A póréhagyma ültetése, termesztése és gondozása a szabadban

A póréhagyma alacsony fenntarthatóságú zöldség, amely sok zöldségtermelő körében népszerű. Leggyakrabban ezt a növényt különféle ételek elkészítéséhez történő további felhasználásra termesztik. Gyakran fagyasztva és konzervként is termesztik.

Mielőtt megkezdené egy ilyen zöldség termesztését, meg kell ismerkednie a póréhagyma főbb jellemzőivel és az ültetés árnyalataival.

A póréhagyma előnyei

A póréhagyma ültetése előtt részletesebben meg kell vizsgálnia a növény jótékony tulajdonságait, amelynek köszönhetően annyira népszerű a zöldségtermelők körében.

A tulajdonságok és az ellenjavallatok megértéséhez meg kell ismerni a növény összetételét. Kis mennyiségű kalóriát tartalmaz, így a zöldséget az étrend során adják hozzá az étrendhez. A hagymák számos tápanyagot és egyéb tápanyagot tartalmaznak, amelyekre az emberi testnek szüksége van. Ezen felül az izzók magas B-, K-, C- és A-vitamin-tartalommal rendelkeznek.

A növény felső levelei rostos szerkezetet tartalmaznak, amely elősegíti a puffadást csökkentő baktériumok szaporodását és fejlődését a belekben. Ezért az orvosok azt javasolják, hogy gyomorhagymát esznek az emésztőrendszeri károsodásban szenvedő emberek számára. Magas vérnyomás mellett is eszik. A növényben lévő káliumnak köszönhetően a friss hagymák rendszeres fogyasztása normalizálja a vérnyomást.

Póréhagyma

A zöldségnek nincs komoly ellenjavallata. Az orvosok azonban még mindig nem javasolják a nyombél súlyos betegségében szenvedő embereknek, hogy ezt gyakran fogyasztják.

A legjobb fajták

Ültetés előtt jobb megismerkedni a póréhagyma főbb fajtáival, mivel ezek mindegyikének megvannak a sajátosságai.

rostos szerkezet

Korai

A hagymák, amelyek korai érésű zöldségfélék, nyár végére teljes mértékben érlelik. Ha a gyümölcs érési teljes ciklusáról beszélünk, akkor ez 120-150 napig tart. A hagyma korai fajtái közül a legjobb fajtákat különböztetik meg:

 • Vesta. A legtermékenyebb korai érésű fajta, amely másfél méterre nő. Különbözik a kiváló ízlés és az eltarthatóság.
 • Columbus. A leginkább lédús fajtának tekintik, amelynek szélessége 60–70 cm. A Columbust gyakran hozzáadják a friss zöldségsalátákhoz, mivel könnyű aromája és finom íze van.
 • Góliát. A legalacsonyabb korai érésű fajta, amelynek magassága nem haladja meg a 40 cm-t.

termékeny fajta

Évad közepe

A középszezonban a gyöngyhagyma őszi vége felé érik. Az ilyen fajtákat ritkábban ültetik, mint a korai érésűket, mivel alacsonyabb hozamuk van. A középszezonban alkalmazott népszerű izzók a következők:

 • Camus.Kis fajta ívelt zöld levelekkel, amelynek felületét viaszréteg borítja. A felnőtt növények akár 15–20 cm-ig is felnőhetnek.
 • Kázmér. A legnépszerűbb középszezonbeli hagyma rovar- és betegségálló. Optimális körülmények között termesztve a Casimir bokrok 20-25 cm-ig nőnek.
 • Jolant. Ez a fajta a legtermékenyebb a szezon közepén levő hagyma között. A Jolant szűk levelekkel és bokrokkal körülbelül 35 cm magas.

íz

Leszállási idő és szabályok

Mielőtt a póréhagymát nyílt területen termesztené, meg kell ismerkednie a növény ültetésének ütemezésével. Ajánlatos a vetőmag nélküli növénytermesztés május első felében. Február végén vagy közepén jól megy a csemete módszer.

ívelt

Talaj előkészítése

Az egyik vagy más póréhagyma fajtájának ültetése előtt válassza ki a megfelelő helyet és készítse elő az ültetésre. Ez a zöldség jól növekszik egy jó megvilágítású területen, távol a magas bokroktól vagy fáktól, amelyek árnyékolhatják a palántákat.

A szabadföldön történő ültetés megkezdése előtt előkészítik a földterületet. Ez nem tavasszal történik, hanem ősszel, az első fagy kezdete előtt. Először az egész területet ásni lehet lapáttal vagy hangmagassal, majd hozzáadni 50 g Nitrofoska karbamidot a talajba. Az előkészítés következő szakasza tavasszal kezdődik. Ebben az esetben a kert minden négyzetméterére 2-3 kg humuszt ejtenek, amelyet komposztba kevernek.

kiszállás előtt

Mag nélküli módon

Sokan nem tudják, mi a teendő, ha a palánták elpusztultak a nyílt terepbe ültetés előtt. Ebben az esetben a póréhagyma vetésével és magvakból történő növekedésével kell foglalkoznia. Ehhez az összes betakarított póréhagyma magot előre elkészített talajba ültetik. A helyszínen 2-3 sor készül egymástól 30-40 cm-re. Minden sorban sekély lyukakat készítenek, amelyekbe hagymafejeket ültetnek. Az összes vetőmag ültetése után a sorokat szobahőmérsékleten alaposan megitatják vízzel.

előkészített talaj

Palánta módszer

A póréhagymát gyakran csemete módszerrel ültetik. Ennek a módszernek a használatához előzetesen el kell készítenie a vetőmagot. Ehhez az összes vetőmagot aloe juice-val vagy növekedést serkentő szerekkel kezelik. Azt is javasoljuk, hogy az összes magot 20-30 percig áztassa melegített vízben mangánnal a fertőtlenítéshez.

Az elkészített magokat legkorábban március 20-án vetik el, hogy május végére a megnövekedett palántákat nyílt talajra lehessen ültetni. A fiatal palántákat kis, 5–7 cm méretű cserépben vagy csészében termesztik.

csemete módszer

A termesztett palántákat akkor ültetik át, amikor a palánták 10 cm magasra növekednek. A csírázott palánták ültetése nem különbözik a vetőmagok vetés nélküli módszerrel történő ültetésétől.

Ápolási szolgáltatások

A póréhagyma gondozása kötelező, mivel az ültetett növény hozama attól függ.

kötelező

Locsolás

A póréhagyma termesztésének kitalálásához meg kell ismerkednie e zöldség öntözésének jellemzőivel. Javasoljuk, hogy hetente legalább egyszer megnedvesítse a talajt. Ugyanakkor 5-7 liter folyadékot fogyasztanak a kert négyzetméterére. Szárazság esetén az öntözések száma hetente háromszor növekszik, mivel a föld ilyen időben gyorsabban kiszárad. A hagymák érési ideje alatt az öntözés csökken.

öntözési jellemzők

Felső öltözködés

A póréhagyma gondozásakor a helyet meg kell műtrágyázni. Az első fedőréteget a talajra felhordják az ültetés előtt, ősz közepén. Ebben az időszakban ásványi trágyázást végeznek kis mennyiségű szerves anyaggal a talajban. Ha az ültetés után a levelek növekedése lassú, akkor újból táplálkoznak. Ebben az esetben a liter és a karbamid 10 liter vízzel keverve kerül a földre. Három liter keveréket fogyasztanak egy négyzetméteres hagyma-parcella.

a terület megtermékenyült

Növekvő problémák

Amikor növekvő és gondozó hagyma póréhagyma, bizonyos nehézségek merülnek fel.Gyakran a póréhagyma rosszul növekszik, és gondolkodni kell arról, hogyan lehet etetni, hogy javítsa az ültetett palánták növekedését. Ehhez szerves műtrágyákat adagolnak a talajhoz komposzt formájában rothadt humuszmal.

A második általános probléma a gyomok. Tőlük meg kell szabadulnia, hogy hogyan lehet megfelelően meglazítani és gyomlálni a talajt. Rendszeresen részt kell vennie a talaj megölésében. A tapasztalt zöldségtermelők ezt havonta 2-3-szor teszik, hogy a gyomoknak ne legyen idejük növekedni.

növekvő problémák

Tárolási módszerek

Nem mindenki tudja hogyan tárolhatjuk megnövekedett póréhagymát az országban. A betakarított növény tárolására három általános módszer létezik:

fagyott.

 • Fagyott. Ez a módszer népszerű a zöldségtermelők körében, mivel a kiolvasztott zöldség nem veszíti el az ízét. A hagyma fagyasztásához elegendő meghámozni, több darabra vágni és a fagyasztóba helyezni.
 • A pincében. A póréhagyma tárolásának legmegfelelőbb hely a pince. Ez a szoba megvédi a hagymákat a fagytól és a rothadástól.
 • A lakásban. Lakóépületekben a hagymafejeket sokkal ritkábban tárolják, mivel azok körülményei nem mindig alkalmasak a növény tárolására. A gyűjtött hagymát a lakásban kell tartani, figyelemmel kell kísérni a levegő hőmérsékletet.

hagyma fejek

Népszerű receptek

Nem titok, hogy a hagymát gyakran használják a főzéshez, és ezért meg kell ismerkednie a főbb ételekkel, amelyeket abból készítenek:

hagyma palacsinta

 • Hagyma palacsinta. Ehhez a népszerű ételhez két nagy hagymát finoman reszelnek és sóznak. Ezután a levet kinyomják a reszelt hagymafejekből. Ezután mindent beborítanak búzadara lenmaggal. Az eredmény egy vastag keverék, amelyet egy serpenyőben sütnek. A palacsintát nagyon óvatosan sütjük alacsony lángon.
 • Hagyma szalonnával. Az étel elkészítéséhez levágják a fejet a póréhagymáról, és a leveleket 1 cm széles szalagokra vágják, majd 100 gramm szalonnát vesznek, amelyet sóval meghintnek az ízlés szerint. Ezután vizet forralunk egy kis serpenyőben, és hozzáadunk hagymafejeket, amelyeket 5-10 percig főzünk. Ezután külön tálban a reszelt almát keverjük össze sárgarépával, szilvával és tejföllel. A kapott keveréket szalonnával és hagymával öntjük egy formába, majd kemencébe helyezzük. Az edényt 20 percig sütjük 120-140 fok hőmérsékleten.

hagyma szalonnával

Következtetés

Szinte minden kertész foglalkozik póréhagyma termesztésével. Ennek a zöldségnek a termesztéséhez meg kell ismernie a nyílt talajon történő ültetés és az ültetett bokrok gondozásának sajátosságait.

ültetett bokrok

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök