Miért esnek és száradnak az uborka palánták, hogyan kell gondosan gondozni és vizet adni?

Az uborka palánták elhervadásának, a nem megfelelő ültetésnek és gondozásnak, a betegségeknek és a kártevők támadásának egyik fő oka. A termelőnek tudnia kell a probléma első jeleit ahhoz, hogy cselekedjen és ne veszítse el a palántákat.

Miért uborka palánták elszáradnak és esnek

A zöldségtermesztők néha olyan problémával szembesülnek, amikor az uborka palánták a csírázás után kiszáradni kezdenek. Annak a kérdésnek a megválaszolásához, hogy a növények helyreállíthatók-e, tudnia kell a probléma okát.

 • A fő oka annak, hogy a levelek elhalványulnak fiatal hajtásokban otthon vagy az ágyakban, a fényhiány. Ebben az esetben a palántákat tartalmazó tartályt nyílt, napos helyre kell átrendezni. Az uborka vetőmagokkal történő ültetéséhez olyan területet kell választania, ahol a napfény szabadon esik.
 • Az uborka meghalásának másik oka az állandó helyre történő transzplantáció ütemezésének be nem tartása. Késői transzplantációval a bokrok túlságosan nagyokká válnak és erősek lesznek, és nehezebb nekik, hogy új helyre gyökerezzenek. A túl korai átültetés ahhoz vezet, hogy az éretlen növény nem ellenáll rosszul a káros környezeti tényezőknek.
 • A fiatal hajtások gyakran meghalnak a nem megfelelő öntözés miatt. A páratartalom túlzott vagy hiánya ahhoz vezet, hogy a szár és a levelek elveszítik az alakját.
 • A palántákat a túl sűrű ültetés miatt elveszítik. Jó és barátságos csírázással a palánták rosszul érzik magukat. A hajtások megakadályozzák a fény és a levegő szabad áramlását, és tápanyaghiány alakul ki. Ezért fontos, hogy a vetés során tartson távolságot.
 • A talajban található kiegyensúlyozatlan mennyiségű nyomelem megváltoztathatja a palánták megjelenését a szabadban. A fölösleges műtrágya gyengék a gyökerek. Ennek eredményeként az egész növény meghalhat. A tápanyagok hiánya a levelek hervadásához is vezet.
 • Az ültetett hajtásokat folyamatosan gondozni kell. Uborka palánták elhervadnak az ágyak eltömődése miatt más, erősebb növényekkel. Ezért időben meg kell szabadulnia a gyomoktól, amelyek gyakran fertőzés hordozóivá válnak, árnyékolják az ágyakat és akadályozzák a légáramlást.

uborka elszárad

Ha a palánták ültetése után a kerti bokrok száradnak és leesnek, ennek oka a gyökér károsodása az átültetés során, túl késő vagy korai ültetés, éjszakai alacsony hőmérséklet, fertőzés vagy kártevő támadás. Mivel az uborka nem gyökerezik jól egy új helyen, sok zöldségtermelő inkább a csíráztatott magokat használja a telepítéshez.

Az uborka palánták eltűnése az üvegházban szinte ugyanazok.További kedvezőtlen tényezők annak a ténynek, hogy az uborkás palántákat az üvegházban elszáradnak, ritka szellőzés, magas páratartalom és nem megfelelő hőmérsékleti viszonyok lehetnek. Szellőzés közben nem szabad huzatot engedni.

palánták ültetése

Fontos ajánlások, ha hervadáskor az uborka palántáknál hervadás figyelhető meg. Mit kell tenni? A helyiséget rendszeresen szellőztetni kell. Javasoljuk, hogy aktív napfény alatt árnyékolja az üvegházhatást.

Miért halnak meg uborka palánták, betegségek?

Egy másik általános ok, amiért a csemeték meghalhatnak, a fertőzés. Még a megfelelő gondozás sem garantálja, hogy az uborka gombás betegségben szenved. A probléma a palántákkal jelentkezhet, mind otthon, mind a kertben. Ezért feltétlenül ismernie kell azokat a jeleket, amelyek segítenek az uborka palánták betegségének megállapításában. Tudnia kell, és mit kell tennie, amikor az uborka palánták meghalnak.

fertőzések

Abban az esetben, ha a hőmérsékleti viszonyok nem stabilak, vagy a hajtásokat hideg vízzel öntözik, csökken az immunitás és olyan betegség jelentkezhet, mint a lisztharmat. Vékony szárakon a levelek gyengülni kezdenek, és fehér virág jelenik meg. Ezután a levelek sárgává válnak, és a növény meghal. Fontos, hogy a palántákat meleg körülmények között és csak meleg vízzel öntözzük. Hogyan lehet kezelni probléma esetén? Hom, Quadris vagy Topaz kezeléssel kezelhető.

A peronosporózis kis sárga foltokként jelenik meg a leveleken, amelyek fokozatosan növekednek. A levél belsejében szürke virágzik. Az uborka palánták levelei kiszáradnak, kiszáradnak, majd az egész növény teljesen elpusztul. Ennek oka lehet a helytelen öntözési rend, a levegő hőmérséklete ingadozása. A probléma leküzdésére használjon Bordeaux folyadékot, a Ridomil, Kuproksat és Ordan gyógyszereket.

gombás betegségek

A Fusarium a gyökérzet rothadásával kezdődik, majd a növény földi része száradni és rothadni kezd. Az olyan gyógyszerek, mint a Trichodermin, a Phytocide, megbirkóznak a fertőzéssel.

Az uborka olyan betegség miatt, mint például a szklerotinosis, haldoklik. A kezdeti szakaszban a bolyhos könnyű forma megjelenése jellemzi. Ezután sötét foltok kezdenek kialakulni, és a növény meghal. A hatékony Fitosporin M. gyógyszer segít megmenteni a haláltól.

szklerotinosis betegség

Ha a fiatal palánták lába kiszárad és feketévé válik, akkor ez egy gombás betegség jele is lehet. Ezt népszerûen Fekete Lábnak hívják. A fertőzés nagyon gyorsan elterjed, ezért a harcot a lehető legkorábban el kell kezdenie. Annak érdekében, hogy az egész növény nem tűnik el, csökkenteni kell az öntözést, javasoljuk a bokrok talajtakarását és kezelését kálium-permanganát oldattal. A gyógyszerek közül választhat a Bactofit, a Fitosporin, a Fitolavin közül.

A kártevők inváziója lehet az oka annak, hogy az uborka palánták leeshetnek és elszáradhatnak. A szár kiszárad, a levelek hullámosodnak és sárgára válnak, különféle színű foltok jelennek meg. A leveleken, leggyakrabban belül, maguk a rovarok vagy lárvák találhatók. A leggyakrabban uborka kártevők a dinnye levéltetű, pók atka, whitefly, hajtás légy.

fitoszporin és fitolavin

A gyökérrothadás miatt a szár vékonyabb lesz a palántánál, a levelek pedig lassan néznek ki. Hamarosan eltörhet. Ennek a gombás betegségnek az oka az ágyak hideg vízzel történő öntözése, a gyakori etetés ugyanazzal az összetevővel, a felesleges nedvességtartalom vagy a hirtelen hőmérsékleti ingadozások. A kezelés során az összes hibát kijavítják, a hamut és a homokot ráöntik a csomagtartóra.

A kiszáradt hajtások közül ki kell választani a legegészségesebbeket, és át kell ültetni őket egy másik helyre. Sokkal jobb, ha a beteg növényeket elviszi a kertből, és elégetheti őket. Ha a gombás betegség előrehalad, akkor meg kell szabadulnia az összes palántáról, és ha van idő, újból el kell ültetni a magokat. Először fertőtleníteni kell és oldatban kell tartani az immunitás fokozása érdekében.

száraz hajtások

Hogyan kell ápolni az uborka palántákat

A további termesztési folyamat a fiatal csemete megfelelő gondozásától függ. A növények ritkán hajlamosak a betegségre, erős gyökérzettel rendelkeznek, és sokkal korábban lehetővé teszik a betakarítást. A vetőmag ültetése és a palánták gondozása során feltétlenül be kell tartani az összes szabályt.

Az uborkamag ültetése után a tartályt fóliával lefedik, és meleg helyre vezik. Az első hajtások kb. Egy hét alatt kelnek ki. A tartályt kinyitják és jól megvilágított helyre helyezik. Ajánlott a palántákat vékonyítani, csak erős hajtásokat hagyva. A gyengeket le kell vágni, és nem szabad a gyökerekkel kihúzni.

fóliával borítva

Az uborka összes szabály szerinti termesztésével sok kellemetlen probléma elkerülhető.

 • Az uborka jobban és gyorsabban csírázik egy meleg szobában. A palánták termesztésének optimális hőmérséklete napközben körülbelül 21 fok, éjjel pedig 18 fok.
 • Elegendőnek kell lennie a fénynek, de kerülni kell a közvetlen napfényt, különben a palánták kiszáradhatnak. Világosság hiányában a hajtások felfelé nyújtanak és fényesebbek lesznek.
 • Az ültetést védeni kell a huzatotól. Ha az uborkát üvegházban termesztik, akkor elengedhetetlen a helyiség napi szellőztetése.
 • Ügyeljen arra, hogy beállítsa az öntözési módot. Az öntözésre szánt víznek melegnek kell lennie. A tartály alján, ahol a palánták nőnek, leeresztő lyukakkal kell rendelkezni.
 • A levelek megjelenése után 12–14 nappal elvégezzük az első etetést. Uborka, mullein, csirke ürülék alapú oldat alkalmas az uborka számára. A következő etetést 8 nap elteltével végezzük. Használhat fahamu.
 • Egyes zöldségtermesztők válogatást végeznek annak érdekében, hogy erősebbé váljanak a gyökérzetben. Az eljárást korán hajtják végre, amikor megjelenik az első levélpár. A szedés után látható, hogy a palánták elszáradtak, de két nap elteltével a palánták helyreállnak. Az Epin és Humate oldat gyorsabban helyreállítja a palántákat.
 • Azok a bokrok, amelyek erősen megnövekedtek, ajánlottak a megcsípéshez.
 • Egy héttel a palánták kertbe történő átültetése előtt megkeményedik. Csökkent az öntözés, csökken a levegő hőmérséklete, hasznos egy ideig a palántákat kint venni.

transzplantációs palánták

Az uborkabokrok nem tolerálják az átültetést. A legkényelmesebb külön tőzegcserépben ültetni, akkor a gyökér nem fog szenvedni az átültetés során. Az öntözést három nappal az átültetés előtt megállítjuk. A talaj kiszáradjon, és tapadjon a növény gyökereihez. A hajtást egy korábban elkészített lyukba ültetik a kerti ágyban, valamint egy földelési darabot. Földdel borítják, tömörítik és talajtakarják.

uborka bokrok

Hogyan kell megfelelően öntözni az uborka palántákat?

Az uborka nagyon válogatós az öntözés során. Az idő előtti öntözés a szempillák hervadásához és kiszáradásához vezethet. Ezért annyira fontos a palántákat megfelelő módon öntözni. Az öntözésnek mérsékeltnek kell lennie, nem szabad megengedni, hogy a talaj elmosódjon, különben a palánták elszáradnak. A víznek melegnek (kb. 24 fok) kell lennie, jobb, ha előre összegyűjti, hogy megálljon.

Jobb, ha az újonnan megjelenő palántákat kanállal megöntötte, hogy a föld ne eródjon, és ne tegye ki a gyökereket. Fiatal hajtások esetén célszerű olvasztott vagy szűrt vizet használni. A normál víz tartalmazhat káros szennyeződéseket.

vizet a palántákat

Ha az uborka összeállt, és egy hét múlva kiszáradni kezdtek és sárgára váltak, a legtöbb esetben a nedvesség hiánya okozza. Különösen a probléma merül fel azok számára, akik az öntözés helyett gyakran permeteznek vagy vizet, de kis adagokban.

Az ágyak öntözésének gyakoriságának meghatározásához figyelembe kell vennie a talaj összetételét, a helyiség hőmérsékletét és páratartalmát, valamint a napfény mennyiségét. A talajnak nem szabad teljes mértékben kiszáradnia. A fából készült botot a konténer széle mentén elmélyítheti. A talajnak nedvesnek és tapintásúnak kell lennie. A palántákat hetente kétszer kell itatni. A kiegészített palántákat gyakrabban kell itatni.

összemászott

Az uborka palánták öntözésének alapszabálya nemcsak meleg víz. Fontos, hogy ne hagyja, hogy a levelei bekerüljenek. Az öntözést reggel, legkésőbb 11 óra múlva hajtják végre.

Létezik szabályok és hogyan kell öntözni az uborkat üvegházban vagy üvegházban... Az öntözés során vizet nem szabad a gyökérbe önteni. A legjobb, ha a talajt szárazon hagyja a gyökér körül. Az üvegházhatású palántákat sorok között öntözik.

öntözési szabály

Vélemények
 1. Julia
  3.03.2019 11:26

  Ilyen probléma merült fel a helytelenül kiválasztott műtrágyák miatt, túl sokat használtam, így a palánták meghaltak. Most csak ásványi műtrágyákat, ritkán használom a szerves műtrágyákat.

  Válaszolni
 2. Natalia
  11.11.2019 14:42

  Szia. Az irkutszki régióban élek. Építettünk egy téli üvegházat. Kiderült, hogy nehéz uborkát termeszteni. Szükségem van egy intelligens emberre ebben a kérdésben. Hogy elmondjam, hogyan és mit kell időben elvégezni.

  Válaszolni
  • admin
   11.11.2019 13:28

   Jó nap. Természetesen ilyen éghajlati körülmények között nehéz korai zöldségeket termeszteni. Nehéz, de lehetséges! És jövedelmező)))
   Mindenekelőtt szeretném tudni, hogy milyen üvegháza van: mérete, mire takarja, milyen fűtésnek kell lennie. Lehetőleg fotóval, így tisztább lesz.
   A következő kérdés az lesz: milyen hibrideket fogsz termeszteni, és mikor tervezi elkezdeni az ültetést? Ha még nem döntött úgy, segítünk Önnek a probléma megoldásában is. Szükség lehet a növények kiegészítő kiegészítő megvilágítására is, a nappali órák hosszától függően.

   Válaszolni
   • Irina
    4.04.2020 11:27

    Helló, és talán távolról, fotókról, történeteimből kérnek engem, hogyan és mit kell csinálni, mikor és hogyan kell megtermékenyíteni, feldolgozni. Kibriya uborkákat házi üvegházban termesztem, és annyira halottak, csak feladom, hogy rájuk nézek.

    Válaszolni
    • admin
     4.04.2020 14:46

     Helló, próbáljuk ki.

     Válaszolni
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök