Miért lehet az íj a nyíl felé haladni, mit kell tenni, és le lehet-e vágni?

Néhány nyári lakos nem tudja, miért megy az íj a nyílba, mit kell tenni ebben a helyzetben. Sokan kiküszöbölik a felmerült problémát a nyilak eltávolításával, azonban ezekkel a kezelési módszerekkel nem lehet gazdag izzókhoz jutni. Ha a nyári lakos akar tele, nagy izzók, meg kell akadályoznia a nyilak kialakulását. Ez a hagyma termesztésének számos árnyalata figyelembevételével történik.

Milyen kockázatot jelent az íj lőése?

A hagyma nyílja azt a virágzatot képviseli, amely felelős a magok képződéséért a virágok megjelenése után. Ezért a fülkét úgy tervezték, hogy elvégezze a hagyma szaporodását. A tapasztalt nyári lakosok azt állítják, hogy ha a hagymát nyíllal mutatják, akkor következményekre lehet számítani, például az elmaradott izzók kialakulására.

menj a nyílhoz

Ezért annak érdekében, hogy emberi fogyasztásra alkalmas hagyma termesztésekor ne nyíl alakuljon ki, hanem fej alakuljon ki, optimális feltételeket kell teremteni a növekedéséhez és fejlődéséhez. Ehhez tudnia kell, hogy mely tényezők járulnak hozzá az íj kialakulásához.

Miért megy az íj a nyílba?

Számos tényező befolyásolja, hogy az íj a nyílba kerül-e vagy sem. Ezek a következő okokból állnak:

levághatja őket

 • használ ültetés egy nagy hagymátamelynek átmérője meghaladja a 3 cm-t;
 • a telepítési anyag rossz tárolási körülményei, magas páratartalommal, éles hőmérsékleti ingadozásokkal;
 • az anyag korai ültetése, azaz hideg talajba ültetés.

Ha a fenti tényezők közül bármelyik szerepel, a hagyma nyilak megjelenésének valószínűsége meglehetősen magas.

bemegy a nyílba

Magok tárolása

A jó terméshozam eléréséhez nagyon fontos a vetőmag megfelelő tárolása. Ehhez 1-3 fok hőmérsékleten kell tárolni. Az alacsony hőmérséklet semmilyen módon nem befolyásolja a növény minőségét, mivel fagyálló. Éppen ellenkezőleg, a magasabb hőmérsékleti értékek negatívan befolyásolják: a növény gyengébb lesz, a hozam pedig kevesebb.

A fehérrépa vetőmagból csak két szakaszban termeszthető. Mindenekelőtt a magokat palánták termesztésére vetik - apró hagymákat, amelyek átmérője nem haladja meg a 2-3 centimétert. Az így kapott készüléket télen az alagsorban tárolják, miközben a helyiségnek nem szabad túl nedvesnek lennie. Ellenkező esetben a palánták kihajtanak, és nyíl elengedik a kerti ágyon. Ezután a sevokot a fehérrépa ülteti. Az egyetlen kivétel e szabály alól a hibrid fajták, amelyek lehetővé teszik a nyári lakos számára, hogy egy éven belül teljes értékű hagymát termessen.

nagy izzók

Ültetési anyag mérete

A hagyma nyilainak megjelenésének elkerülése érdekében ki kell választani a megfelelő vetőmagot.Az ültetésre szánt hagymákat méretük szerint kell méretezni. Csak sevok - apró hagymák, fehérrépa ültetésére alkalmas.

A 3 centiméternél nagyobb átmérőjű hagymát enni kell. Ha nagy hagymahagymája van, és tollat ​​szeretne kapni, akkor egy nyári házban is el lehet ültetni egy külön helyre.

A tapasztalt nyári lakosok azt állítják, hogy ha a sevka ültetési anyag mérete nem haladja meg az 1 centimétert, akkor az ilyen ültetéseket nem fogják lelőni. Ezt a funkciót tárolás közben is megőrzik anélkül, hogy különleges feltételeket hoznának létre.

magvak tárolása

Kirakodási dátumok

Ha április utolsó napjain ültetik, akkor a nyíl nem jelenik meg a legfeljebb 3 cm átmérőjű izzókból. A sevokot meleg talajba kell ültetni, de ha a talaj nem melegszik fel elég jól, növekszik a nyíl kialakulásának valószínűsége.

Ha később ülteti a halmazokat, lehet, hogy a hagyma nem alakul ki teljesen. Az ilyen növények gyakran különböző betegségeknek vannak kitéve, leállják a növekedést és fejet képeznek.

ültetés fehérrépa

Hogyan akadályozhatom meg a nyíl lövését?

A nyilak megjelenésének megakadályozása érdekében a növényeket télen lehet ültetni. De ezt csak azokban a régiókban szabad megtenni, amelyeket meleg tél különböztet meg. Ha télen fagyok vannak, akkor jobb, ha más módszereket alkalmazunk a nyilak megjelenésének kezelésére. A zöldségfélék forgatásának kockázatának csökkentése érdekében ügyeljen a következő útmutatásokra:

 • a termesztéshez csak kis hagymára van szükség - készletekre, különben nyilak jelennek meg, amelyeket a jövőben meg kell vágni;
 • személyesen kell elkészítenie az ültetési anyagot, mivel annak vásárlásakor nem ismert, hogy a vetőmagot hogyan tárolták, hogy az ültetés előtt meg kell-e dolgozni;
 • ha a készüléket vásárolták, akkor az ültetés előtt 20 napig faalapokra kell felmelegíteni akkumulátorral;
 • ha vetőmagokat vásároltak, azokat kálium-permanganáttal kell kezelni.

főzni cucc

Ezek a tippek elősegítik a hagymák tavaszi ültetését, csökkentve a nyilak kialakulásának esélyét.

Az íj a nyíl felé fordult: mit kell tenni?

Ha az íj lőni kezd, azonnal el kell távolítani a képződött gyöngyöt. A lehető legközelebb kell nyírni. Érdemes megfontolni, hogy ebben az esetben a nyilak állandóan kialakulnak, és mindegyiket azonnal el kell távolítani. A nyilak kialakítása után a hagymát zöldségfélékre termeszthetik, de a hagyma nem lesz nagy. A kultúra e sajátossága miatt nem ültethet egy olyan izzót, amelyet korábban lőttek. Meghatározható vastag nyak jelenlétével.

vastag nyak

A nyilak valószínűségének csökkentése érdekében egyes nyári lakosok kétféle hagymát használnak az ültetéshez. Ebben az esetben az eladótól ki kell derítenie, melyiket érdemes megemlíteni egy adott régióban történő termesztéshez. Még akkor is, ha az egyik faj tollba tolódik, a második képes teljes hagymát adni.

Ha nyilak jelennek meg a hagymán, a legtöbb nyári lakos azt tanácsolja, hogy ne dobja el őket, hanem különféle ételek kiegészítésére, tengeri sütemények vagy saláták készítésére használja őket. Ez az összetevő fűszeresé teszi az ételt, szokatlan ízét adja.

különböző ételek

Tippek tapasztalt nyári lakosoktól

Számos tapasztalt nyári lakos speciális szabályokat hozott létre, amelyek nemcsak kiküszöbölik a fánk kockázatát, hanem a megjelenő nyilakat is élvezhetik:

 1. Mindenekelőtt a nyári lakosok azt javasolják, hogy a sevokot egyedül neveljék el, nem bíznak a piacokon. A helyzet az, hogy a vevő számára ismeretlen az, hogy ezt az ültetési anyagot hogyan tárolták. Valószínűleg valamely tényezőt megsértették, és a növekedés folyamatában a fehérrépa a nyíl felé fordul.
 2. Ha a növény a nyíl felé megy, akkor azonnal kiáshatja és felhasználhatja élelmezéshez, vagy levághatja a nyilakat az íj alatt.Az első esetben egy kicsi fehérrépa szolgál növényként, a második esetben a fánk szára kiváló összetevővé válhat a második fogások és saláták elkészítéséhez.
 3. Ha a hagyma, amely elindította a nyilat, ennek ellenére teljes értékű nagy fejet képez, azt azonnal fel kell használni, mivel egy ilyen növény eltarthatósági ideje minimális.
 4. Ha az embernek nem tetszik a hagyma nyilak íze, és nem akarja megőrizni, akkor adja hozzá friss salátához, a virágszárakat műtrágyaként lehet felhasználni, és levágásuk után összekeverik őket a kertben.
 5. A hagyma termesztéséhez zabliszt - hagymát használjon, amelynek átmérője nem haladja meg a centimétert. Az ilyen ültetési anyag szinte soha nem képez nyilat, még akkor is, ha nem megfelelően tárolják. A zabliszt termesztésének egyetlen nehézsége a hűvös helyiségekben való tárolás, mivel emelt hőmérsékleten gyorsan kiszárad.
 6. Zab ültetése tél előtt ajánlott.
 7. A növényeket a talajba legkésőbb április 25-ig kell ültetni.
 8. Ha a készüléket vásárolták, akkor az ültetés előtt fel kell melegíteni.

nagy fej

A tapasztalt nyári lakosok fenti szabályaira, valamint a nyilak kialakulásának kockázatának minimalizálására vonatkozó ajánlásokra is figyelemmel gazdag hozamot kaphat a hagymarépa. A nem lövedékes hagymákból származó terményt hosszú eltarthatóság, kiváló íz és táplálkozási tulajdonságok jellemzik. Ha ennek ellenére nyilak jelentek meg a növényen, akkor az ilyen ültetést meg kell termeszteni, hogy ízletes, egészséges, lédús zöldek legyenek.

hosszútávú

Vélemények
 1. Yana
  1.01.2019 12:41

  Észrevettem, hogy az íj a nyíl felé fordul, amikor kedvezőtlen az időjárás, azaz aszály, szokatlan hő. Ebben az időben szinte az egész íj nyilakkal. És még akkor is, ha eltávolítja a nyilakat, az íjfej még mindig nagyon kicsi.

  Válaszolni
 2. Tatyana
  6.06.2019 14:43

  20 nap az akkumulátoron, ez véleményem szerint túl sok hagymakészlet csontvázzá válik.

  Válaszolni
  • Galina
   6.06.2019 18:17

   A vásárlás után mindig beteszem a szettet egy dobozba, és felmelegszem egy elemre. Áprilisban az elemek már nem nagyon melegek. És leszállás előtt megvan. Nincsenek lövészek.

   Válaszolni
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök