Mikor kell betakarítani a hagymát a Fekete Föld, Voronezs és Belgorod régiókban, a megfelelő időzítés

Minden kertész megpróbál minél több zöldséget termeszteni a helyén; a hagyma a kötelező ültetések közé tartozik. Fontos tudni, hogy mikor távolítsa el a hagymát az ágyakból, különben a fejek túlérnek, megrepedenek és nem tárolódnak. Fontolja meg, mikor és hogyan kezdje el a gyűjtést a fekete-tengeri térségben, és hogyan készítse elő a fejeket a hosszú távú tárolásra.

Határozzuk meg a hagyma érettségét

A tapasztalt kertészek az alapanyag érettségét külső jelek alapján határozzák meg. A kifejezés matematikai kiszámítása problematikus egy okból. A régiók időjárási körülményei kissé eltérnek. Ez a növények betakarítási készségének fontos feltétele. Tehát, ha folyamatosan esik az eső, akkor a talajban ülő fejek felszívják a nedvességet és a gyökerek rothadnak - egy ilyen terméket már nem tárolnak hosszan. És fordítva: ha a hő korrózsálódik, akkor gyorsabban érnek, a felsők kiszáradnak és a fejek repednek, ezért a betakarítást korábban kell elvégezni.

távolítsa el a hagymát

Az érettség fő mutatója be van helyezve és félig szárított felsők, a hagyma nyílt részén lévő mérleg száraz, borostyánszínű és sűrű lesz. A fej közelében lévő szár kiszárad, vékony és barna lesz. De nem az egész növény érkezik egyszerre. Amikor az alapanyagok 70% -a technikailag érett a kertben, akkor azokat kihúzzák a kertből, és a maradékot érlelésre hagyják.

Előfordul, hogy az éretlen, zöld tollú gyümölcsök gyökerezik a gyökerekből. Ez a talaj túlzott nedvességtartalmát jelzi, ebben az esetben az egész növényt betakarítani és száraz helyiségben, a lombkorona alatt szárítani kell. Föld nélkül érlelődik.

Éretlen termés betakarításakor a tetejét nem lehet levágni, szárítják együtt a tollakkal, hogy a nyaknak ideje kiszáradjon, és az izzók bezáródjanak. Csak a teljes lezárás után vágják le a fedőlapokat és előkészítik a fejeket tárolásra. Később megtudjuk, hogyan lehet előkészíteni a betakarított termést tárolásra, és most mesterségesen hozjuk a fejeket a kertben teljes érettségre.

a hagyma érettsége

Hogyan lehet a hagymát gyorsabban érni a kertben?

Ha a hagymát magokkal ültetik a kertben, akkor nincs ideje önmagában érni, mielőtt megindulna a hideg időjárás és a nedves idő. Ez káros hatással van a jövőbeli betakarításra, ha ilyen helyzet fordult elő, akkor a magját gyorsabban kell érni, hogy a talajban lévő fejek ne érjenek el. Ehhez használja az időben tesztelt módszereket:

 1. Meg kell állítani az ágyak öntözését, akkor a fejek gyorsabban kiszáradnak.
 2. Ha a földalatti részt a fej kb. Felével ki akarja tenni, akkor a mérleg gyorsabban kiszárad a napon.
 3. A gyökereket lapáttal vagy késsel 5 cm-es mélységben vágják meg.
 4. Emelje meg kissé a fejeket a talajból egy rúddal, ezt úgy kell megtenni, hogy a gyökerek levágjanak a talajtól.
 5. Az ágyakat sós vízzel öntözzük - 2 evőkanállal hígítunk 10 liter vizet és öntözzük.
 6. A tollakat mechanikusan megsemmisítik - sétálnak a kertben, vagy tollal gördítik a kezüket.

hagyma a kertben

Ezeket az eljárásokat azzal a feltétellel hajtják végre, hogy a betakarítási naptár már létrejött, az időjárási viszonyok romlanak, a tollak továbbra is zöldek, és tovább növekednek.

A vöröshagyma betakarításának naptári dátuma a Csernozem régióban

A régió hagymás növényeinek nagy része augusztus végén - szeptember elején érlelődik. Ha a fejek már elérték a technikai érettséget: a zöldek kiszáradtak és nem növekedtek, és a nyak vékonyabbá vált, a hagymát eltávolítják az ágyakból. Ehhez az eljáráshoz válassza a száraz és napos időjárást, hogy a hagyma kiszáradjon a kertben. A fejeket a gyökér kihúzza és hagyják megszáradni az ágyakon. Annak érdekében, hogy egyenletesen érjen, az egész területén eloszlik. Nem lehet felhalmozni. Tehát a növények további két hetet töltenek az ágyakban. Ha az időjárás-előrejelzés esőre számít, akkor a növényeket lemezes lomb alatt kell betakarítani, hogy a fejek ne nedvesedjenek.

tisztítási idő

Határozzuk a hagyma készen áll a tárolásra több mutatóval lehetséges:

 • A tető teljesen száraz.
 • A mérleg borostyánszínűvé vált, és a felső mérleg könnyen leválasztható a fejtől.
 • A nyak kiszáradt és a fehérrépa becsukódott.

Teljes felkészültség után a hagymát előkészítik tárolásra.

teljesen száraz

Téli hagyma betakarítása

A Fekete Föld és a Voroneži régió híres enyhe téléről, ezért sok kertész hagymát ültet télen. Ebben az esetben a betakarítás 2 héttel korábban kezdődik, mint a tavaszi ültetéseknél.

A korai és a szezonközi fajtákat a téli időszakra vetik el, hogy a korai betakarítást megkapják. E fajták gyűjtése június végén vagy július elején kezdődik. Ha tavasszal ültetik, a hagymát körülbelül két héttel később, mint a tél, betakarítják.

téli hagyma

Betakarítás előkészítése és tárolása

A kertészek a hagymát különféle módon tárolják, és a módszertől függően különféleképpen készítik el őket. Ha szándékozik tárolja izzók zsinórra, akkor a tető nem szakad el teljesen. 20-30 centimétert kell hagynia. Eltávolítják a könnyen lepattogó mérleget, levágják a gyökereket és eltávolítják a gyenge tetejét, amely fonáskor leeshet. Ezen eljárások után a zsinórra fonják és tárolják.

Dobozban történő tároláskor a felsők nem szükségesek. Ebben az esetben levágják, 2–3 centiméter távolságra hagyva a fejét, eltávolítják a mérleget és levágják a gyökeret. Ebben a formában az izzót további 2 hétig száraz és meleg helyiségben kell tartani, majd a pincében tárolni. Dobozokban tárolják, rétegekben történő tárolásra, minden réteget szalmával vagy száraz fűvel elmozdítva.

növények tárolása

De jobb, ha száraz helyen, 20 fok hőmérsékleten tárolja. Akkor biztosan nem fog vigyázni, és tavasszal hazudik. Fontos az is, hogy a növény tárolásának ideje alatt rothadással ellenőrizze. Ha sérült hagymákat talál, akkor azokat eltávolítják, és a megmaradt növényeket újra megszárítják.

Ha folyamatosan esik az eső, és megérkezett a betakarítás, és azt el kell távolítani, ne várja meg, amíg az eső leáll, és a nap kijön. Ez idő alatt az ágyban lévő hagyma elszivároghat. Ebben az esetben az ágyakból betakarított növényt különféleképpen készítik el:

tárolási módszer

 • a tetejét a betakarítás után azonnal levágják;
 • hámlasztó mérlegek, amelyek könnyen leválnak;
 • vágja le a gyökereket;
 • ebben az állapotban két hétig hagyják száradni egy száraz és meleg helyiségben.

Szárítás után a hagymát újra kiszáradják és tárolásra szolgáló dobozokba helyezik.

azonnal vágja le

Hagyma betakarítása más régiókban

Az időjárási körülményektől, a fejek érési sebességétől és a termesztési területtől függően az érési időszak 60 és 85 nap között változik a talajba ültetés után. Tehát az északi régiókban és Közép-Oroszországban a hagyma betakarítási készsége szinte azonos:

 1. A moszkvai régióban a betakarítás július végén vagy augusztus elején kezdődik.
 2. Szibériában és a közeli régiókban a betakarítás augusztus közepén kezdődik, különben a fejek elszakadnak.
 3. A déli régiókban szeptemberig termeszthető, feltéve, hogy nincs heves esőzés.

fej érés

De ha a fejek technikai érettsége a várt betakarítási időnél korábbi, akkor azt nem szabad letenni, különben a fejek túlérnek és repednek, a pikkelyek elmaradnak a gyümölcstől, és a hagymát nem tárolják.

Megtanultuk a vöröshagyma betakarításának határidejét a Fekete Föld régióban és Oroszország más régióiban, hogyan lehet betakarítani, előkészíteni a fejeket tárolásra és tárolni a betakarított termést télen.

technikai érettség

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök