Az uborka kálium-műtrágyák felhasználása és típusai

Sok kertész elhanyagolja az ásványi és szerves műtrágyák alkalmazását a növények termesztésekor. Az uborka kálium-kálium-műtrágyája szükséges műtrágya, amely nélkül lehetetlen jó és stabil termést nyerni. A növények művelése során a talaj vékonyabbá válik, és rendszeresen meg kell műtrágyázni.

A kálium-műtrágyák jellemzői

A hamuzsír-műtrágyák a mezőgazdaságban a leggyakoribb ásványi műtrágyák, amelyeket a növény immunitásának fokozására és a növekedés felgyorsítására használják a növekedési időszakban.

A kálium felhasználása az uborkában segít létrehozni a talajban védőgátot, amely megakadályozza a káros rovarok fejlődését. Ezenkívül az uborka kálium-műtrágyája jótékony hatással van egészségükre. A hirtelen hőmérséklet-változásokkal és az elhúzódó esőzésekkel az uborka kevésbé valószínű, hogy beteg. A káliummal megtermékenyített zöldségfélék a betakarítás után hosszabb ideig tartanak.

Az ásványi anyagok hiánya mindig negatívan befolyásolja a petefészek növekedését és kialakulását a zöldségekben. A szerves anyag önmagában nem lesz elegendő gazdag növénytermesztéshez.

alkalmazás és típusok

A kálium-műtrágyák fajtái

A hamuzsír műtrágyák két fő típusba sorolhatók:

 • Egyszerű;
 • Összetett.

Amint a nevekből meg lehet érteni, a komplex kötszerek több ásványi anyagot tartalmaznak, az egyszerűek pedig csak egyet tartalmaznak.

típusú hamuzsír

Az egyszerű kötszer fajtái:

 • Kálium-humát folyadék

Folyékony kálium-humátot hűvös vízzel hígítanak és uborkaágyakkal öntözik. Ez a műtrágya szerves anyaggal együtt használható.

kálium-humát

Az uborka kálium-humáttal történő etetése növeli a terméshozamot és a növényi csírázás százalékát, serkenti a növények immunrendszerét, és megnöveli a termés tárolási idejét.

A kálium-humát egyik fő előnye az uborka számára a toxinok és a nitrátok növényekből történő eltávolításának képessége. Az uborka kezelhető ezzel a termékkel a vetés vetése előtt és a vetési időszak során.

kálium folyadék

 • Kálium-szulfát

Ha az uborka nem rendelkezik elegendő tápanyaggal, akkor használhat kálium-szulfátot. Javítja a folyadék keringését a növényi szövetekben. Ez biztosítja a tápanyagok egyenletes eloszlását a növény egészében. A kálium-szulfát szintén jótékony hatással van a hajtások kialakulására az uborkában.

A talajra bármikor felvihető a fedőréteg. Ha a talaj a helyszínen nehéz, akkor ősszel megtermékenyítheti, hogy felkészüljön a jövőbeli betakarítás ültetésére. Ha a talaj gyenge, akkor a felső takarmányozást tavasszal kell elvégezni a talaj feltárásakor és az uborka növekedési időszakában.

szulfát-szulfát

 • Káliumsó

Az uborka káliumhiányát ki lehet egészíteni, ha az ágyakat káliumsó oldattal rendszeresen öntözik. Ezt a műtrágyát két anyag keverésével állítják elő: kálium-klorid és a szulvinit. Hozzájárulni káliumsó csak homokos vagy durvas talajban szükséges, ahol nincs kálium. A trágyázás utoljára befolyásolja az uborka növekedését és fejlődését.

A felső öltözködést ősszel vezetik be a betakarítás után.

káliumsó

Összetett:

 • Monokálium-foszfát

A kálium-monofoszfát vízben oldódik. Etetés az uborkát ültetés közben állandó helyen, tavasszal. A műtrágya javítja az immunitást és elősegíti az aktív növekedést. Anyagok hatására az uborkában a virágzás korábban kezdődik, és a petefészkek aktívabban alakulnak ki.

a monofoszfát feloldódik

 • Nitrophoska

Ha nincs elegendő káliumszintet, akkor az uborkat nitrofoszmal kell etetni. Ez egy nitrogéntartalmú kálium-műtrágya, amely biztosítja a bokroknak a növények aktív virágzását, a petefészek és gyümölcs kialakulását.

etetni nitrophos-zal

 • Kálium-nitrát

Hogyan etetni uborkát? Az uborkat kálium-nitráttal is etetheti. A legkedvezőbb időszak a gyümölcs. A hamu-nitrát különösen alkalmas műtrágya üvegházhatású uborka számára. Káliumot és nitrogént tartalmaz.

Ha a növényeket több anyaggal megtermékenyítik, azok adagolását felére kell csökkenteni. Az uborka túladagolása nem ajánlott. Mivel ebben az esetben rosszabb gyümölcsöt fognak hozni.

uborka saláta

Mikor kell felvinni a felöltést

A káliumhiány negatívan befolyásolja az uborka növekedését és fejlődését. Ezért fontos a talaj időben történő megtermékenyítése. A pozitív eredmények biztosítása érdekében fontos pontosan meghatározni azt az időszakot, amikor az etetés az uborka számára a legmegfelelőbb.

A talaj kezdeti állapota szintén fontos. Ha a talaj elegendő tápanyagot tartalmaz, akkor a műtrágyázástól el lehet számolni.

takarmány

Hogyan kell etetni az uborkát otthon?

Ha a talaj elegendő káliumot tartalmaz, akkor az uborkának nincs szüksége további trágyázásra. Ha nincs kálium, akkor egyszerű vagy összetett műtrágyákat kell alkalmazni, amelyek tartalmazzák azt.

Fontos megjegyezni, hogy az uborka életének különböző szakaszaiban különböző anyagok szükségesek.

otthon

Mikor takarmánynövényeket takarmány-műtrágyákkal etetni:

 • Az állandó helyen történő ültetés során előfordulhat, hogy az uborkában nincs kálium;
 • A növények káliumhiánytól szenvednek a növekedési időszakban és a hajtások kialakulásakor is;
 • Különösen fontos, hogy az uborkákat humin műtrágyákkal tápláljuk a gyümölcsidőszakban. Ebben az időben a kálium aktívan abszorbeálódik a talajból a bokrokkal.

Üvegházhatású uborka esetében a kálium-oldat kevésbé legyen koncentrált. Az üvegházakban a magas páratartalom és a magas levegő hőmérséklet miatt az anyagok mennyisége csak növekszik.

leszállás közben

A kálium-megtermékenyítés a talajra való alkalmazás módjától is különbözik. Kétféle típus létezik:

 • Gyökér;
 • Lombon.

De bármilyen módszerrel csak meleg víz használható fel a hígításhoz.

üres az asztalon

Hogyan lehet megérteni, hogy az uborkának káliumra van szüksége

Ha nincs elegendő kálium a talajban, akkor ez egyértelmű a bokrok megjelenéséből. Fontos tudni, hogy a káliumhiány jelei pontosan tudják, mikor kezdte meg az ásványi hiány.

Potash-hiány tünetei:

káliumra van szükség

 • A súrlódás és a levelek aktívan növekedni kezdenek, de gyakorlatilag nem alakul ki petefészek;
 • A levelek sötét árnyalatra kerülnek;
 • Sárga keret jelenik meg a leveleken, fokozatosan kiszáradnak;
 • A Zelentsy körte alakúvá válik.

Egy másik jel, amely alapján meg lehet határozni az ásványi anyagok hiányát a talajban, a kopár virág, valamint a bokrok erőteljes felhúzása. Ha ezeknek a jeleknek bármelyikét észlelik, akkor a trágyát szerves műtrágyaként is lehet használni.

sárga zöld

Hogyan táplálja az uborkát káliummal

Az első kálium-fedőrétegnek foszfort és nitrogént is tartalmaznia kell. Bemutatják a megjelenés szakaszában. Amikor az első három levél megjelenik a palántán, akkor elkezdheti az ásványi műtrágyák kijuttatását. Ezt követően 15 naponként meg kell ismételni.

Nem is ajánlott a bokrok gyakran etetése. Ellenkező esetben fölösleges mennyiségű ásványi anyag lesz a talajban, és a növények aktívan növekednek a lombhullató tömegben, és a gyümölcsök megállnak.

etetés nem javasolt

Az üvegházban a kötszerek nem haladhatják meg ötször. Szabadban - 7. Az így táplált uborka aktívabban növekszik, és a gyümölcsöket hosszabb ideig tárolják.

Sok kertész inkább az ökológiai és a nem ökológiai alternatívákat választja. De ezt a tanácsot csak akkor szabad követni, ha a talaj nagyon rossz. Ha a palánták ültetése során szerves trágyázást már bevezettek a talajba, akkor a szezon során az uborkat csak ásványi anyagokkal kell etetni.

üvegházhatású alkalmazás

Káliummal történő tápláláshoz inkább a lombozat-etetést kell választani, mert ebben az esetben, ha a bokrok túlsúlyban vannak, akkor az érett zöldségek nem lesznek keserűek.

Ha kész komplex műtrágyát használ, akkor azt az utasítások szerint kell elkészíteni.

lomb táplálás

Uborka virágzása előtt:

 • 250 gr. mullein (madarakat is elviszhet);
 • 2 teáskanál szuperfoszfát;
 • 2 teáskanál kálium;
 • 10 liter meleg víz.

Keverje össze az összes összetevőt és hígítsa fel meleg vízzel. Az öntözőkannából származó víz közelebb áll a bokrok gyökeréhez. Az ilyen etetés után az uborkának több tápanyagja lesz.

hígítsa fel meleg vízzel

A legközelebbi alkalommal, amikor a házi uborkát megéri öntözni, a termési periódus elején, amikor megkezdődik a petefészek kialakulása.

 • 10 liter meleg víz;
 • 200 gr. molyhos ökörfarkkóró;
 • 1,5 evőkanál. l. nitrophosphate.

házi uborka

Az uborkát a gyökérnél kell öntözni, ügyelve arra, hogy ne érintse meg a leveleket.

A bokrokat kálium-monofoszfáttal is öntözheti. Használat előtt azonban figyelni kell a zelentek megjelenésére. Ha az uborka alakja körte alakú, akkor a fedőréteget fel lehet használni. Ha a zelensek normál alakban vannak, akkor nincs rá szükség.

Zelentsov látképe

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök