A hagyma leírása, ültetés, termesztés és a szabadban történő gondozás

A hagymahagyma egy gyakori növény, amelyet sok nyári lakos növekszik parcelláin. Ennek a zöldségnek a népszerűsége annak köszönhető, hogy sok kulináris ételhez adják hozzá. E nélkül néhány étel egyszerűen ízléstelen és ízlésesnek tűnik.

Nagyon könnyű megszerezni a jó hagymát. Ehhez elegendő megismerkedni a zöldség tulajdonságaival és termesztésének árnyalataival.

Növényi hagyma: leírás

Az ókori Egyiptom idején az emberek tudtak egy olyan növényről, mint a hagyma. E növényi termés első képeit Kr. E. 2800-ból származó sírokban találták. Akkoriban a hagymafejeket aktívan használták a népi orvoslásban a járvány és más gyakori betegségek kezelésére. Most gyakran használják ízletes ételek készítésére.

Mielőtt foglalkozna növekvő izzók, ajánlott elolvasni a növény alapvető leírását. A hagyma egy évelő növény, amelynek magjából a termesztés első évében kicsi, 1–3 cm méretű fejek nyerhetők, majd a következő évben a kapott növényt vetőmagként használják a normál hagymagyümölcs elérésére. A növényt ábrázoló fotó segítségével megtudhatja, hogyan néz ki a hagyma.

Izzófajták és méret

Nagyhagymák esetén ajánlott megismerkedni a hagymafajtákkal. A helyzet az, hogy ennek a zöldségnek különböző a fajta igénye a nappali órák időtartamára és a termesztés feltételeire.

hagyma hagyma

Déli

A zöldségtermesztők körében népszerűek a déli régiókban termesztett növényfajták. Különlegességük abban rejlik, hogy az izzó normál kialakulása 15-16 órán át tartó fénynappal történik. Ebben az esetben a növény gyorsan felépíti vegetatív tömegét és megkezdi érését.

Az északi régiókban az ilyen fajták nem megfelelő éghajlati körülmények miatt nem ajánlottak. Az északi éghajlaton nyáron a nappali órák gyorsan elérik a maximális értéket, ezért az izzóknak nincs idejük teljesen kialakulni és érni.

növekvő izzók

Északi

A hosszúkás és hosszúkás hagyma északi fajtáit nem szabad a déli régiókba ültetni. Az északi régiókban a hagymabokrok folyamatosan levéltömeget képeznek. A hagyma kialakulása még az idő múlásával sem kezdődik meg, mivel a növénynek nincs elegendő fénye a következő növekedési szakaszokhoz való továbblépéshez.

növényfajták

A vetőmag kiválasztása és tárolása

Nagy mennyiségű, kiváló minőségű termés megszerzéséhez előzetesen el kell készíteni a fehérrépa magját. Megvásárolhatja azokat speciális üzletekben, vagy saját maga is termesztheti őket. Ez utóbbi lehetőséget bonyolítja az a tény, hogy meg kell ismerkednie a vetőmag tárolásának sajátosságaival.

Amikor magvakat készít magának az ültetésre, előbb három csoportba kell osztania azokat:

nem ültethető

  • 1. csoport - 0,4–0,6 cm átmérőjű.
  • 2. csoport - 0,7–1,4 cm átmérőjű.
  • 3. csoport - 1,5–2,4 cm átmérőjű.

A maximális hozam elérése érdekében a magokat a második és a harmadik csoportból választjuk ki. A hagymafajta kiválasztott magjait körülbelül 2-3 Celsius fokos hőmérsékleten tárolják. Ezeket apartmanokban is lehet tárolni, ha a hőmérséklet nem haladja meg a 20 fokot. A hőmérsékleti rendszer megsértése negatívan befolyásolja a termést. Ezért ha a vetőmagokat túl hideg vagy meleg helyiségben tárolták, akkor jobb, ha nem ülteti őket.

minőségi termés

Hagyma termesztési technológia

Az ültetés megkezdése előtt meg kell ismerkednie a hagymatermesztés technológiájával.

növekvő technológia

A hagyma prekurzorai

A hagymabokrok termesztési helyének kiválasztásakor feltétlenül meg kell tudni, hogy mely növények nőttek ott korábban. Egyes zöldségek nem kompatibilisek a hagymával, ezért azok után a palánták sokkal rosszabb mértékben növelik a zöld tömeget.

A burgonya, a paradicsom, a répa és az uborka kiváló elődei. A hagymák jól fejlődnek azokon a területeken is, ahol sárgarépát, reteget és hüvelyeseket termesztettek.

hagyma bokrok

Ültetési időszak sevka

Annak kitalálásához, hogyan lehet egy nagy készletből hagymát termeszteni, meg kell határoznia az optimális ültetési periódust. A hagymát április elején vagy november végén ültetik a zöldség téli termesztésére. A legtöbb zöldségtermelő azonban inkább a tavaszi ültetést részesíti előnyben, mivel a téli feltételek kedvezőtlenek a növekedéshez, amelynek következtében kicsi hagymafej képződik.

Az ültetési időszak megválasztásakor figyelembe veszik a hagymabokrok növekvő régióját. Az ország déli régióinak kertészei március végén vagy április első felében ültetik a növényt. Az északi régiók lakóinak meg kell várniuk az éjszakai fagyok végét, mivel -3 ... 5 fok alatti hőmérsékletek teljesen megállítják a bokrok fejlődését és növekedését.

sevka ültetés

Hagyma talajigény

Az ültetés megkezdése előtt meg kell tanulmányoznia a növény alapvető követelményeit a talajra vonatkozóan, amelyben növekedni fog.

Sok hagymafajta nem képes jól megbirkózni a friss szerves anyaggal és a megnövekedett savassági szintű talajjal. Ezért javasoljuk, hogy 2-3 hónap alatt készítse elő a zöldségültetési helyet. Ehhez a savasság és a rothadt humusz csökkentése érdekében a mész hozzáadásával a talajba kerül. Mész helyett hamu felhasználására a növényi kert négyzetméterére számítva 200-300 gramm mennyiségben kerül sor.

hagyma a talajban

Mész vagy hamu hozzáadása után megmérik a talaj savszintjét. A mutatóknak 6-7 pH tartományban kell lenniük.

termékenyítés

A hagyma termesztéséhez műtrágyákra van szükség, amelyeket a zöldség ültetése előtt adnak a talajhoz. Nem szükséges a növény etetése, mivel ez negatívan befolyásolja a bokrok fejlődését. Ezért kis mennyiségű kötszert adnak a talajhoz, amely elősegíti a vegetatív tömeg felépülését.

növényi követelmények

Mielőtt műtrágyákat adnának a talajhoz, a hely előzetes ásatását egy lapát fél bajonettjével végezzük. Ezután rothadt humuszt adnak a talajhoz. A kert négyzetméterére legfeljebb 3-4 kg műtrágyát fogyaszthat. Az oldalsó rétegeket a talajhoz is hozzáadják, ami lazábbá és levegősebbé teszi.

Hogyan ültessük a hagymát szabadban?

Mielőtt elkezdené termeszteni a hagymát, ismerkedjen meg az ültetés sajátosságaival.

termékenyítés

Tavaszi ültetés

A tavaszi ültetéshez gyakran használják az egysoros módszert. Ebben az esetben az egyes izzók közötti távolság legalább 10-15 cm.A növekedés során azonban a távolság néha megváltozik. Ha a növényt váll-váll módszerrel ültetik, akkor az egyes növények sűrűsége nem haladja meg a 2–3 cm-t. 10 nappal az ültetés után a palántákat elvékonyítják és távolságuk 5 cm-re növekszik. minden bokor.

tavaszi ültetés

Ültetés hagymát télen

A hagymafajtákat a tél elõtt szeptember második felében vagy október elején ültetik.

Az ültetés során a talaj felületét tömörítik és kiegyenlítik egy gereblyével, majd 5–8 cm mély lyukakat készítenek a helyszínen. A lyukak létrehozásakor az alját szerves és ásványi műtrágyákkal megszórják. Ha a föld száraz, megnedvesített melegített vízzel.

ültetési fajták

Az ültetés után az egész területet az ültetett hagymával fenyő tűkkel vagy túlszárított levelekkel borítják. Éjjel a hagyma sorait fóliával borítják, amely megvédi a palántákat a fagytól.

Hagyma gondozás

A hagyma termesztésének technológiája magában foglalja az ültetett növények megfelelő gondozását is. A megfelelő gondozás a legjobb módja a minőségi termés megszerzésének.

védelme palántákat

Felső öltözködés

A termesztés során a hagymát a szabadban kell táplálni. Első alkalommal műtrágyákat adagolnak a vetőmag talajba ültetése után 15 nappal. Ehhez 10 liter vízből és 30 gramm karbamidból álló keveréket adunk a földre. Egyes kertészek nitroammofoszkát vagy nitrofoszkát használnak e műtrágya helyett.

A következő megtermékenyítést 20 nappal az előző megtermékenyítés után hajtjuk végre. Ebben az esetben a keverékhez 15 gramm káliumsót és 25 gramm szuperfoszfátot adunk.

etetés hagyma

Locsolás

A hagyma öntözése előtt meg kell ismerkednie a növény öntözésének jellemzőivel. A termesztés első hónapjában a növényet hetente kétszer öntözik. Ha túl száraz az idő, hetente 2-3-szor megnedvesítheti a talajt. A betakarítást egy hónappal a hagymákat száraz öntözésbe helyezik, amelynek során a talajt egyáltalán nem megnedvesítik, és csak meglazítják.

öntözési jellemzők

Védelem a betegségek és a kártevők ellen

Az egészséges termés megszerzéséhez meg kell védeni a növényeket a kártevőktől és a betegségektől, amelyek gyakran a hagyma halálához vezetnek. A bokrokon betegség jelenlétének megállapításához elegendő körülmények körültekintő vizsgálata. A beteg növényekben a levelek sodródása és színváltozása figyelhető meg. Amikor ilyen tünetek megjelennek, az összes hagymabokrot bioinszekticidekkel kell permetezni. Ezek a keverékek biztonságosan használhatók, mivel biztonságosak a növényekre és az emberekre.

növények védelme

Hagyma betakarítása

A hagyma tároláshoz történő gyűjtéséhez meg kell győződnie arról, hogy teljesen érett-e. A hagymák érettségének meghatározása érdekében leveleiket alaposan megvizsgálják. Ha a bokrok sárgássá válnak és elkezdenek száradni, ideje elkezdeni a betakarítást. Ezt napos és száraz napokon végzik, hogy a talaj ne legyen túl nedves. A hosszú ideig tárolt hagymafajták kiásásakor az összes hagymát megtisztítják a talajtól és megszárítják. Ezután a teljes betakarított növényt pincébe helyezik téli tárolás céljából.

izzók érettsége

Következtetés

Minden olyan kertész, aki szeretne zöldséget termeszteni, foglalkozik a hagyma termesztésével. A zöldség megfelelő termesztéséhez meg kell ismerkednie a tulajdonságokkal ültetés hagyma fejek és az ültetett növények gondozása.

szeretnék emelni

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök