Mikor kell ásni hagymát az ágyakból tárolás céljából?

Számos kritérium határozza meg, mikor lehet a legjobb hagymát ásni. A hagymák minősége és tárolásának időtartama a betakarítás helyes ütemezésétől függ.

Hogyan lehet meghatározni a gyökérnövények érettségét?

A hagyma betakarítási ideje nagymértékben függ a fajtától és az időjárási viszonyok jellemzőitől. Vannak olyan fajták, amelyek korai, közepes és későn érik. Az érési idő növekszik a hidegebb régiókban.

Megállapíthatja, hogy el kell távolítania a hagymát az ágyakról külső jelekkel:

 • a szárak sárgássá válnak, kiszáradnak;
 • a függőleges helyzetű tollak fokozatosan esnek az ágyakra (ha hideg a nyár, akkor a tollak később sárgává válnak, mint maga a hagyma érlelődik);
 • az izzó nyakja vékony és puha lesz;
 • az érettséget maga az izzó határozhatja meg, a száraz mérleget szabadon kell eltávolítani;
 • a fehérrépa íze lédús, a tányér ropogós, kellemes aromájú.

hagyma a kertben

Egy érett izzón a felsőknek a földön kell feküdniük. De a hagymák érlelése egyenetlen, a tollak nem válhatnak sárgavá és kiszáradnak minden növényben. A szüretet akkor kezdik el, amikor a legtöbb növénynek van teteje.

Néhány zöldségtermelőt a holdnaptárban feltüntetett dátumok követik. Ebben az esetben a betakarítás határai július közepén esnek és augusztus elejéig tartanak. A holdnak csökkenni kell.

Kiszámíthatja a növény kivágásának dátumát egyszerű matematikai módon. Ehhez 65–80 napot kell hozzáadni ahhoz a dátumhoz, amikor a zöldséget ültették. A napok száma az ültetett hagyma típusától függ. Az eredmény a pontos betakarítás dátuma. Esős ​​és hideg nyarak esetén további néhány napot adunk hozzá.

Gyűjtemény jellemzői

Amint a hagyma érettségének minden külső jele megtalálható (a levelek sárgássá váltak, a nyak kiszáradt és a külső pikkelyek kiszáradtak), megkezdheti a betakarítást a helyről.

A hagymát kihúzzuk a kertből (jobb haderőt használni), óvatosan rázza le a földről és hagyja megszáradni. Nem szabad meghajolni az íjat egymással, megpróbálva megszabadulni a tapadó szennyeződésektől. Ez károsítja a fejeket és a rothadás kezdetét.

A hagymát a kertben betakarítják, két vagy három rétegre összehajtva. Időről időre át kell fordulnia a különböző oldalakon a nap felé. Ha az időjárás száraz, meleg, akkor 7-10 napig száríthatja. A napon a hagyma végül érlelődik, kiszárad és fertőtleníti.

a hagyma a kertben van

Előkészítő munka

A betakarítási technológia számos javaslatot tartalmaz a növény minőségének javításához és az elrontott izzók számának csökkentéséhez:

 • Két héttel a várható betakarítás előtt abbahagyják az ágyak öntözését, meglazítását és megtermékenyítését (ezek a tevékenységek hozzájárulnak a felsők növekedéséhez és késleltetik az izzók érését).Az izzók kiszáradnak, és ez a tényező kedvezően befolyásolja a tárolást. Ha esik, ajánlott az ágyakat filmmel lefedni.
 • A javasolt eljárás előtt egy héttel javasoljuk, hogy a hagymát a talaj felével meg kell hámozni. Az kissé nyitott fejek több fényt kapnak.
 • A jobb a betakarítást kora reggel kezdeni, amikor a nap csak felkel.
 • A takarítást száraz, napos időben végezzük.
 • Amikor a hagyma érett, nem kell kézzel kihúznia őket. Jobb, ha egy lapátot vagy harsót használ, óvatosan ásva a földbe.
 • A kivágott hagymát egy kendővel leragasztják, így a napfény kiszáradhat. Ha esős idő van, akkor a hagymát jól szellőző helyen kell betakarítani.
 • A hagymát több napig lehet betakarítani, de ne tegye ki túlságosan.

Nem ajánlott a leveleket azonnal levágni. Sok tápanyagot tartalmaznak, amelyek hosszú ideig belépnek az izzóba, miután a zöldséget a talajból ástak.

Ha idő előtt elkezdi a betakarítást, akkor a hagymák kevésbé sűrűek és lédúsak lesznek, és az eltarthatóság jelentősen csökken. Ha túlexponálja a hagymát a földben, akkor nem csak az íz fog szenvedni, hanem a rothadás kockázata is növekszik. A legtöbb izzó, ha a talajban túlexponálódik, repedésbe és rothadásba kezd.

A gyűjtés jellemzői esős időben

Ha az időjárás nem boldog, a zöldségtermelőket a következő kérdés veszi figyelembe: mikor lehet betakarítani a hagymát esős időben? Válassza ki a betakarítás legszárazabb napját. Leggyakrabban a növény hosszabb ideig szárad, és kevés tárolással rendelkezik.

A hagyma érése nedves időben késik. Ebben az esetben ismernie kell az érési módszereit. A hagymákat, a gyökereket és a talajt együtt, hangmagassal megemelik (a gyökereket aláássák), és hagyják ebben a helyzetben, hogy kiszárítsák a tetejét. A talajt elmozdíthatja a hagymától, és meg lehet szilárdítani a gyökeret. Ezek a műveletek a sárgák gyors sárgulásához és szárításához, valamint az izzók éréséhez vezetnek.

hagyma a kertben

Ha esős idő van, a hagymákat tető alatt vagy jól szellőző helyen kell eltávolítani. Időszakosan fordítsa meg. Miután a hagyma megszárad, meghámozzuk a felső héjból, levágjuk a leveleket, így kb. 5 cm-es csontok maradnak.

Hogyan gyorsíthatjuk meg az érlelést?

Ha eljött a hagyma betakarítási ideje és közeledik az esős évszak, és a tollak továbbra is zöldek, és nincs emlékezet a hervadásra, akkor bizonyos intézkedéseket lehet alkalmazni.

 • A nedvesség hiánya felgyorsítja az érési folyamatot. Az ágyakat már nem öntözik, és a növényt nem táplálják a fejlődéshez.
 • Megakadályozhatja a gyökereket, ha kissé megemeli egy rúddal. Ha a talaj laza és száraz, akkor kicsit kézzel is húzhatja a tetejét.
 • Az izzók ki vannak téve a talaj visszahúzásával. De ez a módszer csak akkor segíthet, ha a fej túl mélyre van állítva.

Ha egy zöldséget egy kicsit később ültettek be, mint az esedékesség időpontja, akkor a teteje is segít az izzók érésében. Ehhez a zöldséget a kertből való betakarítás után még 7-10 napig nem kell darabolni.

Hogyan lehet összegyűjteni a heréket?

A legjobb a magvak gyűjtése a következő évben zöldség ültetésére a kertből. A betakarítás után hagymákat választanak ki a nagy sűrűségű, körülbelül 10 cm átmérőjű magok közül, és a kiválasztott hagymákat három hónapig melegen kell tárolni. Ez idő alatt sok mérleggel lefedik őket.

A hagyma ültetése a vetőmag számára korábban kezdődik, április utolsó napjaiban, mivel több idő szükséges a vetőmag kialakulásához. A lyukakba helyezés előtt a nyakot lédús méretre vágják le, hogy a palánták gyorsabban jelenjenek meg. A sorok között kb. 25 cm távolságot kell tartani, a sorban lévő hagymák közötti távolságnak legalább 15 cm-nek kell lennie.

Nyár végén (augusztus utolsó napjai) a magok érik - nigella. A hagyma levelei sárgássá válnak és kiszáradnak.

hagyma a kertben

Fontos a vetőmagok megfelelő összegyűjtése és a megfelelő tárolás biztosítása:

 • Amikor a kapszula robbant, elkezdenek vetni a magokat.
 • A nyilakat levágják, csokrokba gyűjtik és a lombkorona alatt felfüggesztik a végső érésig.
 • Feltétlenül tegyen papírt a függő nyilak alá, ahol az érett magokat önteni fogják.
 • Dörzsölje meg a virágzatot önmagában, hogy megkapja a fennmaradó magokat.
 • Ezt követően ajánlott kiváló minőségű ültetési anyag kiválasztása. A magokat egy pohár vízbe helyezzük. Azokat, akik felszínre kerültek, eldobják.
 • A fennmaradó jó magvakat elterítik a szövet felületén és hagyják megszáradni.

hagyma a kertben

Az összegyűjtött magokat szövetzsákban, száraz, sötét helyen tárolják. A nigella mag vetése után hagymakészletek nőnek. Körülbelül 85–90 napon belül érlelődik. A gyűjtemény július végétől szeptember elejéig tarthat fenn. De ne hagyja, amíg fagy és heves esőzések nem megyek.

Annak érdekében, hogy az összes hasznos tulajdonság megmaradjon a magban, időben betakarítania kell. Az a tény, hogy a sevok érett, külső jelek alapján felismerhető: a levelek sárgássá válnak, szárazak és letargikusak, a nyak puha és száraz. Nem kell várni, amíg a levelek az ágyra esnek. Egy ilyen növény rosszul tárolható, és a következő év ültetése után csak nyilak alakulnak ki.

Száraz időben kezdik el a betakarítást. Kézzel is kihúzhatja, van egy módja annak is, ha a hagymát rúddal húzzák ki.

Az izzók szárítása tárolás előtt

A betakarított növény teljes szárítása átlagosan két hétig tart. A szárítási folyamat során az összes patogén baktérium elpusztul. A legjobb a napfényben szárítani, közvetlenül az ágyakban. A szél és a nap sugarai jók ebben a folyamatban. Éjszaka a lombkorona alatt megtisztíthatja, hogy a harmat ne kerülhessen újra fel.

Ha a hagymát még éjszaka hagyják száradni a kertben, akkor reggel ajánlott egy fóliával lefedni, hogy a harmat ne károsítsa a növényt.

Amikor a hagyma kissé kiszárad, elkezdenek levágni a tetejét. Hagyjon 5 cm hosszú csonkot. Ha a fonatot szövik, a tollakkal együtt megszáríthatja. Hosszuknak legalább 15 cm-nek kell lennie.

hagyma szárítása

Tárolási titkok egy tapasztalt nyári lakosztól

Feltétlenül be kell tartani a hagyma tárolási feltételeit. Csak egész, sűrű hagymafej alkalmas tárolásra. Fonott kosarakba, lyukakkal vagy hálóval ellátott fa vagy műanyag rekeszekbe helyezhetők el. Egyszerűen összerakhat több fejet, és kötéllel köti őket egy kötegbe, amely a mennyezetről lóg.

A fonatot a felsőkből szövheti. Ebben az esetben a szárítást követően a leveleket nem kell vágni, egyszerűen összefonják. Minden izzó jól szellőző és ritkán rothadó.

Fontos tudni, hogy milyen hőmérsékleten kell a hagymát tárolni egész télen. A legjobb, ha sötét, hűvös helyen tárolja (például egy alagsorban vagy pincében), ahol a levegő hőmérséklete 0 és +5 között van. A levegő páratartalma legfeljebb 80%. Ha a levegő páratartalma magasabb, akkor növekszik a növények rothadásának és csírázásának veszélye. A helyiségben jó szellőzést kell biztosítani. Ha a hagymát otthon tartják, akkor távol kell tartani a fűtőkészülékektől, jó levegőáramlás mellett.

Néhány tapasztalt kertész ismeri titkait a betakarított növény megfelelő tárolására vonatkozóan. A bomlási folyamat megakadályozása érdekében megszórjuk a fejeket krétával. Csak ilyen íjat nem lehet a földbe ültetni.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök