A termesztés, a mezőgazdasági technológia és az uborka gondozásának titkai a szabadban

Annak érdekében, hogy ne maradjon termés nélkül, meg kell szerveznie az uborka gondozását a szabadban. Finomságok vannak ennek a kultúrának a mezőgazdasági technológiájában, elhanyagolva azt, amelyre pazarolhat időt és energiát nyáron. Az uborka mezőgazdasági technológiája a szabadban a kultúra eredete. Mivel ez a növény India délkeleti részén őshonos, trópusi éghajlattal rendelkező területektől származik, a páratartalom és a hőmérséklet követelményei magasak.

Hogyan termesztik uborkát szabadban

Az uborka szabadban történő termesztésének titkai minden kertésznél különböznek. Egyesek normál ágyon növesztik őket, mások inkább a meleg ágy módszerét részesítik előnyben. Meg kell jegyezni, hogy a második módszer fő előnye a szén-dioxid magas koncentrációja a talajjal szomszédos levegőrétegekben.

Minél több, annál gyorsabban nőnek a növények. Kétféle uborkatermesztési módszert alkalmaznak: palántákat, magvakat a földben. Az első módszer lehetővé teszi az uborka szedésének közelebb hozását, a második egyszerűbbé teszi a darált uborka termesztését és gondozását.

Magvak ültetése a földbe

Az uborka vetőmagvak nyílt mezőn történő termesztésének technológiája az időjárási viszonyokhoz kapcsolódik. Emlékeztetni kell arra, hogy az uborka hideg talajba ültetése negatív eredményt ad. Az uborkamag kihajt, amikor a talaj 14 ° C-ra felmelegszik.

A fagyok elpusztítják a fiatal uborka palántákat, a hosszabb hőmérséklet-csökkenés 8 ° C-ra csökkenti a fészkelő magvak csírázását.

Erős uborka palánták - a siker receptje

A magas hozam kulcsa az otthon termesztett uborka erős palántája. A talajba ültetés előtt 25 napig termesztik. Nem minden kezdő kertész tudja, hogyan kell megfelelően uborkát termeszteni palánták útján. Vetés uborka palántákhoz a talaj előkészítésével kezdődik. A legegyszerűbb módszer a kész talaj vásárlása. Bonyolultabb módszer a talaj maga előkészítése.

uborka ágyak

Uborkamag csírázására elegy alkalmas:

 • humusz (1. rész);
 • alacsony fekvésű tőzeg (1 rész);
 • 1 evőkanál. l. ásványi műtrágya ("Aquarin");
 • 0,5 liter hamu vödör keverékre.

Az uborka nem tolerálja a szedést, ezért különmagban, 7 cm átmérőjű edényekbe (poharakba) ülteti a magokat, ezt megelőzően a növényi anyagot fertőtleníteni kell. A szokásos lehetőség 1 g kálium-permanganát és 100 ml víz. A vetés előtt használja az "Epin-extra" -t a mag csírázásának stimulálására.Vegyen be 100 ml meleg főtt vizet, csepegtesse a terméket (2 csepp). Ezután 2–4 napig a magokat nedves ruhával tartják 25–28 ° C hőmérsékleten. A magvakat csészében ültetik, amikor a gyökér hossza 5 mm.

uborka gondozás

A csészékben lévő talajat meleg vízzel öntözzük, 30 perc elteltével a magvakat behelyezzük és talajréteggel borítják, a vetési mélység 2 cm, a poharakat fóliával borítják, és az uborkacsírák megjelenése után eltávolítják. Az uborka palánták gondozása alapvető:

 • minden második napon öntözzük a palántákat;
 • kigyullad az uborkát felhős időben;
 • etesse kétszer a palántákat;
 • keményítse meg a palántákat egy hétig a talajba történő átültetés előtt, és az éjszakai hőmérsékletet 12 ° C-ra csökkentse.

Meleg ágyak - az uborka paradicsoma

Nagyon népszerű az uborka szabadban melegágyakkal történő termesztése. A gerinc felépítésének helyét az északi széltől magas zöldségekkel vagy szerkezettel kell elválasztani. Ez megkönnyíti az uborka mikroklímájának megteremtését.

Meleg ágy feltöltéséhez használjon trágyát vagy növényi maradványokat (gyomok, tetők). Fertőtlenítés céljából a növényi tömeget felmelegíthetjük: öntsük egy vashordóba, töltsük fel vízzel, és tűzön melegítsük. Öntsük a forró tömeget egy előre ásott árokba: az árok mélysége 35 cm, szélessége 1 m.

Kis ágakat és papírt lehet rakni az árokba. Megszórja a rétegeket bolyhos mészgel, öntsön mindenre a eltávolított talajt. Tavasszal végezze el a végső talajművelést: ásni, hozzáadni humuszot, hamu, nitroammofoszot.

Tavasztól kezdve a maradványok rothadás közben felszabadítják a hőt, és az uborka számára szükséges felületi rétegben mikroklimatát hoznak létre. A magas szén-dioxid-koncentráció serkenti a nőstény virágok megjelenését, ami pozitív hatással van a növény mennyiségére.

Átültetés az uborka palántákat a földbe

Tudnia kell néhány finomságot arról, hogyan lehet uborkát magonként termeszteni. Június elején (május végén) a palántákat át lehet ültetni a kertbe. Ezt megelőzően, tíz napon belül kezdje felmelegedni a talaj: öntsen forró vizet, fedje le fóliával.

uborka átültetése

A palántákat sorokban ültesse. A sorok közötti távolságot hagyjon 50 cm-rel, a lyukak közötti sorokban pedig 30 - 40 cm-rel. Ültesse a gyökereket a károsodástól. Öntsük a lyukakat rózsavízzel kálium-permanganáttal. Helyezze be a műanyag boltíveket a gerinc tetejére, húzza meg a fóliát.

Nappal, 25 ° C levegőhőmérsékleten, kissé nyissa ki a fóliát egyik oldaláról 25 cm magasságig. Az uborka további növekedése és az ültetés karbantartása az öntözésre, a műtrágyázásra, a gerincek tiszta tartására és a betegségek megelőzésére korlátozódik.

A kültéri ápolás jellemzőiről

A megnövekedett növények gondozásakor nemcsak öntözni kell őket. Ugyanilyen fontos a megfelelő időben betakarítani a normál méretű gyümölcsöket. Reggel össze kell gyűjtenie a zöldeket, hosszabb ideig megtartják rugalmasságot.

ápolási szolgáltatások

A szempillák károsítása érdekében ne szakítsa le a gyümölcsöket, hanem vágja le ollóval vagy kerti késsel. Ne fordítsa újra az ostorokat, a leveleknek fel kell nézniük. Gyűjtsük össze a gyümölcsöket 2 naponta.

A őrölt uborka megfelelő öntözésének titkai

Ha az uborkát szabadföldön termesztik az országban, a ritka látogatások miatt nehézségekbe ütközhet az öntözés. Az esőben reménykedni nem érdemes, nem mindig segít. Emlékeznünk kell az esővíz előnyeiről - jobb, mint a kút vagy a csapvíz, több oxigént és tápanyagokat tartalmaz.

Az uborkát gyakran kell öntözni, de vannak az időjárási körülményekhez kapcsolódó termesztési jellemzők. A hűvös napokon, ahol a talaj nedvességtartalma túl magas, a növényekben gyökérrothadás alakul ki. Az uborka megfelelő gondozásakor el kell kerülni az öntözést 15 ° C alatti nappali hőmérsékleten. Ilyen időben a száraz öntözést nyílt talajon végezzük a dachánál - ezek meglazítják a talajt a folyosókban.

Víz őrölt uborka öntözése melegnek kell lennie (22-25 ° C). A tapasztalatlan nyári lakosok, akik az ágyakat hideg vízzel öntözik, problémákkal nézhetnek szembe:

 • a növények lassan növekednek;
 • kevés petefészek található az uborkán;
 • uborka petefészek elmorzsolódnak.

A kertésznek további két feltételt kell előírnia a jó terméshez, amely az öntözéshez kapcsolódik a növekedési szabályaiban. Az első feltétel a folyosókon található hornyokban történő öntözés. Érdemes elhagyni a gyökér öntözését. Az uborka gyökerei sekélyek és ki vannak téve. A második feltétel az, hogy 7 óra után ne öntözzük.

Műtrágyák vagy hogyan kell ápolni az uborkákat a szabadban

A rendszeres etetés elősegíti a darált uborka megfelelő növekedését. A nyár folyamán legalább 3-4 alkalommal meg kell etetnie a növényeket. Az illetékes megközelítés mellett a gyökérkötések váltakoznak a lombozattal. Az uborka csúcsos termés közben a hamu növeli immunitásukat. A por 1 kv. m uborkagerinc, vegyen egy pohár hamu.

aratás

A szabadban lévő uborka számára a talaj termékenysége fontos, javítják azt műtrágyák (organikus, ásványi anyagok) segítségével. A kertészek először inkább szerepelnek az uborka táplálékainak infúzióval. Könnyű elkészíteni az oldatot: öntsünk 1 vödör trágyát 2 vödör vízbe, keverjük össze, hagyjuk 5 napig erjedni. Adjunk hozzá 0,5 liter folyékony műtrágyát az egészséges uborkához egy vödörben.

Beteg és gyengült növények esetén az oldat koncentrációját vödörre 1 literre növeljük. A munkaoldathoz 1 evőkanál adható hozzá. l. karbamid vagy ammónium-nitrát.

Amikor rügyek és az első virágok megjelennek az uborkaszempillán, ismételje meg a növények etetését. Ezen időszak alatt adjunk hozzá foszfort és káliumot tartalmazó műtrágyákat az oldathoz. A növény termés közben különösen megtermékenyítésre szorul. Ebben az időszakban 10 naponként táplálja az uborkát, majd adjon hozzá nitroammofoszkot a mullein infúzióhoz (10 liter 1 evőkanál. L.).

Az ügyetlen zöldek elkerülése érdekében a műtrágyázáskor vegye figyelembe az arányokat: a% nitrogén több, mint foszfor,% a kálium több, mint nitrogén.

uborka termesztés

A kertészek jó eredményeket érnek el lombozattal öntet uborka a szabadban... A zöldtömeg aktív növekedéséhez a tenyészidőszak elején a bokrokat karbamid-oldattal permetezzük. Az 1 m széles és 10 m hosszú gerinc feldolgozásához hígítson fel 1 teáskanál 10 liter vízben. műtrágyák. Az uborka feldolgozását a virágok megjelenése előtt végezze el. Júniusban megszórjuk az uborkabokrokat szódaoldattal (10 liter 1 evőkanál. L.). A levelek nem sárgulnak.

Uborka bokor kialakulása

Képződés uborka bokrok megkönnyíti a nyári lakosok számára a gondozást. Egyre több kertész használ trelliseket kertjében. A kötött uborkabokrok kevésbé vannak betegek. A nyílt terepen lévő fajták és hibridek különböző módon alakulnak ki.

A kiváló minőségű őrölt uborkát 4 - 5 levél fölé szorítják, hogy több oldalsó szempilla nőjön. A hibrideket egy szárban kell tartani, és az alsó hajtást 0,5 m magasságra kell levágni. Az uborka szárának 0,5–1 m távolságra hagyjon egyet a tengelyekben, 2 levelet fent, és 3–4 még magasabbra.

Őrölt uborka betegségei

Nem olyan könnyű uborkát termeszteni az országban a szabadban. A betegségek a szezon egész területén a nyílt terepen várják a növényt: közvetlenül az ültetés után, a gyümölcsidőszak alatt.

Kültéri fertőzés átvihető a levegőn. A leggyakrabban őrölt uborka betegségek:

 • lisztharmat;
 • gyökérrothadás;
 • anthraknózis.

A lisztharmat első jelei gyakran megjelennek a darált uborkákon, hűvös (20 ° C) időben, magas páratartalom mellett. Az első lépésekben a levelek fehér bevonatúak, hasonlóan a liszthez. A későbbi szakaszokban az uborka levelei sárgássá válnak és kiszáradnak.

betakarítás uborka

A gyümölcstartó-bokrok permetezhetők a lisztharmatból vízből (10 rész) és mulleinból (1 rész) készített infúzióval. A súlyosan érintett uborkaleveleket vasszulfát (5%) oldattal kell permetezni.

A gyökérrothadás nem hagyhat növényt. Az első jelek azonnal megfigyelhetők a palánták gerincbe ültetése után. A nappali hőmérséklet emelkedésével a növények levelei kiszáradnak, és az alkonyat kezdetén visszaállítják a levelek rugalmasságát. Az ilyen növények szárának alján a szín barnavá válik. Abban az időben távozik:

 • adjunk hozzá biológiai terméket ("Bactofit") vagy fungicidet ("Hom") a talajhoz;
 • szájszárak az új gyökerek növekedésének serkentésére;
 • immunitás javítása érdekében kezelje a "Effekton" gyógyszerrel.

permetezés uborka

Az antracnóz nem csak a talaj növények ostorát és leveleit, a gyümölcsöket érinti. Sárga foltok nőnek a leveleken, rózsaszín fekélyek alakulnak ki a zölden, a szárak kiszáradnak, a gyümölcsök használhatatlanná válnak. Az uborkabokor élettartama attól függ, hogy milyen gyorsan segítenek a növénynek. Az uborkalevelek feldolgozásához vegyen be 1% Bordeaux folyadékot.

Károsítók az uborkakertben

Gyakran a forró júliusi napok megjelenésével a szabadtéri gondozás bonyolítja az levéltetvek kialakulását. Egy kis rovar nagy károkat okozhat a nyílt talajban található növényeknek. Könnyen felismerhető a sérült őrölt uborka:

 • lassú levelek;
 • elrontott rügyek és petefészek;
 • sárga foltok a levelek felületén.

uborka betegségek

A rovar gyorsan szaporodik, az levéltetvek kolóniái 10 nap alatt elpusztíthatják az egész gerincot. Ha rovarot talál, készítsen szappanhamu oldatot. Vegyen be egy liter vizet, adjon hozzá 72% mosószappant (2 evőkanál liter) és hamu (2 evőkanál L.) forró vízben hígítva.

Mossa le az uborka leveleit és szárát a kapott szappanos vízzel. Kezelje nyílt talajú növényeket reggel. A levelek égésének elkerülése érdekében délben takarja le a növényeket fedőanyaggal. Ismételje meg a kezelést nyílt terepen 5 nap elteltével. Az uborkabokrok alatt lévő talajt hamu porral kell porolni a kártevők elriasztására és a gyengült növények táplálására.

Az őrölt uborka egyszerű védelme a medve ellen

Medvedka nagy károkat okoz a fiatal őrölt uborkáknak. Egy egyszerű műanyag palack megvédi a darált uborkokat a kártevőktől. Egy 1,5 literes palacknál le kell vágni az alsó és a felső részt, és kap egy palackot. Vágja a hengert 3 egyenlő részre.

Nyomja meg a kapott gyűrűket az ágyba, és hagyjon kiálló felületet a felület felett - 0,5 cm magas. Helyezzen be 3 uborkamagot mindegyik gyűrűbe, megszórja őket talajjal.

Fedje le az uborka gerincét celofánnal, amíg a hajtások meg nem jelennek. A gyűrűk megvédik a palántákat a medvetől, nem zavarják a növény fejlődését és megkönnyítik a termesztést.

A fajták kiválasztása a szabadban történő termesztéshez

A nyílt talajhoz a méhekkel beporzott fajtákat kell választani... Fő előnyei fajták nyitott talajon: hidegállóság, hőmérsékleti ingadozásokkal szembeni ellenállás. A három aktuális kültéri hibrid áttekintése segít kiválasztani az uborkamagokat a következő szezonban.

Uborkadarab F1

Méhszennyezett hibrid, amelyet a nyílt terepen tartós termés jellemez. Az uborkát a csírázás után 48 nappal betakarítják. Virágzó női típus. A gyümölcsöket 2-3 darabos csokrokban gyűjtik. A Zelentsy gyakorlatilag nem nő ki, nem hajlamosak sárgulásra.

öntés uborka

Az uborka húsának sűrű, nincs ürege. A gyümölcs egységes, a zöldek átlagos tömege 90-100 g. Nehéz elrontani a salátát ízletes uborkával; a zöldek jóak enyhén sózott és savanyú formában. A hibrid értékes tulajdonságai nyílt talajon: gyökérrothadással szembeni ellenállás, cladosporium betegség, lisztharmat (hamis, valódi).

Uborka étvágygerjesztő F1

Korai hibrid nyílt talajon (érés 45 nap alatt következik be), méhporlal, gyümölcsöző (14 kg / m²). A gyümölcs egységes és tartós. A hibrid ellenáll a betegségek komplexumának, tökéletesen alkalmazkodik minden növekedési körülményhez. A virágzás típusa nőstény. A csomópontokban 2-3 petefészket képez. Uborka szép, nem hosszú, igazodik. A zelensek alakja hengeres, 80–100 g tömegű. A gyümölcsök friss formában is felhasználhatók.

fajta uborka

Uborka Baby F1

A korai hibrid, a méhek beporzása, nyílt talajon ültethető. Zelentsy a 47-50. Napon kezd énekelni. A talajhibrid termése hosszú ideig tart, zöldek alakulnak ki a központi száron és az oldalirányú hajtásokon. A zelensek hossza 7-10 cm, az alak szép. Az uborka nagy gumós, fehér pelyhes.Az uborka húsa sűrű, lédús, ropogós. A Zelentsyt hordó sózásra használják, a savanyúság nem veszíti el rugalmasságát.

Hogyan lehet fokozni az uborka termését a szabadban?

A tapasztalt kertészek néha segítenek sok uborka termesztésében a szabadban. Íme az egyik ilyen tipp: speciális őrölt uborka almaecettel. Öntsön esővizet vagy csapvizet a hordóba. Amikor a víz felmeleged, adjon hozzá almaecetet. 200 literre 1,5 pohár elég. Az egész savanyú vizet őrölje ezzel a savanyú vízzel. 15% -kal több termesztett őrölt uborkát lehet gyűjteni, mint rendes vízzel öntözve.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök