Fehér virág, lisztharmat és menta kártevők és azok elleni védekezés

Néhány kertész úgy gondolja, hogy a menta nem igényel ápolást: ültesse és felejtse el. Ez tévhit - a többi termesztett növényhez hasonlóan az aromás fű is magas hozammal reagál az ápolásra, és nem okoz problémát. Ha az ültetéseket egyáltalán nem fizetik, megbetegedhetnek és kártevők támadhatnak meg. Például, ha a fehér menta megjelenik a menta, jelzi egy általános betegség - lisztharmat - jelenlétét. Csak az időben történő segítség takaríthatja meg a napot, és lehetővé teszi, hogy élvezze a friss levelekből készített ital utánozhatatlan ízét, és felkészítse őket későbbi felhasználásra.

A menta betegségei és kezelési módszerei

Az ember értékeli a menta ízét, kellemes illatát és tápanyagtartalmát. Ez a növény azonban számos kártevőt és kórokozót vonz. Miután fűszeres fűt telepített a helyre, ne hagyja el megfelelő figyelmet nélkül.

Megelőző intézkedések:

 • ne hagyja a növényeket sokáig egy helyen;
 • a betakarítás után vágja le a szárakat és égesse el őket;
 • csökkenti a talaj nitrogéntartalmát;
 • alkalmazzon foszfor-kálium műtrágyákat.

Rozsda

A veszélyes gombás betegség mindenütt jelen van. Ezt a narancssárga párna megjelenésével fejezik ki a levelek hátulján, amelyek végül barnává válnak.

A betegség előfordulását hűvös időjárás, magas páratartalom, fölösleges nitrogén okozza a talajban.

A fertőzött ültetvényeket fungicidekkel kell permetezni, ami csak a növény fejlődésének kezdetén megengedett. A betegség kockázata a menta fajtájától is függ.

rozsda a menta

Lisztharmat

A lisztharmat nem keverhető össze semmivel: a fehéres virág a leveleken és a száron belekapcsolódik a növényekbe, mint egy pókháló. Ez a jelenség az érett növényekre jellemző. A jövőben spórákkal megtöltött fekete gyümölcstestek megjelenését figyeljük meg. A betegség stimulálja az augusztus hideg pillanatát, a bőséges harmatot és a levegő páratartalmának növekedését. A harc a bokrok permetezése gyenge kolloid kén oldattal és beporzás a szürke földdel. Ősszel a hely mély szántása látható. Érdekes, hogy a lisztharmatra hajlamos mentafajtákat a rozsda nem befolyásolja, és fordítva.

Lisztharmat

Fusárium hervadás

A gomba támadása lelassítja a növény növekedését, csökken a rugalmasság, a szár alsó része elsötétül. Forró időben a telepítések kiszáradnak, esős időben rothadnak. A fuzárium hervadásának kockázata megnő hideg vagy száraz nyáron, ha nincs öntözés. A fertőzés forrása a növényi törmelék és a szennyezett talaj. Kezelés nélkül a legtöbb növény elpusztul.

Fusárium hervadás

Phylostictosis

A fertőzést a levelek apró, kerek, fehér színű, barna peremű foltokkal borítják. Később, a folt közepén, fekete pontok alakulnak ki - piknidiák, és a levelek elkezdenek leesni. A gombás kórokozó hibernálódik a növényi maradványokban és + 23 ... + 28 fok hőmérsékleten aktiválódik.

Phillostictosis a menta

anthrac-

A betegséget barna foltok fejezik ki, amelyek fokozatosan fehérekké válnak a levelek közepén, amelyek a növény összes szervét lefedik. Súlyos károsodás a lombozat leesését, elfordulását és a szárak elvékonyodását eredményezheti.

A legtöbb esetben a fertőzést növényi törmelékben rejtik el.

A palántákból termelt menta magasabb az antracnózis-fertőzés kockázatával. Ez a betegség azonban nem olyan gyakori, hogy jelentős kárt okozjon a növénynek.

Antracnóz a menta

Ascochitosis

A betegség alatt a barna piknidia foltok láthatóvá válnak a száron és a leveleken, kombinálva a 2-3. A bokrok növekedése lelassul, a szárak meghajlanak, a levelek kiszáradnak és leesnek. A gomba gyakran átjut a macskákból vagy az anyasorból, ezért kerülni kell ezeknek a növényeknek a közelségét.

Septoria

A gombás betegség megnyilvánulása sötét szegélyű, kerek vagy háromszög alakú világos foltok. A foltok közepén fekete piknidia pontok vannak. Repedések jelennek meg ezen a helyen, és a szövet idővel kiesik. A fertőzés leggyakrabban a mocsaras területeken és a felszín alatti vizek közvetlen előfordulása mellett elhelyezkedő ültetvényeket érinti, + 22 ... + 27 fokos hőmérsékleten.

Septoria a menta

Peronosporosis

Veszélyes betegség, amely a leveleket és a virágzatot érinti. A tünetek egy alig észrevehető, szürke-lila virágzás a virágokat és zöldes alaktalan foltok a levelek külső részén. A betegség kialakulása a lombozat deformációjához és leeséséhez, a virágzat színének barnara változásához és kiszáradásához vezet. Az esős időjárás aktiválja a menta rothadását. A fertőzés úgy történik, hogy a gomba spóráit és micéliumát a betakarítási maradványokban tárolják. A szélnek kitett száraz hegyvidéki területeken csökken a betegség kialakulásának esélye.

Peronosporosis a menta

bozót

A mikroplazma mikroorganizmusok okozta betegség a hajtások megjelenésekor jelentkezik. A növények antocianin árnyalatúak, mutatványosak és nem képeznek gyökérrendszert. Ellenkező esetben sok vékonyabb hajtás képződik, hipertrofált virágzattal.

Menta kártevők és azok kezelésének módjai

A ragyogó menta illata által vonzott kártevők negatívan befolyásolják a telepítések fejlődését.

Ennek a kultúrának számos veszélyes ellensége van, köztük:

 • menta bolha;
 • mentalevél bogár;
 • menta atka.

Menta bolha

A virágzás pillanatától idegesíti a menta ültetvényeket, perforálva a leveleket. A sárga hibákat és a mágusokat meleg, száraz rugókban aktiválják. A kedvező évszakokban jelentős károkat okoznak a kultúrában. A rovarok leküzdésére a lombozat kialakulása során az Actellika oldatot használják.

Menta bolha

Menta levél bogár

Egy kis zöld bogár bronz fényével és lárvái a levél szélein rágnak, és lyukakat képeznek bennük. A kártevő nagy felhalmozódása elpusztíthatja a mentaültetvényeket. Megelőzés céljából a növényeket széles folyosókon fekvő gerincekre ültetik. Hatékony kezelés kamilla, keserű bors infúzióval. Speciális esetekben a Metaphos vagy a Chlorophos.

Menta levél bogár

Menta atka

Főleg a déli területekre terjed ki. Májusban jelenik meg a talaj felszínén, és augusztusig táplálkozik a szár felső részének gyümölcslével.

A gerincek mély őszi ásása, növényi maradványok égetése, a menta kétévente történő újratelepítése és az akaricid készítményekkel történő kezelés segít megbirkózni a rovarral.

Az ilyen típusú rovarirtók mellett a menta veszélye:

 • Kabócák. Inkább szoptatnak fiatal palántákból.
 • Zsíros bogarak.A lárvák a gyökérrendszert eszik, a felnőttek a levelek széleit rágják.
 • Rét lepkék. Egyetlen példány képes elpusztítani egy egész növényt.
 • Csúszó penny. A károkat felnőtt rovarok és lárvák okozzák, amelyek deformálják a kultúra hajtásait. Habos csomóként adják ki magukat, amelyek a száron és a lombozat tengelyén helyezkednek el.
 • Drótférgek. Clicker bogár lárvák rágni a rizómákat. A talajban marad a burgonya vagy a búzafű.
 • Medvedki. Elpusztítják a gyökereket, ami a menta meghalását okozza.

Menta atka

A bojtorján, a szárnyas lepkén, a rét- és a káposztánon lévő illatos ültetésekkel bosszantók.

Az általános kártevőirtó intézkedések magukban foglalják a rovarirtók használatát is, ha az ültetést túlzott mértékben befolyásolja..

Az egyszeri permetezés megengedett egy hónappal a betakarítás előtt. Ezt a módszert végső megoldásként használják!

Ha a mezőgazdasági gyakorlatot követi, a megelőző eljárások elegendőek a menta betegségek és kártevők kockázatának minimalizálásához. A fenti módszereken túl az ültetést a celandine főzetével lehet kezelni, amelyet vödör vízre vetítve 200 g levélből készítenek (egy napig tartják, majd szappanos oldatot adnak hozzá, és a főzet készen áll). Néhány rovar megfélemlítik fenyőtűk befecskendezése és a cseresznyeágak főzetét.

Felveheti az infúziókat a növényvédő szerek környezetbarát listájához:

 • hagyma;
 • fokhagyma;
 • dohány;
 • pitypang;
 • cickafark.

pitypang infúzió

Vélemények
 1. jachtkikötő
  1.01.2019 11:24

  Többször is találkoztam a penészkorban, számomra úgy tűnik, hogy ez a betegség a leggyakoribb. Most határozottan a mentacserjéket kolloid kén oldattal kezem, ez a leghatékonyabb gyógyszer.

  Válaszolni
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök