Miért gördülnek be az uborkalevelek és mi a teendő?

A levelek hullámosodását az uborkában mind a talaj tápanyaghiánya, mind a különféle vírusok és baktériumok okozhatják. Annak érdekében, hogy segítsen a növénynek, és ne veszítse el a termését, meg kell tudnia a probléma okát, és nagyon sok ilyen van.

Miért gurulnak az uborkák a levelekről?

Időnként észreveheti, hogy a kertben az uborka levelei ráncosodnak, sárgássá válnak, kiszáradnak és leesnek. A kezelés megkezdése előtt meg kell értenie a problémát, figyelembe kell vennie a beteg bokrokat, esetleg más jeleket talál. Ha időben és helytelenül találja meg az okot, akkor teljesen elveszítheti a termést.

Általános okok:

tápanyagok hiánya a talajban (nitrogén, kén, magnézium, kalcium);

 • nem megfelelő táplálás (bizonyos összetevők nem megfelelő vagy túlzott bevezetése);
 • az öntözési rendszer megsértése;
 • rovarirtók támadása;
 • gombás, vírusos vagy bakteriális fertőzések;
 • leégés.

Ha időben megtalálja a problémát, megállíthatja annak terjedését és újraélesztheti a beteg bokrokat.

Fel

Ha az uborka levele felfelé hajlik, akkor ennek oka gyakran tápanyagok, különösen kálium, kalcium és cink hiánya.

uborka levelek

A levelek sok betegség miatt kifelé göndörednek. Leggyakrabban a lisztharmat miatt. Ezenkívül fehéres virágzás található a levelek felületén.

Befelé

Az uborkalevelek befelé görbülhetnek például kalcium, nitrogén, magnézium és kén hiánya miatt. Ezeknek a tápanyagoknak a hiánya a talaj ültetés előtti nem megfelelő előkészítéséből vagy a növényi növény fejlődése során a nem megfelelő műtrágyázásból származhat.

Ha a levegőben és a talajban nincs elegendő mennyiségű nedvesség, akkor az uborkalevelek felületéről történő párolgás felgyorsul. A nedvesség megtartása érdekében a növény zsugorodik a levelek felületén és összezsugorodik. A levelek ezen állapotát gyakran lehet megfigyelni forró nyári napokon.

uborka levelek

Az uborka levéllemeze lefelé hajlik, mert a levegőben túlzott a páratartalom és a magas páratartalom.

A levelek betekeredhetnek a betegségek és a kártevők támadása miatt. A beteg bokrokban a levelek színe megváltozik, fekete vagy világos pontok, csíkok jelennek meg. A növény sárgára válik és kiszárad.Ennek oka lehet a helytelen ültetési rendszer (túl sűrűn ültetett), a vetésforgó figyelmen kívül hagyása, túl alacsony vagy magas hőmérséklet, a nem megfelelő gondozás (például a korai gyomlálás és a talaj meglazulása).

Száraz

A termelők néha problémákkal szembesülnek, amikor az uborka palánták kiszáradnak.

A probléma gyakran könnyen megoldható, ha a korai szakaszban észreveszi:

 • Nem megfelelő öntözés, felesleges nedvesség, de általában hiányzik.
 • Nem megfelelő a világítás.
 • Hideg levegő, amelynek következtében a talaj hőmérséklete 17 fok alá esik, és a növény nem szívja fel jól a tápanyagokat.
 • A mikrotápanyagok hiánya, különösen a nitrogén és a kálium hiánya.
 • A palánták leveleinek kiszáradása és göndörödése oka lehet a túl sűrű ültetés vagy egy kis tartály.

levelek szárazak

Ugyanezek az okok a szabadban termesztett uborkalevelek megjelenésének megváltozásához vezethetnek.

A betegségek és kártevők sárgulást okozhatnak. Az uborkaágyak leggyakrabban fusárium, lisztharmat, whitefly és levéltetvek által szenvednek. A szélek sárgává válnak, mivel a talajban nincs tápanyag, és egyes esetekben az uborka levelei a természetes öregedés eredményeként sárgává válnak és kiszáradnak. Általános szabály, hogy ez vonatkozik a nagy levelekre, amelyek régóta nőnek a száron.

Összezsugorodik

A zsugorodott, megsárgult levél figyelmezteti a zöldségtermelőket.

A helyes küzdelem megkezdéséhez időben meg kell határozni az okot:

 • Az uborka zöld tömege az üvegházban a nem megfelelő öntözés fő oka. Fokozatosan a levéllemez sárgássá válik, kiszárad és leesik. Uborka öntözése hetente négyszer kell, először használhat gyenge kálium-permanganát, "Fitosporin", "Trichodermin" oldatot.
 • Ráncos levelek jelezhetik a nitrogén és más nyomelemek hiányát a talajban. Ebben az esetben hasznos hozzáadni csirketrágyát vagy karbamidot.
 • Az uborkalevelek összehúzódhatnak a közvetlen napfénytől. Fedőszerkezetet kell felszerelni, amely védi a perzselő nap hatásait.
 • Ha a zöldségfélék fertőzéssel fertőzöttek vagy kártevők támadnak meg, akkor a levelek gyűrődnek, megszáradnak, sárgára válnak.

uborka levelek

Minden kedvezőtlen tényező csökkentheti a gyümölcs hozamát és ízét, ezért azt időben el kell távolítani.

Felszállás és kilépés problémái

Az ok, amiért az uborka palánták levele meghajlik, kiszárad és megszárad, lehet az ültetési szabályok be nem tartása:

 • Uborkat csak akkor kell ültetnie, amikor a talaj +12 fokra felmelegszik, és nincs fagyveszély.
 • Az üvegházban április közepén kezdik el ültetni, június elején nyílt terepen.
 • Az átültethető palántáknak 25 naposnak kell lenniük.
 • Az uborkaszempillákat legjobban egy tartóhoz kötik, hogy ne árnyékolják a növény összes részét, és hogy a fény és a levegő szabadon áramolhasson.

magokat ültetni

Nem megfelelő ápolás esetén a szempillák növekedni kezdenek, a levelek göndörödnek, kiszáradnak és sárgává válnak, az uborka szabálytalan alakú, keserű ízű.

Időjárás

A meleg és párás nyarak a legkedvezőbbek az uborka számára. A magas levegő hőmérséklete miatt a talaj folyamatosan száraz, a növények fájni kezdnek, a gyümölcsök elveszítik a lézettségüket és ízüket, a levelek száradnak és kiszáradnak. Hosszú csapadék, a környezeti hőmérséklet erőteljes ingadozása, a fagy visszatérése a palánták hipotermiához vezet. Ennek eredményeként a növény teljesen meghalhat.

Időjárás

A felhős napok miatt a levelek befelé vagy kifelé hajlanak, elveszítve gazdag zöld színüket.

Hypothermia

A levegő hőmérsékletének csökkenése az uborkában a levelek hullámosodásához vezethet, mivel a zöldség hőigényes növényi növényhez tartozik.A nyílt terepen kedvezőtlen időjárási viszonyok lehetnek (hosszantartó esők, fagyok visszatérése), a palánták túl korai ültetése fűtetlen talajba.

uborka palánták

Az uborkás palánták hipotermiája a hideg ablakpárkány, a helytelen keményedési eljárás miatt jelentkezhet.

A leszállási minta megsértése

Gyakran azok a palánták, amelyeket túl közel ültetnek egymáshoz, göndörednek, sárgássá válnak és kiszáradnak a levelek. Ez a növény minden részének elégtelen fény, levegő és tápanyag-ellátás következménye. Növekszik a gombás és vírusos betegségek kialakulásának kockázata.

ültetés uborka

Uborka palánták termesztésekor nagy tartályokat kell választani, és a vetés során tartson távolságot. Ha a vetőmagokat azonnal nyílt talajon ültetik, akkor a lyukakat legfeljebb 3 cm mélyen kell megtenni. A sorok közötti távolságnak 80-90 cm-nek kell lennie. A bokrok között 20 cm rés marad.

Az üvegházban

Szinte mindenkinek van üvegháza a földön. Ez lehetővé teszi, hogy ne alkalmazkodjon az időjárási feltételekhez, emellett függetlenül beállíthatja a páratartalmat és a levegő hőmérsékletet. De az üvegházban is problémák jelentkezhetnek.

Számos oka van annak, hogy az uborkalevél hullámosodik:

 • hideg talaj (a növény immunitása csökken, a fejlődés lelassul);
 • alacsony páratartalom és magas szobahőmérséklet;
 • nyomelemek hiánya a talajban (az üvegházban a talaj gyorsabban kimerül, ezért ajánlott minden évben megújítani a föld felső rétegét és rendszeresen alkalmazni műtrágyákat).

uborka üvegházakban

Az üvegházhatású növények gondozásakor nagyon fontos a helyes hőmérséklet-szabályozás és az öntözés kialakítása.

Az üvegházban a levelek megcsavarodását és egyéb változásait a helyiség gyakori szellőztetésével, a hőmérsékleti hőmérséklet beállításának és a talaj műtrágyával történő megművelésével kell kezelni. Az üvegházban a csírázás után a levegő hőmérsékletének +22 foknak kell lennie. Az üvegházban a nedvességszint az uborka fejlődési periódusától függően változik. Az aktív növekedés ideje alatt a páratartalomnak 90% -nak kell lennie, a virágzás alatt valamivel alacsonyabb - 80% -nak.

olajbogyó uborka

Az üvegházak és az üvegházak páratartalmát könnyű fenntartani állandó öntözéssel. Ha elegendő nedvesség van az üvegházban, a növény jól fogja érezni magát.

Az ablakpárkányon

Otthon, az ablakpárkányon, uborkát termeszthet és velük élvezheti bármilyen évszakban. Néhány tényező azonban befolyásolhatja a növény fejlődését és a termést.

Ha az uborka levelei az ablakpárkányon hullámosodnak és kiszáradnak, akkor kedvezőtlen tényezők lehetnek:

 • nem megfelelő öntözési mód (ha terményt termesztenek egy szobában, ritkán kell öntözni);
 • elégtelen levegő páratartalom;
 • tápanyagok hiánya a talajban;
 • helytelenül kiválasztott talaj.

uborka az ablakpárkányon

Az öntözési mód visszaállításával javíthatja a helyzetet. Hetente egyszer elég az uborka bőséges meleg vízzel öntözése. Feltétlenül ügyelni kell arra, hogy ne maradjon víz.

Hasznos rendszeresen permetezni a növények zöld részét, ne felejtsük el a takarmányozást.

Az uborka palánták levelei megváltoztatják megjelenésüket az elégtelen fényellátás, huzat, rossz talaj, helytelenül kiválasztott tartály, a magok túl sűrű ültetése miatt.

Nem megfelelő öntözés

Az uborka nagyon sok vizet szereti, ezért folyamatos öntözést igényel. A talaj megnedvesítésekor az uborkának elegendő tápanyag van az ízletes gyümölcsök kialakításához. Amikor a talaj kiszárad, a kultúra fejlődése leáll.

nem megfelelő öntözés

Ugyanakkor el kell kerülni a víz stagnálódását a gyökereknél, ez akadályozza a levegő áramlását a kezükbe, és növekszik a rothadás veszélye:

 • A virágzási időszak kezdete előtt az uborkát 4-5 napig kell öntözni.
 • A petefészek megjelenése után az öntözés számát kétnaponta egyszerre kell növelni.
 • A termés aktív fázisában, minden második nap itatják. Ha meleg és száraz idő van, akkor a napi öntözés látható.

A gyakori esők kezdete után a talaj öntözése teljesen leáll. Virágzás előtt 1 négyzetméterm 4-5 liter meleg vizet fogyasztunk. A petefészek kialakulása és a termés során a vízfogyasztás 1 négyzetméterenként. m növekszik 10 literre.

helyes öntözés

Nem elegendő öntözés

Fontos az uborka öntözésének módjának beállítása. A száraz és meleg időjárás okozhatja a levelek gördülését. Ebben az esetben vissza kell állítania a víz egyensúlyát. Először óvatosan lazítsa meg a talajtalajot, majd alaposan öblítse le meleg vízzel.

A jövőben ajánlott 4-5 naponként öntözni, a talajnak nedvesnek kell lennie 12 cm mélyre.

Az üvegházban vagy a helyiségben a páratartalmat könnyebb növelni, mint a szabadban. Fontos, hogy a szükséges nedvesség ne csak a gyökerekhez, hanem a levelekhez is hozzáférjen. A vizet permetező palackkal permetezzük. Ha a levelek a szabadban száradnak a száraz levegő miatt, akkor öntözheti a leveleket. Az eljárást csak korán reggel lehet elvégezni meleg, leülepedett víz felhasználásával.

öntözés uborka

Az uborka megfelelő öntözése lehetővé teszi, hogy a talaj elegendő mennyiségű nedvességet kapjon. Ennek eredményeként a gyümölcs sima, lédús és édes. Csökkent a betegség kockázata és növekszik a növények száma.

Bőséges öntözés

A felesleges nedvesség azt eredményezi, hogy az uborka levelei elsüllyednek és élettelenné válnak. Ebben az esetben abba kell hagynia az öntözést, mielőtt a talaj kiszárad. Az öntözéshez használt víznek melegnek és leülepedettnek kell lennie.A talaj túlzott öntözése sózáshoz, vízcseppekhez és kéreg kialakulásához vezet. Fehéres kéreg jelenik meg a föld felszínén, amely megakadályozza a fény, az oxigén és a tápanyagok áramlását. Közvetlenül az uborka ültetése után az első öntözést 3-4 nap alatt hajtják végre.

bőséges öntözés

Minden öntözés után ajánlott meglazítani a talajt. Ez elkerüli a kéregképződést, és biztosítja a nedvesség és a hasznos nyomelemek jobb eloszlását.

Tápanyaghiány

A levelek leggyakrabban göndörednek nitrogén vagy kálium hiányával. Nitrogénhiány esetén a levelek szélei befelé göndörödnek, káliumhiányban kifelé, miközben a levelek szélei sárgává válnak. A tápanyagok hiányát ammónium-nitráttal, káliumsóval, fahamuval, kálium-szulfáttal töltheti ki.

Tápanyaghiány

De nem csak a nitrogén és a kálium változhat az uborkabokrok megjelenésében. Például magnéziumhiány esetén a levelek lassan néznek ki, halványsárga foltok jelennek meg. A levelek sápadossá válnak a réz hiányával. Kalciumhiány miatt fehér csíkok találhatók a leveleken, amelyek idővel megnőnek.

Ammónia ég

A lemezlemez be van csavart, amikor ammóniával égetik. Ennek oka a friss trágya vagy túlzott mennyiségű ammónium-nitrát talajba juttatása. Ebben az esetben javasolt a talajtalaj és a műtrágyák eltávolítása. Ezután friss földet és vizet kell hozzáadnia.

feltörés

Uborka gyökérzet rosszul fejlett és nem tolerálja a szedést, ezért sok tapasztalt zöldségtermelő kizárja az eljárást. Ha feltételezik, hogy egy kultúrát palántákon keresztül termesztenek, akkor a magokat azonnal külön tartályokban ültetik, akkor a legjobb tőzegcsészét választani.

uborka palánták

Ha a magokat egy közös tartályba ültették, és a nyílt talajba merítés után a levelek meghajoltak és sárgára váltak, akkor a gyökerek megsérültek. Ez az oka annak, hogy az uborka levelei a szedés után megváltoztatják a megjelenést.

A sérült növény újjáélesztéséhez az ágyakat speciális készítményekkel kell kezelni: "Epin", "Cirkon", "Kornevin".

Betegségek és kártevők

Az uborka betegségei gyakran a vetésforgó figyelmen kívül hagyása, hőmérséklet-változások, megnövekedett páratartalom, az időben történő megtermékenyítés hiánya, rossz megvilágítás, a helyszín előkészítéséhez nem készítenek, hideg vízzel öntözzék Az uborkában a levél göndörödése megfigyelhető olyan betegségekben, mint a lisztharmat, peronosporózis, cladosporia, fuzárium hervadás, szürke vagy fehér rothadás, mozaikmező.

uborka betegség

Sokféle módon lehet kevésbé kezelni az uborkalevelek hullámait a betegség miatt. A korai szakaszban, amikor a gyümölcs még nem alakult ki, vegyszereket is használhat. Ha a probléma a gyümölcsképződés szakaszában jelent meg, akkor jobb választani a biológiai termékeket és a népi receptek összetételét.

A betegségek elleni küzdelem ismert módszerei között: "Fitosporin", "Hom", Bordeaux folyadék, "Oxyhom".

A levél deformációját a kártevők kolonizációja okozhatja. A leggyakoribb támadások a pók atkák és levéltetvek. A rovarok akadályozzák a tápanyag- és vízellátást, és kórokozókat hordoznak. Kártevők megtalálása esetén az ágyakat Fitoverm, Aktofit, Barguzin, Aktara oldatokkal kell permetezni.

Fitoverm gyógyszer

Lisztharmat károsodás

Lisztharmatos fertőzés esetén fehéresszürke virágzás figyelhető meg a leveleken. Fokozatosan a porított bevonat a növény minden részébe elterjed, a levelek hullámosodhatnak, sárgává válhatnak és kiszáradhatnak.

A gombás betegség okozója nagyon gyorsan terjed egészséges bokrokba hideg, nedves időben. A gombás spórák +25 fok feletti levegő hőmérsékleten halnak meg. A nem megfelelő öntözés és a talajban lévő nitrogénfelesleg provokálhatja a betegséget.

lisztharmat

A betegségek megelőzése érdekében az ágyokat megfelelő módon, és csak meleg, leülepedett vízzel kell öntözni, időben el kell távolítani a gyomokat és meg kell lazítani a folyosókat. A betakarítás után a felsők maradványait el kell távolítani a helyről.

Gyökérrothadás

A gyökérrothadás a kultúrát a fejlődés bármely szakaszában befolyásolja. Kezdetben a gyökereket érinti, barnás-sárgássá válnak és idővel kiszáradnak. Ezután a szár vékonyabbá válik, és az egész uborkabokor meghal.

Hideg vízzel történő öntözés, az uborka nem megfelelő ültetése, mély vetés, a hőtől hidegre történő hirtelen váltás és fordítva provokálhatja a betegséget.

A beteg növényeket a gyökerekből sürgősen ki kell húzni és el kell égetni. A fennmaradó növényeket fahamuval, réz-szulfáttal lehet kezelni.

A vírus veresége

A vírusos betegségek legyőzése során először megváltozik a levelek színe. Sápadtá válnak, göndörednek, ráncolódnak és sárgává válnak, foltok jelennek meg. A vírusokat rovarirtók vagy magvak útján terjesztik. Ezért az ültetés előtt a magokat speciális oldatokkal kell kezelni, és +70 fok hőmérsékleten fel kell melegíteni.

A vírus veresége

Uborka mozaik transzplantáció után gyakran érinti a fiatal hajtásokat. Úgy tekintik, hogy az levéltetvek hordozzák a vírust. Számos folt jelenik meg a leveleken, ráadásul göndörülhetnek.

Mikor és hogyan kell etetni az uborkat

Az uborkatermesztés fontos pontja a műtrágyák és a növekedést stimuláló szerek bevezetése. Fontos tudni, hogy mikor, milyen mennyiségben és melyik elemet kell a legjobban hozzáadni. A fejlődés különböző időszakaiban a kultúra nagyobb vagy kisebb mértékben igényel bizonyos mikroelemeket.

Az első táplálást a harmadik valódi levél kibontakozása után végzik. A zöld tömeg növekedéséhez nitrogénre van szükség. Ebben az időben válasszon karbamidot, nitrofoszkát vagy infúzióját a mullein kálium-szulfáttal.

műtrágya karbamid

Két hét után újból táplálkozunk. Használhatja a csirke ürülék infúzióját vagy a rothadt gyógynövény infúziót.

A következő etetés a virágzási időszakra esik. A növénynek leginkább káliumra van szüksége. Megfelelő a lombozat vagy a gyökér felső összetétele. Jól telíti a talajt a mullein infúzióval szuperfoszfáttal és kálium-szulfáttal. Az aktív termés során nitrogénre, magnéziumra és káliumra van szükség. Hasznos kálium-nitrát hozzáadása lombos módszerrel.

Megelőző intézkedések

Az uborkalevelek hullámainak elkerülése érdekében be kell tartania a mezõgazdasági technológia megelõzõ szabályait:

 • ne felejtsük el a rendszeres és helyes öntözés fontosságát, az üvegház páratartalmának és hőmérsékletének megállapítását, a helyiség gyakori szellőzését;
 • a kártevők és betegségek megjelenésének megelőzése érdekében a talajt az ültetés előtt meg kell fertőtleníteni, a magokat is feldolgozni, a vetésforgót be kell tartani;
 • a műtrágyák időben történő kijuttatása ellensúlyozza a nyomelemek hiányát és növeli a növény immunitását.


Az összes szabály betartása esetén ritkán merülnek fel problémák, és nagy mennyiségű ízletes gyümölcsöt lehet összegyűjteni.

Vélemények
 1. Olya
  9.09.2018 14:49

  Hasonló probléma merülhet fel a talajához nem megfelelő műtrágyák felhasználásával. Azt javaslom, hogy az összes palántát új talajba ültesse és bioaktivitátort adjon hozzá "BioGrow».

  Válaszolni
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök