A mentolmenta jellemzői és leírása, a termesztés és gondozás jellemzői

A menta mentol a növény sok változatának egyike. Manapság egy ilyen növény számos orosz kertész kertjében megtalálható, a növény különleges tulajdonságai miatt. A termesztés során felmerülő problémák elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előzetesen ismerkedjen meg az egyedi gyógynövény ültetésének és gondozásának egyszerű szabályaival.

A növény jellegzetes tulajdonságai

A mentol menta egy évelő növény. A fajták többi képviselőjétől különbözik egyedi ízéről, frissességéről és hűségéről, amely a növényben található illóolajok gazdag tartalmának köszönhető.

A mentol tulajdonságokkal rendelkező kertészeti kultúrához a következő tulajdonságok jellemzőek:

 • elágazó gyökérzet;
 • egyenes szár, üreg kialakulásával belül;
 • tojáslevelek;
 • a világos lila árnyalat kis virágzatának kialakulása a virágzás idején.

Kedvező növekedési körülmények között a növények magassága elérheti az 1 métert... A vad bokrok alakja sokkal szerényebb, magasságuk nem haladja meg a 40 cm-t.

Előnyök

A pénzverde manapság széles körben használatos az emberi tevékenység különböző területein, ideértve a főzést, az orvostudományt és a kozmetikát.

Sok kertész használja a gyógynövényt ízletes teák készítéséhez vagy összetevőként sokféle betegség kezelésére.

Egy ilyen alkotóelem megtalálható az első és a második fogás receptjeiben, és a menta nélkülözhetetlennek tekinthető sok koktél elkészítéséhez.

A növény hasznos tulajdonságai:

 • fertőtlenítő;
 • gyulladáscsökkentő;
 • nyugtató;
 • görcsoldó.

menta mentol

A növény összetételében szereplő hatóanyagok gyógyító hatással lehetnek angina pectoris, neurózisok és különféle gyulladásos betegségek esetén. A hagyományos orvoslás receptjeiben a menta főzet főzéshez és tinktúrák készítéséhez, gyógyteákhoz önálló összetevőként vagy gyógynövények keverékének részeként készül. Gyakran a gyógynövényt ruházati illatok és illatok készítésére használják, hogy kiküszöböljék a kellemetlen szagokat a helyiségben.

Mag előkészítése

A menta magvait a földbe vetették, vagy a palánták termesztésének módszerét használják. Az ültetéshez válasszon kis méretű és termékeny talajt tartalmazó tartályokat. Az eredmény elérése érdekében fontos jó ültetési anyag beszerzése. A növény magja elég kicsi, ezért nem kezelték elő.

menta magok

A növény dugványokkal jól szaporodik. A hajtásokat levágják, amikor legalább 5 levél képződik rajtuk.A dugványokat termékeny talajba helyezik, és átültetik, amíg gyökerezik.

A leszállási hely előkészítése

A mentol menta inkább a laza, termékeny talajt részesíti előnyben és elegendő fényt igényel. Ültetéshez válasszon egy napos, nyílt területet. A növény mészes talajban és árnyékban is növekedhet, de a növény aromás tulajdonságai csökkenthetők. A kerti kultúra nem tolerálja a nehéz talajt az agyaggal.

laza talaj

Ültetés előtt a helyet fel kell készíteni. Ehhez eltávolítják a gyomokat és a korábbi ültetések maradványait. A talajt ásványi műtrágyák komplexével kell dúsítani. Ha a helyet nagy nedvesség érinti, akkor az ágyakat a talaj fölé emelik.

Vetés

A vetést tavasszal, április elején ha palántákat termesztik. A közvetlenül a talajba történő vetést nyár elején, a talaj felmelegítése után vagy augusztus elején végzik. Ne vetjen túl gyakran, mert ez a telepítések megvastagodásához vezet. Ajánlott, hogy a talajt ültetés előtt alaposan megnedvesítsük, mivel az ültetés utáni öntözés a magok mélyebb eljutásához vezethet.

Érdemes figyelembe venni, hogy a menta elég gyorsan szaporodik és gyomként viselkedik.

Ezzel a tulajdonsággal kapcsolatban figyelembe kell venni a közelséget más növényekkel.

menta a földbe

Kultúra gondozás

A kerti növények gondozása szokásos, és nem igényel különleges termesztési képességeket. A kezdő kertészek még gyógynövény-termést is kaphatnak. Háromévente további ültetést végeznek, mivel a gyomnövények a mentaültetvények elvékonyodásának eredményei. A növényeket nitrogén-foszfor-készítményekkel való jobb betakarítás céljából táplálják, ezt a növekedési időszakban végzik.

mentalevél

Az őszi időszakban a talaj ajánlott száraz talajjal talajtakarni, vagy szalmával való menedéket készíteni a növény jobb téltartása érdekében.

Öntözési tulajdonságok

A menta nem igényel öntözést. Elegendő mennyiségű természetes csapadék esetén a telepítéseket havonta kétszer öntözik. Forró időjárási körülmények között a következő öntözés idejét a nedvesség elpárolgásának mértéke határozza meg.

lazuló

A nedvesség és az oxigén jobb bejutására a talajba rendszeres lazítást kell végezni. A gyakoriság a talaj minőségétől és a csapadék mennyiségétől függ. A legtöbb esetben a gyomlálással és a lazítással végzett munkát kombinálják.

menta gondozás

gyomlálás

A gyomlálást szükség szerint végezzük. Lehetetlen megengedni, hogy a mentaültetvények gyomnövényekkel túlteljenek, mivel a menta zöld tömegének csökkenése csökken.

betegségek

A menta különféle betegségekre hajlamos. A leggyakoribb a rozsda, peronosporózis, lisztharmat, fuzárium.

Az intézkedések elmulasztása a telepítések halálával, a képződött dühös tömeg hozamának csökkenésével és az illóolaj-tartalom csökkenésével jár.

A harc során elsősorban népszerû recepteket használnak, mivel a vegyszerek használata lehetetlenné teszi a menta használatát.

menta betegség

kártevők

A menta legveszélyesebb kártevői a menta bolha, a mentalevél-bogár, a levéltetvek és a levéltetők. Az optimális védekezési intézkedések a növények időszakos átültetése, a beteg bokrok megsemmisítése, növényzet levágása a kártevők megjelenése előtt. A menta ellenállásának növelése érdekében ajánlott a talaj dúsítása kálium- és foszfor-alapú műtrágyákkal.

menta kártevők

Betakarítás és tárolás

A gyűjtést szél nélkül, szél nélkül végezzük. A termést egyéni levelek vagy egész hajtások formájában betakarítják. Tároláshoz válasszon szárítási vagy fagyasztási módszert. A helyiség friss illataként való felhasználás céljából a növény szárait megkötik és egy észrevétlen helyre lógják, légbejutással.

A főzet és koktél összetevőként történő további felhasználása céljából a fűt sima felületre helyezik és a teljes szárítást megvárják. Fagyasztáshoz használjon szokásos műanyag tartályokat vagy műanyag zacskókat.

Vélemények
 1. Inna
  2.02.2019 23:53

  Csak a közelmúltban éppen ilyen menta nőtt, aromája sokkal gazdagabb. Frissen és szárítva is használom, a menta nem veszíti el tulajdonságait. Szeretek vele teát inni.

  Válaszolni
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök