Az eper menta fajtájának leírása, ajánlások a termesztéshez és az ápoláshoz

Az eper menta kellemes, finom aromája van az érett bogyóknak, míg a növénynek nincs éles hideg utóíze. Kompaktivitása és illatgazdagsága miatt ez a fajta egyre népszerűbb az orosz kertészek körében. A kerti kultúra szerény és gondozási szempontból szerény, ezért még kezdő kertészek számára sem lesz nehéz termeszteni.

A fajta jellemzői

Az eper mentalevélnek szokatlan eper illata van, és nem rendelkezik a hagyományos fajták durva utóízével. Ezen tulajdonságoknak köszönhetően a növény ideális desszertek, édes ételek és italok összetevője. A gyógynövényt csak a főzés területén használják, mivel nincs baktericid és fájdalomcsillapító hatása.

finom aromája

A növény kompakt, a bokrok átlagos magassága 30 és 40 cm között változhat, meleg éghajlati viszonyok között pedig akár 60 cm-re is nőhet. Szerkezetlenségének és alacsony hőmérsékleten való túlélési képességének köszönhetően még Oroszország északi részén is jól gyökerezik.

Mag előkészítése

A menta növénynek tekinthető, amely nem reprodukál jól magvakkal. A növényi anyagot leginkább a speciális üzletekben lehet megvásárolni. Ugyanakkor több zsák vásárlása is ajánlott, mivel a legtöbb esetben a kertészek csírázási problémákkal szembesülnek.

alacsony hőmérsékleten

A magvak öngyűjtése gyakran lehetetlen vagy fárasztó. Az ilyen anyag ültetése után gyakran egy teljesen más növény nő, amely nem hasonlít a szülői fajtához. A magokat legfeljebb 0,5 cm-rel a földbe temetik el, az első hajtások 2 vagy 3 hét múlva jelentkeznek. A jobb növekedés érdekében 20-25 ° C hőmérséklet-szabályozásra van szükség.

A leszállási hely kiválasztása

Menta egy nedvesség- és fényszerető növény, amely igényes a talajra. Az ilyen tulajdonságokkal összefüggésben az ültetésre napos helyet választanak, amelyben homokos agyag vagy agyagos talaj van. A növények termesztésének legjobb prekurzorai a következők:

fény szerető növény

  • hüvelyesek;
  • gyökerek;
  • zöldségek.

Az ültetésre szánt talajnak lazanak kell lennie, a savassági szintnek 6-7 PH tartományban kell lennie. A vizes élőhelyekben a menta nem képes gyökerezni.

savassági szint

Leszállás

A menta jó hidegállósággal rendelkezik, így tavasszal és ősszel ültethető. A vetéssel a tavaszi elején kerül sor vetésre, mivel télen lefagy. A nyári időszak lehetségesnek tekinthető, de nem ajánlott ültetésre, mivel ebben az esetben a növénynek nincs ideje erősödni és erős gyökérzet kialakulni.

A szaporítást bokrok osztásával vagy gyökér dugványokkal késő tavasszal végzik el. Ehhez magas, egészséges hajtásokat választanak.A menta transzplantációs munkáit augusztus végéig lehet elvégezni. A későbbi idő nem javasolt, mivel a bokrok nem képesek rövid időn belül gyökerezni.

tehát leszállás

Kultúra gondozás

A növény nem igényel gondoskodási és növekedési feltételeket. A jó növekedés érdekében időszerű öntözést kell biztosítani, és a talajt trágyával kell gazdagítani. Elegendő hő, fény és nedvesség jelenlétében a hajtások gyorsan fejlődnek. A talaj öntözéséhez szükséges energiatakarékosság érdekében ajánlott talajtakarni.

A jobb növényzetképzés érdekében a növényt havonta 1-2 alkalommal, szerves, nitrogén- és foszfor-műtrágyákkal kell táplálni.

A menta rövid idő alatt képes növekedni és nagy területet elfoglalni, így a növekedési folyamatot úgy kell szabályozni, hogy a növényeket időszakosan eltávolítják a felesleges helyekről. A mentaültetvények radikális eltávolítása csak a talaj mély ásásával lehetséges. Ennek a folyamatnak a megkönnyítése érdekében a tapasztalt kertészeknek tanácsos egy pala vagy fémlemezt ásni a földbe, ezáltal megóvva a területet, és megakadályozva a növényi gyökerek növekedését az akadály által korlátozott területen.

öntözés és dúsítás

A téli menedék igényét egy adott régió éghajlata függvényében határozza meg. Alacsony hőmérsékleten és kis mennyiségű hó esetén a növény lefagyhat, ezért ilyen körülmények között menedékre van szüksége. A szigeteléshez használhat tőzeget vagy fűrészport.

Betakarítás és tárolás

Tovább tároló menta betakarítás a virágzás kezdetén. Ebben az időszakban a növény levelei fiatalok és az illóolajok maximális mennyiségét tartalmazzák. Kétféle módon lehet gyűjteni:

  • szár vágás;
  • egyes levelek levágása vagy metszése.

meghatározott régió

Az első módszer szerint a növényt teljes egészében kiszáríthatja. Ebben az esetben kisméretű csokrok alakulnak ki a szárból, és össze vannak kötve az alján. Ezenkívül a menta ebben a formában olyan helyen van lógva, amelyet nem szabad közvetlen napfénynek kitenni. Egy ilyen termék finom aromát teremt a helyiségben, míg a természetes illat természetes és az emberek számára teljesen biztonságos.

A szárítás céljából összegyűjtött friss fűt sima felületre helyezzük, és hagyjuk teljesen megszáradni. Néhány termelő a szárított növényt eredeti formájában hagyja, míg mások a fű dörzsölésével egyenletes keveréket kapnak. A menta szorosan lezárt tartályában, fénytől és nedvességtől jól védett helyen tárolja. Az edény szorossága lehetővé teszi a növény számára, hogy megőrizze bogyós aromáját. A száraz mentet gyakran használják a tea és a tea összetevőjeként.

sík felület

Menta aroma hozzáadására a szekrényben vagy a szekrényben tárolt tárgyakhoz. Ehhez a száraz keveréket vászonzsákokba rakják, amelyeket a kívánt helyre tesznek. A borsmenta felhasználható önálló összetevőként vagy kiegészítő összetevőként más aromás gyógynövényekkel együtt.

A menta kulináris felhasználásához fagyasztási módszert használom. Ehhez a zöldeket alaposan lemossák, szárítják és egy zsákba helyezik a fagyasztóban. Az olyan italokhoz, mint a mojitos, speciális alakok segítségével finoman apróra vágott mentatartalmú jégkockákat készítenek.

fagyasztási módszer

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök