Hogyan lehet a szabadban hagymát termeszteni és gondozni, hogy jó termést érjünk el?

A hagyma termesztését bizonyos agrotechnikai szabályok szerint kell végezni. Ez lehetővé teszi a gazdag és jó minőségű termés betakarítását.

A hagyma biológiai tulajdonságai

Hagyma hagyma a liliaceae (hagyma) családjába és az egyszikű osztályba tartozik. A szülőföld Közép-Ázsia. Ezt a zöldségnövényt szinte minden kerti parcellán termesztik. A fűszerfejeket fűszerként használják, és sok ételhez hozzáadják.

íj jellemzői

A hagyma gazdag tápanyagokban. Az íze és illata a magas illóolajtartalomnak köszönhető. Tartalomuk eltérő lehet, mindez a termesztési körülményektől, az érettség fokától és a betakarított növény tárolásától függ. Ismerve a hagyma gondozásának és termesztésének titkait, egészséges, gazdag és jó minőségű termést kaphat.

hasznos anyagok

Több mint 400 hagymafajt különböztetnek meg, de ezek közül csak tízet vezettek be a kultúrába. A zöldség egy, két és három éves növénycsoporthoz tartozik. Magok (nigella) vetésekor készletet kap. A magok kicsik, súlya csak kb. 1 g, a palánták átmérője eléri a 2 cm-t. A palánták ültetésekor nagy hagymafejeket kapnak. A harmadik évben történő ültetésekor ismét nyilakat kapnak dobozokkal, amelyekben a magok érlelik.

A hagyma hidegálló növények. A magok kb. +3 fok hőmérsékleten csíráznak. A növekedés és fejlődés mindenekelőtt +11 fokos hőmérsékleten fordul elő.

bevezett kultúra

A hagyma gyökérrendszere rosszul fejlett, ezért nagy követelményeket támaszt a talaj összetételére. Ezenkívül a hagymának különös gonddal van szüksége a termesztés során.

A hagyma fajtája

Két nagy hagymacsoport van szabadtéri termesztésre:

 1. Fajtacsoport az északi régiók számára, ahol a nappali órák körülbelül 16 óra. Csak ilyen napszakban alakulnak ki nagy hagymák és vetőmagok. Rövid nappali órákban az északi fajtáknak csak ideje lesz zöld tollak kialakulására.
 2. A déli hagymafajták nagy, sűrű és lédús hagymát képezhetnek, rövid nappali órákban (a nap hossza körülbelül 12 óra). Ha ezeket a fajtákat olyan régiókban ültetik, ahol hosszabb nappali órák vannak, akkor az izzó rosszul formálódik és tárolható.

gyökérzet

Jelenleg a tenyésztők olyan fajtákat fejlesztenek ki, amelyek nem reagálnak a nap hosszára. Az északi és a déli régiókban egyaránt ültetve jó termést érhet el.

A nyílt terepen történő vetés előtt bármilyen ültetési anyagot ajánlott kezelni növekedési stimulánsokkal és fertőtlenítő oldatokkal.

fajták

A hagymát ízlés szerint csoportokra osztják.

Létezik típusú hagyma, amelyet ízlés szerint lehet megosztani. Minden attól függ, hogy a cukor és az illóolajok milyen arányban vannak a hagyma összetételében:

 • Éles.
 • Félig éles.
 • Édes (saláta).

a hagymát meg kell osztani

Ha ennek a termesztett növénynek a cukortartalma alacsony, akkor az illóolajok szintje alacsony. Az íj nem lesz túl éles, és kevés zöld tollat ​​eredményez. Ezenkívül a megfelelő ápolás befolyásolja az ízét, és figyelembe véve a mezőgazdasági technológia összes szabályát. A tenyésztők évente új típusú hagymát vezetnek be termesztésre. Az új fajták között vannak olyanok, amelyek édes ízűek, keserűség nélkül.

A Sevokot nagyon kora tavasszal (április végén vagy május elején) vagy palántákat ültetik. A nigella vetése palántákhoz február közepén vagy elején kezdődik. Két hónapon belül a palánták készen állnak az állandó helyre történő átültetésre. Annak érdekében, hogy a kultúra megkapja az összes szükséges tápanyagot, azt megfelelően gondozni kell.

cukortartalom

A mezőgazdasági hagymatermesztés általános megközelítései

Ha minden mezőgazdasági technikát követnek, akkor az alagsorban jó termésnövényt termeszthetnek a hagymából. Ehhez speciális világító fa polcok készülnek. A szerkezet aljára műanyag csomagolást helyeznek, és a talajt lefedik. A jövőben a művelési technológia nem különbözik a szabadtéri ágyak gondozásától.

termesztés agrotechnológiája

Elődök és kompatibilitás

A hagyma nem nőtt a kertben néha a rossz ültetési hely miatt.

A hagyma legjobb prekurzorai a zöldségek, például káposzta, uborka, paradicsom, burgonya, cukkini és hüvelyesek.

A hagymaágyak mellett sárgarépát, káposztát, cékla, retek, gyógynövényeket (kapor, petrezselyem, koriander) ültethet.

elődök és kompatibilitás

Talajigény

Annak érdekében, hogy a hagymafejek nagyra nőjenek a kertben, a talajnak meg kell felelnie bizonyos követelményeknek:

 • Az ágyak talajának nedvesnek kell lennie, különösen az ültetés utáni első hetekben. A vízcseppek azonban nem engedhetők meg, mivel ez csökkenti az ízét, a rothadást és a termés eltarthatóságát.
 • Semleges savasságnak kell lennie. Ha a savasság megnő, akkor ajánlott fahamu hozzáadása.
 • Az óriáshagyma termesztéséhez a talajnak sok tápanyagot kell tartalmaznia, különösen a szerves anyagot. Még ősszel is bekerül a komposzt vagy a humusz a talajba 5-6 kg / 1 m2 mennyiségben. m.

talajigény

A hagyma jól növekszik laza, agyagos, homokos agyag vagy csernozjám talajban, amelyet magas nedvességtartalom és nedvességáteresztő képesség jellemez. Ha a talaj nehéz és savas, a termés gyenge lesz.

Környezeti követelmény

Egy másik kedvezőtlen tényező, amely miatt a hagymahagyma nem növekszik, a rossz időjárási viszonyok. A hagyma hidegálló növény, tehát már május elején ültetheti őket, amikor a levegő hőmérséklete körülbelül +5 fok. Ebben az esetben a talaj hőmérséklete nem lehet alacsonyabb +10 foknál.

laza hagyma

A hűtés befolyásolja a növény fejlődési és növekedési ütemét. A hagymafejek kicsit nőnek, a növény immunitása gyenge, a betakarított termény rosszul tárolható.

A fehérrépahagyma termesztésének sajátosságai

A nagy fejeket hagymának kínai módon történő termesztésével nyerik. A vetőmagot előre előkészített dombokon ültetik. A hagymákat 3 cm-rel elmélyítjük, és egy kis földréteggel meghintjük.

a művelés sajátosságai

Talaj előkészítése vetésre

A sevka ültetési talaja ősszel kezd felkészülni. Ajánlatos egy területet mélyen ásni (25 cm mélységig), miközben kálium-foszfor műtrágyákat alkalmaznak. Az őszi talajműveléssel növekszik a nedvesség felszívódásának képessége. Az őszi talaj magas savassága esetén ajánlott fahamu, dolomitliszt vagy őrölt kréta hozzáadása.

Ne ásjon túl mélyen a talajban tavasszal, mivel a laza hordozó megakadályozza a magvak csírázását. Jobb tavasszal, ha meglazítja a területet gereblyével, és adjon hozzá nitroammofoszkot.

talaj vetésre

A hagymának hány napja nő a fajtától. Egy zöldség növekedéséhez átlagosan 2,5–3 hónap szükséges. Májusban ültetik, és augusztusban kezdik el ásni. Még ha a hagyma feje még nem nőtt is elég nagyra, érlelés után ne tegye túlságosan kitéve a földnek. Amint a tollak sárgává válnak, kiszáradnak és a földre esnek, kezdje el ásni.

Sevka előkészítése

Ha egyfajta hagymafajtát vásároltak egy boltban, akkor azt szárítani kell úgy, hogy egy rétegben kartonra vagy szövet anyagára osztják szét a fűtőkészülékektől. Ha a vetőmagot önállóan termesztették, akkor az ültetés előtt alaposan fel kell melegíteni, hogy aktiválódjon a növekedés. Két hétig melegíteni kell +20 fok hőmérsékleten, majd 8-10 órán át melegítjük +35 fok hőmérsékleten.

függ a fajtától

Az ültetés előtt 15-20 percig öntsön forró vizet a készülékre (a víz hőmérsékletének kb. 45 foknak kell lennie). Ezután a készüléket átviszik hideg vízbe.

A melegítési eljárás után hasznos az ültetvényanyagot növekedést serkentő oldatokba helyezni. Erre a célra olyan gyógyszereket használnak, mint a Zircon, Rost, Gumisol.

Hagyma mag fertőtlenítse a nyílt terepen történő ültetés előtt. Erre a célra gyenge kálium-permanganát oldatba vagy réz-szulfáttal készített oldatba helyezzük (10 literre 5 g réz-szulfátot veszünk).

bemelegítési eljárások

A sevka ültetése

A legjobb a sevkát május közepén ültetni, amikor stabil az időjárás. A talajnak +12 fokig kell felmelegednie. A legjobb leszállóhely egy emelt hely, ahol nem folyik földalatti víz. A helyszínt akadályok nélkül egész nap napfénynek kell kitenni.

A kiválasztott területen 15-18 cm távolságra, 3 cm mélyen barázdákat készítünk, majd a barázdákat meleg vízzel öntözzük és a palántákat kb. 8-10 cm-es intervallumokban ültetjük.

Az ültetés után a készletek különös gondot igényelnek. Hetente kétszer kell öntöznie, ne engedje meg, hogy a gyomok elterjedjenek, és két hét után el kell végeznie az első fedőréteget.

meleg idő

Felső öltözködés

A hagymának a szabadban történő megfelelő gondozása a műtrágyák időben történő kijuttatásából áll:

 • Az első táplálást 15-17 nappal az ültetés után hajtják végre, amikor megkezdődik a növényzet aktív növekedésének fázisa. Ha a toll gyenge, vékony és sápadt, akkor a mikrotápanyagokat korábban lehet hozzáadni. Karbamid alapú oldatot használnak, amelyet a gyökér alá öntnek, nitroammofosz. Az első tápláláshoz folyékony mullein oldat alkalmazható.
 • A következő megtermékenyítésre június közepén, három héttel az első megtermékenyítés után kerül sor. Ebben az időben a növény föld alatti része aktívan fejlődik, és fontos a kálium-foszfor készítmények hozzáadása. Készíthet szuperfoszfát és káliumsó oldatát.
 • A harmadik táplálást kálium-foszfor műtrágyákkal (nitrogén nélkül) csak akkor hajtják végre, ha a talaj kimerült, és a növények maguk gyengének néznek ki és rosszul fejlõdnek.

következő bejegyzés

Ha ősszel szerves anyagot vezettek be, az összes növényi maradékot eltávolították a helyről, általában ez elég a jó terméshoz.

Locsolás

Egy másik szempont, amelyet figyelembe kell venni egy hagyma termesztésekor, az, hogy szereti a nedves talajt. A hagyma csírázása utáni első hónapban kéthetente kell öntözni. Ha az időjárás száraz és meleg, akkor az öntözés száma heti egyszerre növekszik.

Az öntözéshez használt víznek mindig melegnek kell lennie, és jobb, ha azt a sorok között önti. Az eljárást lehetőleg este vagy kora reggel végezzük.

növekvő hagyma

A talaj lazítását az öntözés után végezzük.Ez az eljárás megöli a kártevőket és azok lárváit, megakadályozza a kéreg képződését, és lehetővé teszi az oxigén és tápanyagok gyorsabb elérését a növény gyökerébe.

Az öntözés után a talajt 10 cm mélyre kell nedvesíteni, a hagymaképződés ideje alatt az öntözés bősége növekszik.

Két héttel a várható betakarítás előtt abbahagyják az öntözést, csak száraz lazítást végeznek. Ez lehetővé teszi, hogy minden tápanyag felhalmozódjon a fejben, és ne hozzon létre kéreg a talaj felületén.

 elpusztítani a kártevőket

Lazítás, elvékonyítás

A hagyma növekedésével elválasztásra kerül. Sűrű ültetés esetén két elválasztást végeznek. A leggyengébb és legkisebb növényeket eltávolítják. Az első elvékonyításkor hagyja a növények közötti távolságot 4 cm-re. A második elvékonyítást egy hónappal később hajtják végre, hagyma közötti távolságot hagyva 8 cm-re.

A meglazítást a talaj öntözése és az eső után végezzük. Ez az eljárás megakadályozza a gyomok elterjedését, és akadályok nélkül lehetővé teszi az oxigén bejutását a gyökerekbe.

elvékonyodni

Szükség van-e a talaj levágására a hagymáról. A döntést az egyes termelők döntik el önállóan. De észrevették, hogy az eljárás lehetővé teszi az érési időszak gyorsabb mozgatását, mivel több fény és hő hatol be az izzóba. A talaj ragasztását pár héttel a betakarítás előtt kell elvégezni.

Védelem a betegségek és a kártevők ellen

Gyakran a növényi ágyakat rovar kártevők és különféle fertőzések támadják meg. Ezen balesetek kockázatának csökkentése érdekében a hagymaágyak megelőző kezelését végzik. Mind a népi készítmények, mind a kész, üzletben vásárolt gyógyszerek felhasználhatók.

védelem a betegségtől

Megelőző célokra a hagymát réz-szulfát alapú oldattal lehet kezelni. Ebből a komponensből 5 g-ot feloldunk 10 liter vízben és hozzáadunk 30 ml folyékony szappant.

A fahamu, őrölt paprika, dohánypor segít megvédeni a betegségeket és a kártevőket. Ezen összetevők keverékét meghintjük a hagyma sorai között. A sorok között a talajt sóoldattal lehet öntözni (200 g asztali sót hígítunk 10 liter vízben).

Segít megsemmisíteni a kártevő lárvákat. Lazítsa meg a hagymát a lehető leggyakrabban, különösen öntözés vagy eső után.

dohánypor

Aratás

A betakarítás akkor kezdődik, amikor a hagymalevél egyharmada sárgássá válik, kiszárad és a földre esik. Ugyanakkor az izzó nyakja lágyabbá, vékonyabbá válik és kiszárad.

Az ásás után a növény közvetlenül a kertben szárítható. Ha esős időjárás van, akkor a hagymát beltéren távolítják el. Körülbelül két hét vesz igénybe, amíg az izzók teljesen kiszáradnak.

mert hagyma betakarítás tárolása a legjobb választani egy hűvös, száraz, sötét helyiséget, jó szellőzéssel. A levegő hőmérsékletének körülbelül +3 foknak kell lennie.

ásni a termést

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök