A menta fajtáinak és típusainak leírása létező nevekkel

Vannak termesztett mentafajok és a vadonban növekvő fajok. Ennek a kultúrának a sokfélesége ellenére általános leírást lehet készíteni. A 30-1000 cm magas lágyszárú növényeknek rugalmas száruk van, amelyet lila és rózsaszín árnyalatú kis virágvirágzat díszít. A növény az illóolajok maximális koncentrációját a virágzási szakasz végén éri el, de az illatos levelek gyűjtése júniusban kezdődik. A kertészek már régóta értékelik a menta gyógyító tulajdonságait, annak lehetőségét, hogy felhasználhatják főzéshez és illatszerhez.

A növényről

Menta egyedi illata miatt nehéz összekeverni más növényekkel. Az élénkzöld levelek alakja hasonló a csalánhoz. Ez a kultúra már gyermekkortól ismert mindenki számára. Annak ellenére, hogy széles körben elterjedt Oroszországban, a menta Közép-Ázsia és a mediterrán országok őshonos.

a fajták leírása

A több száz faj közül a legnépszerűbbek a következők:

 • csípős;
 • macskaféle;
 • citrom;
 • ingovány;
 • kert;
 • ló;
 • hosszú levelű;
 • kert.

népszerűnek tekintik

Főbb jellemzők

Bármilyen típusú és fajta menta könnyen tenyészthető lakásban és kertben. Szerénytlensége miatt a növény gyakran megtalálható a gyomok között. Maga a tenyészet és az extraktum széles körben használatos a főzésben és a gyógyszeriparban. Ez szolgál az ízek alapjául, amelyek között a mentol külön kapcsolódik. A gyógyhatások hatalmas listája lehetővé teszi a menta használatát a hagyományos orvoslásban. Néhány ellenjavallatot azonban figyelembe kell venni, hogy ne károsítsák a testet.

lakás feltételei

Előnyök

A menta gyógyító tulajdonságai segítséget nyújt számos betegség elleni küzdelemben, amelyet gyógyszerek létrehozásában is alkalmaztak. A gyógynövénynek baktériumölő, antiszeptikus, görcsoldó és értágító hatása van. Mint menta hasznos anyagok tömege miatt, a különféle szervrendszerekkel kapcsolatos betegségek gyógyulnak:

 • Emésztési. A gyógyszer segíti a hányingert, röhögést, gyomorégést, puffadást, görcsöket. A húslevek stimulálják az emésztőrendszert és a bél perisztaltikáját. A mentát ajánlott anyagcsere-rendellenességek, epehólyag-problémák, krónikus cholecystitis esetén alkalmazni.
 • Keringési. Az otthon készített gyógyszerek javítják a vérkeringést, enyhítik az angina és a magas vérnyomás rohamokat.
 • Ideges. A borsmenta tea álmatlanság, depresszió, stressz, neuralgia esetén javasolt. Illatos levelek hozzáadása italokhoz csökkenti a migrén intenzitását.
 • Légzőszervi.A tenyészet kiegészítő hatású olyan légzőszervi betegségek esetén, mint asztmás hörghurut, mandulagyulladás, megfázás, megkönnyítve az állapotot.
 • Női nemi szervek. Enyhíti a menopauza tüneteit, gyógyítja a nemi szervek gyulladását. A gyenge mentatea terhes nők számára javasolt, hogy javítsák kedvüket és enyhítsék a toxikózis jeleit.

sok betegség

Felhasználási területek:

 • Illatszerek. A menta-étert gyakran tartalmazzák a parfümben.
 • Gyógyszerészeti. A gyógynövény-kivonat és az észter számos főzet, a köhögés-szirup, a rombusz és a torok-rombusz alkotóeleme.
 • Főzés. Fő hangsúly: italok és desszertek.
 • Szépségápolás. Antiszeptikus tulajdonságai miatt pattanások és pattanások maszkjainak előállításánál használják.

A menta gyógyászati ​​célú használata előtt javasolt konzultálni szakemberrel.

parfüm összetétel

Hol nő

A kultúrát a világ sok országában termesztik, nemcsak személyes, hanem kereskedelmi célokra is. A déli régiókban az évelő fajtákat, északi részén és a mérsékelt éghajlattal rendelkező helyeken az egynyári fajtákat részesítik előnyben.

A menta Angliaból a 19. század végén került Oroszországba. A legnagyobb elterjedési terület az állam középső övezetében figyelhető meg.

sok ország

A fényt szerető növény reagál a nap sugaraira. Szereti a nedves, termékeny talajt.

Magas termelékenység érhető el a Krím-félszigeten, a Stavropol területén és a Kaukázusban. Néhány faj a Távol-Keleten és Szibériában nő. Vadonban a mocsarak közelében, a folyók és tavak partjai mentén, nedves mezőkön és réteken található.

termékeny talajok

Mentafajták

A szakértők aktívan dolgoznak új mentafajták létrehozásán. Sok fajta nem veszíti el relevanciáját, például:

 • Prilukskaya-6. A mérő üzem 50% mentolt tartalmaz. Alacsony fagyállósága miatt meleg éghajlattal rendelkező területeken alkalmazható.
 • Kuban-6. Egy másik termofil változat, 1000 cm magas, mentol jelenléte mellett.
 • Krasnodar-2. Az alacsonyabb mentoltartalmú menta eléri a méter magasságot.
 • Gyógy-4. Kifejezett gyógyító tulajdonságokkal rendelkező változat. Több mint egy méter magas. A mentol eléri a 60% -ot.
 • Talány. Számos ukrán válogatás. Magas mentoltartalma: 64%.
 • Medikus. Túlhaladja a többi faj mentoltartalmát - 67% és fagyállóságot.

Az európai nemesítők mentafajtáit Oroszország területén is termesztik.

mentafajták

Macska menta

A macskafélét a nepetalakton jelenléte miatt nevezték el, amely vonzza a macskákat. 40-1000 cm-ig növekszik. Az egyenes, erős szárokat háromszögletű, petesejtés, egyenetlen szélek borítják. Fehér virágok, amelyeket lila vagy lila fröccsenése díszít, nyár elején vagy közepén virágzik. A vetőmagkapszula augusztusban érlelődik.

A növény fényes, egyedi citrom illatú. Gyakran megtalálható a vadonban. Kiváló mézes növény, gyakran a méhészet mellett termesztik. Sikerrel rendelkezik az illatszerek, édességek, szappankészítés, orvosi területeken. Az emberek vérszegénység, hisztériás állapotok, migrén, bélprobléma esetén veszik ezt.

macskafélék vonzása

Citrom menta

A neveken ismert: citromfű, méz, menta. A helyes tetraéder pubesszáló hajtások 30-1200 cm-re nőnek, élénkzöld petesejtlevelek ellentétesen vannak rögzítve a levélnyélre. Levendula vagy kékesfehér virágok rövid panikákat képeznek. Nyáron virágzik, a magok közelebb érnek az őszhez. Az összegyűjtött magvak eltarthatósági ideje legfeljebb három év.

A kellemes citromaroma miatt a menta a fő alkotóeleme a frissítő italoknak. Magas íz, C-vitamin-, karotin-, illóolaj-tartalma miatt a gyógynövényt sok területen használják. Régóta méz növényként termesztik.

Ajánlott hidegen ellenálló növényt takarni télen, mivel a hőmérséklet csökkenése közben hajlamos a fagyra.

pubescent tetraéder

Csombormenta

A bolha egy rövid évelő, 20–60 cm, elágazó szárakkal és ék alakú levélvirággal. Világos lila virágok, fehér csövekkel, sűrű gyűrűket képeznek. A virágzás nyár közepétől későig folytatódik. A gyümölcs szüretre kész augusztus végén - szeptember elején.

A marshmint a menthollal átitatott pullegon illóolajért részesül díjazásban. Cukrászati, konzervipari, illatszeripari termékekben használják. Népszerően fertőtlenítőként és gyógyszerként használják a sebgyógyuláshoz, hisztériás állapotok, hörgő asztma és tartós köhögés gyógyítására.

Tilos a terhesség alatt abortusz tulajdonságai miatt.

elágazó szárak

Marokkói menta

Ezt a mentafajtát a kulináris szakértők nagyra értékelik, csak emlékezni kell a frissítő marokkói teára. A levelek finom aromája és keserű árnyalatai segítik a szomjúság megszüntetését. Népszerű fűszeres menta szószokhoz és desszertekhez. A mentaitalok enyhítik a fájdalmat és a különböző gyulladásokat, növelik az immunitást, normalizálják a vérnyomást és javítják az emésztőrendszert.

marokkói tea

Csokoládé menta

A kultúra alacsony növekedésű bokor formájában növekszik, hajainak kerek, fogazott levelek vannak pontozva. Elegendő fény mellett a levelek gazdag lila színűek. A piszkosfehér paniklok augusztus elején virágzik. Nedves, könnyű talajt részesít előnyben, rövid idő alatt növekszik. Ellenáll a hideg időjárásnak, a betegségeknek és a kártevőknek.

A csokoládé menta ízének és édességének neve. Igény van dísznövényként, fűszerként és gyógyszerként.

pontozott kerek

Kerti menta

Ezt az illatos fajtát mindenhol termesztik. Egy erős növény, legfeljebb 90 cm magas, és kereskedelemben tenyészthetők az illatszer-, orvosi és kulináris ipar számára. A karvon jelenléte lágyítja a kerti menta ízét és aromáját, amelyet az alkoholos és alkoholmentes italok, a rágógumik és a fogkrémek előállítása során értékelnek.

növény magas

Ombalo: bolha menta

A kúszó növény ritkán növekszik 30 cm felett, sűrűn pubesszáló lombozattal és hamis virággömbökkel rendelkezik. Kerti dekorációra termesztik, mint mézes növény és rovarriasztó. Ez utóbbi minőség a pulegon és a limonén nagy mennyiségének köszönhető.

sűrű lombozat

Ló menta

A növény mocsári shandra néven is ismert. Bokrokban növekszik, amelyek felálló, 60 cm magas pubesszív szárakból állnak. Ovális levelek, alul közepesen pubesszálóak, a hajtásokhoz kapcsolódnak. A Horsemint egész nyáron fehér-rózsaszín vagy sötét lila panikussal virágzik. Egy szerény, könnyű szeretetteljes kultúra vadon nő növekszik rétekben, szeméttelekben, sivatagokban, szakadékokban.

pubescent szár

Borsmenta

A leggyakoribb és legkeresettebb fajta, melynek jellegzetes íze miatt nevezték el. Az évelő kultúra eléri a 30–1000 cm-t, a szárak elágazóak, egyenesek, üregek, hosszúkás, ovális levelek vannak, éles szélűek, rózsaszínű vagy halványbíbor héjjal végződnek. A borsmenta június végén lép be a virágzási fázisba, és ősszel tovább virágzik. Gyümölcsök ritkák. Ezt a fajt mézes növényként értékelik, és gyógyászatban, farmakológiában és főzésben használják. Nem található vadonban.

tojáslevelek

Göndör menta

Ezt a növényet is nevezik menta, tüske alakú, tavaszi, német. Az évelő lágyszárú kultúra 80-90 cm-ig növekszik. A csupasz, egyenes hajtásokat hosszúkás, ráncos, göndör levelekkel, ellentétes elrendezéssel, lila virágzattal koronálják.

A virágzás nyáron folytatódik. A magok októberben érlelik.

Eloszlása ​​és felhasználása szempontjából ez a faj hasonló a borsmenta. A ragyogó aroma és az egyedi íz a carvone és a linalool jelenlétének köszönhető. A kis mennyiségű mentol miatt nincs frissítő utóíz.Az orvosi és a kulináris területeken kívül fejlesztéseket fejlesztenek ki az édességek, a dohányipar és a szappangyártás területén.

adott nézet

Hosszú levelű

A fagyálló menta jól használható a nedves, napfénynek kitett helyeken. Az erős tetraéder szárakat gyenge pubesszenciával összegyűjtjük a 75 cm magas bokrokba. A levelek lándzsás, bomló, szürkés árnyalatú és egyenetlen élű. Kefe alakú, halvány lila vagy lila színű, virágos virágzat július-augusztusban virágzik. Megkezdi gyümölcsét nyár végén - ősszel. Ha a növényt fűszeres-aromás növényként termesztik, akkor a virágzási szakaszba lépése előtt betakarítják.

A hosszúlevelű fajok jellemzője: a zöld sajt előállításában való részvétel. Ez a menta gazdag aszkorbinsavban van. Az illóolaj magában foglalja a mentolt, a pulegont és a karvakrolt.

fürtös virágzat

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök