Hogyan kell gondosan ápolni a hagymát egy esős nyáron, és mikor kellene ásni?

Utána ültetés hagyma- a vetés és a kezdeti fejképződés során az eső a kertészek számára tetszik. Csökkent az izzóágyak ápolásával kapcsolatos munka, mivel ezeket ritkábban kell öntözni. Az esős nyáron a vöröshagyma betakarítása azonban több erőfeszítést és időt igényel. Augusztus első napja előtt be kell fejezni.

Miért veszélyes az esős nyár?

Az elhúzódó esők ritkán örülnek a kertészeknek, amikor ideje a hagymát betakarítani. Ha júliusban gyakran esik eső, nehéz növényeket termeszteni és fenntartani. Nehéz kiválasztani a takarítás napját, ha egész héten esők estek.

esős nyár

A nedves időjárás miatt a hagyma (toll) légi része erősen növekszik, és a fejek kialakulása késik. Július végére a hagymák nyakának kiszáradnia kell, de a felesleges nedvesség miatt vastag és lédús marad. Ezeknek a növényeknek gyakran nincs kifejezett átmenete a szár és a hagyma között. Az ilyen fejek nem állnak tisztításra, nem alkalmasak hosszú távú tárolásra, azokat azonnal felhasználni kell.

A nedves időjárás ideális feltételeket teremt a gombás betegségek terjedéséhez. A hagymát a pelyhes penész és a gyökérrothadás érinti. Sürgős intézkedéseket kell tenni, ha szürkés foltok terjednek a hagyma levelein. Ezek a betegség fő tünetei. A túlzott nedvesség, a gyökerek, az aljok és a szárok rothadása miatt ez helyrehozhatatlan károkat okozhat a növénynek.

mentse a termést

A hagyma betakarítása egy esős nyáron, ajánlások a kertészek számára

A tapasztalt kertészeknek megvannak a saját titkaik a hagyma esős időben történő termesztéséről. Legtöbben úgy vélik, hogy ahhoz, hogy minden időben jól növekedjen, szüksége van:

 • válasszon egy megbízható fajtát;
 • megfelelően készítse elő a gerincet;
 • növekszik és ülteti a sevokot a szabályok szerint;
 • ne felejtsük el a betegségmegelőzést.

növényi sevok

A helyes fajtaválasztás

Minden régiónak megvannak a saját időjárási körülményei, és az esős időszak kezdete hosszú távú statisztikák és az időjárás-előrejelzők hosszú távú előrejelzései alapján megjósolható. Ha az előrejelzések szerint a nyár esős lesz, akkor a korai érésű hagymafajtákat kell választania. Érdemes figyelni a kertészek által népszerű fajtákra:

 • Cukorka.
 • Centurion.
 • Vörös báró.
 • Stuttgarten Riesen.

A bevált hagymafajtákat könnyebben lehet gondozni esős nyáron, mert rövid növekedési időszakának köszönhetően ritkán szenvednek hagymás betegségek. Ugyanez nem mondható el a későn érő fajtákról. A korai érésű hagymát kevésbé érintik a kártevők, ritkábban szenvednek a hagyma. A jó terméshoz nem csak a megfelelő fajtát kell kiválasztani, hanem annak ismeretét is, hogyan kell ezt a növényt helyesen és a megfelelő időben ültetni.

időjárás

A gerincek előkészítése

Bármely zöldség termesztéséhez ki kell választania a megfelelő helyet a kertben. Ez vonatkozik mindenféle hagymára.Számára a talajt ősszel készítik el olyan helyen, ahol a nap egész nap megvilágítja. A hagymaágy nem alkalmas hagymára, különösen, ha nyáron esős idő várható.

Egy esős nyár előestéjén a hagymagerincket megemelik és a kert jól szellőző helyére helyezik. A hagymagerinc közelében nem szabad:

 • magas szerkezetek;
 • fák;
 • cserjék.

válaszd ki a megfelelőt

A kerti ágy talajának legyen könnyű és laza. Agyagos és agyagos talajban érdemes homokot vagy alacsonyan fekvő tőzeget hozzáadni szerkezetének javítása érdekében. Meg kell jegyezni a magas gerinc előnyeit: a növény gyökerei elég nedvességet kapnak, a fejek viszonylag szárazak és jól szellőzőek.

A leszállási szabályok betartása

Sok kertész inkább a fehérrépa ültetésének ütemezését határozza meg a kertész holdnaptárával. Összeállításakor figyelembe veszik az adott régió átlaghőmérsékleteit, ez nagyban megkönnyíti a vetési műveletek tervezését. Például az Orosz Föderáció középső övezetében kedvező napok, amelyek alkalmasak a hagyma ültetésére 2018-ban, április 8–11 és május 7–8.

hagymaágyak

Bármilyen hagymafajtához a gyártó ajánlásokat nyújt be, amelyeket be kell tartani. Hogyan kell megfelelően ültetni hagymakészleteketha esős nyár várható. Ültetés közben nem kell mélyíteni a fejeket. A készülék felső részének egyenesen kell lennie a talajjal.

A növekvő fej fokozatosan kihúzódik a talajból, megy keresztül a fejlődés minden szakaszában. Július végén, ha a toll hosszú ideig nem sárgul meg, a fej érésének felgyorsítása érdekében használjon hangmagot vagy lapátot. Ezek kissé aláássák a fejeket. A hagyma tovább növekszik a kertben, de a gyökérzet megsértése után a hagyma tolla és nyaka megszáradni kezd.

ültetési ajánlások

Betegségmegelőzés

A betegségmegelőzés garantálja a jó termést. A védőintézkedések megfelelő tervezése növeli a növény immunitását és csökkenti a növény függőségét az időjárási viszonyoktól. Bár a termesztett fehérrépa minősége nagyban függ az időjárástól.

Egy esős hideg nyáron etetés hagyma nem folyékony műtrágyákkal végezzük. Az ásványi műtrágyák szemcséit szétszórtan kell átvinni egy nedves talajfelületre, és sekély lazítás mellett a talajba kell eltemetni.

védőintézkedések

A fehérrépa gombás fertőzés elleni védelme érdekében speciális vegyi anyagok (gombaölő szerek) vannak a piacon. A kertészek általában a régimódi módon 1% Bordeaux folyadékot használnak. Igaz, hogy használat után a tollat ​​nem vágják le élelmezés céljából. A gomba kezelésére sok kertész inkább fahamu használatát részesíti előnyben. Jó száraz, és hagymás ágyakkal meghintjük. Infúziókat készítenek belőle és locsolt hagyma leszállás. A hamu nem csak a fertőzéstől, hanem sok kártevőtől is védi.

Tipp: Amikor a fejek képződnek, nitrogén műtrágyákat nem alkalmaznak.

Nedves, esős időben a rendszeres ellenőrzés segíthet megelőzni a fertőzés terjedését.... A hagyma legyek által érintett rothadt fejeket el kell távolítani és meg kell semmisíteni. Azon napokon, amikor nincs eső, meg kell lazítani a folyosókat, és portól kőris, forró bors vagy dohánypor segítségével meg kell porolni.

nitrogén műtrágyák

Mikor szüretelni a hagymát?

A hagyma érési ideje megnövekszik az esős nyáron. Ha nem végez további intézkedéseket, akkor a fehérrépa minősége romlik, rosszul tárolódik és elveszíti bemutatását. A betakarítás előtt 3 héttel abba kell hagynia a hagyma locsolását, ugyanakkor mindenféle ásványi és szerves műtrágyával végzett műtrágyázást befejeznek.

Ha az előrejelzések szerint hosszú ideig várni kell az eső végére, és a hagymát korán ki kell ásni, akkor felszerelhet íveket, és boríthatja a gerincet PVC-fóliával, de hagyjon hézagokat a szellőzéshez. Lehet-e ásni a hagymát az esőben, az egyes kertészek az adott körülmények alapján döntenek:

további tevékenységek

 • előtetők vagy szellőztetett helyek jelenléte a növények szárításához;
 • elszáradt toll;
 • zsugorodott nyak;
 • száraz, integrált mérlegek jelenléte a fejeken.

Az izzók érése felgyorsítható. Körülbelül egy héttel a betakarítás előtt minden ágyon sétálnod kell, és kezeddel a fejét minden földről lekaparhatod. Ez felgyorsítja az egységes skálák képződését és a tápanyagoknak a tollból az izomba történő átvitelét.

szellőztetett szoba

Ugyanebben az időben vagy egy héttel később egy hangmagot is felhasználhatunk a fehérrépa gyökérzetének aláásására. Ugyanakkor a toll gyorsabban sárgává válik, a nyak kiszárad, és a hagymát mérleg borítja. A fejek éréséhez nem szükséges a toll megvágása. Ennek az eljárásnak nincs előnye, de a fejbe jutó fertőzés formájában káros.

Ha szerencséd van, és az időjárás az eső hiányában szívesen látja Önt, akkor ezt a pillanatot ki kell használnia. Ásni a hagymát egy lapáttal vagy egyszállal, és húzza ki a talajból a tetejével együtt. Ha van fészer vagy fészer, helyezze oda és fektesse egy rétegben. Ha nincs speciális szárítóberendezés, építsen egy fóliázót közvetlenül a gerinc fölé.

gyökérzet

Tárolás céljából a hagymát legalább 10 napig, néhány esetben még hosszabb ideig is szárítani kell. A tollnak ezen idő alatt teljesen kiszáradnia kell, a nyakának bezáródnia kell. Csak akkor a fehérrépa elküldhető tárolásra. Tevékenységek hagyma előkészítése tárolásra:

 • tisztítsa meg a fejeket a föld maradványaitól;
 • vágja le a tollat, hagyva legalább 4 cm a nyakat;
 • ehető vastag nyakú fej, hosszú távú tárolásra nem alkalmas;
 • Szárítsa meg a vágott hagymát még néhány napig meleg helyiségben (25–28 ° C) vagy napsütésben.

elhagyja a nyakát

Amíg a hagyma megszárad, tárolóedényeket készít tárolásra: kartondobozok, kosarak, hálók, táskák. Mielőtt feltölti a fejeket tárolásra, gondosan ellenőrizze azokat. A rothadás vagy rovarfertőzés jeleit mutató hagymákat el kell dobni és meg kell semmisíteni.

Következtetés

Sok kertész panaszkodik az időjárásra, ami megnehezítette a szükséges mennyiségű hagyma termesztését, vagy mert télen rosszul tárolhatók. De az eső nem mindig hibás. A hagyma gyakran nem a nedves nyár miatt romlik, hanem azért, mert a fajta nem alkalmas hosszú távú tárolásra, vagy a vetőmagot nem vettek elő vetés előtt. És a termés rossz a gondozás és a műtrágyázás hiánya miatt.

rovarfertőzések

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök