A metélőhagyma fajtáinak leírása, különös tekintettel a termesztésre és az ápolásra

A metélőhagyma a hagymacsaládhoz tartozik, élelmezési célra és dekoratív célokra termesztik őket. A termesztés nem nehéz, a növény minden körülményekhez alkalmazkodik, de fontos megismerni és figyelembe venni néhány tulajdonságát. A kultúra jó az emberi test számára, sok vitamint, ásványi anyagot és természetes fitoncidokat tartalmaz. Vékony, sötétzöld tollak és apró metélőhagyma sok ételhez, salátához és snack-recepthez hozzáadódik.

A metélőhagyma leírása és jellemzői

A Shnitt hagyma német fordításban a levágott hagymát jelenti, a lágyszárú növények csoportjába tartozik. A kultúra másik neve a skoroda, de van még sok más szinonimája. A kultúra leírásában a föld alatti és a föld feletti részek jellemzőit mutatják be.

leírás és jellemzők

A tenyészet kis bokor formájában növekszik, az élénkzöld színű csőlevelek eléri a 25 cm hosszúságot, a levelek alján kissé kiszélesednek. Négy év alatt a bokor akár 60 cm hosszúra is felnőhet, és számos szárból áll, virágzattal (legfeljebb 100 darab).

A növény föld alatti része rostos gyökerekből áll, amelyeken akár 20 darab hosszúkás izzók képződnek. Az izzók színe barna-fehér vagy lila-piros lehet. Virágzó nyilak alakulnak ki a második évben.

kis bokor

Néhány héten virágzik gyönyörű, lila, lila vagy fehéres virágokkal, gömb alakú. Május végén virágzik és augusztusig tart. A magokat kapszulában formálják, éréskor fekete színűek, szögletes-oválisak.

Népszerű fajták

Az összes metélõhagymát leggyakrabban zöld levelekkel fogyasztják, mivel a nagy hagymák nem alakulnak ki. A levelek a vágás után gyorsan növekednek, így szezonban legfeljebb háromszor lehet betakarítani a zöldet.

enni

A Skoroda hagyma nem igényel különös gondot, az összes fajta hidegálló és rendkívül ellenálló a betegségekkel és kártevőkkel szemben. A magról nevelt növények rövid ideig tartó fagyok ellenállnak -4 fokig.

A metélőhagyma két nagy csoportra oszlik. Az első csoportba olyan zöldségfélékként termesztett fajták tartoznak. Népszerű fajták: Méz növény, Khibinsky, Szibériai, Prága, Crocus. A második csoportba tartoznak a virágágyások és a határok díszítésére nevelt fajták: Moskovsky, Elvi, Borderny.

tartalmaznak fajtákat

Előnyök

A kiváló íz tulajdonságok határozzák meg a metélőhagyma széles körű használatát a főzés során. A készítmény több mint 3% cukrot, elegendő mennyiségű szénhidrátot, zsírt, fehérjét tartalmaz. Friss, fűszerként adják hozzá a salátákhoz, a halhoz, a húsételekhez.A zöld levelek gyengéd, keserűség nélkül, ezért különös pikantisságot adnak a pékárukhoz, omletthez, szószhoz és egyéb ételekhez.

Díszcserjék díszítik a helyet, a kultúra a virágzás során különösen szép. Ebben az esetben a növényt évelőként termesztik. A kellemes virág illata vonzza a beporzó rovarok figyelmét.

metélőhagyma a főzés során

Vitamin összetételének köszönhetően a metélőhagyma gyógynövénynek minősül. Hasznos alkatrészek:

  • vitaminok (A, C, B, E, K);
  • ásványok;
  • fitoncidok;
  • aminosavak (lizin, hisztidin, metionin);
  • nyomelemek (szelén, cink, mangán).

A hasznos komponensek teljes listájának köszönhetően a metélőhagyma növeli az étvágyat, javítja az emésztőrendszer működését, növeli az immunitást, jótékony hatással van a vese, az epehólyag, a szív- és érrendszer működésére, és antihelmintikum.

hasznos komponensek

Talaj előkészítése és metélőhagyma

A metélõhagymának nincs különösebb követelménye a talaj összetételére, de a legjobban termékeny, laza, nedves, mészben gazdag talajon nő.

Az ültetésre szánt helyet megtisztítják a gyomoktól. Ősszel a területet 28 cm mélyre ásják és műtrágyákat alkalmaznak. Ha a talaj sűrű és agyagos, adjon hozzá humuszt vagy komposztot. Hasznos továbbá ásványi alkotórészek, például szuperfoszfát és karbamid hozzáadása.

fejlődik termékeny

Tavasszal, április első felében a területet ismét kiásják, kiegyenlítik és kissé tömörítik, csak ezután 30 cm távolságban barázdákba osztódnak. A magokat 1 cm-rel elmélyítik.

Az első hajtásoknak egy héten belül meg kell jelenniük. Ebben az időben hasznos meglazítani a talajt a sorok között. Ez javítja a gyökér oxigénellátását. Amint az első valódi levél kinyílik, elvégezzük a hajtások közötti távolságot 11 cm-re, majd a következő gondozás az időben történő gyomlálás, lazítás és öntözés.

kissé kompakt

Hely kiválasztása

A metélőhagyma ültetési helyének kiválasztásakor figyelembe kell venni, hogy a kultúra nem tolerálja a közvetlen napfényt. A napon a levelek durva lesznek, elveszítik a lézettségüket és alkalmatlanná válnak a főzéshez. A talajnak elegendő nedvességet kell kapnia.

A hagymacsalád mindenféle metélõhagyma-fajtája jól kiszáradt, laza talajban növekszik. Agyagos, homokos agyagkompozíció jól alkalmazható. A homokos talajban nem javasolt a vetőmagból történő termesztés a rossz nedvességtartó képesség miatt.

bevételeket tesz

Ha a metélőhagymát évelő növényként szándékozik termeszteni, a legjobb választani egy árnyékos, nedves helyet. Ebben az esetben a bokor hosszú ideig lédús, zöld leveleket képez. Egynyári növényként a hagymát külön ágyakban termesztik.

A skoroda hagyma elődei és szomszédai

A fűszeres gyógynövényeket, az uborkát, a reteget és a burgonyát tekintik a metélőhagyma legjobb prekurzorainak. Az uborka és más megengedett elődök betegségei nem jelentenek veszélyt a hagymára. A környéken sárgarépát, paradicsomot ültethet. Gyengén növekszik a hüvelyesek, a káposzta és a répa mellett.

nedves hely

A metélőhagyma legnépszerűbb fajtája a Csehország. Ugyanazon a helyen nem lehet 4 évnél hosszabb ideig ültetni egy növényt. Jellemzője a magas hozam és a zöld toll féléles íze. Nyári ház dekorációjaként használható.

Metélőhagyma gondozás

Metélőhagyma termesztésekor számos alapvető feltételnek teljesülnie kell:

a bohémia

  • a vetőmag vetése után az első évben rendszeresen meg kell lazítani a talajt;
  • Fontos, hogy ne engedjük meg a gyomok növekedését, mivel ezek elfojtják a fiatal bokrok növekedését;
  • rendszeres és bőséges öntözés;
  • ajánlott a talajt finom talajtakaróval takarni (tőzeg, rizshéj, fűrészpor);
  • a száraz leveleket ősszel távolítják el.

Lédús zöld tömeg eléréséhez szezononként többször kell takarmányozni szerves és ásványi anyagokkal.

a talaj meglazítása

Felső öltözködés

A hagyma ültetési telek ősszel kezdődik. Kiásják és ásványi és szerves trágyákat alkalmaznak. Össze kell keverni 5 kg trágyát, 25 g szuperfoszfátot és 17 g káliumsót. Az ammónium-nitrátot tavasszal vezetik be. A tápanyag-ellátás elegendő a növény fejlődésének teljes első évében.

ültetés hagyma

A növénytermesztés és a növény gondozása második évében meg kell kezdeni a trágyázást a növényzet első kivágása után. Vágja le a zöldet, amikor a toll eléri a 30 cm magasságot. Az ásványi műtrágyák közül választhat a nitrofoszka, azofoszka. A növényzet minden egyes vágása után a következő kikészítést kell elvégezni.

A metélőhagyma fő kártevője hagyma lurker... A rovarirtók támadásának kockázatának csökkentése érdekében a vetőmagkezelés és az időben történő etetés segít. További tápanyagok növelik a növény immunitását.

hagyma lurker

Öntözés metélőhagyma

A megművelt metélőhagymát rendszeresen és bőségesen kell öntözni. A talajnak folyamatosan nedvesnek kell lennie, de ne engedje, hogy a nedvesség stagnáljon a gyökér közelében.

Ha hagyjuk száradni a talajt, akkor a hagymalevél durván elkezdenek elveszteni lézettségét és hasznos tulajdonságait. Ebben az esetben levágnia kell az összes edzett zöldet és várnia kell az új tollakat, elkerülve a száraz kéreg megjelenését a telek felületén.

bőséges öntözés

Metélőhagyma szaporodása

A metélőhagyma reprodukciója magvak, palánták, hagymák vagy bokor megosztása útján történik. Valamennyi módszernek megvan a maga sajátosságai a termesztés és az ápolás szempontjából. Növényi metélőhagymát vethet ki az ablakpárkányon, a szabadban és az üvegházban.

jótékony tulajdonságok

A hagyma magszaporítása

Hagyma mag két évig megtartják csírázásukat, később ez a tulajdonság csökken. Hosszú távú termesztés esetén a szaporodás önmaggal történik. A vetőmag hüvelyek éréskor repednek, vagy kiválaszthatja a hüvelyeket, és magukat gyűjtheti össze.

A vetőmagokat április elején, júliusban vagy szeptember végén vetik el. Előzetesen áztatják és szárítják. A metélőhagyma magja kicsi, a palánták gyengenek tűnnek, ezért különös gondot és figyelmet igényelnek. A legjobb a szaporítást palántákkal vagy a bokor elválasztásával végezni.

A metélőhagyma legjobb vetőmagfajtái: Chemal, Szibériai, Csehország, Khibinsky, Velta. Növekvő hagyma magvakból magában foglalja a rendszeres öntözést, a talaj meglazítását, a gyomnövényekkel való gyomlálást.

magmennyiség

Növekvő csemeték

A metélőhagyma palántákkal ültethető. A magokat az ültetés előtt egy napig meleg vízben kell áztatni. Március elején kezdik el ültetni egy elkészített dobozban, laza talajkeverékkel. Az elkészített, 1 cm mély lyukakban egyenként fektessen be egy magot, és takarja le földdel. Ezután a dobozokat műanyag csomagolással borítják, és meleg helyre teszik. A 4. napon az első hajtásoknak meg kell jelenniük. A szoba hőmérséklete 20 fok körül legyen.

Mikor van a legjobb idő a palánták szabadon ültetésére? Két hónappal később, amikor az egyes bokrokon két igazi levél kibontakozik, azokat állandó helyre ültetik át. A sorok közötti távolság 35 cm, egy sorban a távolságnak 25 cm-nek kell lennie.

előkészített lyukak

A bokor megosztása

Fokozatosan, amint fejlődik, a metélőhagyma takarja be a benőtt bokrokkal. A zöld tömeg hozama és minősége csökken. Egy helyen a kultúrát legfeljebb öt évig termesztik. Ezt követően átültetik, és a metélőhagymát több részre osztják.

A kiválasztott évelő hagymabokrot óvatosan kiásják, 3-4 részre osztják, hogy minden résznek gyökerei legyenek. Az előkészített területen lyukakat készítenek, vízzel megitatják, és a növény elválasztott részeit ültetik, és talajjal borítják. A talajt kicsit tömörítik, majd ismét megöblítik.

benőtt bokrok

Zöldek vágva

Egész évben 3-4 zöldek darabolására kerül sor. A friss leveleket levágni lehet, ha 30–40 cm magasra nőnek.Az első darabolásra május közepén kerül sor, az utolsó darabolásra szeptember utolsó napjain esik.

Egy kultúra egy éven át történő termesztésével egész évszakban elvágják a vágást, és tavasszal a bokrokat a gyökerekkel együtt ásják ki hagymákkal élelmezéshez. Megfelelően termesztve jó termést kaphat.

A kultúra hosszú távú termesztésével a bokrokat 3-4 év elteltével kezdik kiásni. A növény egy részét további szaporításra használják, a fennmaradó részt főzéshez.

vágható

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök