gyapjú lehet fehér, kék-fehér, vörös kávé és aranyszínű.
  6. A fej fehér, sötét orrú, sötét foltok lehetnek a fülek vagy a szem körül.

Ennek a fajtának a bárányai nem unatkoznak egyedül, nyugodt hajlammal rendelkeznek.

A Texel Sheep előnyei és hátrányai

A fajta fennállása során (körülbelül 200 év) kifejlesztették annak legértékesebb tulajdonságait, a hátrányok kevésbé jelentősek.

Érvek és ellenérvek
kiváló minőségű sovány hús, amelynek nincs jellegzetes szaga;
szerénység, állatok kitartása és a környezeti feltételekhez való gyors alkalmazkodás képessége;
a juh nyugodt, jóindulatú, független;
gyönyörű árnyalatú gyapjú, nagy mennyiségű zsír, amely lehetővé teszi, hogy ne veszítse el a minőségét;
a keresztezéskor adjon utódokat tenyésztési tulajdonságokkal.
juhok szülési nehézségei, állatorvos jelenléte kötelező;
a bárányok megjelenése évente egyszer;
a bárányok gyorsan növekednek, de 3 hónap után sokat veszítenek súlytól.

Sokkal több előnye van, mint hátránya, ennek oka a fajta népszerűsége az állattenyésztők körében.

A karbantartás és az ápolás feltételei

Az állatok nyáron legelőn, télen pedig standokon vannak. A legelő kiválasztásakor ügyelni kell arra, hogy rajta ne legyenek mérgező gyógynövények (vérfű, aconit, henbane). A sétálóöveket elkerítették. A kerítések elég erősek és magasak, így az állatok nem ugrálhatnak át és nem törhetik el a kerítést. A tartályoknak, ahonnan az állatok isznak, folyni kell. Az állatokat nem nedves fűben legeltetik (harmat, fagy, eső után) - az emésztés sajátosságai miatt bél duzzanat lép fel.

Télen a juhszálban könnyűnek kell lennie, a textilhőmérsékletet + 10 ° C-on tartják. A padlót vastag szalmaréteg borítja. A takarmányokat több juhok számára építették, a padlótól 50 centiméter magasságban. Juh sokat iszik, a vízhez szabadon kell hozzáférni. A texelek naponta 8-10 liter italt fogyasztanak. Krétával és sóval ellátott konténerek kerülnek az adagolók mellé. Minden állatnak 2 négyzetméter alapterületre van szüksége. A juhokat, az juhokat és a bárányokat külön tartják a főcsordamól.

• a bárányok gyorsan növekednek, de 3 hónap elteltével sok súlyt veszítenek.

Az állatokat nyáron nyírják + 20–23 ° C hőmérsékleten, a gyapjút egyenletesen vágják le az alaprészen. A karcolásokat és a véletlenszerű vágásokat fertőtlenítik.

Diéta

Nyáron a juhok legelnek, zöld fűben táplálkoznak, és begyűjtik az összes szükséges anyagot. Télen az állatokat széna, párolt gabona vagy gabonafélékkel táplálják, párolt kukoricával, zöldségkerttel adják hozzá. Napi 3 etetés szükséges. Az anyajuhokat az állatállománytól elkülönítve, + 13-15 ° C hőmérsékleten tartott helyiségben tartják

Szakértői vélemény
Zarechny Maxim Valerievich
Agronómus 12 éves tapasztalattal. A legjobb házszakértő.
Fontos: a zöldségeket le kell mosni és nem szabad rothadni. Ha szükséges, adjunk hozzá vitaminkomplexeket, halolajat.

Reprodukció

Az állatok szexuális érettségüket 9-10 hónapon belül érik el. A juhokat és az juhokat másfél éves korukban hozzák össze. A párzásra szeptember-januárban kerül sor. A birkák terhessége 5 hónap. Az alomban 1-3 bárány található, az anyák korától függően. Állatorvosnak jelen kell lennie a szállításkor. Mivel a Texel bárányok nagy fejjel rendelkeznek, gyakran szülési komplikációk fordulnak elő. A bárányok azonnal a lábukon állnak, egy nap alatt készen állnak anyjuk követésére. A csecsemők jól híznak, de 3 hónapos koruk után elkezdik lefogyni.

Betegségek, megelőzésük

A texel juh kemény és betegségekkel szemben ellenálló. Meleg juhrészben tartás megakadályozza a tüdőgyulladás kialakulását. A helyes étkezés enyhíti a puffadást. Az állatokat évente háromszor férgekkel kell meghajtani. A juhokat patákkal kezelik, évente legalább kétszer vágják le, mielőtt a legelőre mennek, az istállási időszak végén, majd szükség szerint.

Ha egy juh elvesztette étvágyát, letargássá vált, vagy fordítva, túl izgatott, hüvelyes, szemét gyulladt, kopáskiürülés jelentkezik, hőmérséklet emelkedik, hasmenés kezdődik, el kell választani a többi állatállománytól, és állatorvoshoz kell fordulni.

A bradzot, antrac, brucellózis és sok más veszélyes betegség elkerülése érdekében az állatállományt oltják. A vakcinák beadásának listáját és sorrendjét, valamint az állatállomány vakcinázási jeleit a kerületi állat-egészségügyi szolgálat vezeti.

Tenyésztési kilátások

A hús és a gyapjú kiváló minősége, a juhok és a kosok lenyűgöző mérete, kitartásuk és nyugodt viselkedésük azt sugallják, hogy a fajta ígéretes Oroszországban. Eddig a fajtatiszta Texel juhokat szinte soha nem találták tanyáinkban. A tenyésztéshez jobb, ha Európából hozza őket. Az állatok behozatala az összes szükséges dokumentummal nem olcsó öröm.

• a bárányok gyorsan növekednek, de 3 hónap elteltével sok súlyt veszítenek.

Becsült költség és hol lehet vásárolni

A Texel juhokat Európából Oroszországba lehet behozni vagy különféle mezőgazdasági vásárokon vásárolni. A Texeli-t az Aleksandrovsky tenyésztő üzem (a Voroneži régióban) és a Puskin Myasnoy Dvor (a moszkvai régióban) nevelték. A tenyésztőkkel kapcsolatos információk megtalálhatók a tenyészgazdaságok hivatalos webhelyein vagy a közösségi hálózatokon. A világos és a juh költsége 20 000 rubeltől kezdődik. A bárányok olcsóbban találhatók.

Egyre több gazdaság működik Oroszországban, az állattenyésztés fejlődik, nagyon produktív fajták jelennek meg. A Texel fajta nem veszítette el kilátásait hosszú létezése során, ezért a juhtenyésztők ma hozzák azt, és az állatállomány száma tovább növekszik, ami azt jelenti, hogy csökken az egy fõ ára, és lehetõvé válik, hogy jó állatokat saját háztájira szerezzenek, nem túl drágán.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök