Hogyan lehet kezelni a hagyma légy népi és kémiai eszközökkel?

Ha hagyma légy jelenik meg, a növény megjelenése megváltozik, hogy ne veszítsék el a termést, akkor tudnia kell, hogyan kell kezelni. Minden kertészt nem fog bántani, ha megismeri a kártevő leírását és a kertben való megjelenésének fő okait.

Biológiai portré

A hagyma légy gyakori növényi kártevő. Ezen rovarok lárvái belsejéből vagy alulról behatolnak az izzóba. Az első generációs lárvák különösen veszélyesek. A sérült hagyma száradni kezd és rothadni kezd.

Megjelenés

A hagyma légy könnyen összetéveszthető egy közönséges légy, ház legy vagy káposzta legyével. Fontos, hogy a zöldségtermesztők tudják, hogyan néz ki a légy, hogy megjelenésének korai szakaszában megkezdje a harcot. A hagyma légy szürke-sárga színű, átlagos hossza 7–8 mm. A szárnyakon függőleges csíkok láthatók.

A rovar tojásfehérje, ovális alakú, 1 mm hosszú, középen hosszanti csíkkal. Kedvező feltételek mellett a lárvák már a 4. napon kezdenek megjelenni.

Az átlátszó fehér lárvák kicsik, körülbelül 1 mm. A törzs hátulja vastagabb, mint az elülső. Három hét után a lárva felnőttké alakul.

A legyek maguk nem ártanak a növényeknek, de folyamatosan új tojásokat tojnak. Félned kell attól a lárvától, amelyek tőlük kelnek ki. Az ellenőrzési módszereknek mind a felnőtt rovarokra, mind azok lárváira kell irányulniuk.

hagyma légy megjelenése

Reprodukció

A hagyma légy április végén kezd repülni a meleg kezdetén. Ugyanakkor aktívan szaporodni kezd. Az évek nagyon hosszú időt vesznek igénybe, körülbelül 50 napot. A tojásokat közvetlenül a talajban, vagy a száraz héj maradványait helyezi az ágyakba, ahol hagyma vagy fokhagyma nő. Ritkábban tojásokat rak a levél axiljában és magukon a leveleken.

Egy felnőtt rovar egész életében akár 60 tojást lerakhat. Tojásrakáshoz egy felnőttnek további táplálkozásra van szüksége nektár és virágvirágok formájában.

A tojásból származó hagyma légylárvákat csoportokban tartják és képesek elpusztítani a hagyma teljes belsejét. Könnyen átharapva a fehérrépa héját, behatolnak a belsejébe. 3 hét elteltével a lárvák belemerülnek a talajba és megpókolódnak. És további 2-3 hét után megjelenik egy új, fiatal kártevők generációja.

A kártevő elleni küzdelem indoka lehet a hagymán fellépő rothadás nyoma. Végzik az egészséges növények megelőző kezelését és a kártevőkkel már fertőzött hagymák kezelését.

A kártevő jelenlétének jelei

A felnőtt rovarok lárvája az összes levet szívja a hagymából, és felszívja a pépt. Három hét elteltével a legyek teljesen elpusztítják a növényt, belemerülnek a talajba és bukkannak. Az egész tél ebben az állapotban tölt.

Tavasszal a hagyma légy kóborából kibontakozik, gyenge, de életképes. Egy hétig táplálja a pitypang vagy orgonát nektárját, egy másik héten pedig a szexuálisan érett időszak lesz. Ebben az időben a rovarok a hagymaágyakba költöznek.

A következő jelek segítenek a kártevők időben történő észlelésében:

 • Az izzók rothadni kezdnek, és kellemetlen szagot bocsátanak ki. A részben láthatja a lárvák által elvégzett mozdulatokat.
 • A növény növekedése lelassul, a tollak sárgássá válnak, a hegyek befelé gördülnek.
 • Az izzó könnyen kihúzható a talajból a gyökérből; az aljánál láthatók kis férgek, ezek a légylárvák.

hagyma, amelyet a hagyma légy károsít

A betakarítás után mélyen a talajba kell ásni (20 cm mélyre). Hogyan lehet a kártevőkkel fertőzött talajt kezelni? A hagyma légy sós környezetben elpusztul, ezért a hagymák ültetése előtt ajánlott sós oldattal öntözni. A lárvák azonnal meghalnak.

Hogyan lehet megszabadulni a hagyma légy?

Ha a megelőző módszerek nem segítettek, és a légy továbbra is megjelent, akkor határozott intézkedéseket kell hoznia a harcban. A káros kártevők elleni küzdelemben népi gyógyszerek és vegyszerek használhatók.

A népi receptek segítenek megválaszolni azt a kérdést, hogyan lehet hatékonyan kezelni a hagyma légyet. A kompozíció olyan komponenseket tartalmaz, amelyek minden házban rendelkezésre állnak, és teljesen biztonságosak a termesztett növények számára.

Abban az esetben, ha az egyének nagymértékre szaporodtak, vegyi anyagokat kell használni a parazita ellen. Ezeket nem szabad túl gyakran használni, mivel a peszticidek felhalmozódnak a fejben, és evésük során károsak az emberi egészségre.

Népi gyógymódok

Mivel a hagymarépa gyorsan felszívja a rovarirtó szereket, a szakértők azt javasolják, hogy népi gyógyszereket használjon a hagymalepékhez.

A hagyma légy kezelésének egyik bevált és hatékony módszere a kerozint tartalmazó megoldás. A petróleummal történő feldolgozás előtt a talajt tiszta vízzel alaposan megitatják. Ezután öntözzük az ágyat oldattal. 10 liter vízhez vegyen be 30 ml anyagot.

A dohányport kártevők ellen használják. A megoldást könnyű elkészíteni. Be kell vennie 200 g dohányport, amelyet 10 liter forró vízben hígítanak. A hatékonyság növelése érdekében adjon hozzá 30 g szappanot (folyékony vagy száraz) a készítményhez. Ezután az oldatot 2-3 napig infúzióban hagyják. A dohányport egyszerűen megszórhatja a kerti ágyra. Előzetesen összekeverheti mésznel.

dohánypor

Ha a hagymaágyakon kártevők találhatók, a kertészek azt javasolják, hogy sós vízzel öntözzék őket. Oldjon fel 300 g sót egy vödör vízben. Öntözéskor ügyeljen arra, hogy az oldat ne kerüljön a tollba. Két hét után az öntözést megismételjük, de koncentráltabb oldattal.

A hamu és száraz mustár, őrölt paprika vagy dohánypor keveréke elősegíti a probléma kezelését. A hasonló összetételű ágyak kezelését 3-4 alkalommal, 7-10 napos időközönként kell elvégezni.

A talaj mély ásása szintén segít megbirkózni a problémával. A lárvák, amelyek a föld felszínét érik, gyorsan meghalnak.

Vegyi küzdelem

A hagymát ammóniával feldolgozhatja... Három csepp jódot, egy csepp kálium-permanganátot, 2,5 ml bórsavat és 30 ml technikai ammóniát oldunk egy vödör vízben. A víznek kissé szaga kell lennie, mint ammóniának. Ajánlott az összes érintett bokor megöntözése a kapott oldattal (mindegyik gyökérre kb. 250 ml oldatot fogyasztanak).

Javasoljuk, hogy az ammóniával történő kezelést este végezzék el, hogy a talaj hosszabb ideig megtartsa a nedvességet. Jobb a sorok között öntözni, elkerülve a közvetlen érintkezést a gyökérrel.

A feldolgozás után javasoljuk, hogy lazítsa meg a talajt, hogy a szaga tovább rontja a kártevőket.

Kritikus helyzetekben az olyan kémiai szerek, mint az Aktara, Intavir, Metronidazol, Fitoverm, Creolin, Zemlin segítenek megmenteni a termést.

zemlin és aktara

A közelmúltban a kertészek körében népszerűvé vált a Metronidazol alapú megoldás. 10 liter víz bevételéhez vegyen be 5-6 tablettát, amelyeket először porra kell zúzni. A növény teljes fejlődési ideje alatt 1-2 alkalommal hasonló oldattal öntözhetjük. Az öntözés során kerülje a gyógyszer levélre jutását.

Megelőzés

A kártevőnek a kertben való megjelenésének első jele tavasszal látható, amikor a pitypang, a cseresznye és az orgona virágzik. A virágok nélkülözhetetlenek a rovarok fejlődésében. A légy e növények nektárján táplálkozik.

A kártevő megjelenését könnyebb megakadályozni, mint később megkeresni a harcot.

hagyma légy megjelenése

A hagyma legyek elleni megelőző védelem a következőkből állhat:

 • jobb hagymát sárgarépa- vagy paradicsomágy mellett ültetni (a légy nem képes elviselni a sárgarépa illatát, és megpróbálja nem tojásokat tojni e zöldség mellett);
 • a hagymát a lehető leghamarabb ültetni kell;
 • lehetetlen a hagymát ugyanabban a helyen több éven keresztül ültetni (a kártevők sikeresen telepednek a talajban, a növényi maradványokba öntve);

 • javasolt a talaj talajtakarása (talajtakaróként trágya, széna, tőzeg használható);
 • az ültetési anyagot fertőtlenítő oldatba kell helyezni (a kálium-permanganát gyenge oldata megfelelő);
 • ültetés előtt meg kell trágyázni a talajt tőzeggel vagy trágyával;

talaj megtermékenyítése

 • a talajt sóoldattal előkezelték, és 5 óra elteltével tiszta vízzel jól lezárhatják;
 • a megjelenés után célszerű megelőző kezelést végezni keserű oldattal, például piszkára, borsra és árnyékra;
 • a betakarítás után ki kell ásni a talajt, a talaj felszínén található lárvák nem tolerálják a hideg időjárást és meghalnak.

Ne feledje, hogy bármilyen oldat használata előtt a talajt meg kell itatni! Ez lehetővé teszi az összes alkatrész biztonságos és hatékony működését. Néhány megoldást tiszta vízzel kell öntözni az eljárás után néhány órával.

A hagymaágyat a teljes növekedési időszakban gondosan és gondosan gondozni kell: időben gyomláljon, elkerülve a gyomok növekedését, tartsa be a megfelelő öntözési módot, és ügyeljen arra, hogy lazítsa meg a talajt.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök