25 legjobb mogyorófajta leírással és jellemzőkkel, termesztési technológiával és gondozással

A mogyoró a nyírfa családból származó dió, amelyek közül 20 fő típus gyakori. Eredetileg tűlevelű erdőkben nőttek, aljnövényzetet képezve. A gyümölcsök tápláló tulajdonságaikkal és kiváló ízükkel voltak megkülönböztetve, amelyeknek köszönhetően a növényeket megpróbálták megművelni és kertbe helyezni. A tenyésztők által a piacon bemutatott mogyorófajták (mogyorófajták) nemcsak a palánták, méretük és alakjuk, hanem a gyümölcs tulajdonságainak, a termesztés és az ápolás tulajdonságainak is különböznek.

A kultúra általános leírása és jellemzői

Manapság a mogyorót nevezik vadon élő mogyoró művelhető fajtáinak. A bokrok eléri a 6 m magasságot, széles koronájúak. A levéllemez színe zöldtől sötétvörösig terjed, melynek eredményeként a növényet dekoratív módon ültetik. A mogyoró virágzási ideje december-márciusban esik le.

A mogyoró gyökerei a talaj felszínéhez közel vannak, ezért rendszeres öntözésre és műtrágyázásra van szükség. A cserje tökéletesen erősíti a lejtős talajt, magas fagyállósággal rendelkezik. A beporzáshoz különféle fajtájú közeli bokrokat kell ültetni, mivel a növény virágzatai egyszemélyesek.

A mogyoró árnyékos területeken virágzik, de folyamatos formálást és vágást igényel. Ha a bokor megvastagodik, a termésmutatók drasztikusan csökkennek. Miután a növény elérte a 11 éves korát, akkor is szüksége lesz öregedésgátló metszésre. Jelenleg több mint száz cserjefajtát tenyésztettek, de az alacsony hidegállóság miatt nem mindegyik alkalmas a középső sávban történő termesztésre.

Mogyorófajták

A mogyorót, amelynek fajtáit folyamatosan pótolják új termékekkel, már sikerült letelepedni a háztartási kertészek parcelláin. Visszajelzéseik alapján megállapítható ennek a növénynek a legnépszerűbb fajtái, amelyek termesztéskor jó eredményeket mutatnak.

mogyorófajták

Trebizond

Különböző grúz eredetű, magas hozammal. A dió kerek, a héj sötétbarna. 72% növényi zsírt tartalmaznak, és csak 3 g súlyúak. Minden virágzat legfeljebb 6 gyümölcsöt tartalmaz. Az érési időszak augusztus utolsó évtizedében fordul elő. A növény magassága eléri az 5 métert. A virágzás február-áprilisban következik be. Ellenáll a hőmérséklet-mutatók -32 ° C-ra történő csökkenésének.

Kaukázus

Korai érési fajta smaragdzöld lombozattal.A növény magassága 3 m-ig, keskeny piramis típusú korona, ami a bokrot kompakttá teszi. A gyümölcsök 68% növényi zsírt tartalmaznak, és súlya legfeljebb 3 g. A telepítések hektárjainak hozama 22 centiméter mogyoró. Beporzóként termesztik, mechanikus betakarításra alkalmasak. A mogyorót az Észak-Kaukázus térségére övezik, de valamennyi kertészeti övezetben sikeresen termesztik.

Mestermű

A legtermékenyebb mogyoró, amelyet ukrán tenyésztők nevelnek. A cserje ültetése után 3 éven belül kezd el termést hozni. Egy felnőtt növény akár 9 kg diót is adhat. Az érési időszak augusztus utolsó évtizedében fordul elő. A mogyoró magassága 4 m, a gyümölcs 3 g-ig terjedhet, minden virágzatban legfeljebb 8 darab lehet. A beporzó fajta mellett ültetni kell, a szaporítás dugványokkal, hajtásokkal a gyökérből vagy réteggel történik. A diófélék növényi olajtartalma nem haladja meg a 65% -ot.

termékeny mogyoró

Moszkva rubin

A fajtát Yablokov akadémikus 1957-ben tenyésztette a Zakatala diófarm körülményei között, a népszerű Nottingham mogyoró keresztezésével a vörös levelű hibridek pollenjével. Ez az egyik legjobb kertben termesztett mogyorófák. A növény magassága eléri az 5 métert, a hímivarú harcsa erősen beporzik, ami növeli a termelékenységet.

Hideg ellenálló mogyoróként jellemzi. A gyümölcsök súlya legfeljebb 4 g, minden virágzatban legfeljebb 15 darab lehet. Érett állapotban a dió bársonyvörös lesz, amely árnyalatban megegyezik a lombozat színével. A kernel legfeljebb 63% növényi zsírt tartalmaz. A növény érési ideje október első tíz napján esik át. Mindegyik növényből legfeljebb 4 kg gyümölcsöt lehet eltávolítani. Mind a főbokrot, mind a beporzót termesztik.

Yablokov akadémikus

A fajtát 1961-ben állították elő, és az északnyugati régióban ajánlott termesztésre, ám a termesztés éveiben más területeken, különösen északon, jó eredményeket mutattak. A mogyoró magassága eléri a 4 métert. A gyomor megsérül, a fagyállóság átlagos szintje van. A fiatal növény kevés férfi típusú virágot termel, de a termés rendszeresen fordul elő. Be kell ültetni egy beporzófajta közelében. A gyümölcs nagy, október első évtizedében érlelődik.

Yablokov akadémikus

Kert

Közepes méretű, átlagos fajta, jó fagyállósággal. A gyümölcs szeptember második évtizedében érlelődik és kicsi. A lombozat zöld. Mindenütt termesztéshez közeli beporzófajtát kell ültetni. A diófélék növényi olajtartalma akár 65%.

Varsó vörös

Európai mogyoró nagy piramis bokorral. A gyümölcs nagy, legfeljebb 73% zsírt tartalmaz. Az érési időszak szeptember második évtizedében esik. Nem csak a betakarítás céljából termesztik, hanem szokatlan vörös lombozatú dísznövényként is. Beporzó fajta ültetésére van szükség. A mogyoró férfi és női virágzatai egyszerre.

Elsőszülött

R. F. Kudasheva nemesítő által előállított hibrid fajta. A mogyoró magassága eléri a 4 métert. A gyümölcsök súlya legfeljebb 3 g, legfeljebb 5 darab virágzatban gyűjtve. mindenkiben. A magok zsírtartalma eléri a 65% -ot.

kopasztott elsőszülött

Barcelona

Az 5 m magas bokor széles koronával rendelkezik. A levéllemezek halványzöld színűek és nagyok. A fajta magas hozamú, a dió nagy, ízletes. Érett szeptember első évtizedében. A hiányosságok között megkülönböztethető a moniliosis általi befolyásolás képessége. Beporzókat kell telepíteni a közelben. A mag kalóriatartalma magasabb, mint a hal vagy a húsé, ezért a túlsúlyos embereknek nem kívánatos enni.

Anapsky

Kaukázusi fajta tenyésztették a Fekete-tenger partján. Az érés szeptember első évtizedében következik be. A virágzat 2-6 dióból áll, súlya legfeljebb 2,5 g. A cserje magassága eléri a 4 m-t. A hajtás ültetése után 3 évvel kezd gyümölcsöt adni. Télálló mogyoró, átlagos immunitással.

Isaevsky

Egy másik méltó fajta a nemesítő Kudasheva-tól. A nagy gyümölcsök desszertévé alakul, fokozott hidegállósággal (ellenáll a hőmérséklet -42 ° C-ra való esésének). A növény magas, széles koronával. A mogyoró örökölte a Tambovskiy korai mogyorófák és Yablokov akadémikus legjobb tulajdonságait.

bokrok isaevsky

Amerikai mogyoró

Hibrid amerikai mogyoró, amelynek bokormagassága legfeljebb 4 m. A virágzás április-májusban fordul elő, és a növekedési időszak áprilistól szeptemberig tart. A dió nagy, cukor alakú. Különbözik a magas hidegállóságról.

Masha

Piros levelekkel rendelkező hibrid, amelyet a nemesítő Kudasheva nyert. A gyümölcsök súlya legfeljebb 2 g lehet, desszertek, átlagos zsírtartalom jellemzik. A mogyoró ellenáll az alacsony hőmérsékleten, és bőséges termést eredményezhet.

Ekaterina

Piros lombozatú, 1961-ben előállított hibrid. Az egyik legnagyobb gyümölcsű fajtának tekintik, amelynek gyümölcsje legfeljebb 5 g tömegű lehet, és minden kefe legfeljebb 8 darabot tartalmaz. Az érési időszak szeptember utolsó évtizedében esik le. Szükséges a beporzó fajták kötelező ültetése. Magas hidegállóság.

cserkesz

A népválogatás különféle formáit elismerték. A mogyoró fagyállósága kiváló, nem érzékeny a kártevők és kórokozók hatásaira, száraz éghajlatban történő termesztésre alkalmas. A mogyorót 5 darab kefével gyűjtik össze. A mag legfeljebb 66% növényi zsírt tartalmaz.

Cirkuszi válogatás

Csokoládé

A fajtát ukrán tenyésztők tenyésztették a G. Vysotsky Kutatóintézetben. Egy magas növény eléri az 5 métert, a korona terjed. A virágzás február-áprilisban következik be, az érési időszak átlagos. Minden gyümölcs legfeljebb 4 diót tartalmaz. A mogyoró akár -37 ° C hőmérsékleten is képes ellenállni.

Kuban

A magas fagyálló mogyoró betakarítása. A gyümölcsök súlya 4 g-ig terjedhet. A mogyorót a Krasnodar területén termesztési övezet szerint alakítják ki. Minden felnőtt növény legfeljebb 9 kg diót ad. A termést mechanikusan lehet betakarítani.

római

A mogyoró akár 4 gramm tömegű gyümölcsöt is képez. Ez immunizálódik a gyakori betegségek ellen, de megelőző kezelést igényel a bakteriózis ellen. A hiányosságok között megkülönböztetik az alacsony hidegállóságot és a gyümölcskorhadás valószínűségét.

Közös sziréna

Lengyel vöröslevelű fajta, 1969-ben nyerhető be. A cserje 5 m magasságra növekszik, a magvakban pedig legfeljebb 7 dió van, amelyek szeptemberig kezdik érni. A mogyorónak jó a fagyállósága és stabil termése.

közös sziréna

adyghe

Ezt a fajtát az N.A.Thageszhev nemesítő 1967-ben végzett munkájának eredményeként nyerték. Magas hideg- és szárazságállósággal, valamint immunitással rendelkezik a közös betegségekkel szemben. A gyümölcs legfeljebb 5 diót tartalmaz. A mag legfeljebb 65% zsírt tartalmaz.

katalán

A bokor nagy, leveles. Diófélék alakulnak ki az ágak csúcsainál, magonként legfeljebb 6 darabra. A mogyoró akár -20 ° C hőmérsékleten is képes ellenállni. A növény szeptember utolsó évtizedében érlelődik.

Lambert fehér

Különbözik a bokor lassú növekedésében, amely képes elérni a közepes méretet. A magban legfeljebb nyolc gyümölcsöt gyűjthetnek össze, és fehér héjba öltöztetik. Az érési időszak augusztus utolsó évtizedére esik. A mogyoró hidegálló, az Észak-Kaukázus éghajlatában sikeresen termesztett.

lambert fehér

Cosford

Angol fajta annak a területnek a nevét kapta, ahol 1816-ban tenyésztették. A mogyoró magas, terjed. A lombozat zöld színű, ősszel pedig vörösre vált. Az érési időszak szeptember második évtizedében következik be. A mogyoró korán kezd gyümölcsöt hozni, megköveteli a közeli beporzó fajták ültetését, de maguk is beporzóként termeszthetők.

Victoria

Az ukrán mogyoró. Magas cserje, amely minden gyümölcsben legfeljebb 8 diót alkot. Az érési időszak szeptember második évtizedében esik. A növény jól tolerálja a hideget, bőséges és stabil hozamokkal rendelkezik.

magas cserje

Melyik fajtát válasszuk jobban

A mogyorókat elsősorban az éghajlati körülményektől függően választják ki a helyük mogyoróját. A déli régiók lakói az aszályálló fajtákat részesítik előnyben, és a középső sávban csak hidegálló növényeket termesztenek. Egyébként a kertészek választása teljesen ingyenes. A gyümölcs méretét, a levél színét, az ízét és a hozamot kizárólag személyes preferenciáik alapján választják meg.

Az ültetés és az ápolás jellemzői

A mogyorónak nem tetszik az éles hőmérsékleti ingadozás, ezért tanácsos a lejtők keleti és északi részén ültetni. A növény jól növekszik az árnyékban. A közvetlen napfény romboló neki. Erős sötétedés esetén a termés mutatói esnek és dekoratív tulajdonságokat szenvedhetnek.

bokor dió

A talajvízszintnek nem szabad megközelítenie a mogyoró ültetésére kiválasztott hely 1,5 méternél közelebbi felületét. Jobb, ha épületek, kerítések közelében található területet választunk. A déli oldalon a mogyor ültetése nem kívánatos, mivel az ébredés túl korán jön és a cserje fagyos lesz.

A mogyoró gondozása nemcsak a talaj öntözésére és talajtakarására, hanem további megtermékenyítésre és metszésre is vonatkozik. Annak érdekében, hogy a hozam ne csökkenjen, lehetetlen megengedni, hogy a cserjében lévő ágak megvastagodjanak. Rendszeresen megelőző permetezést kell végezni a kártevők és betegségek ellen is.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök