Miért sárgulnak az uborkalevél szélei, és mit kell tenni?

Az uborka meglehetősen finom növény, amely azonnal reagál a nem megfelelő gondozásra, hőmérséklet-változásokra vagy nem megfelelő talajra. Ez az oka annak, hogy sok zöldségtenyésztő olyan problémával szembesül, amikor az uborka levelei sárgává válnak a szélein. Miután megtalálta az ilyen változások első jeleit a bokrokon, azonnal el kell kezdenie az uborka kezelését.

Miért sárgulnak a levelek?

Mielőtt elkezdené az uborkalevelek sárgulásának elleni küzdelmet, meg kell ismerkednie e probléma fő okaival.

Hőmérsékleti különbségek

Gyakran sárga foltok jelennek meg az uborka levelein annak a ténynek köszönhetően, hogy a bokrokat instabil hőmérsékleten termesztik. Az uborka szereti a meleget, ezért a hirtelen hőmérséklet-változások miatt nem csak az uborka leveleinek szélei sárgulhatnak, hanem növekedésük is megállhat.

Ha palántákat üvegházban termeszt, alaposan figyelemmel kell kísérnie a szoba hőmérsékletét. Ez nem lehet túl magas, mivel ez aktiválja a baktériumok fejlődését és a gyökerek rothadásához vezet.

a hőmérséklet csökken

Nem megfelelő termesztési terület

Az uborka leveleinek színe néha megváltozik, mivel a zöldségek termesztésére nem megfelelő hely. Annak érdekében, hogy az uborkának ne legyenek betegségei, meg kell választani a megfelelő megvilágítású területeket termesztésükhöz. Ennek a növénynek azonban árnyékot is igényel. Ezért ki kell választani egy olyan helyet a kertben, amely részben árnyékolt lenne, hogy az uborka ne legyen forró, és a levelei ne sárguljanak.

nem megfelelő oldal

Táplálkozási összetevők hiánya

Ismeretes, hogy az uborka igényes a talajra, és ezért, ha a tápanyagok nem elegendőek benne, akkor az uborka levelei sárgává válnak és kiszáradnak. Leggyakrabban ez a probléma a nitrogénmegtermékenyülés hiánya miatt jelentkezik. Nitrogén hiányával az alsó levelek sárgássá válnak, és a gyümölcsök meghajlanak.

A fenti jelek megjelenésekor 3-4 vödör tavalyi trágyát kell hozzáadni a talajhoz. Nem szabad túl sok trágyát adni a talajhoz, mivel ez a növény halálához vezethet.

alkatrészek hiánya

Locsolás

Egyes zöldségtermesztők a sárga bevonat megjelenését a leveleken a nem megfelelő öntözéssel társítják. Leggyakrabban az uborka leveleinek széle sárgává válik, nyáron nincs elég nedvesség. Ez a probléma azonban néha a helytelen öntözési rendszer miatt jelentkezik. Végül is sokan inkább gyakran és apránként fogyasztják a zöldségeket. Ebben az esetben egyszerűen nem lesz elég folyadék ahhoz, hogy behatoljon a mély talajrétegbe, ahol az uborka gyökerei találhatók. Ez a gyökérzet kimerüléséhez és a foltok fokozatos megjelenéséhez vezet az uborkán a leveleken.

öntözés a földön

Lisztharmat

Néha a növény sárgássá válik a lisztharmat megjelenése után. Meglehetősen egyszerű meghatározni egy ilyen betegséget az uborkában. Először egy fehér folt jelenik meg az uborka alsó levelein. Egy hét után a betegség fokozatosan elterjed a levelekre a bokor felső részén. Először a széle sárgássá válik, majd a levelek kiszáradnak. Ha a lisztharmat nem gyógyul megfelelő időben, akkor az összes levele leesik, és a növény meghal.

Megszabadulhat a betegségtől a Zaslon vagy a Topaz gyógyszerek segítségével. Javasoljuk, hogy használja őket, mielőtt az első gyümölcs megjelenik a bokrokon.

lisztharmat

Fusarium

Egy másik oka annak, hogy sárga levelek jelennek meg a leveleken, a Fusarium. Ennek a gombás betegségnek köszönhetően a növények összes kapillárisa elzáródik, ami megnehezíti a levelek tápanyag-ellátását. A legtöbb esetben a betegség időben történő kezelése sem segít megmenteni a fertőzött bokrokat, és meghalnak. Ezért ajánlott megszabadulni a bokorról, amely már sárgára kezd, hogy a betegség ne terjedjen az egészséges növényekre.

gombás betegség

Mi a teendő, ha a bokrok sárgássá válnak?

Miután kitalálta, miért jelentkezhetnek megsárgult levelek az uborkában, javasoljuk, hogy ismerkedjen meg a sárgás kezelésének fő módszereivel. Számos meglehetősen általános jogorvoslat segíthet eltávolítani a sárgás árnyalatot az uborkáktól.

sárgás bokrok

Fitosporin

Ha sárga folt jelenik meg az uborka levélén, akkor azt Fitosporinnal permetezni lehet. Segít a sárgaság gyors kiküszöbölésében és a betegség gyógyításában. Ezt a gyógyszert virágzás vagy növekedési időszakban javasoljuk, mivel ebben az időszakban a növények jobban felszívódnak.

Mielőtt a Fitosporin-ot bokrok kezelésére használnák, működő oldatot kell készíteni. Ehhez adjon hozzá körülbelül 15-20 gramm gyógyszert öt liter forralt vízhez. A kapott folyadékot összekeverjük, és 30-40 percig infúzióval töltjük. Az uborkát hetente egyszer permetezik egy hónapig. Nem ajánlott ezt felhős időben megtenni, mivel az eső gyorsan elmossa a Fitosporint a levelektől.

fitoszporin gyógyszer

Oxyhom

Sok kertész, amikor az uborka levelei sárgává válnak, permetezzük őket Oxyhommal. Ez egy meglehetősen hatékony eszköz, amellyel gyorsan megszabadulhat a betegségektől a fejlődés bármely szakaszában. Az Oxyhom nemcsak az utcán, hanem üvegházakban is használható.

A gyógyszer por formájában kapható, az uborka palánták feldolgozása előtt el kell készíteni egy működő oldatot. Előkészítése során körülbelül 20-30 gramm Oxychom-ot adunk 10 liter vízhez. A készített keveréket havonta kétszer permetezőpisztollyal permetezzük a levelek felületére. Az egyes permetezések közötti időköznek körülbelül 14-15 napnak kell lennie.

Oxyhom uborkához

Topáz

Ha a leveleknek széle körül könnyű szegélye van, akkor a Topaz gombaölő szert kell használni. Ezzel az eszközzel gyógyíthatja a bokrokat a lisztharmat és más gombás baktériumok által okozott betegségek ellen. A topáz nemcsak a már fertőzött palánták kezelésére, hanem a megelőzésre is felhasználható.

A gombaölő szerek különböző formákban vannak, de a Topaz poros formában történő vásárlása ajánlott. Hogy oldatot készítsen belőle, 20 gramm gyógyszert adunk 10 liter vízhez. A feldolgozás során kb. Két liter topázt kell fogyasztani négyzetméterenként. A növényeket havonta kétszer kell permetezni. Ha ezután a sárga szegély nem tűnik el, akkor a gyógyszer használatát további egy hónappal meghosszabbítják.

topáz a földön

Quadris

Ha a levelek felnik sárgán élnek, akkor Quadris segítségével megszabadulhat ettől a problémától. A gombaölő szert a sárgulás elleni küzdelemre és a zöldségek megóvására fejlesztették ki. Segítségével megszabadulhat a lisztharmatotól, a késői lombkorongtól és a lisztharmatotól.A Quadris közvetlenül a permetezés után behatol a levelekbe, és megvédi őket a kórokozók további támadásaitól.

segítséget nyújt a quadris

A Quadris használata előtt el kell kezdenie dolgozó keverék készítését. Ehhez egy 10 literes tartály negyedét meg kell tölteni vízzel. Ezután 200 ml Quadris-t adunk a folyadékhoz. Az oldatot alaposan összekeverjük, majd további 2-4 liter vizet adunk a tartályhoz. Az elkészített keveréket 24 órán belül fel kell használni, mivel azután a zöldségeket nem lehet ezzel feldolgozni.

Ajánlott az uborka feldolgozásával teljes szél hiányában foglalkozni, hogy a folyadék ne permetezzék a kertben található szomszédos növényeket.

uborka feldolgozása

Hogyan kell etetni az uborkát

Ajánlott az uborkákat rendszeresen nitrogénműtrágyával etetni, mivel hiányuk miatt a levelek színe megváltozik. Ebben az esetben a nitrogénből történő megtermékenyítést nem nagyon koncentráltan kell végezni, hogy a bokrok véletlenül ne égessenek el. A műtrágyázó oldat elkészítéséhez adjon hozzá 20–30 gramm műtrágyát 5–7 liter vízhez. A nitrogén műtrágyák kijuttatása után az uborkat meleg vízzel kell öntözni.

etesse az uborkát

Ezenkívül nitrogén segítségével levél táplálkozás is elvégezhető. Ebben az esetben az oldatot permetező palackkal permetezik a perselyekre.

lombkötés

Következtetés

Nem titok, hogy az uborka leveleinek szélei gyakran sárgává válnak, és ez a növény halálához vezet. A kezdő zöldségtermesztők nem tudják, hogyan kell megbirkózni a levelek sárgaságával. Ettől a problémától való megszabaduláshoz meg kell határozni a sárgás okait és ki kell választani a legmegfelelőbb gyógymódot a leküzdésére.

növényi halál

Vélemények
  1. Igor
    6.06.2018 11:12

    Uborka leveleinek sárgásossága kellemetlen probléma, de a jobb növekedés érdekében én használom BioGrow és nem kell megbánnia a választást, az eszköz hűvös, az eredmény nyilvánvaló, használhatja.

    Válaszolni
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök