Mikor kell eltávolítani a hagymakészleteket a kertből, és hogyan kell otthon tárolni?

Sok nyári lakos határozza meg azt az időszakot, amikor kísérletileg tárolni kell a hagymát. Ennek oka az a tény, hogy a zöldség érésének időtartama az időjárási viszonyoktól, az ültetett fajtától és a bizonyos gondoskodástól függően változhat. A kertészek fő célja a hagymakészlet termesztésének a megtanulása meghatározni a növény betakarításra való készségét, mivel ezt az anyagot a következő szezonban fogják felhasználni fehérrépa elkészítéséhez. Ha a hagyma nem elég érett vagy túlérett a kertben, akkor a későbbi ültetésre alkalmatlanná válik.

Hogyan lehet meghatározni a hagyma érettségét és felgyorsítani annak érését?

A hagyma betakarításának meghatározásához meg kell ismerni azokat a jeleket, amelyek szerint a hal teljes érett. Tapasztalt nyári lakosok azt mondják, hogy a sevok érett, ha:

a hagyma érettsége

  • a toll sárgás színűvé vált, kiszáradt;
  • az ültetés elsüllyed a talajba;
  • a hagyma nyakja vékonyabb lesz.

Amikor megjelennek ezek a vetőmag-érési jelek, eltávolíthatók a kertből.

megfelelően tárolja

A tisztítás előkészítése

A hagyma betakarításának időpontjának meghatározása után fel kell készülni erre az eljárásra. A betakarítás előtt meg kell tagadni a telepítések öntözését, mivel a növény száraz talajban ajánlott. Ezután számolja ki a dátumot úgy, hogy napsütéses napokra esik. Ha nedves az idő, esik az eső, a betakarítást el kell halasztani, mivel a nyershagyma eltávolításakor a betakarítás romlik.

A vetést a talajból történő ásással kell tisztítani. Ezt nagyon óvatosan kell megtenni, mivel a sérült hagymák nem csak rosszul tárolhatók, hanem alkalmatlanná válnak az ültetésre is. Az ásás a toll mellett történik. A földet óvatosan megtisztítják a fejről. Lehetetlen lerázni a talajt, mivel a hagyma felületén kárt okozhat, amely negatívan befolyásolja az eltarthatóságot. A teljes növény betakarítása után az ágyakat le kell száratni.

süllyed a talajba

Ha a betakarítást reggel végezték, amikor a harmat felhalmozódik a talaj felületén, a lebomlott növényeket fóliával kell befedni. Ha a jövőbeni ültetési anyagot a középső sávban termesztették, és az időjárás felhős, és napsütéses napok nem jelennek meg hamarosan, akkor a hagymát egy lombkorona alatt szárítani kell.

Annak érdekében, hogy a növény jól tárolható legyen, be kell tartania a kertből történő betakarítás egyéb feltételeit is. Ez vonatkozik az időjárás megválasztására, a metszésre és az öntözésre.

ültetvények öntözése

Milyen időben kell kezdenie tisztítani?

Sok nyári lakos érdekli a kérdést, hogy milyen időjárással kezdje el a sevka betakarítását? Annak érdekében, hogy a sevok jó minőségű legyen, csak száraz időben szabad tisztítani. Ha nem tervezik napos napokat, akkor felhős időben érett termést lehet betakarítani, míg a hagymát gondosan meg kell szárítani.Ehhez a ásott zöldségeket levegőben lehet lefedni egy lombkorona alatt, jó szellőztetéssel ellátott tetőtérben vagy a minimális hőmérsékletre felmelegített sütő segítségével.

érett termés

fametszés

Annak érdekében, hogy a készlet nem sérül meg a betakarítás során, a tollakat kiásás előtt ki kell védeni. Ehhez vágja le a felesleges tollakat.

Hogyan vágjuk le a hagymát a kertből történő betakarítás után? Közvetlenül a ásás után a zöldséget a zöld résszel együtt lefektetik az ágyakra. Ezután a tollakat megvágják, így 5 cm-es hegyet hagynak. A tollakon kívül a gyökereket is megvágják. A levágott és szárított növényeket tárolhatják fadobozban, harisnyában vagy kötve zsinórra.

A hagyma szövéséhez többféle mód van, amelyek mindegyike alkalmas tárolásra és elhelyezésre. Ebben az esetben vágja le, hagyva a leveleket 8-10 centiméter hosszú.

Néhány nyári lakos késő őszig, télig nem vágja meg a tollak, de ez csak bonyolítja a növény tárolását és csökkenti annak tartási minőségét. Ezért a tollak és a gyökerek megtisztítása a vetőmagnak a kertből történő betakarítása után azonnal szükséges.

károsíthatja a készüléket

Mikor kell abbahagyni az öntözést?

Ahhoz, hogy az érési időszakot közelebb hozzuk a kézhez, néhány nappal a betakarítás megkezdése előtt állítsuk le az öntözést. Ha a palántákat a középső sávban termesztik, az öntözést július utolsó évtizedében el kell hagyni. Ebben az időben kialakul a palánták légi része, és öntözés hiányában aktiválódik a hagyma növekedésének folyamata.

Ez a tulajdonság annak a ténynek köszönhető, hogy amikor a talaj megnedvesedik, az izzó minden erőjét a növényzet növekedésére irányítja, és a fejet nyugalmi állapotba ejti. Ha a talaj kiszárad, a folyamatok megfordulnak. Más területeken ajánlott a palánták öntözését 2 héttel a betakarítás előtt abbahagyni.

Amikor az izzók aktívan formálódnak, elengedik azokat a nyilakat, amelyeket el kell távolítani. Ehhez a nyíl levágásra kerül a gyökérzetben. Ellenkező esetben a betakarított termést a következő vetési idényig nem lehet megtakarítani.

hagyja abba az öntözést

Tisztítási idő

A vetőmag betakarításának ütemtervének meghatározásához figyelembe kell venni a mag érésének átlagos időtartamát, amely 70 nap. A hagyma leggyakrabban augusztus-szeptemberben érlelődik. A hagyma betakarításának ütemtervének meghatározásakor az ültetési idõ, a növekvõ ültetvények sajátossága is befolyásolja. Azt is figyelembe kell venni, hogy melyik régióban termesztették a hagymát.

Az Urálban vagy Szibériában nincs lehetőség a nyári időjárás előrejelzésére. Ha forró, a hagyma időben érlelődik, és ha hideg, akkor hosszabb ideig tart az érlelés. Ezekben a régiókban a fejeket ki kell ásni, miután a növény zöld része megszáradt, nyakának megvékonyodott.

középső periódus

Amikor ezek a jelek megjelennek, egy héten belül betakarítania kell. Ha kihagyja ezt az időszakot, a növény új gyökereket képez. Az ilyen anyag nem lesz alkalmas tárolásra. Ha korábban kezdi a betakarítást, akkor a kéreg nem jelenik meg a magon, és a nyaknak nincs ideje vékonyabbá válni. Az ilyen vetőmag nem lesz alkalmas további ültetésre.

Hold naptár

Néhány tapasztalt nyári lakos biztos abban, hogy a készlet összeállításának optimális idejének legjobb módja a holdnaptár használata. Segít kiszámítani a betakarításra kedvező holdfázisokat a palánták és más kerti növények vonatkozásában.

ezek a jelek

Holdnaptár hiányában egyes nyári lakosok azt javasolják, hogy vegye fel a kapcsolatot a lámpatesttel. Tehát jó termést kaphat, ha teliholdon kezd el betakarítást. Az ilyen betakarítás lehetővé teszi a legnagyobb táplálkozási értékkel bíró zöldség felruházását.

Ezenkívül a holdnaptárban feltüntetett bármely napnak száraznak kell lennie, ha esik, akkor az ásást ajánlott a következő kedvező dátumra elhalasztani.

Vidéki élet hack

Néhány kertész meg van győződve arról, hogy a minőség megőrzése attól függ, hogy a vetőmagot ástak-e.Számos életcsapda van, amelyek lehetővé teszik a termés pontos kivonását a talajból, megőrizve annak minőségét és eltarthatóságát:

vidéki élet hack

  1. A legjobb, ha a zöldséget reggel ásza ki, mivel ebben az időben van a talaj a lehető leglazabb.
  2. Használjon villákat, hogy elkerülje a fej károsodását. Ha a hagyma megsérült a betakarítás során, akkor azt el kell fogyasztani.
  3. A hagymát csak akkor szabad kihúzni a talajból, a nyílt talajból, ha a betakarítás előtt esett, és a talaj megpuhult. Amikor egy zöldséget kihúznak a száraz talajból, a szár leszakad, ami a fej gyors rothadását okozza.
  4. A palánták termesztésekor a legjobb fajtákat kell használni, amelyek jó megőrzési tulajdonságokkal rendelkeznek. A hibrid fajták nem alkalmasak vetőmagtermelésre.
  5. A fehérrépa betakarítható az első fagy elõtt, amely augusztus-szeptember különbözõ régiókban fordul elő.

A felsorolt ​​szabályok betartása mellett a betakarított palántákat a következő vetési idényig tökéletesen tárolják. Ezenkívül különös figyelmet kell fordítani hagyma szárítása.

ásni egy zöldséget

Szárítás

Annak a kérdésnek a megválaszolásához, hogy hogyan kell tárolni a hagymakészletet az ültetés előtt, nem csak a tárolási módszereit, hanem az előkészítést is meg kell ismernie, amely szárításból áll. A Sevka szárítása 2-3 hétig tart. Ez idő alatt az izzók felszívják az összes tápanyagot a zöld tömegből, és pikkelyük kiszárad.

A palánták szárítása abban áll, hogy a növényt egy száraz felületen vékony rétegben eloszlatják. Időről időre a hagymát megfordítják, hogy egyenletesen megszáradjon.

Az izzók száradásához több szárítási lépés szükséges. Ezek közül az első a kertben történő szárítás. Ez a szakasz csak 1-2 napig tart. Ezután a növényeket a verandára, a tetőtérre vagy más szellőztetett helyre helyezik. A hagymát ott 2 hétig tárolják. Ezután levágják a gyökereket, levágják a hagyma tollát - a tollat ​​és a gyökereket eldobják, és a hagymát pár napig 25-30 fokos helyiségbe küldik.

szárítás a kertben

Mi a teendő, ha a mag rothad? Ebben az esetben az elrontott hagymákat el kell dobni, és a maradék termést néhány percig szárítani kell a kemencében 40 fokos hőmérsékleten. Ez a kezelés növeli a palánták megőrzési minőségét, elpusztítja az összes kórokozó baktériumot, és a hagymát a következő vetési időszakig lehet tárolni.

elrontott hagyma

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök