Milyen típusú hagymafajták vannak, azok neve és leírása

A betakarítás minősége és mennyisége a hagymafajták helyes megválasztásától függ. Kiválasztásakor figyelembe kell vennie a régió időjárási körülményeit és a zöldség rendeltetését. Az összes hagyma típus különbözik az érés, a fehérrépa alakja, színe és ízlése, valamint a termés tárolásának időtartama szempontjából.

Az íj történetéből

A hagyma termesztésére kb. 4000 évvel ezelőtt Ázsiában került sor. Oroszországban a 12. század közepén megismerték ezt a zöldségkultúrát, azóta szinte egyetlen étel sem volt teljes hagyma nélkül. A növénynek gyógyító tulajdonságai vannak, és a népgyógyászatban széles körben használják.

fajtátípusok

Az összes fajta, például a hagyma, különbözik növekedésükben, megjelenésükben, ízükben és érési idejükben. Kb. 900 hagymafajta van, de a földön csak 220 fajt termesztenek. A hagyma leggyakoribb típusai: fehérrépa, batun, mogyoróhagyma, póréhagyma, iszap, elágazó, többrétegű, metélőhagyma, illatos.

Vöröshagyma fajták

Hagymafajták az illóolajok és a cukor mennyisége szerint:

hagyma története

 • fűszeres fajták 11% cukortartalommal;
 • a félédes hagyma 8% cukrot tartalmaz;
 • az édes fajták összetétele kb. 5% cukor.

A legédesebb fajta hagyma a legkevesebb cukrot tartalmazza, de kevesebb illóolajat is tartalmaz. Az illóolajok keserűséget és penészgombát adnak az íznek. Az alábbiakban felsoroljuk a kertészek körében keresett hagymafajták nevét és leírását.

félédes fajták

Hagyma

Sokkal jobb, ha szerény kezelést választ hagymafajta jó termelékenységgel és hosszú tárolással.

A legjobb hozamú fajták a következők: Aleko, Zolotisty, Timiryazevsky. A korai érésfajták a következők: Carmen, Bogatyrskaya erő, Red Semko. A fehérrépa hosszú ideig nem veszíti el sűrűségét és ízét a hagymafajtákban: Sturon, Orion, Stuttgarter.

hagyma

A hagyma imádja a termékeny, laza talajt, semleges savassággal. Aktívan fejlõdik jó megvilágítás mellett és +15 fok feletti levegõ hõmérsékleten. A kultúra különösen igényes az öntözésre a földalatti rész kialakulása során. Műtrágyaként szuperfoszfát, ammónium-nitrát, káliumsó alkalmazható.

Növényi terményt vetőmagokon is termeszthet. A vetőmagokat az előkészített talajba ültetik - nigella. Jövőre a készlet készen áll. Hagymagokat meg lehet vásárolni a boltban, vagy magad is gyűjthetik. A fekete mag hüvelyben van a nyilakon, amelyet a hagymafej szabadít fel az ültetés után.

fehérrépa íz

A vetés előtt a magokat kiválogatják, válogatják, fertőtlenítik és csíráztatják. Az előkészített területen barázdákat készítünk 20 cm távolságra.A magokat 2-3 cm-rel elmélyítjük.

A növények sevok. Az ültetéshez válasszon 2,5 cm-nél nem nagyobb fejeket, a Sevokot melegítik, fertőtlenítik és növekedési stimulánsokban áztatják. Amint a talaj felmelegszik 10 fokra, a vetést 5 cm-rel elmélyíti.

növénymagok

A Sevok tél előtt ültetni kezd, amikor éjszaka a levegő hőmérséklete -3-ra csökken. Sokkal jobb, ha egy napos helyet választ, nedvesség stagnálás nélkül. A hagyma legjobb fajtái a tél elõtt: Ellan, Bessonovsky, Arzamassky, Chalcedony.

Az ápolás a rendszeres öntözésből, a talaj meglazításából az öntözés és az esők után, a gyomlálásból, a műtrágyázásból és a kártevők és betegségek kezeléséből áll. Az első etetés két héttel az ültetés után történik. Készíthet oldatot csirke ürülékből. További két hét elteltével egy második táplálást folytatunk. A harmadik megtermékenyítés egybeesik az aktív fejképződés időszakával.

elkezdenek ültetni

Póréhagyma

Póréhagyma egy kétéves gyógynövény. Sok a közös a hagymával. Megkülönbözteti a kerek hagyma hiánya, a hosszú, széles leveleket és a szárot táplálékként használják. A levelek hossza akár egy méter lehet.

Az összesféle hagymát az érési idő szerint osztályozzák. A hagyma korai fajtái 140 nap után érik el, közepén érik 165 nap után, a késő érésű póréhagyma betakarítása 180 vagy annál hosszabb időn belül történik.

lágyszárú növény

Póréhagymafajták, amelyeket magból lehet termeszteni: Kamus, Bastion, Tango, Mercury, Sizokryl, Vesta, Goliath.

A leggyakoribb a csemete módszer a növényi növények ültetésére. A vetőmag vetése február végén vagy március elején kezdődik. A felnőtt csemeték átültetését május közepén hajtják végre. Póréhagyma fejlődik a legjobban agyagos talajban. Ősszel és tavasszal, a telkek ásása során javasolt humusz vagy komposzt hozzáadása.

agyagos talaj

A póréhagyma gondozása óvatos és figyelmes feladatokat igényel:

 • az öntözésnek bőségesnek és rendszeresnek kell lennie;
 • lazítsa meg a talajt minden héten;
 • a leölést kéthetente végzik;
 • annak érdekében, hogy gazdag termést érjen el a teljes növekedési időszakra, tanácsos legalább két további öntet készíteni;
 • ügyeljen arra, hogy időben megölje a gyomokat.

A betakarított termést legjobban zöld levelekkel lehet tárolni. Ez megakadályozza, hogy a fehér szár elveszítse lédúsága és tápanyagait.

bőséges és szabályos

Mogyoróhagyma

A mogyoróhagyma és a hagyma közötti különbség a fészek alján kialakult, hosszúkás izzók, kicsi méretűek és nagy számú vékony toll. A fehérrépa édes ízű, keserűség nélkül.

Az érés időpontja szerint:

 • korai érett fajták: Cascade, Smaragd, Family, Yashma, Belozerets;
 • szezon közepén élő fajok: Ayrat, Blondin, Kubansky, Bistro, Andreyka;
 • késő szegélyű izzók érlelik: Krepysh, szibériai borostyán, Urál ibolya, Vonsky.

hosszúkás

Minden mogyoróhagyma jó betegségekkel szemben ellenálló és szárazságtűrő. A mogyoróhagymát tavasszal és ősszel is ültetheti. Sokkal jobb, ha egy napfényes ültetési helyet választ, nem savas, termékeny, laza talajjal. Magvakból és hagymákból termeszthető.

Az ültetés után a növényt gyakran és bőségesen kell öntözni. Javasolt a műtrágyát szezononként háromszor kijuttatni, az utolsó kijuttatásnak három héttel a betakarítás előtt kell lennie. Annak érdekében, hogy a zöldségnövény elegendő mennyiségű oxigént és tápanyagot kapjon, meg kell lazítani és gyomolni a talajt.

mogyoróhagyma fajták

Fontos a rovarok (leggyakrabban a hagyma legyek és fonálférgek, férgek megjelenése) és a betegségek (lisztharmat, fusárium, méhnyakrothadás) megelőző kezelése.

megelőző kezelés

metélőhagyma

Előtt növekszik mogyoróhagyma, meg kell ismerkednie a fajta leírásával. Az hosszúkás, barna-fehér vagy lila-piros hagymákat kicsi, legfeljebb 20 darabig alkotják. Íze illatosabb, illatosabb és édesebb, mint a hagyma.

A légi rész hamis szárból és számos cső alakú, élénkzöld levélből áll. A Schnitt a növekedés második évében, májusban kezd virágzni. Augusztusban a virágok helyett egy doboz alakul ki magokkal. Fiatal leveleket esznek, amelyeket szezononként 2-3-szor vágnak.

lila piros

A leszállási helyet a közvetlen napfénytől védve kell választani. A talajnak termékenynek és nedvesnek kell lennie. Az ápolás szokásos, magában foglalja a gyomlálást, a lazítást, a megtermékenyítést.

A metélőhagyma népszerű fajtái: Bohémia, Crocus, Albion, Medonos, Szibériai, Velta. Szabadon és üvegházban is termeszthetők.

termékeny és nedves

Édes hagyma

A szegfűborsot hosszú, lapos, sötétzöld levelei különböznek. Az izzó nem formálódik, hanem egy hosszú, 2 cm átmérőjű lábból áll, lédús, fokhagymás ízű. A növény illatosnak nevezi a virágzat finom aromája miatt.

A növénynek nincs szüksége speciális növekedési körülményekre, de jól növekszik laza, termékeny, semleges savasságú talajon. Különleges fényszükségletet nem tesz, jól tolerálja a hideget. A levelek növekedése a hóig folytatódik.

Tavasszal új levelek jelennek meg a régi levelek helyett. A zöldeket csak a növénynövekedés második évében kezdik el élelmiszerként használni. Szezononként háromszor vágják.

Illatos zöldséget magvakkal vagy bokor elosztásával szaporíthat. A vetőmagokat április végén vagy tél előtt, október elején vetik el. Jobb, ha tavasszal megosztja a bokrokat. Az illatos hagyma népszerű hibrid fajtái: Illatos, Aprior, Benefis, Stargazer, Piquant, Dzhusay, Vostochny.

édes hagyma

Többszintű íj

Milyen zöldség létezik? A többrétegű hagymának a következő fajtái vannak, amelyek a zöldségtermesztők körében ismertek: Gribovsky 38, Likova, Odessa winter, Memory.

A többszintű íj szokatlan megjelenésű. Virágzat helyett nagy, levegős izzók képződnek a cső alakú nyílon, amelyeket izzóknak hívnak. A növény több nyilat alkot, különböző méretű izzókkal. A levelek lédúsak és ízlésesek, a hagymák enyhén keserű ízűek.

többszintű íj

A növényt a magas betegségekkel és kártevőkkel szembeni ellenálló képesség jellemzi, szerény és könnyen termeszthető. Jól tolerálja az aszályt és a fagyot. Ültetési anyagként mind a talajhagyma, mind a föld alatti része felhasználható.

A talajnak a helyszínen legyen könnyű, laza, lélegző és termékeny. A jó termés eléréséhez meg kell műtrágyázni a talajt. Az ápolás a mérsékelt öntözésből, a talaj meglazításából, a gyomnövényekből történő gyomlálásból és az időben történő megtermékenyítésből áll.

lélegző és termékeny

Hagyma

A salátahagyma egy évelő növény. A hagyma kicsi és nem lédús, vékony mérleggel. Télen rosszul tárolják. Csak cső alakú leveleket és szárokat használnak élelmezéshez. A növényt kiváló növényzet jellemzi, kellemes, finom ízű. Népszerű fajták: április, óriás, orosz tél.

A batun nagyon hasznos az emberi test számára, a termék magas vitamintartalommal, nyomelemekkel, illóolajokkal rendelkezik.

hagyma batun

Trambulin ültetéséhez nedves, de nem mocsaras területeket kell választania. Korábban a földet feltárták és szerves anyagokat vezettek be. Egyéves növény termesztésekor a vetés kora tavasszal kezdődik. Évelő növényként történő termesztéshez a vetést nyáron vagy ősszel hajtják végre. A magokat 1-2 cm-rel elmélyítik.

A palánták megjelenése után elválasztják a 2,5 cm-es távolságot, és ismét elvékonyodáskor a távolság 6 cm-re növekszik, egyébként a gondozás nem különbözik egymástól.

palánták megjelenése

Öregedő Buchu íj

A Puchu hagyma vadon élő növény, amely kavicsos lejtőkön, a hegyekben nő és a sztyeppékben található. Mindenhol megtalálható Mongóliában, Kínában és Koreában. Koreában a hagymát emberi fogyasztásra termesztik. A lédús talajréteg csak tavasszal ehető, nyáron a növény szárát és leveleit durván kopasz íz jellemzi.

4 típusú Puchu létezik:

puchu hagyma

 1. Az európai fajta hosszú, keskeny és egyenes leveleket produkál.
 2. Az Altáj-Sayan fajokat a rövid, egyenes levelek jellemzik.
 3. A transz-Baikális fajokat egy erős bokor és rövid, hajlított levelekkel lehet felismerni.
 4. A Távol-Kelet faja hosszú, spirál alakú levelekkel rendelkezik.

Az érési időszak a nyár végén kezdődik. A levelek íze ekkor csípős utóízet kap. A hagymát gyűrűkre vágják, szárítják és hozzáadják az első ételek elkészítése során.

kavicsos lejtők

Strigunovsky

A Strigunovsky hagyma az északi növénycsoporthoz tartozik. A teljes fejlődéshez 15-17 órányi nappali órára van szüksége. A hagyma kerek, kissé meghosszabbított, a testnél 50 g súlyú, éles ízű. Az érleléskor a mérleg sárgává válik.

A fehérrépa korán érik. A fajta hozama magas, egész télen jól tárolható, a következő betakarításig nem követel meg különösebb gondozási követelményeket.

növények csoportja

Tenaza

A tenaza hagymamagok átlagos répák érési ideje van. 100 napig tart a teljes érés. A sűrű hagyma tömege 90 g, félig éles ízű. Alakja kerek, a mérleg aranysárga. A hozam állandóan magas, a termés tárolása hosszú távú.

állandóan magas

Valentino

A középszezon hibridei között szerepel a Valentino hagyma. A fehérrépa kerek, sűrű, körülbelül 110 g tömegű. A pikkelyek barna, a hús fehér és lédús, féléles ízű.

Jó körülmények között gazdag termést lehet betakarítani, amelyet legfeljebb 5 hónapig lehet tárolni. A fajta ellenáll a kedvezőtlen tényezőknek, magas a betegségekkel szembeni ellenálló képessége, különösen a rózsaszínű gyökérrothadása.

kedvezőtlen tényezők

Bessonovsky

Érdemes elolvasni a jó tulajdonságokkal rendelkező Bessonovsky hagymafajta leírását. Az izzók kisméretűek, súlya 50 g, gömbölyű alakú, kissé lapított. A pép fűszeres, pikáns ízű. A mérleg aranysárga.

A betakarított növény legfeljebb 9 hónapig tárolható, megőrizve az ízét és megjelenését. A fajta a korai érésű növényekhez tartozik, a fehérrépa betakarítása július utolsó napjaiban lehetséges. A növényt a betegségekkel szembeni átlagos ellenállás jellemzi.

kis méret

Manas

A hagyma-manát ajánljuk a fehérrépa magvakból történő termesztésére. A hibrid késő érésű növényekhez tartozik. A hagyma íze szerint kerek, féléles, 90 g súlyú. A felső mérleg barna. A pép fehér, lédús.

A fajta termelékenysége magas, az aszályállóság jellemzi, és ritkán szenved gombás betegségektől. A növény hosszú távú tárolásra alkalmas, megőrizve az ízét és megjelenését.

nő a répa

Zöld zászló

A magas hozamú zöld zászlóhagymának korai érési ideje van. A batun hagyma típusa. A növény 50 cm hosszú, erek leveleket alkot, sötétzöld színű, viaszos virággal.

Hosszú ideig megtartják lézettségüket és nem durva. A zöld leveleket fagyasztják, szárítják és felhasználják a főzéshez. A fajta betegségekkel szemben ellenálló, különösen jól ellenáll a fuzáriumnak és a rózsaszínű gyökérrothadásnak.

gyümölcs érése

Aranysárga

A hibrid hagymát, a Golden Semko-t ajánljuk a fehérrépa magjából vetni. A hibrid korai érési periódusai 73 napot hagynak. 90 g súlyú, sűrű, lekerekített izzó képződik, a száraz pikkelyek élénk sárga színűek. A fehér pép íze féléles.

Az íz és a kereskedelmi tulajdonságok 6 hónapig megőrződnek. A jó fejlődés még a szabálytalan öntözés és a magas levegő hőmérséklet esetén is megfigyelhető.

nő a répa

Danilovsky

A Danilovsky hagymafajta leírásában megfigyelték a magas termést és a betegségekkel szembeni jó ellenállást. A hagymafajtára vonatkozik. A fehérrépa érése 100 nap elteltével kezdődik. Lila árnyalatú száraz mérlegek. A halvány lila pép íze féléles. Izzó alakja lapos-kerek, súlya 100 g.

betegségekkel szembeni ellenálló képesség

Sárga szitakötő

A középszezonban a hagymafajta kiváló tulajdonságokkal rendelkezik a Yellow Dragonfly-hoz. A csírázástól a felsők tömeges felhordásáig tartó időszak 100 nap. Az izzó kicsi, kerek, kissé lelapult.Száraz szalma-sárga mérleg. Édes ízű pép, hagyma tömege 60 g.

sárga szitakötő

Sterling F1

A Sterling F1 hagyma hibrid a fehérrépa-termesztéshez ajánlott, mint egyéves növény vetőmagból és kétéves növény egy sorozatból. A késő érésű hagymakultúrára vonatkozik. Száraz, fehér külső mérleg. A pép íze féléles. A lekerekített izzó tömege 120 g, a hozam magas.

egynyári növény

Szibéria F1

A hagyma Siberia F1 ajánlott a fehérrépa magvakból történő termesztésére. A korai érési kultúrához tartozik. A fehér pép ízében féléles. Az izzó súlya 100 g. A száraz mérleg sárga-barna színű. Jól tolerálja a fagyot, a fajta ellenálló a betegségekkel és a kártevőkkel szemben.

korai érési kultúra

Lendület

Az Elan hagymát magvakból termeszteni könnyű. A kerek, lapos hagymák korán érnek, súlya 110 g. A hajótest sárga, a hús fehér. Az íze puha, édes.

A magvak fagyállóak, még 1 ° C hőmérsékleten csíráznak. Tél előtt egy hónappal a fagy kezdete előtt vetették be. Az izzók május közepén kezdik képződni. A lédús hagymákat öszvérben betakarítják, hosszú ideig nem tárolják.

nincs nehézség

Senshui

A Senshui hagyma téli hibridjének leírása megjelöli a korai érési időszakot, a fagyállóságot, a magas terméshozamot és a betegségekkel szembeni ellenállást.

A növény eléri a 50 cm magasságot, a levelek szélesek, sötétzöldek. A fej kerek, kissé sík. Külső része aranysárga, a belső mérleg fehér. Izzó súlya 170 g.

téli hibrid

Kaoba hibrid

A Kaoba hagyma hibrid közepes érési idővel rendelkezik. Az ültetés pillanatától az érésig 110 nap telik el. A hagymafajtára vonatkozik. A gyümölcsök kerekek, sima, sárga-barna felülettel.

A fajtára jellemző a magas hozam, a növények hosszú távú tárolása, a betegségekkel és a kártevőkkel szembeni nagy ellenállás.

átlagos kifejezések

Saláta

A salátahagymát könnyen termesztik, kevés karbantartást igényelnek és kevés helyet foglalnak el. A növényi növények gyorsan növekednek, és ritkán vannak kitéve betegségnek. Mindenféle salátazöldség termékeny, tömörített talajban virágzik. A betakarítást legfeljebb 4 hónapig lehet tárolni. A hagymák sok jótékony összetevőt tartalmaznak.

A salátacsoport fajtái a következők: Exibishen, Jalta, Ermak. A hagyma hús lédús, kellemes féléles, pikáns utóíztel.

saláta

Válasszon ízlése szerint

A hagyma típusa és fajtája különféle ételek készítésére alkalmas (saláták, konzervek, pörkölés, sütés). A növekedés magában foglalja ugyanazon szakaszok átlépését. Fontos, hogy előkészítse a telepítési anyagot, válasszon egy helyet az ültetésre, rendszeresen öntözzék a palántákat, műtrágyát kenjenek, lazítsanak és gyomítsanak.

A zöldségfélék típusának megválasztásakor figyelmet kell fordítani az érési időre, a hozamra, és feltétlenül tanulmányozni kell a fő jellemzőket: a színt, az ízét és a fej méretét, a levelek étkezésre való alkalmasságát és az ápolás követelményeit.

az ízlésed

A zöldségtermesztők évek óta választják a Strigunov fajtát. A hagyma fűszeres és lédús. Az érési idő 80 napig tart. A termést hosszú ideig tárolhatja, ízének elvesztése nélkül.

A hagyma Golden Semko rövid idő alatt nagy, kerek fejet (súlya 100 g) alkot. Az íze féléles. A termést hosszú ideig tökéletesen tárolják. A betegségek nem érintik, és magas hozammal rendelkezik.

egyedi ételek

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök