Miért sárgássá válik a hagyma a kertben, és mit kell tenni, hogyan kell itatni és etetni, hogyan kell harcolni?

Az agrotechnikai gyakorlat be nem tartása és a megelőző intézkedések figyelmen kívül hagyása a fő oka annak, hogy a hagyma sárgára válhat. A levelek teljesen vagy részlegesen megsárgulnak. Úgy néznek ki, hogy letargikusak, gyengültek. A helyzet veszélyeztetheti a hagyma betakarítását.

Nem elegendő a talaj nitrogéntartalma

A hagyma sárgára fordulásának általános oka a nitrogén hiánya a talajban. Hiánya általában akkor alakul ki, amikor a talaj kimerül, vagy forró időben. A hagyma gyökerei csak oldott formában kapják meg a nitrogént, és száraz időben a növényekbe áramlik. Ezzel szemben a talaj túlzott nedvességtartalma vagy a gyakori esőzések tápanyagok kimosódásához vezethetnek a talajból.

a hagyma sárgássá válik

Mivel a talajban nincs nitrogén, a növény lelassítja növekedését, a tollak rövidek és vastagok lesznek. Először az alsó levelek színe halványzöld lesz, majd a fiatal toll teljesen sárgára vált. A nitrogén hiánya az alsó rothadáshoz is vezethet.

A talaj tápanyaghiányának megakadályozása érdekében a fedőréteget időben el kell végezni. Karbamid- vagy ammónium-nitrát- és trágyinfúzión alapuló oldat jól alkalmazható. Az összetevőket vízben kell feloldani, hogy ne gyulladjon meg a gyökér. Az eljárást 5-6 nap elteltével meg lehet ismételni.

agrotechnikai módszerek

A kártevők befolyása

A hagyma gyakran sárgássá válik a kártevők támadásainak eredményeként. Nemcsak szopják a növényből származó gyümölcsleveket, és zöldekre és gyökérre rágnak, hanem különféle fertőző betegségeket is hordoznak.

a kártevők befolyása

Miért veszélyes a hagyma lepke?

A hagyma lepke egy kicsi pillangó (test hossza kb. 8 mm), sötétbarna színű, világosszürke szárnyakkal. Késő tavasszal a nőstények tojásokat raknak éjjel az izzók közelében vagy a levelek között. 7–8 nap elteltével a tojásokból sárgászöld hernyók jelennek meg, amelyek hossza 1 cm.

A rovarok nagy károkat észlelnek, különösen száraz, forró időben. A levelek sárgássá válnak és a hegyeknél megszáradnak, könnyű foltok jelenhetnek meg.

Mi a teendő, ha a hagyma sárgára vált az ágyakban a hagyma lepkék aktivitása miatt? Hatékony az olyan drogok hatása, mint például Iskra, Dachnik, Metaphos. A kártevők elriasztása elősegíti a föld hamu és dohánypor megművelését. A Sevokot a lehető legkorábban el kell vetni.Javasoljuk, hogy minden növényi maradékot ősszel távolítson el a helyről, és a fagy kezdete előtt feltárja a talajt.

hagyma lepke

Hagyma tripsz

A hagyma tripsz kicsi sárgás rovar, hossza kb. 1 mm. Szívja a gyümölcsleveket a növényből, amelynek eredményeként a hagyma toll sárga színűvé válik és kiszárad. A nőstény tojásokat toj a levelekben, amelyekből szürke-sárga-zöld lárva 5-6 napon belül megjelenik.

A tripszek, mint például a hagyma lepke, hibernálnak a talajban, belevetve a növényzet maradványaiba vagy a vetésre szánt hagymákba. Ennélfogva egy megelőző intézkedés a terület őszi ásása műtrágyák bevezetésével és a fennmaradó felsők tisztításával. Az ültetés előtt a sevok fertőtleníteni kell, például gyenge kálium-permanganát oldatba helyezésével vagy forró vízbe (víz hőmérséklete kb. 45 fok) 10 percre merítésével. Ha kártevőt találnak a kertben, rovarirtó szerekkel (Iskra, Confidor) kezelik őket.

hagyma tripsz

Hagyma légy és hogyan lehet elpusztítani

A hagyma leggyakoribb kártevője hagyma légyamely bármely fajtáját befolyásolja. Egy egyszerű légyre emlékeztet, a test hossza eléri a 8 mm-t, a színe szürke-sárga.

Május közepén, amikor a pitypang és a lila virágzik, ennek a rovarnak a nősténye elkezdi tojásokat tojni a talajban a hagymaágyak közelében, ritkábban a fiatal levelek között vagy a hagyma száraz pikkelye között. 6 nap elteltével a tojásokból származó lárvák alulról kezdik el fogyasztani a hagymát. A tollakat sárga foltok borítják, és az egész növény hamarosan meghal.

A lárvák három héten belül kialakulnak. Aztán a földbe ásnak és bukkannak. Egy idő után új személyek jelennek meg, július végén.

gyakori kártevő

Megelőző intézkedések:

 • a hagyma korai ültetése;
 • ajánlott sárgarépát ültetni a környéken;
 • nyáron az ágyak legyét fahamu, dohánypor és őrölt paprika keverékével kezelik;
 • a Bazudin gyógyszer elriasztja a rovarokat, amelyeket homokkal kevernek és adnak hozzá a talajhoz.

Ha a lárvák már elkezdték pusztító hatásukat, akkor a Kreocid, Mukhoed, Aktara, Karate Zeon kezelés segít. A vöröshagymát néhány csepp ammóniával sóoldattal kezelve eredményesnek bizonyul (200 g sót kell feloldani 10 liter vízben).

növényi sárgarépa

Stem fonálféreg

A szárféreg, például a hagymalepke, a levelek megsárgulásához és a hozam elvesztéséhez vezet. A fonálféreg kis féreghez (1,5 mm hosszú) hasonlít, amely áthatol a hagyma alján. A rovarok növényi sapából táplálkoznak. Az izzó rothadni kezd. Fehér pöttyök és csíkok jelennek meg a tollakon, majd a hagyma levelei sárgává válnak, göndörednek és kiszáradnak.

A fonálférgek ellen nehéz küzdeni, tehát az egyetlen dolog, amit megtehetünk, néhány szabály betartása:

a levelek sárgulása

 • feldolgozza az ültetési anyagot sós oldattal vagy forró vízzel;
 • ajánlott a hagymát ugyanabban a területen legkorábban 4 év elteltével ültetni;
 • körömvirág ültethető a sorok között, ezen virágok infúziója is segít;
 • időben történő gyomlálást kell végezni.

Ha a kertben a hagyma sárgássá vált a talajban maradó kártevők miatt, akkor a folyosókat Fitoverm vagy Akarin por alapú oldattal öntözhetjük. A gyógyszerek mérgezőek, ezért nem ajánlott túlságosan gyakran használni őket.

folyamat

Zsíros csalódás és az elleni küzdelem

A kisméretű, lazább bogár zöld hagyma leveleken táplálkozik. A teste szürke, ovális. Tavasszal kezdik el fiatal palántákat enni. Tojásrakás után 2 hét elteltével megjelennek a bogárlárvák, amelyek elkezdenek elfogyasztani a zöldet. A lárvák sárgás színűek, körülbelül 6 mm hosszú barna fejjel. Először fehér foltok jelennek meg a leveleken, majd a kertben lévő hagyma toll sárgára vált és kiszárad.

Megelőző intézkedések:

zsizsik

 • a talaj ásása ősszel a betakarítás után;
 • a hely megtisztítása a növényi maradványoktól és a gyomoktól ősszel;
 • ajánlott a hagymát új helyre ültetni évente.

Ha ez a rovar megjelenik az ágyakon, meg kell lazítani a sorközöket dohánypor, fahamu vagy őrölt bors hozzáadásával. Ha nincs túl sok kártevő, akkor manuálisan gyűjtheti azokat. Segít a kártevők elpusztításában azáltal, hogy a Karbofos gyógyszer alapú oldattal permetezik.

ásni a talajt

Milyen beteg a hagyma?

A hagyma sárgássá válik nem csak a rovarirtók inváziója miatt. Nagyon gyakran a gombás, bakteriális és vírusos fertőzések tönkretehetik a termést.

Rozsda

A rozsda a hagyma gombás betegsége. A zöld leveleket érinti, ennek eredményeként a nem elegendő tápanyag behatol a hagymába, és csökken a termés.

hagyma beteg

Először sárgásbarna csíkok vagy foltok jelennek meg a leveleken, amelyek idővel növekednek. A betegség a hagyma zöld részének teljes sárgulásához és szárításához vezet.

A megelőző intézkedések elsősorban a melegítésre és fertőtlenítésre szoruló növényekre vonatkoznak. Ha problémát találnak, a hagymaágyokat réz-oxi-klorid alapú oldattal permetezik. Az összetevőt egy vödör vízben hígítjuk és 30 ml folyékony szappant adunk hozzá. Használhatja a Hom vagy a Metronidazol drogot.

gombás betegség

A baktériumok által okozott hagyma rothadás

A hagyma rothadása csak a betakarított termésen látható. Az érintett fej lágyul, és a mérlegek között sötét csíkok találhatók. Az ilyen izzók nem tárolhatók. Ez hagyma betegség rovarok hordozzák.

Csak egészséges, sűrű hagymákat választanak az ültetésre. A talajt Hom vagy Metronidazol kezeléssel kezeljük. Ha egy érintett halmazt ültet, akkor a növény gyenge lesz. A fiatal levelek azonnal sárgává válnak és kiszáradnak.

baktériumok okozta

Fusáriumi lomb, alsó rothadás

A hagyma minden fajtája szenvedhet olyan gombás betegségtől, mint a fusarium. Először a hagyma tollak sárgává válnak, göndörednek, majd teljesen kiszáradnak, és a növény meghal. A levelek alján és tengelyeiben fehér vagy halvány rózsaszínű virágzás látható.

A fentebb leírt fenékkárosodás megelőzésére a következő műveletek alkalmazhatók:

hagymafajták

 • a hagyma ültetésének egy dombon kell lennie, és jól megvilágítottnak kell lennie;
 • nem szabad hagymát több éven át egymás után ültetni ugyanazon a parcellán; a gabonaféléket tekintik a legjobb elődenek;
 • ültetnie kell egy zöldséget és betakarítania kellő időben;
 • a magokat kiválasztják és fertőtlenítik az ültetés előtt.

A betegség első jeleinek megjelenésekor a Fitosporin, Quadris kezelés segít.

gabonafélék

Alternaria

Egy másik gombás betegség, amely a hagymát érinti, az Alternaria. Először a zöld tollakat érinti. Fehér foltokat képeznek, amelyek idővel barnássá válnak. Fokozatosan a betegség átjut a hagymán, feketével penészedik és rothadásba kerül.

Az Acrobat, Cabrio Duo, Poliram, Fitosporin készítmények segítenek megmenteni a hagymát a toll sárgulásától. Ősszel a betakarítás után az összes tetejét és héját eltávolítják a kertből.

gombás betegség

A hagymagondozási szabályok be nem tartása a toll megsárgulásához vezet

Ha helytelenül gondoskodik a zöldség-ültetésről, akkor gyenge, letargikus és a levelek megváltoznak. Az öntözést és az etetést időben és bizonyos mennyiségekben kell elvégezni.

a szabályok megsértése

Nem elegendő vagy nem megfelelő öntözés

Amikor helyes öntözés hagyma fejét sűrű, lédús és hosszú ideig tárolható. A korai napokban, amikor a hagyma éppen gyökerezik, három naponként bőségesen öntözzék. Ezután az öntözést hetente egyszerre kell csökkenteni. Júliusban, amikor a fej kialakul, elegendő az öntözés 1,5 hetente egyszer.

Az öntözővíznek melegnek (kb. 20 fok) kell lennie, és jobb, ha önti a gyökérre. A legjobb idő a kora reggeli vagy esti órákban van a víz. Ha felhős az idő, akkor ebédidőben is lehetséges.

nem megfelelő öntözés

A hagyma szereti a nedves talajt, de a fölösleges nedvesség a mikrotápanyagok kimosódásának, a rothadásnak és a fertőzések elterjedésének köszönhetően gátolt növekedéshez vezethet. Ezenkívül a hagymafej kicsi és íztelen.

Másik oka annak, hogy normál növényápolási körülmények között a levelek sárgássá válnak, az időjárási viszonyok válnak. A visszatérő fagyok, aszályok vagy heves esőzések befolyásolhatják a növény minőségét és mennyiségét.

időjárás

Etetés hiánya

Az öntözés során ajánlott takarmányozni. Az első megtermékenyítésre két héttel az ültetés után kerül sor. Készíthet oldatot ammónium-nitrátból, szuperfoszfátból és káliumsóból. A következő etetést további két hét elteltével végezzük.

Mit kell tenni?

Számos módja van annak, hogy mit kell tenni, ha a hagyma sárgára vált, kiszárad és elhal. A lényeg az ok időben történő felismerése.

etetés hiánya

Népi gyógyszerek a toll sárgulásához

Ha a kártevők válnak a hagyma sárgulásának okaivá, akkor a népi gyógyszerek segíthetnek:

 • Egy ampulla ammóniát, 200 g közönséges sót és 200 g fahamu feloldunk 10 liter vízben. Ajánlatos az ágyakat az így kapott oldattal öntözni 10 nap elteltével, amíg a levelek nem válnak zöldre.
 • 1 kg szóda, 10 ml jód és 4 zsák kálium-permanganát feloldható egy vödör vízben. A kész koncentrátumot vízzel 1: 1 arányban hígítjuk, és az ágyakat itatjuk. A megoldás elegendő egy nagy ültetési területhez.
 • A növények infúzióit pitypangból, ürömből, körömvirágból és forró borsból készítik.

sárguló toll

Megelőző intézkedésként a folyosókat sós vízzel öntözheti, vagy dohánypor, fahamu és őrölt paprika száraz keverékével meghintheti.

Növényvédő vegyi anyagok

Káros kártevők súlyos támadása esetén, amelyek miatt a hagyma sárgára vált, vegyszerrel permetezik őket. Között a népszerű és hatékony: Mostilan, Iskra, Aktara, Karbofos, Leptocid, Creocid.

A hagyma sárgára fordulásának megakadályozása érdekében karbamid vagy ammónium-nitrát hozzáadásával megakadályozható a talaj nitrogénhiánya. A hagyma sorai között barázdákat ásnak és 1 grammonként 6 gramm ammónium-nitrátot ásnak. m.

növényvédelem

Egyszerű tippek a hagymaápoláshoz

Hogyan öntözzük az ágyakat a levelek sárgulásának hatékony leküzdésére? A legtöbb zöldségtermelő sózott vizet használ. A fahamu és a sárgarépa-mag keveréke jó hatást eredményez. Az ágyakat fahamuval vagy kamilla beporzással kezelheti. Ha a hagyma sárgára vált, akkor komplex műtrágyával etetheti.

hagyma gondozás

Vélemények
 1. Olya
  4.04.2018 15:05

  A hagymám csak akkor sárgára válik, ha nem kapnak elegendő vizet és nyomelemet. Ajánlom a termék használatát BioGrow, gyorsan megoldja ezeket a problémákat.

  Válaszolni
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök