A hagyma betakarításának ütemezése Oroszország központjában és a régióban

Még a tapasztalt nyári lakosok is évente döntenek arról, mikor érdemes betakarítani a hagymát téli tároláshoz Oroszország központjában. A betakarítási időt számos különböző tényező befolyásolja: fajta, ültetési idő, időjárás, az ápolás minősége. Ugyanezen időjárási körülmények között a kertészek hagymát szüretelhetnek a szomszédos nyaralókban, 1-2 hetes különbséggel.

A hagyma betakarításának jellemzői

Az Orosz Föderáció középső övezetében a hagyma betakarításának hozzávetőleges kezdő időpontja július vége (20-30-ig), augusztus eleje (10-15-ig). A fehérrépa betakarítása a moszkvai régió nyári lakosaitól július 20-tól augusztus közepéig tart. A zöldségek termesztését erősen befolyásolja az időjárás. Forró, száraz időben a fejek gyorsabban érnek.

Mitől függ, és hogyan lehet meghatározni az időzítést?

Az Orosz Föderációban a hagyma betakarításának ütemezése a régiókban alig különbözik. Az Urálban, Szibériában és Közép-Oroszországban a répát augusztus közepéig tárolják. A fehérrépa fejek érésének pontos ütemezése további tényezőktől függ:

 • a régió időjárási viszonyai;
 • a növekedési időszak időtartama, ültetett sevka fajták;
 • talajminőség;
 • a vetőmag vagy a vetőmag ültetési ideje.

Az Orosz Föderáció bármely régiójában a fehérrépa betakarításának határideje augusztus 20., mivel a hosszú esők később kezdődhetnek. Ezek hátrányosan befolyásolják a betakarított fehérrépa minőségét, megnehezítik a tisztítást és szárítást.

betakarítás a hagymát

Külsőleg

A fehérrépa betakarításával nem lesz gond, ha ismeri az érettség külső jeleit. A hagymalevél fokozatosan elveszíti rugalmasságát és élénkzöld színét. Kemények, ízlenek és sárgássá válnak. Július közepén az új toll már nem képződik, de a régi kiszárad, és a földre fekszik. Ha a teljes toll 70% -át elpusztítja, ideje elkezdeni a tisztítást.

Az érett izzók más jelei is vannak. A legtöbb kertész meghatározza a fehérrépa fejek készségét a hagyma nyakán történő betakarításra. Teljesen kiszárad, és a tisztítás idején sima lesz. A toll minden tápanyaga átkerül a fejbe. Ez a fajta tipikus színű, beépített skálákkal van bevonva.

A hideg és esős nyár miatt a hagyma betakarítása Szibériában és még Oroszország közép-részén is késhet. A kertészek bevált módszerekkel felgyorsítják a hagymák érését:

hagyma termesztés

 1. A fehérrépa tervezett betakarítása előtt 7-10 nappal minden egyes ágy mentén sétálnia kell, és kezével minden fejről le kell kaparni a talajt. Ez a technika felgyorsítja az egységes skálák képződését és a nyak kiszáradását.
 2. Megállíthatja az izzók etetését, és felgyorsíthatja azok nyugalmi állapotba való áttérését egy hangmagasszal. Fokozniuk kell a talajt a fejek alatt, hogy aláássák a gyökereket.
 3. A hangmagasság helyett lapát is használható, csak vágja le a gyökereket a fejeknél.

Néhány nyári lakosok durva hibát követnek el - levágtak egy tollat ​​az érés felgyorsítása érdekében. A fejek gyorsabban érnek, de ugyanakkor elveszítik a tápanyagok nagy részét, és télen rosszabb ideig tárolódnak.

Matematikai módszer

A pontos számítás szerelmesei pontosan kiszámíthatják mikor kell betakarítani a hagymát... A legegyszerűbb képlet, amely ritkán kudarcot vall: az ültetési dátumot vesszük alapul, például május 20-ig, számítva 75 naptól számítva, és megkapjuk a hagymák betakarításának becsült időpontját - augusztus 3..

meghajol a földön

A hagymakészletek érési ideje pontosabban kiszámítható, ha figyelembe vesszük az adott fajta növekedési időszakának hosszát. Az érési időszak szerint a palánták összes fajtáját 4 csoportra osztják.

A vetőmagfajta típusa az érési időszak szerintA növekedési időszak időtartama napokban
korai90
évad közepe120
közép-késői140
késő érés150

Matematikai számítások segítségével könnyen meghatározható, hogy mikor hagyja abba a hagymaágyak öntözését. Az öntözés 2 héttel a tárolófejek tisztításának megkezdése előtt fejeződik be, ha gyakran esik, akkor 4 héttel korábban. Az öntözéssel egyidejűleg befejezik a folyosók meglazítását.

Hold naptár

Sok nyári lakos számára a holdnaptár referenciapontként szolgál minden kertészeti vállalkozásnál (vetés, szedés, átültetés). Azt is inkább úgy választják meg, hogy a hagymákat a naptárban megjelölt, az izzók betakarítására kedvező napokban jelzik.

hagyma érése

Ha követi a holdnaptárt, akkor 2018-ban augusztus elején meg kell kezdeni a fehérrépa tisztítását és tárolását az Orosz Föderáció középső sávjában. Ebben az esetben fontos figyelembe venni a fontos tényezőket:

 • időjárás;
 • egy adott vetőmagfajta érési ideje;
 • az érett hagymák külső jelei vannak jelen.

A holdnaptárt kiegészítő információnak kell tekinteni a betakarítás ütemezésének meghatározásához. Kezdje a betakarítást az íj valódi állapota alapján. Ha az éretlen fejeket a holdnaptár szerint távolítja el, akkor azokat rosszul tárolják veled, és az első hónapokban a teljes fehérrépa növény romlik.

Ha augusztus elején a tetejük leesett, és kiszáradni kezdett, akkor hagymád érett, és a 2018. évi holdnaptár szerint augusztus 8-tól lehet betakarítani, ebben az időben a hold csökken. Kedvezőtlen napok a takarításhoz augusztus 4,5,6,7.

Milyen veszélyt jelent a hagyma késői betakarítása?

Ha a hagymát idő előtt betakarítják, tárolási problémák merülnek fel. A középső sávban tárolási problémák merülhetnek fel, ha a fehérrépa július 20-a előtt kihúzódik. Az ütemtervek jelei az ütemezés előtt meghúzódtak:

 • az integrációs skálák hiánya vagy elégtelen száma;
 • vastag nyak;
 • korai romlás jelei a mikrobák (gombák) a fejbe való bejutása miatt.

Fontos, hogy a hagymát télen időben betakarítsák, érdemes néhány napot késni, és a fejek még 1-3 ° C hőmérsékleten is rosszabbul tárolódnak. A későn történő betakarításkor a mértékegységek morzsolódnak, új gyökerek kezdnek kialakulni az izzókban, és a fejeket fertőzés sújtja.

Mikor vágja meg a hagymát tároláshoz?

Nos, ha szerencséd van az időjárással, száraznak és naposnak kell lennie a takarítás napján. Jobb reggel indítani a munkát. A nap folyamán a szakadt hagyma a gerincen fekszik és kiszárad. Ha az időjárás-előrejelzők száraz időjárást ígérnek, akkor a kertből elszakadt palántákat nem szabad 2-3 napig eltávolítani, de jobb, ha nem kockáztatja, és már az első napon helyezze el egy lombkorona alatt, ahol az összegyűjtött hagyma 10 napig száradni fog.

hagyma fejek

A szárításhoz használt fejeket egy rétegben fektetik le, a tollat ​​nem vágják le. Szárítás közben a fejeket időszakosan keverni kell, és ellenőrizni kell a nyak állapotát. Amikor teljesen bezáródik, megkezdheti a fehérrépa feldolgozását téli tároláshoz:

 • először az égőt kézzel kell megtisztítani a föld maradványaitól;
 • rövidítse le a gyökereket késsel;
 • vágja le a tollat, 5 cm hosszú farkot hagyva;
 • feldolgozott hagymát, 2-3 napig szárítsa a napon.

A száraz és tiszta hagymát hálókba, kosarakba, műanyag dobozokba, kartondobozokba hajtogathatjuk és tárolás céljából el tudjuk helyezni. A rothadás jeleit, sérült talppal rendelkező fejeket el kell dobni. Nincs értelme sűrű nyakú, éretlen hagymákat küldeni tárolásra, jobb, ha téli készítményre helyezi őket, vagy saláták, első és második fogás elkészítéséhez használja.

a hagyma érettsége

Hogyan lehet meghatározni a hagyma érettségét?

Az összes hagymafajtának azonos a érési jelei. Az első jel a levelek sárga csúcsa a szetten. Amikor a toll sárgássá válik, a fehérrépa mérete nem növekszik. A toll tápanyagai a fejbe kerülnek. A nyak fokozatosan kiszárad, a hagyma betakarítási ideje közeledik.

Ebben az időben gondosan figyelemmel kell kísérnie a hagymafejek állapotát. Ha az érett hagymát túlexponálják a gerincen, akkor új gyökereket és zöld tollat ​​helyezhet le. Ezt nem szabad megengedni, mivel egy ilyen hagyma elveszíti megjelenését és télen rosszabb ideig tárolódik.

A takarítást azonnal el kell kezdeni, amint a nyak meghajlik, és a fején erős, sárga, fehér vagy piros színű fedőréteg képződik.

Következtetés

Válassza ki a telepítéshez megfelelő vetőmagfajtákat, amelyek alkalmasak az Ön területén történő termesztésre.

A megfelelően kiválasztott hagymafajta garantálja a hagymák érését, az időjárási körülményektől függetlenül. A moszkvai régió sikeres fajtái: Belovezhsky, Spassky, Strigunovsky, Robusta. Az Uráliában és Szibériában a következő fajták jól növekednek: Red Baron, Exhibishen, Odinovets, Danilovskiy 301. A hideg régiókra szánt fajtákat a jó tartási minőség és a hidegállóság jellemzi.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök