A hagyma kivonásának a megfelelő ütemezése a szibériai kertből

A hagyma betakarításának ütemezése Szibériában eltér a meleg éghajlattal rendelkező területektől. A hagymák érését az időjárási viszonyok befolyásolják. Az éghajlat kiszámíthatatlansága nagy szerepet játszik a hagyma termesztésében és betakarításában. Minden tényezőt figyelembe kell venni, hogy a betakarítás ne tűnjön el. Ezek a hagymák betakarításának idején és a zöldségfélék fajtáin alapulnak. Oroszország régióiban fontos a hagymafejek ásásának ütemezésének helyes meghatározása. Ha késik, nehezebb megtakarítani a termést, és idő előtt a kiásott gyümölcsök a nem megfelelően fejlett mérleg miatt romlanak.

Klímajellemzők és változatosság

A szibériai lakosoknak tudniuk kell, melyik hagymafajtát kell választani, hogy a zöldség elviselje:

távolítsa el a hagymát

 • fagyok tavasszal;
 • hűvös nyarak heves esőzésekkel;
 • száraz meleg időjárás;
 • a hőmérséklet ugrik a növekedési időszakban.

Annak érdekében, hogy a hagymagyűjtemény sűrű pikkelyekkel borított nagy fejeket hozhasson, ki kell választani a korai és közepes érési periódusú fajtákat. Bemutatjuk a legjobb szibériai fajtákat:

hagyma a kertből

 • középszezonbeli Alice, hosszú eltarthatósággal;
 • korai apogej barna héjjal és fehér lédús péppel;
 • Velina kerek izzókkal, legfeljebb 90 gramm tömegű;
 • Voronezh 86, télen történő tárolásra alkalmas;
 • korai érett Ermak, akinek féléles íze ötven gramm fej;
 • Középső szezon aranyorsó:
 • Éves szibériai.

A hagyma fagy elõtt történõ betakarításának megkezdéséhez válasszon egy optimális érési idõtartamú zöldségnövényt. Fontos, hogy a zöldséget hosszú ideig tárolják, ellenállnak a károsodásoknak, gombás fertőzéseknek és rothadásnak.

fagy tavasszal

A kezdő hibája

A kezdő kertészek nem mindig határozzák meg a megfelelő időt, amikor a hagymát ásni kell. Valójában annak érdekében, hogy a takarítást időben elvégezzék, figyelembe kell venni az adott terület optimális időzítését. A Novoszibirszkben ásott hagyma, a központi régiókkal együtt, nem biztos, hogy készen áll a tárolásra. A gyenge mérleg nem védi a fejeket a betegségektől és a kártevőktől, és a növény meghal.

Az izzónak sétálnia kell ahhoz, hogy készen álljon arra, hogy egész télen feküdjön az alagsorban vagy a pincében, miközben megőrzi hasznos tulajdonságait. Ezért az Omskben a hagymát július végén - augusztus elején - ki kell ásni. Miután hosszabb ideig elhúzódtak a talajban, a zöldség korai fajtái rothadni kezdenek. A késő növényfajok esetében a betakarítási idő augusztus végén van.

újonc hiba

A feltételek meghatározása

Mikor szedik a hagymát Szibériában, azt a következő paraméterek határozzák meg:

 • a zöldségtermesztés és -termesztési idõszakban meleg volt, száraz volt, kevés csapadék volt;
 • külsőleg a növény érett és betakarításra kész;
 • a holdnaptár szerint eljött az idő a hagymák kiásására;
 • matematikai számításokkal, figyelembe véve a leszállási időt.

meghatározzuk a feltételeket

Ne várja meg, amíg az időjárás rosszra fordul, és amikor esővel kezd hidegebbé válni. Minden kertész felgyorsíthatja a zöldségfélék érését. Akkor a betakarítás nem fog elveszni.

A betakarítás előtt az ágyak öntözését két héttel ezelőtt leállítják. Ez megakadályozza az izzók nedvesedését. Száraz, hosszabb ideig maradnak az alagsorban.

minden kertész

Matematikai számítások

A hagymák minősége a betakarítás pontos időzítésétől függ. Szibéria esetében az időzítést mind a zöldségfélék változatossága, mind a kerti időjárási viszonyok határozzák meg. Esős ​​esőknél a hagymának hosszabb ideig kell érnie.

Van egy matematikai számítási módszer is. Ehhez 70 vagy 90 napot kell hozzáadni a számhoz, amikor a kultúrát ültetik. A kapott eredmény lesz a betakarítás kiindulópontja. A dátumok több nappal eltolódnak, ha hosszú volt a hideg.

matematikai számítások

Időjárás

Annak meghatározásához, hogy mikor kell betakarítani a hagymát Szibériában, meg kell tudnia az időjárás előrejelzését a következő két hétre, amikor a betakarítás megtörténik. Az időjárási körülmények befolyásolják a hagyma érését a növekedési időszakban.

Ha a zöldség ültetése után hideg és esős idő volt, az izzók kifejlődése egy-két hétig késleltethető.

időjárás

És a dátumokat a korai időpontokra helyezik át, ha előre jelezzék, hogy hideg pillanatra esik az eső. Ne várjon meg a szárok elhelyezését, különben megkezdi a fej és a gyökérgallér rothadása, ami a növényi hozam elvesztéséhez vezet.

A hagymát a tél elkészítéséhez jobb korábban kezdeni a szürettel. A fejek érlelését hűvös és száraz levegővel ellátott helyiségben kell elvégezni. És itt fontos, hogy ne vágja le a szárokat, mivel ez lehetővé teszi a gyökérnövények táplálkozását. Három hét után újabb mérlegréteg alakul ki a zöldség fejein, megvédve az izzókat a károsodástól és a bomlástól.

A határidők eltolódtak

Külső paraméterek

Matematikailag nehéz meghatározni, hogy mikor kell kivonni a hagymát a szibériai kertből. Ezért fontos az érettség külső jelei:

 1. A zöld hagyma levelei elszáradnak, sárgássá válnak, kiszáradnak.
 2. Az alap nyak vékonyává válik, elhalványul.
 3. A tollak a talaj mentén kúsznak. Bár egy esős nyáron ez nem iránymutatás a hagyma érettségének meghatározására.
 4. A ásás után az izzókon aranyszínű mérlegek kerülnek meghatározásra, amelyek könnyen leválhatók.

ágyak Szibériában

Ne várjon, amíg az összes szár a földre esik. A fekvő levelek egynegyede elegendő a zöldség betakarításához.

Hold naptár

A hold hatása a növény fejlődésére már régóta ismert. Ezért megszabadulhat a hagyma betakarításának matematikai számításaitól a holdnaptár alapján. A hagyma betakarítása során a Föld műholdasának csökkenő fázisban kell lennie. Kedvezőnek tekintik a telihold betakarítását.

Holdhagyma betakarítás 2018-ban az év kedvezően augusztusban megy el a hetediktől. Az ebben az időben összegyűjtött betakarítás hosszú ideig a pincében fekszik, nem romlik.

gyűjtési időszak

De esős időben a betakarítást száraz napokra veszik át. A növekvő holdon a növényekben zajló biológiai folyamatok lelassulnak, és minden erejük a gyökérnövényekre fordul. A hagymát is kiáshatja a növekvő hónap folyamán, a betakarítás lédús lesz, nagy mennyiségű hasznos nyomelemet és vitamint tartalmaz.

Fel lehet gyorsítani az érési folyamatot?

Ha a hagymák kedvezőtlen időjárási előrejelzései vannak a vöröshagymák érési időszakára, a hagyma betakarítási idejét különféle módon gyorsítják fel:

esős időjárás

 1. Az ágyak meglazítása után enyhén kortyolnak a száron. A gyökerek aláásódnak, és nem fejlődnek tovább, kezdve a pikkelyekkel borítani.
 2. Az érett hagymák gyorsabban érnek, amikor napfény és levegő behatol rájuk. Az egyiknek csak a fejét kell csupaszolnia, elmozdítva a földet tőlük.
 3. Töltse ki a szárakat a kerti ágyon, és egy héten belül kezdje el a betakarítást.
 4. A sevka termesztésekor a gyökereket lapáttal vágják le, és az eszköz alján öt centiméterrel szerszámot tartanak.

Javasolt a leveleket kaszálni a zöldség érésének felgyorsítása érdekében. De ez a módszer a hozam elvesztéséhez vezet.Ha az éretlen hagymát a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt az ütemezés előtt megbontják, akkor a felsők segítik a fejek érését, tápanyagokkal ellátva őket.

lazítsa meg az ágyakat

Tisztítási szolgáltatások

Ha eljött az idő, hogy betakarítsák a hagymát Altajban és Szibéria más régióiban, akkor a napsütéses napot választják. Először hagymát, majd más típusú zöldségeket ásnak ki.

Vigyázzon a tisztításra. Ne húzza élesen a szárakat, mert az izzók megsérülnek és rothadás közben tárolódnak. Közvetlenül áshat a földbe egy lapáttal vagy kerti villával, eltávolítva a hagymákat a föld rétegeiről. Nem ajánlott a talajt ütni a fejektől, különben az izzók megsérülnek, ha egymásra csapnak. A földdarabokat óvatosan le kell rázni a gyökerektől. A szárítás során a gyökerek megtisztulnak a talajtól.

kiásni a hagymát

Hagyja a betakarított növényt a kertben megszáradni. Majd este este száraz helyiségbe helyezik őket, ahol egyrétegűek. Az izzóknak alaposan kiszáradniuk kell, így egy-két hétig hagyják őket hagyni. Folyamatosan fordítsa meg a fejeket, hogy minden oldalról kiszáradhassanak. Ha az időjárás megengedi a napnak, vegye ki a hagymát a napfényben.

A szárítás fontos árnyalata, hogy a leveleket levágják, és tíz centiméternyi növekedést hagynak. Ez elősegíti a fejek fonását a tároláshoz. A gyökereket eltávolítják úgy, hogy megtisztuljanak az aljuk.

A tollak azonban nem távolíthatók el teljesen. Ez átjárót nyit a patogén mikroorganizmusok és a kártevő lárvák számára az izzó belépéséhez. A nyak marad, kiszárad és bezárja a lyukat a növényi kártevők számára.

száraz szoba

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök