Az Atlant málnafajta leírása és jellemzői, ültetés és szaporítás

A bogyós növények javítása a kertészek körében népszerűvé vált, mivel egész évben élvezhetők. Számos növényi hibridet tenyésztettek, amelyek közül érdekes az Atlant málnafajta leírása. Tekintettel a kultúra pozitív tulajdonságaira, tenyésztheti a webhelyén, évente ízletes bogyókhoz jutva.

A málna leírása és jellemzői

Málna palánták kiválasztása előtt meg kell ismerkednie a fajta jellemzőivel. A kertész számára fontos, hogy a növény szerény és tolerálja a levegő hőmérsékletének esését. Figyelembe kell venni a hibrid betegségekkel szembeni ellenálló képességét.

Hozam

Az Atlant málna jellegzetes tulajdonsága a magas hozam. A bogyókat először nyár közepén, júliusban gyűjtik be. A termés kétéves hajtásokon érlelődik. A második betakarítás augusztusban zajlik. A tavasszal megjelenő hajtásokon érlelik. Ha gondoskodik a bokrokról, akkor 3-4 kilogramm lédús és édes málnát gyűjthet a bokorból.

A bokor és a bogyók leírása

A málna Atlantnak az a fajtája:

 • a bokrok gyenge szórása;
 • fejlett gyökérzet;
 • a hajtások magassága 1,6 méterig;
 • tövis az ágakon a bokor alján;
 • a fiatal hajtások sötét olajbogyó színű, és az öreg hajtások enyhe viaszos virága;
 • nagy sötétzöld levelek, ráncos, egyenetlen szélekkel;
 • bogyók sötétvörös hangon, fényes fénye.

málna atlant

Hosszú-ovális alakú málna gyümölcsök egyenként 6-8 grammig nőnek. A pépben több cukor van, mint a sav. A kóstolók 4,2 pontot adnak a bogyók ízére. Érett állapotban a málna nem morzsolódik, szorosan tapad az ágakhoz.

Betegségekkel és kártevőkkel szembeni ellenállás

A nyári lakosok, akik a helyszínen az Atlant remontant málnát termesztik, megjegyzik, hogy a fajta ritkán megbetegedik gombás és vírusos fertőzésekkel. A bokrok megóvása érdekében a kórokozó mikroorganizmusok és a rovarirtók ellen, időben meg kell tenni a megelőző intézkedéseket, hogy a növényt megfelelően gondozhassák.

málna atlant

Fagyállóság

A fajta tökéletesen tolerálja a súlyos fagyokkal és heves havazásokkal rendelkező télket. A kevés havas időjárású sztyeppe régiókban azonban a hajtásokat el kell takarni, először a földre hajlítva. Anyagként szalma- és lucfenyőágakat használnak. Ha a bokrok metszése ősszel történik, akkor az ültetvényt nem kell lefednie.A gyökerek sikeresen túlélik a hidegnapot.

És a fajta ellenáll az aszálynak, mivel a növény gyökérzete elágazó, erőteljes. Az egyetlen, hogy a bogyók kicsik és savanyúak lesznek.

használata

A lédús málna alkalmas:

 • friss fogyasztás;
 • szárítás;
 • lekvár, kompót készítése;
 • fagyasztó.

málna atlant

A hozamok stabilitása, a magas szállíthatóság és a gyümölcs kiszerelése lehetővé teszi az ipari méretekben történő növénytermesztés kiválasztását.

Az Atlant változat előnyei és hátrányai

A bogyós növény pozitív tulajdonsága, hogy:

 • nincs szüksége harisnyakötőre;
 • jól tolerálja a meleget, az aszályt;
 • egész nyárig rövid szünettel gyümölcsöt hord;
 • Nem igényel különös gondot;
 • a növényeket az ültetés utáni első évben adja meg.

A málna gyümölcs, amikor érett, nem esik a földre, hanem szorosan tapad a bokrokhoz. Ritkán rothadnak, elveszítik alakját. Nagy távolságokon is szállíthatók.

málna atlant

A hibrid hátránya, hogy a bogyók íze rosszabb, mint a szokásos, nem helyrehozható málnafajtáknál. Noha maga a növény beporzik, a málna más fajtáit a közelben kell ültetni a jobb bogyóság érdekében.

Málnatermesztési szabályok

A javító málna ültetvényét hozzáértő módon és időben kell lerakni. A helyes ültetés fontos a növény további fejlődéséhez és növekedéséhez, fontos szerepet játszik a magas hozamok megszerzésében.

Kirakodási dátumok

A leszállás idejét az éghajlat függvényében választjuk meg. Délen a palántákat nyílt talajba lehet helyezni ősszel. A tél késő kezdete lehetővé teszi a málna erősebbé válását, alkalmazkodását és növekedését.

málna ültetés

Szibériában, az Urálban, Oroszország központjában, jobb az Atlant remontant hibrid ültetése tavasszal. A nyár folyamán a bokroknak idejük lesz felnőni, és hasznos mikroelemekkel táplálkozni. Akkor sikeresen túlélik a tél.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő palántákat vásárláskor?

Termesztésre egyéves palántákat vásárolnak, amelyekben a szár vastagsága a gyökérgallér alján eléri a 0,8-1,2 centimétert. A hajtásoknak:

 • sérülés nélkül;
 • 4-5 vesével;
 • nedves gyökerekkel, rothadás nélkül, repedések.

málna palánták

Ha a gyökerek hosszúak, akkor levágják őket. A leszálláskor a hossza 10-15 centiméter. A megszerzett hajtásokat 15-20 centiméterre rövidítjük az ültetés előtt.

Telephely kiválasztása és előkészítése

Vigyázni kell a helyrehozó málna ültetvényének kiválasztásakor. Valójában egy helyen a növény 12 évig fejlődik. Figyelembe kell venni a hely megfelelő megvilágítását. A kiválasztást részleges árnyékban leállíthatja. A málna nem szereti a huzatot és a közvetlen napfényt. A talajvíz szintjének 1,5 méternek kell lennie. Csak ekkor kap a kultúra sok nedvességet, ami számára fontos.

málna atlant

A talajt megtisztítják a gyomoktól. Különösen káros hatással van a kúszó búzafű és a bogáncs bogyóinak növekedésére.Egy hónappal az ültetés előtt ásnak vagy szántanak egy helyet 30–35 centiméter mélyen. Ezt megelőzően legfeljebb 5-6 kilogramm trágyát, 30-40 gramm szuperfoszfátot szétszórtak négyzetméteren. A savas talajokat őrölt mészkővel (0,2 kg) semlegesíteni kell.

A munkát jobb ősszel elvégezni, és miután a hó megolvadt, adjunk hozzá 15-20 gramm ammónium-nitrátot a termesztéshez.

Folyamat és séma

Az Atlant málna hajtások ültetésének számos módja van:

 1. A palántákat árokban helyezik el egymástól 90 centiméter távolságra. A sorok 1,5 méteres intervallummal vannak elrendezve.
 2. A fészkek mérete 35 x 35 x 30 centiméter. Mindegyikbe 2-3 palántát helyeznek el. Ez erős bokorhoz vezet, amely gyümölcsöt hordoz.
 3. A függönyökben elrendezzük a 60-70 centiméter távolságú, 2-3 darab palánták csoportját.
 4. Használjon háromszög alakú illesztést, málnát helyezve a sarkokba. Az ábra oldalsó oldala 0,5 méter.

málna atlant

Jobb vertikálisan ültetni a növényeket, hogy a felszíni gyökerek 4-5 centiméter mélységben legyenek. A tenyésztési hajtást a jobb kezével tartva a lyukat a bal oldali kitöltjük.Ezután a talajt tömörítik és az ültetvényt itatják.

A növényápolás finomságai

Az Atlant málna optimális érési idejének elérése érdekében azt megfelelően kell gondozni. Az időben megtett agrotechnikai intézkedések elősegítik a növények ellenálló képességét a természeti katasztrófák és a betegségek ellen.

Öntözés és etetés

A bogyós növények ültetése az első évben bőségesen megnedvesedik. Noha az Atlanta fajta szárazságálló, a gyümölcsök kicsik és szárazak lesznek, ha a növényeknek nincs elegendő nedvessége. Ezért öntözik őket szezononként 3–5 alkalommal. Használjon 2-3 vödör vizet minden bokorhoz. Ha parcellát takarítanak meg, akkor négyzetméterenként 3-4 vödör elegendő.

málna öntözése

A bogyós hozamok növekednek, ha évente megtermékenyítik. Kora tavasszal ammónium-nitráttal kell táplálkozni. 15-20 gramm tenyésztünk egy vödör vízbe, és öntjük meg a bokrokat.

Mielőtt a málna megkezdené érlelését, meg kell itatni egy szuszpenzió oldattal. Az ásványi műtrágyákból egy vödör vizet vehet káliumsót (15 gramm), káliumsóját (10 gramm). Megengedett a hamuzsírsav cseréje 30-50 gramm fahamu mellett.

A bogyók őszi szedése után a málnabokrok etetése szuperfoszfátból és káliumsóból áll.

Gyomlálás és lazítás

Rendszeresen meg kell gyomlálni a javító málna ültetvényét, ne várjon, amíg gyomnövényes lesz. Nyáron a sortávolságot 4-5-szer dolgozzuk fel, 5-7 centiméter mélységig.

málna atlant

Erős esőzések és öntözés után meg kell lazítani a talajt az ültetvényen. Ha a talaj túl sűrű, akkor az élelem és a levegő nem áramlik a gyökerekbe.

Talajtakaró növény

Száraz régiókban tanácsos a teljes málnaültetvényt takarni. A talajtakarót szalagokkal lefedik, és a növény sorát 8-10 centiméter vastag, legfeljebb 70 szélességű réteggel tölti meg. Általában trágyát, humuszt és kerti növények tetejét használják. A talajtakarót időben el kell teríteni nedves, gyommentes talajon. Tavasszal vagy ősszel rétegeket ásnak ki, beágyazva a talajba. Ez megoldja az etetés problémáját. És kevésbé kell öntöznie a talajtakaró sorokat.

fametszés

A cserjések azáltal, hogy évente eltávolítják a túlnövekedést. A málna 3-4 életévében akár 15 hajtás is kialakul, nem számítva a termést. A többit az alján vágják le. Az eltávolítást azon utódok végzik, amelyek gyenge, sűrűn helyezkednek el egymással. Júniusban, a virágzás előtt, a bokrot meg kell határozni. Az erős utódok 12-15 darabot hagynak úgy, hogy 15-20 centiméter távolságra vannak egymástól.

málna metszés

A régi bokrokat fokozatosan felváltják a fiatalok, amelyek gyökérhajtásokból alakulnak ki.

Felkészülés a télre

A javított málnákat a telelés előtt metszik. Akkor a gyökerek sikeresen teleznek. Ha csak a hajtásokat lerövidítette, akkor le kell hajlítania őket a földre, megfertőzve a végeket földdel. Ezt a munkát október közepéig végzik.

Amint a hó esni kezd, megpróbálják lefedni az ültetvényt egy bolyhos hótakaróval. Kevés hóval rendelkező télnél tűlevelű mancsok, növényi felsők, szalma borító anyagként szolgálnak.

málna bokor

A kultúra betegségei és kártevői

Az Atlant málnafajta egyik leggyakoribb betegsége a lila folt. Meg kell kezelni úgy, hogy a nyár folyamán 2-3 alkalommal permetezzük Bordeaux folyadékkal, a csupasz rügyek időszakától kezdve. Ezután 2-3 hetente. A "Rubigan" gyógyszer, ammónium-szulfát hatékony a patogén gombák ellen.

A kártevők közül levéltetvek, pók atkák, málnafajok és málnabogarak ültetvényei megfertõzhetik.

Az levéltetvek ellen a dohánylevest permetezzük. Egy kilogramm dohányport naponta 5 liter vízben infúzióval infundálják, majd egy órán át forralják. Lerakódás után vegyen be 0,5 liter húslevest, öntsön egy vödör vízbe, adjon hozzá 100 gramm mosószappant. A málnabokrok megfelelő feldolgozása marad.

málna atlant

A pók atka a levél hátulján fészkel. A felületet kénporral porlasztják le a parazita eltávolítására. A kártevőt megsemmisítheti hagymahéj infúzióval történő feldolgozás útján.A málnabogyó lárvái elrejtőznek a talajban, ezért tél előtt augusztusban ki kell ásni a talajt. Inkább rovarirtó készítményekkel jobb a gyapjú elleni küzdelem.

Tenyésztési módszerek

Az Atlant málnafajta szaporításához a következőkre van szükség:

 1. Készítsen dugványokat tavasszal. Árokban vannak elrendezve, földre meghintve, fóliával borítva. Amikor fiatal hajtások jelennek meg, átültetik.
 2. Rögzítse az oldalsó hajtást, takarja le földdel. Amikor megjelennek a gyökerek, elválasztják őket az anyabokrotól.
 3. Ásd ki a gyökérzacskókat, és ültesse át őket egy másik területre.
 4. Begyűjti vagy vásárolja meg a magokat. A málna vetőmagját talajba ültesse, meleg helyen tartsa, amíg a hajtások ki nem csírulnak. Ezután helyezze a palántákat megvilágított ablakpárkányra vagy üvegházba.

málna dugványok

Gyorsabb és sikeresebb az Atlant málna vegetatív módszerekkel történő termesztése. Ugyanakkor a növények megtartják a fajtajellemzőket.

Tisztítási és tárolási szabályok

A málna betakarításakor érlelődik, először júliusban, majd augusztus végén - szeptemberben. Az első érett bogyók megjelenése után egy hónapon belül betakarítják. Tedd a bogyókat szár nélkül kosarakba. A málnákat azonnal lekvázzsá alakíthatja. Hideg helyen 4-6 napig tart. Sokkal jobb, ha a gyümölcsöket 1-2 naponként betakarítják. Akkor közepesen érett, szilárd és jól tartja a bemutatónkat.

Vélemények
 1. Julia
  2.02.2019 20:57

  Az egész család szereti a málnát, ezért a bogyó több bokorját ültették a helyszínre. Nem olyan régen vettem fel ilyen fajtát, de a termést többször betakarították. Íze elég világos, gazdag színű.

  Válaszolni
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök