A mogyoróhagyma fajtáinak leírása, a termesztés és a szabadtéri gondozás

A gyöngyhagyma egy vagy két év alatt termeszthető vetőmagok vagy szettek ültetésével. A zöldek és a hagyma számos hasznos komponenst tartalmaz, így a kellemes íz mellett javíthatja az egészségét. A termesztésnek és az ápolásnak van néhány tulajdonsága, ha követik, akkor gazdag és egészséges termést kaphat.

A kultúra leírása

Saláta fajta hagyma... Az emberek másként hívják: sikoly, fészkelő, család, bokor. A mogyoróhagyma és a hagyma közötti különbség a következő tulajdonságokkal rendelkezik:

 • több zöld mély toll zöld viaszos bevonattal;
 • sok kis hagymát képeznek egy fészekben;
 • minden fej hosszúkás;
 • a termés jobb és hosszabb ideig tárolható;
 • a mogyoróhagyma ültetésének talaja legyen termékeny, sűrű;
 • szinte minden fajta korai érésű, 70 nap elteltével kezd érni;
 • a növény zöldekre vágható már egy hónappal az ültetés után;
 • a legtöbb mogyoróhagyma szeleteléskor nem okoz könnyet;
 • a belső pikkelyek íze keserűség és szagtalanság nélkül, édes utóízzel.

növekvő hagyma

A mogyoróhagyma húsának finom állaga van, keserűség nélkül. A zöldek gyengéd és lédúsak. A zöldséget leggyakrabban a salátákhoz adják hozzá. A zöld tömeg akár 40 cm magasságra is megnőhet, a fészekben 2-18 hagyma képződik. Minél nagyobb a hagyma, annál kisebb méretű. A fehérrépa átlagos súlya 30 g.

Mogyoróhagyma fajták

Az összes mogyoróhagymafajtát három nagy csoportra osztják, amelyek a termés érése szempontjából különböznek. Különböző termési érési periódusok népszerű fajtái:

 • a korai éréshez tartozó fajták a következők: Finomság, Belozerets, Sprint, Család, Bananovy, Cascade;
 • szezon közepén mogyoróhagymafajták: Ayrat, Knyazhich, Chapaevsky, Seryozha, Andreyka, Kubansky, orosz lila;
 • a késői érési fajták: Vonsky, Bargalinsky, Krepysh, Szibériai borostyán.

Van egy másik osztályozás, ahol a mogyoróhagymát ízlés szerint három csoportra osztják: édes, fűszeres és félédes.

kész hagymát

A Sorokozubka hagymafajta a korai érésű növénycsoporthoz tartozik. A hagymák hosszúkás formában, akár 10 cm hosszúak és 2,5 cm átmérőjűek lehetnek, egy nagy fészekben akár 10 hagyma is kialakulhat. A száraz mérleg felső rétege vörös-lila színű, a belső része világos-lila. A fejek lédúsak, édes-fűszeres utóízzel. A toll vékony, 35 cm-ig nyújtható, íze lédús és gyengéd.

Salátahagyma A Fehér Királynőt a répa korai érése jellemzi.A fészekben kb. 10, lekerekített, hosszúkás, 70 g súlyú hagymát képeznek, a száraz pikkelyek fehér krémszínűek, a hús hófehér. Íze édes-fűszeres, lédús. A fajta gyorsan szaporodik, ritkán megbetegszik, a betakarított termést hosszú ideig tárolják.

A mogyoróhagyma fajtájának leírása Belozerets 94: a fehérrépa korai érése jellemzi, az ültetés napjától számítva 78 nap telik el. Fűszeres ízhagyma, legfeljebb 30 g tömegű, kerek-ovális alakú. Lila árnyalatú száraz mérlegek. A fajtát a magas hozam, kiváló tartási minőség és jó betegségállóság jellemzi.

hagyma a kertben

Mogyoróhagyma: jótékony tulajdonságok

A mogyoróhagyma jótékony tulajdonságait a vitaminok (különösen a C-vitamin) és az ásványi anyagok magas tartalma határozza meg. A zöldség rendszeres fogyasztása javítja a belső szervek és az egész szervezet működését:

 • a vérnyomás normalizálódik;
 • az erek falai megerősödnek;
 • csökkent koleszterinszint;
 • immunitás növekszik;
 • javul az emésztő szervek munkája;
 • a kórokozó növény megsemmisül;
 • javítja a látást.

A növény antioxidánsokat tartalmaz, amelyek eltávolítják a méreganyagokat és a káros koleszterint a testből. A mogyoróhagyma étrendbe történő felvétele kedvező hatással van a haj és a köröm állapotára.

hagymafajták

Finom íze és finom aromája miatt a mogyoróhagymát ízletes zöldségnek nevezik. Hozzáadják az első és a második fogás elkészítéséhez, valamint a salátákhoz. A hagymát pácolják, fagyasztják, szárítják.

A mezőgazdasági technológia jellemzői

Az ültetés utáni első évben a mogyoróhagyma legfeljebb 5 hagymát alkot, a második évben sokkal többet - 10-14 fejeket. A lényeg az, hogy tudják, hogyan kell növényeket termeszteni, mikor és mikor kell ültetni.

Az ültetési anyag tavasszal, április elején és tél előtt október végén ültethető. Ha egy növény hagymát ősszelakkor a zöldek korán megnőnek, és a szüret a szokásosnál két héttel korábban elindulhat.

Az ágyak előkészítése

A gyöngyhagyma jól növekszik nyílt területeken, ahol a napfény szabadon belép. Ezért el kell ültetnie a fákat és cserjéket. A talajnak termékenynek kell lennie, nem savas, laza és könnyű. A savas talaj rontja a növény minőségét. Az izzók kicsivé válnak és elveszítik jótékony tulajdonságaikat.

csokorhagyma

A mogyoróhagyma legjobb elődei a hüvelyesek, uborka, cukkini, káposzta, paradicsom. Ne ültessen olyan ágyakba, ahol napraforgó, sárgarépa, kukorica, fokhagyma és répa betakarítását korábban betakarították. Sárgarépa, retek, uborka, eper ültethető a hagymaágyak szomszédságában.

Amikor a mogyoróhagymát tavasszal nyílt talajon ültetik, akkor a talajt ősszel készítik el. A földet feltárták és műtrágyákat alkalmaztak (például rothadt trágya). Tavasszal a talajt ismét meglazítják és ásványi műtrágyákat alkalmaznak. Tervezheti az ágyakat azon a helyen, ahol a gyep nő. A munka azzal kezdődik, hogy a szénszélességet eltávolítják a leendő ágyból, és a folyosókat érintetlenül hagyják.

Az izzók előkészítése

A jó terméshoz az előkészítő szakasz, amely a telepítési anyag kiválasztását, felmelegítését, áztatását és fertőtlenítését foglalja magában.

Ültetés előtt válogassa a hagymát. Megfelelő, 3 cm méretű izzók, sérülés vagy bemélyedés nélkül. A kiválasztott készüléket fel kell melegíteni. Sokkal jobb ezt két lépésben megtenni: először a hagymát +20 ° C-on két hétig tárolják, majd +40 fokon 10 órán át melegítik. Ennek az eljárásnak köszönhetően aktiválódik a növény növekedése és megakadályozható a nyilak kialakulása.

Felmelegedés után ajánlatos az izzókat olyan oldatokba tenni, amelyek 5-6 órán keresztül serkentik a növekedést. Ilyen készítmények például a Zircon, a Humisol.

Annak ellenére, hogy a mogyoróhagyma nagyon ellenálló a betegségekkel, javasolt fertőtlenítési eljárás végrehajtása. Ebből a célból az ültetési anyagnak körülbelül két órán át kálium-permanganát gyenge oldatában kell lennie. A kálium-permanganát mellett az oldat só vagy fitoszporin alapon is elkészíthető.

ültetés hagyma

Ültetés és távozás

A mogyoróhagyma megszerzéséhez március végén kezdik el ültetni. Az ültetési anyag kicsi, 2-3 cm átmérőjű, a toll megszerzéséhez október végén nagyobb hagymákat ültetnek. 5 cm-rel elmélyülnek az előkészített lyukakban. A hagymákat 20x10 cm-es mintázatban kell elhelyezni.

Ha betartja a zöldségtermesztés és a szabadban történő gondozás szabályait, akkor a zöldek és a hagymák kellemes ízűek lesznek:

 • A kultúrát rendszeresen és bőségesen öntözik.
 • Az öntözés után feltétlenül lazítsa meg a talajt.
 • A gyomlálás szükséges a gyomok időben történő megsemmisítéséhez, amelyek betegségek és kártevők elterjedését okozzák.
 • A felső öltözködést szezonban kétszer kell elvégezni.

hagyma kuschevka

Hideg időben a mogyoróhagymát gombás betegségek (lisztharmat, fusárium, peronosporózis) befolyásolhatják, és kártevők (hagyma légy, hagyma fonálférge) támadhatják meg. Az ágyak gyógyszerekkel kezelhetők: Quadris, Maxim, a fahamu segít megbirkózni a problémával.

Az előkészített területen a barázdákat 6 cm mélyre készítik és vízzel leöntik. Ha a hagymát tél előtt ültetik, akkor még 1-2 cm-rel elmélyítik őket. Az ágyban a távolság a nagyhagymák között 18 cm, a közepes méretű izzók között körülbelül 15 cm, a kicsik között pedig 10 cm távolság van.

Tisztítás és tárolás

Nincs pontos dátum, hogy mikor távolítsák el a hagymát a kertből. A dátumok eltolhatók, az időjárástól, az ápolás jellemzőitől és a fajtától függ. A zöld tollak a csírázást követő egy hónapon belül készen állnak enni.

zöldhagymát

Az izzók érettének első jele a szárítás és a tollak elhelyezkedése. A takarítást időben el kell végezni, különben a fészek különálló izzókba szétesik és csírázni kezd.

Egy lapáttal ásnak be a bokor aljába, és kézzel húzzák. Ezután lerázják a tapadó szennyeződést, és hagyják megszáradni, hagyva a kertben. Ha esős az idő, akkor a betakarított terményt jó szellőzésű helyiségbe szállítják.

Miután a hagymák kiszáradtak, azokat különálló szilánkra lehet osztani. Vágja le a száraz leveleket, hagyva 4 cm-es csonkot. A sűrűség és a tápanyagok 7-9 hónapig megmaradnak.

Egy mogyoróhagyma termesztése a tollon

A gombahagymákat gyakran zöld tollakon termesztik. A tollakat 25 cm magasságban vágják le, az átlagos periódus egy hónap az ültetés után. A mogyoróhagyma előnyei vannak. A levelek gyakorlatilag nem képeznek nyilakat, finom, lédús ízük van.

A zöldek gyorsabban érnek, ha a hagymát tél előtt ültetik. Válasszon hidegálló mogyoróhagymát. A hagymát dobozokba ültetheti és otthon is nőhet. Az utóbbi esetben az ültetés február végén kezdődik.

Növekvő mogyoróhagyma a fehérrépa és a gondozási szolgáltatások számára

A növekvő mogyoróhagyma előnyei vannak. A korai érés nem az egyetlen mutatója annak, hogy mennyiben különbözik a hagymától. A répásrépa fehérrépa 2 hónap alatt kezd érlelni, a hagyma zöldség pedig 3 hónap után. A mogyoróhagyma hasznosabb vitaminokat tartalmaz, és télen jobban megőrződik.

A teljes növekedési időszak alatt gyomlálást és talajlazítást, rendszeres öntözést, megtermékenyítést és kártevőktől és betegségektől való kezelést kell biztosítani.

Az askelon hagyma vetőmagjának megszerzésének jellemzői

Az askelon hagyma egy másik név a mogyoróhagyma számára. A gombahagyma magokat és a palántákat időszakosan meg kell újítani. Ez kiküszöböli a betegségeket és a degenerációt. 3-4 évente cserélik az ültetési anyagot. Csemegemagok megvásárolhatók vagy elkészíthetők egyedileg.

hagymafajták

Ehhez válasszon nagy egészséges mogyoróhagymát, és három hónapig tartsa őket +6 fok hőmérsékleten. Ezután tavasszal a földbe ültetik. A nyilak megszerzéséhez az íjat a szokásosnál korábban kell ültetni.

Virágokkal nyilak alakulnak ki a kiválasztott és feldolgozott izzókon.A virágok helyett ezután esernyőket állítanak elő vetőmag hüvelyekkel. A magok nem alakulnak ki minden kapszulában. Ezért a vetőmag gyűjtésekor ezt figyelembe kell venni. A magvakból történő termesztés nem nehéz.

Mogyoróhagyma: magból termesztett

Az ültetés előtt ajánlott a magokat csíráztatni. Meleg vízben áztatják 48 órán át. Ezt követően a magokat egy szövet felületére terjesztik és szárítják.

ültetés hagyma

A növényeket 5 cm mélyen, a helyszínen elkészített barázdákba helyezzük, és egy kis földréteggel bevonjuk. A mogyoróhagyma termesztésekor szokásos gondosság szükséges:

 • A vetés utáni első alkalommal gyakori és bőséges öntözést kell végezni. A betakarítás előtt három héttel az öntözés mennyisége csökken.
 • Annak érdekében, hogy a növény több oxigént és tápanyagokat kapjon, meglazítják. Az eljárás elkerüli a kéreg megjelenését a föld felszínén.
 • A gyomokat nem szabad hagyni, hogy növekedjenek, ezért a gyomlálást rendszeresen végzik.

A teljes növekedési időszakra elegendő két kötszer elvégzése. Mikor van a legjobb idő a megtermékenyítésre és hogyan kell táplálni? A műtrágyázás először tavasszal történik, amikor a növénynek három toll van (például karbamid megfelelő). A második etetés két héten belül megtörténik. A fejlődés ezen időszakában foszforra és káliumra van szükség.

betakarítás a hagymát

Tippek egy tapasztalt kertésztől

A külső jelzések megmutatják, mikor van a legjobb idő a mogyoróhagyma eltávolítására. A mogyoróhagyma élettani érettsége gyakran július utolsó napjain jelentkezik. Az ásott fészkeket különféle hagymákra osztják, szárítják és tárolják.

Sok fajta eltarthatósági ideje legfeljebb 7 hónap. Hálózsákokban, dobozokban tárolható, fonott és lógott. A hagymát és a zöldeket darabokra vághatja és fagyaszthatja.

Vélemények
 1. Anna
  8.08.2018 20:56

  Nem tudok vágni a szokásos hagymát, olyan könnyeket, mint a jégeső, ezért mogyoróhagymát kell használni ételhez. A közelmúltban kezdett maga is növekedni, ezt megelőzően anyám szállította. Észrevettem ezt a felső öltözködéssel BioGrow és a tollak jobban növekednek, és az izzók nagyobbok. Tehát azt tanácsolom.

  Válaszolni
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök