Juh fertőző ecthyma tünetei és a vírus patogén, hogyan kell kezelni

A fertőző ecthyma egy birka vírusos betegsége, amelyben fekélyek, vezikulák, papulák és héjak alakulnak ki a szájnyálkahártyán, az ajkak, a nemi szervek és a tőgy bőrén. A leginkább fogékony állatok 1,5-3 hónaposak. A fiatal állatok halálozási aránya 90%, felnőtteknél - 5-10%. Szobahőmérsékleten lévő rákokban a vírus akár 15 évig fennmaradhat.

A betegség okai

A fertőző ecthyma kórokozója a Poxviridae családba tartozó epitheliotrop vírus. Kedvező feltételek mellett a külső környezetben ez meglehetősen hosszú ideig - 4-15 évig - fennmarad. Magas levegőnedvesség és magas hőmérséklet hatására gyorsan fertőtleníti.


A betegség hordozói felépültek vagy fertőzött egyének. Ürülékei belépnek a külső környezetbe, almot, ivókat, etetőket, legelőket fertőzve. Ha papulák és vezikulák vannak az juhok tőgyén, a bárányok megfertőződnek.

Fertőző ecthyma kitörések fordulnak elő a fiatal juhnál, amikor elválasztják az anyjától és átviszik más legelőkre. Az egészséges és fertőzött állatok teljes fenntartása ahhoz a tényhez vezet, hogy a fertőzés pillanatától számított 2-3 héten belül a parapox vírus az egész állományt megfertőzi.

jelek és tünetek

Az inkubációs periódus 4-8 napig terjed, az állat testébe bekerült vírus dózisától, immunitásától függően. Fiatal juhban tályogok és papulák képződnek:

 • a szájüreg nyálkahártyáján;
 • csupasz fejbőrön (orrlyukak, szemhéjak, arcok);
 • nemi szervek.

juhok fertőző ecthyma

Először vörös foltok jelennek meg a száj sarkában és az ajkak szélein, amelyeken belül csomók képződnek, pustulákká és vezikulumokká alakulva. Egy idő után kinyílnak, megsértik a nyálkahártya integritását. A tályogok helyett rákok és sötétbarna színű száraz kéreg alakul ki. A fertőzött bárányok lázasak, és nehezen tudnak enni és vizet inni. A kimerültség eredményeként a fiatalok csaknem 90% -a hal meg.

Szakértői vélemény
Zarechny Maxim Valerievich
Agronómus 12 éves tapasztalattal. A legjobb házszakértő.
Állatokban, amelyek betegségének menete nem okozott halált, 10–14 nap elteltével a héjak és a rákok eltűnnek, gyakorlatilag nem maradnak hegek, a juhok felépülnek, és 12–16 hónapig elnyerik a vírussal szembeni ellenállást.

Ha a vírus megfertőzte a bárány sarkát, akkor érzékenyé válnak, az állat végtagjaként válik. A betegség nemi formájára támaszok és hüvelyek képződése a belső combon, a pénisz előbőrén és a tőgyön. Az újrafertőzött egyének gyógyulási ideje 40-50 nap.

Diagnosztikai szabályok

A juhok betegségének megállapításához segítséget nyújt:

 1. A kenet klinikai laboratóriumi elemzése. A rákos vagy gennyes ürítés mintáit kutatásra küldik. Ha az epitotropikus vírus sötétvörös hosszúkás testeiben csoportos vagy frakcionális kolóniákat találnak, az állatot megfertőzik.
 2. Biológiai minták. Klinikailag egészséges egyéneknél végezzük el a dörzsölő folyadék dörzsölésével a bőrük combjának belső felületére. Ha 3-5 nappal a fertőzés után a bárányoknál klasszikus tüneteket észlelnek, akkor ez fertőző ecthyma.

A diagnózis felállításakor ki kell zárni az olyan betegségeket, mint a mycotic dermatitis, necrobacteriosis, a száj- és körömfájás, valamint a himlő.

juhok fertőző ecthyma

Hogyan kezeljük a juhok fertőző ecthymáját?

Megtalálva a parapox vírus által a juhok által okozott károsodás jeleit, elkezdenek kezelni azt:

 • a vírus eljutott a száj nyálkahártyájába. A terápia során az érintett területet 1% kálium-permanganát oldattal, 5% réz-szulfáttal, 3% karbolsav emulzióval, 3% hidrogén-peroxiddal kezeljük;
 • a bőr károsodása esetén 10% -os réz-szulfát-, szalicil- vagy dibiomycin-kenőcsöt, jód-tinktúrát kell használni.

Ha a juhok gyakorlatilag nem fogyasztanak táplálékot (a betegség súlyos lefolyása), akkor a felsorolt ​​szerekkel kezelik őket, vagy széles spektrumú antibiotikumokat írnak fel velük, biomicinnel együtt.

Betegségmegelőzés

A betegség terjedésének megakadályozására szolgáló intézkedések:

 • a fertőzött egyének elkülönítése az általános állománytól;
 • megelőző intézkedések meghozatala a külső környezetben a kórokozó elpusztítására;
 • ha juhokat vásárolnak más kiegészítő gazdaságokból, az állatokat legfeljebb 30 napig karanténba helyezik. Ebben az időszakban hetente vizsgálják meg a betegség jeleit;
 • az ivóhelyek, legelők és juhgazdaságok egészségügyi és állat-egészségügyi előírásoknak megfelelő állapotában tartása;
 • az állatok időbeni vakcinázása, amely után a juhok 6-8 hónapon keresztül immunussá válnak a vírus ellen;
 • a készletek, felszerelések, munkaruházat és ruházat, épületek és a környező területek fertőtlenítésére irányuló intézkedések rendszeres végrehajtása.

Nem ajánlott legeltetni az állatokat olyan legelőkön, ahol a betegeket két évig tartották.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök