Hogyan lehet a hagymát helyesen ültetni tavasszal vagy ősszel, hogy nagy hagymák legyenek

A hagyma növényi növény, amelyet szinte minden kertész termeszt. Ennek oka az, hogy az izzók az egyik legnépszerűbb főzési összetevő és egészséges étrend-kiegészítő. Ezért gondolkodnak sok nyári lakos: vajon hogyan lehet helyesen ültetni a hagymát, hogy nagy hagymák legyenek? A jó termés érdekében a hagymaültetést számos szabály figyelembevételével kell elvégezni: hely kiválasztása, ültetési anyag kiválasztása, az optimális évszak meghatározása.

A talaj előkészítése a tavaszi ültetéshez

Mielőtt elkezdené ültetni egy növénykultúrát, meg kell értenie, milyen talajt szeret a hagyma. Az első lépés annak megértése, hogy a hagymakultúra aktívan növekszik és fejlődik jó fényviszonyok és meleg körülmények között.

Ha a növénynek hiányzik a fény, az izzók nem fejlődnek ki, és az ültetés hamarosan elhalványul. Ezért a legjobb megoldás növekvő hagyma a kertben központi helyek, amelyek mellett a fák nem nőnek, a magas épületek nem helyezkednek el.

Ezután meg kell határozni a talaj típusát, a föld meghatározása lakmus-teszttel történik. Hagyma szereti a homokos vagy homokos talajt... Ilyen körülmények között a növény egészséges, erős gyökérrendszert képez, és időben érlelődik.

Ezután meg kell tudnia, hogyan kell egy ágyat elkészíteni a hagymára, az előkészítő intézkedések a következők:

 1. Ősszel az ágyat rothadt trágyával vagy hamuval megtermékenyítik. Az ilyen műtrágyák nagy mennyiségű tápanyagot tartalmaznak, amelyek elősegítik a hagyma fejlődését. Az optimális műtrágyamennyiség négyzetméterenként: 6 kg.
 2. A teljes gerincet 20 centiméter mélyre kell ásni.
 3. Minden törmeléket és gyomot eltávolítanak a talajból.
 4. A talaj megtermékenyítése után azt gerendával kell kiegyenlíteni és ebben az állapotban hagyni a tavasz kezdetéig.

meghajolt a kezében

Ez a talajkészítés lehetővé teszi az egészséges, nagy hozamú hagymát. Tavasszal újra kell ásni a talajt. Ez elosztja a tápanyagokat egyenletesen a talajban.

Ültetõ anyag elõkészítése

A jó terméshoz a hagymát ültetés előtt fel kell dolgozni. Mindenekelőtt az izzókat mozgatják. Az ültetéshez csak egészséges hagymákat lehet használni, amelyek felületén nincs sérülés.

Ezenkívül az ültetési anyag elkészítését az alábbi utasítások szerint kell elvégezni:

 1. A kiválasztott halmaz méret szerint van rendezve. Ez szükséges a hagyma egyenletes növekedéséhez.
 2. Az ültetési anyagot 35 ° C hőmérsékleten hagyjuk megszáradni 3 napig. Ha a hagymát ilyen módon nem lehet szárítani, akkor azt sütőben kell kalcinálni 40 fok hőmérsékleten. A sütési idő a sütőben 4 óra.
 3. Ezután a sevokot 8 órára merítik az ost stimulátorban.
 4. A hagymákat eltávolítják a műtrágyából, és 10 percre merítik egy kálium-permanganát gyenge oldatába.
 5. Ezután az ültetési anyagot öblítik és felhasználják az ültetésre.

hagyma ültetése a mezőkön

A hagyma ültetés előtti feldolgozása és átáztatása aktiválja a hagymák anyagcseréjét, javítja azok csírázását és védi a betegségeket.

Hogyan lehet megfelelően ültetni a hagymát a répare?

Egészséges növény, fejlett fehérrépa eléréséhez a palántákat a földbe csak akkor helyezzük el, ha 12 ° C-ra melegszik. A legtöbb esetben tavasszal a hagymát április közepén vagy május elején fehérrépa ülteti. A partra szállást felhős időjárási körülmények között kell végezni, miközben kültérinek száraznak kell lennie. Ezután lyukakat készítünk a kertben a következő elv szerint:

 • a növények között egymás után legalább 15 centiméter távolságra kell lenni;
 • a sorok közötti távolságnak 30 centiméternek kell lennie;
 • a palántákat 7-10 centiméterre be kell mélyíteni lyukakba vagy hornyokba.

A palánták ültetése után a talajt meg kell itatni. Ehhez használt vizet kell használnia. Kívánatos, hogy szobahőmérsékleten legyen.

növekvő hagyma

Ha az ültetés során a nyári lakos hibát követett el és közelről helyezte a hagymát, el kell végezni. Ellenkező esetben a növekedési időszakban a növények tápanyaghiányban lesznek. Ebben az esetben a hagymák növekedése megáll, és a gyökérzet összefonódik. Ebben az időszakban nehéz lesz a növényeket kiszűrni.

Ültesse hagymát júliusban vagy tavasszal

Ha a nyári lakos júliusban vagy tavasszal úgy döntött, hogy növényt ültet, ősszel el kell készítenie a hagymaágyat. Számos különbség van a növények tavaszi vagy nyári termesztése között.

Ha a nyári lakos hagymát akar vetni magból, akkor a vetést azonnal meg kell szervezni, miután a talaj felmelegszik, a hó megolvad. Csak egy ilyen ültetésnél lesz a hagymának ideje érni. Ha a kertésznek olyan palántái vannak, amelyeket február utolsó napjaiban vettek be, április közepén a földbe kell ültetni. Ha a nyári lakos tavaszi takarmányt akar ültetni, akkor szüksége lesz a fent említett ajánlásokra. Ebben az esetben a sevokot használják ültetési anyagként.

Sok nyári lakos a gazdagabb termés megszerzése érdekében kétszer ülteti a palántákat. Meg kell jegyezni, hogy júliusban csak déli éghajlatban lehet hagymát termeszteni. A júliusi ültetést csak akkor lehet végrehajtani, ha a nyári szezon szeptember közepén vagy végén ér véget.

A hagymát nyáron ültetve augusztus végén kell betakarítani, ezért csak korai érésű növényfajtákat szabad használni az ültetéshez. Hasonlóképpen ültet egy júliusi zöldséget is.

Vetés magvakkal

A legtöbb esetben a fehérrépa zöldséget 2 év alatt termesztik. Az ilyen termesztés jellemző egy növény vetőmaggal történő vetésére. A nigella vetőmagjából növekszik a hagymakészlet, amelyet a következő évben a fehérrépa termesztésére használnak. A vetés vetőmagjának hőmérsékletét és ütemtervét a következő utasítások szerint kell meghatározni:

hagyma leszállás

 1. Először a magokat meleg vízben áztatják. Ez az eljárás az egészséges vetőmagok kiválasztásához és az üres magok eldobásához szükséges.
 2. 24 óra elteltével a vizet kiszűrjük. Csak az aljára esett vetőmagot veszik a tálból.
 3. A kiválasztott magokat sajtkendőbe helyezik, becsomagolják és sötétített helyre helyezik.
 4. Miután a magok kiszáradtak, kálium-permanganát oldattal kezeljük őket.
 5. Fertőtlenítés után az anyagot szárítják és vetésre használják.

A talaj vetésre történő előkészítését a fenti utasítások szerint kell elvégezni. Akkor a nyári lakos megkezdi a vetést:

 • nyílt terepen hornyok készülnek, amelyek mélysége 2-4 centiméter;
 • a sorok között 10-30 centiméter távolságot kell végrehajtani.
 • a barázdákat forró vízzel öntözik a talaj fertőtlenítésére;
 • a magokat egymástól 1-3 centiméter távolságra vetik;
 • ezután az ágyakat szobahőmérsékleten vízzel újra öntözik;
 • az ágyakat fóliával borítják.

termesztett hagyma

Miután a hajtások megjelentek a talaj felületén, a film eltávolítható.

Hogyan ültessünk téli hagymát?

A tél előtti ültetéshez használjon kis méretű készletet. A tavasszal termesztett ültetvényanyagot 3-4 héttel a talaj lefagyása előtt kell elültetni. A hagymát jobb akkor ültetni, amikor a környezeti hőmérséklet 5 fokra esik.

A téli fajták ültetése az utasítások figyelembevételével történik:

 1. A gerincen 3-4 centiméter mélységű barázdák alakulnak ki.
 2. A borjak 10-15 centiméter távolságra vannak egymástól.
 3. A Sevokot barázdákba ültetik egymástól 3–10 centiméter távolságra. A távolságot a répás becsült méretei határozzák meg: minél több fajta alkotja a répát, annál hosszabb távolságot kell tartani a halmaza között.
 4. A boronákat talajjal borítják, és talajtakaróval borítják. Talajtakaróként száraz leveleket, humuszot, lucfenyő ágakat, tetejét, fűrészporot és fenyő tűket használnak.

A tavasz kezdete után a hó megolvad, el kell távolítani a talajtakarót. Ez lehetővé teszi a talaj gyorsabb felmelegedését. Ezután meglazul a föld, a növényeket vízben hígított csirke ürülékkel etetik. Amikor a levelek megjelennek, hozzá kell adnia egy második öntettel. A legjobb megoldás erre a Plantafol gyógyszer.

Hagyma betakarítása akkor kezdődik, amikor a levelek a földre esnek, és a hagyma pikkelyei megszerezik a fajtára jellemző színét. A hagymát nagyon óvatosan kiásják, és szellőztetett helyen hagyják megszáradni. Miután a hagymák kiszáradtak, tárolhatók.

Kültéri hagymaápolás

A növény termesztése során nem csak a hagymát kell feldolgozni az ültetés előtt, hanem egyéb szükséges gondozást is kell nyújtani. A hagyma megfelelő termése érdekében néhány egyszerű szabályt kell követnie:

ültetés hagyma

 • az ültetésre hetente egyszer van szükség;
 • csak öntött vizet szabad használni öntözéshez;
 • száraz időben az öntözést hetente kétszer végzik;
 • öntözés vagy eső után a talajt gondosan meg kell lazítani;
 • az összes megjelenő gyomot időben el kell távolítani;
 • a hagyma gomba- és vírusos betegségeinek megelőzésére eszközként réz-szulfát használható;
 • júliusban csökkenteni kell az itatások számát, hogy a fehérrépa teljesen érett legyen.

Az első hajtások megjelenése után a növényeket szükség szerint el kell hígítani.

Kínai módon növekszik az izzók

A hagyományos termesztési módszer mellett van egy kínai is. A nagy hagymát növényi anyagból történő termesztését a kínaiak találták gerinc, nem gerinc kialakításával. A gerincek úgy vannak kialakítva, hogy 15–20 centiméterrel a talajszint felett emelkedjenek, és legalább 30 centiméter távolságra legyenek köztük. Útmutató a hagyma kínai ültetéséhez:

 1. Az elkészített sevokot 2-3 centiméter mélyen bemerítik a gerincbe, talajjal borítják és kissé tömörítik.
 2. A fésűt vízzel öntjük.
 3. Ezután meglazul a talaj.

A legjobb hagymát kínai módon ültetni kora reggel, hogy megvédje őket a nap sugarai ellen. Ez a telepítési módszer lehetővé teszi a nagy, teljesen érett és teljesen kialakult hagymák gazdag termésének megnövelését.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök