Mi a teendő, ha valaki üvegházban uborka palántákat eszik, hogyan lehet megvédeni?

Az új ültetési szezon kezdete előtt érdemes beszélni arról, hogy ki eszik az uborka palántákat az üvegházban. Nem csak mi, emberek, örömmel eszünk ropogós uborkát, rágcsálókat, rovarokat, férgeket szeretünk ebédelni ezen a növényen. Egy palánta alatt elveszítheti az összes palántát, és még mindig nem tudja, ki csinálta.

Ki eszik uborka palántákat a kertben

Az üvegházhatást okozó tulajdonosok egyetértenek abban, hogy az uborka fő károsítói, amelyek a felnőtt növényeket és palántákat érintik, a fehér szárnyasok, drótférgek, medve, meztelen csigák és téli lepkék hernyók.

Hogyan lehet megvédeni az uborkát a medvetől

Az uborka szenved medve uborkától a nyílt terepen és az üvegházakban egyaránt. A kártevő különösen gyakori az Orosz Föderáció középső övezetében. Előfordulhat, hogy medve van, ha az uborka vagy a már termesztett növények palánta kiszárad.

A szexuálisan érett egyének - felnőttek - mélyen a földbe hibernálnak. Kora tavasszal a kártevők felébrednek és tojásokat raknak a fészekbe. Egy tengelykapcsolóban legfeljebb 500 lehet. Felnőttek és lárvák károsítják az uborka gyökereit. Nedves, laza talaj vonzza a palántával rendelkező uborkaágyokat, a kártevők sokat mozgatnak a talajban. Napközben a kártevő lyukakba ül, éjjel pedig az uborka palántáiból gyökereket eszik.

palántákat eszik

Annak megakadályozására, hogy a medve megehesse a palántákat, trágyából csapdákat készítenek. A friss trágya e károsító kedvenc kezelése. Az 50x50 cm méretű halászati ​​gödröket ősszel feltárják és tehéntrágyával töltik meg. Amikor a hőmérséklet a fagypont alatt van, a trágyát kiszállítják és szétszórják a földre. A medvék ebben az időben alszanak, így nem mozognak és fagynak.

Az újonnan ültetett uborkákat kerozinnal megvédheti a kártevőktől. A károsító elriasztása érdekében a gerinc körül rengeteg ágot vagy deszkát helyeznek el, és petróleummal bőségesen megölik. Medvedka elmegy az illatos ágyaktól. Azok számára, akik kedvelik a palánták védelmére szolgáló kémiai készítményeket, rovarirtó szerek alkalmazhatók: "Thunder", "Fenaxin", "Grizzly". A csalit elkészítik tőlük.

uborka a medve

Ki vágja palántákat?

A sok nyári lakosok előtt álló probléma: az uborka hajtása, amely tegnap erőteljesen zöld volt az üvegházban, ma eltűnt. A kender kibontakozik a földről, és a sziklevelek levelei a közelben fekszenek. Az ismeretlen kártevők a száron rágnak, haraphatnak közvetlenül a talaj szintjén.

Nehéz meghatározni, ki etette az uborka hajtásait, mivel lehet drótférgesek és májusi bogárlárva is. A kanál szürke hernyói gyakran fiatal uborkaszárakat rágnak fel: akkor találhatók meg, ha a talajt ásják el az elhalt növény mellett.

sok nyári lakos

A bogarak lárváit az uborka ültetése előtt a gerinc feltárásakor kell betakarítani.Kezelje a felemelkedő növényeket hagyma vagy fokhagyma infúzióval, a férgek nem szeretik őket. A vegyi anyagok megbízhatóbbak a kártevő (bogár) elleni küzdelemben. Hogy megszabaduljon tőle, nyugodtan ajánlhatja a nyári lakosoknak a következő gyógyszereket:

 • Nemabakt;
 • Aktara;
 • Antichrush.

nem dohányzó minden ellen

drótféreg

A drótférge a mérsékelt éghajlati övezetben található legtöbb régióban megtalálható. Huzalférget hívnak kattintson a bogár lárvahosszú ideig (2-5 év) él a talajban. A lárva a második életévben megeszi a növény gyökereit, ami halálához vezet.

drótférgesség találkozik

A drótférge sűrű, kititos borítása miatt könnyen behatolhat a felnőtt uborka szárába. Az uborka főkorbja, amelyben a drótféreg letelepedett, idővel meghajlik és fokozatosan kiszárad.

Csapdákkal csökkentheti a kártevő lárvák számát. Rendezzük meg őket tavasszal a kiolvadt földbe, fűszerezzük apróra vágott zöldségekkel. Az uborkák megmentése érdekében a "Bazudin" gyógyszert a gerincek kerülete mentén csepegtetik be, por formájában szabadulnak fel.

lárvák száma

Téli kanál

A téli kanál nagy (legfeljebb 2 cm-es) pillangó, körülbelül 5 cm szárnyhosszúságú, tojásokat rak minden növényre, ideértve az uborka palántákat is. Ha a palánták szárának talajszintje vékonyá válik, vagy egy csonk emeli ki a talajt, ez azt jelenti, hogy az üvegházban a fiatal uborkákat a téli kanál hernyója tönkreteszi.

A takarmányhossz 5 cm hosszú lehet, barna vagy sötét szürke (szinte fekete). A nyálkás kártevők a földben élnek, növények föld alatti részeit eszik, elsősorban a gyökér károsodása érdekében. A gyökér részének a gombóc elleni védelme érdekében az uborka ültetése előtt az egyik készítményt be kell dugni a lyukakba:

téli kanál

 • Kezdeményezés;
 • Zemlin;
 • Bazudin.

Megelőző intézkedésként a talaj ásásakor válassza ki és megsemmisítse a hernyókat és a lárvákat. A gyomirtás szintén hatékony megelőző intézkedés a téli lepkék és lárvák ellen.

megelőző intézkedések

Ki eszik palántákat

A whitefly az üvegházak valódi csapássá vált - egy pillangó halványsárga testtel, 0,9–1,1 mm hosszú, két szárnypár felületét fehér pollen borítja. A pillangó lárvák palántákat esznek, lapos-kerek testüket apró tövis borítja.

A nőstény télen -12 ° C-on él. A szezon során 10 vagy több generációs whitefly jelenhet meg egy egyénről. A kártevő elpusztítja az uborka palántáit és elnyomja a felnőtt növényeket: a lárvák kiszívják a levet, a felnőttek hordozzák a gombás fertőzést. Nagyon nehéz elpusztítani a whitefly-t.

üvegházhatások

A következő jelek alapján határozhatja meg, hogy egy whitefly eszik uborkáját -

 • fehér pontok láthatók a leveleken;
 • ragadós kisülés észlelhető a szár felületén;
 • vannak sodrott levelek az uborkán;
 • az uborka levéllapjának alsó felületén lárvák láthatók, amelyek hasonlítanak a pikkelyekre;
 • uborkakorbát rázva fehér lepkék jelennek meg.

szár felülete

Hogyan lehet megvédeni a palántákat a whitefly-tól

A palánták védelme jóval az üvegházba történő ültetés előtt kezdődik. Minden ősszel, a betakarítás után, a talaj és az üvegházhatást okozó szerkezeteket kénblokkok segítségével kell feldolgozni, korábban megtisztítva a növényi maradványok domborúit. Jobb, ha éjszaka tüzet tesznek a dáma számára. Távolítsa el a talaj felső rétegét (5–7 cm) a kártevő lárváival együtt az üvegházból.

Kézzel készített csapdák segítségével felgyorsíthatja az uborka károsítóinak pusztítását, ehhez a következőkre van szükség a kezedben:

kén-ellenőrzők

 • ricinusolaj (1 óra);
 • kanyar (1 óra);
 • méz (1 óra);
 • vazelin (1 óra).

Adja hozzá a fennmaradó komponenseket a fűtött kolofonhoz és keverje össze mindent. Amikor a keverék lehűl, terjessze azt hosszú papírcsíkokra, tegye a kapott szalagot az üvegházba. A kártevőirtó rendszer kibővíthető népi receptek vagy vegyi anyagok segítségével.

Ricinusolaj

A népi módszerek közül az infúziókra szolgáló receptek hasznosak, amelyek aktív alkotóeleme lehet:

 • fokhagyma;
 • pitypang gyökerei;
 • cickafark.

pitypang gyökerei

Annak megakadályozása érdekében, hogy a kártevő éretlen uborkaszárakat ejen, az infúziókat legalább 10 naponta kell feldolgozni. Azok számára, akik nem bíznak a népi módszerekben, a kémia segít megmentésre. A nyári lakosok harcolnak a whitefly-val kábítószerekkel:

 • Actellik;
 • Fufanon;
 • Biotlin.

actellik segít

Csiga uborka palántákat

Az üvegházak nedves éghajlatánál a csigák jól szaporodnak, az ország európai részének szinte bármely régiójában megtalálhatók. A rovarnak nincs végtagja, felületét nyálka borítja, úgy néz ki, mint egy csiga héj nélkül.

A kártevő aktív életet kezd el éjjel, napközben elrejti 8 cm mélyen, éjszaka a meztelen csigák az uborkák ostorán és levelein át rágnak, elsősorban gyengéd, fiatal hajtások szenvednek. A kártevő nagyon zavaró, megeszi a levelek nagy részét. A gyümölcsidő megkezdésekor a meztelen csigák megeszik a petefészkeket, nagy uborkákat fognak rágni. A növények nagy része elveszhet a meztelen csigák miatt.

meztelen csigák a palántákat

Mi a teendő az üvegházban a meztelen csigák számának csökkentése érdekében, minden nyári lakos külön dönt. Vannak, akik inkább a gerinc kerületén paradicsom tetejéből, salátaból és kártevőkből származó uborkákat helyeznek el. Rendszeresen megsemmisíti a növényi maradványokat a csigákkal együtt és cserélje ki újakkal. Egyes kártevők kézzel eltávolíthatók.

A kártevőnek nagyon érzékeny hasuk van, akkor nem lépnek be az ágyakba uborkával, ha az egész kerületen körül vannak felsorolva a listán szereplő anyagokkal:

inkább a kártevőktől

 • fűrészpor;
 • tűk;
 • durva homok;
 • dió héja;
 • törött kagyló.

A kémiai készítmények közül a "Zivatar" gyógyszer népszerű a csigák ellen, három hétig tart. A szezon folyamán legalább 2 kezelésre van szükség a kártevőkkel szemben. Egy másik gyógyszert, a "Slizneed" -et nyáron egyszer alkalmazzák, hatásának rövidebb és csak 2 hétig tart. A készítmények granulátum formájában vannak, és azokat nem csak a gerinc határán, hanem a bokrok között is le kell fektetni.

vegyszerek

levéltű

A palánta levéltetvek hibája miatt meghalhat, ha a kerti talajt ültetésre használják, nem kezelték kártevőktől és betegségektől. Az levéltetvek nagyon termékenyek, a kártevő akár 20 generációja jelenik meg a nyár folyamán. A károsító aktív szaporodásának optimális feltételei a magas páratartalom és a levegő hőmérséklete 25 ° C-tól.

Az levéltetvek szívják levet az uborka leveleiből, szárából és szárából. Harcolhat a kártevővel népi módszerekkel. Amikor az uborka palánta még kicsi, szappanos vízzel lemosható. Nehéz öblíteni a felnőtt bokrokat, ezért gyógynövényes infúziót készítenek szappan hozzáadásával, és a leveleket és bokrokat permetezik a kártevőktől.

levéltetvek

Ki eszik a magokat?

A hajtott légy lárva nagy károkat okoz az uborka számára. Az összes tök növényi szenvednek e kártevőtől. Sok nyári lakos panaszkodik a rossz csírázásról vetőmag vetéskor. Egyes esetekben a probléma a magban van, de ha lehetetlen megtalálni maradványait a lyukban, ez azt jelenti, hogy valaki az uborka összes magját megeszi.

A hajtott légylárva magja megeszik. Ez a rovar szürke színű, a test hossza 5 mm, a kártevő tavasszal kezdődik. A légy nedves helyeken készít falazatot, inkább trágyára fekteti, rosszul talajba ágyazva. Lárvák jelennek meg 10 nap után, nyár folyamán akár 3 generáció is megjelenhet a kártevőn.

hajtás légy

A hajtóléc elterjedésének megakadályozására elegendő egyszerű intézkedés:

 • ásni mélyen a talajba;
 • óvatosan fektesse be a trágyát a földbe.

A tapasztalt kertészek tanácsára a "Muravyin" gyógyszer semlegesíti a lárvákat, amikor magvakat ülteti, össze kell keverni a talajjal és meg kell szórni a lyuk felületére.

formális drog

A kártevőkkel és a velük szembeni küzdelemmel kapcsolatos információk segítenek időben megtenni a szükséges intézkedéseket az uborka palántáinak megmentése érdekében.

Vélemények
 1. Anya
  6.06.2018 00:00

  Az ilyen problémákra a "Phenaxin" gyógyszert használom, ez elég gyorsan elriaszt minden kártevőt. Ezt követően határozottan javaslom a talaj trágyázását "BioGrow”. Vele a palántákat nem fogja szenvedni.

  Válaszolni
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök