Hogyan lehet meghatározni, hogy mikor kell eltávolítani a hagymát a kertből tárolás céljából?

A hagyma termesztése egy személyes parcellán nem vesz igénybe sok időt és nem igényel komoly mezőgazdasági ismereteket, de a vitatott kérdés az, hogy mikor távolítsák el a hagymát a kertből történő tárolás céljából. Az algoritmus legalább egy elemének be nem tartása ásás vagy hagyma szárítása, ahhoz a tényhez vezet, hogy ez a lágyszárú évelő növény rothadni kezd, és a teljes betakarított növény néhány héten belül felhasználhatatlanná válik.

Milyen előnyei vannak a hagymának?

Minden lakos ismeri a hagyma egészségügyi előnyeit és pótolhatatlan ízét a főzés során. A hagymafej magas szárazanyag-tartalma lehetővé teszi a növényi tápanyag-összetételének összehasonlítását olyan gyökérzöldséggel, mint a répa, és az A, B, C vitaminok magas koncentrációja a hagymát ugyanolyan hasznossági szintre helyezi a citrusfélékkel..

A frissen ásott hagymának teljes spektruma hasznos és ízesítő tulajdonságokkal rendelkezik, függetlenül attól, hogy milyen időjárási körülmények között távolították el a növényt a talajból, és mikor - korábban vagy később, mint az előírt időpontban. A zöldség eredeti tulajdonságainak megőrzése a hosszú távú tárolás során azonban közvetlenül e tényezőktől függ. Mind a zöldség megőrzési minősége, mind az értékes elemek visszatérése közvetlenül kapcsolódik ahhoz az időhöz, amikor a hagymát a kertből betakarították, és hogy a betakarítás előtti gondoskodás mennyiben felel meg a normáknak.

Lehetetlen pontosan meghatározni ezeket a kifejezéseket és normákat, csak a dátumokra és a számokra összpontosítva a speciális információforrásokban, mivel nagyon sok további tényezőt kell figyelembe venni nagyon különböző kombinációkban:

 • a kultúra fajlagos hovatartozása;
 • a régió időjárási és éghajlati jellemzői;
 • talajjellemzők;
 • a kötszer gyakorisága és bősége, vagy hiánya;
 • esős vagy száraz évszak.

A kertészek számára, akik korai betakarítást szeretnének betakarítani, jobb a korai érésű fajtákat választani, és az ezen zöldségtípusnak megfelelő érési időpontok alapján kell vezérelni. Ezeket a feltételeket azonban a gyűjtési időhöz legközelebbi időszak időjárási helyzete is kiigazítja.

hagyma betakarítás

A száraz nyári hő a hagymák érését 15-17 nappal hozza, de a hideg augusztus éppen ellenkezőleg, ugyanabban az időtartamban elhalasztja a betakarítást, így a hagyma betakarítása megtörténhet mind a hónap elején, mind annak végén.

Mikor szüretelni a hagymát?

Lehetetlen megtervezni a betakarítást egy adott napra, mivel a talajban lévő hagymák egyenetlenül érik, és fennáll annak a veszélye, hogy a jó, száraz fehérrépa keveredik az éretlen hagymával. Az egész folyamat számára optimális 4-7 napot kiosztani - ez azért is kényelmes, mert az elsõsorban a szárításra szánt hagymának ideje lesz kiszáradni, és teret ad a késõbbi begyûjtéshez. Mivel sok kertész szeret különféle növényfajtákkal kísérletezni, a hagyma érési ideje hosszabb ideig meghosszabbítható. A zöldség érettségét a szokásos módon a tetejek megjelenése határozza meg.

hagyma betakarítás

A tavasszal érlelt téli hagymát válogatás közben nagyobb gondossággal kell kezelni, mivel száraz időben ritkán szüret be. Egy ilyen zöldség termesztése számos előnnyel jár - szinte soha nem támadják meg kártevők, és szinte nincs szüksége további öntözésre. A talajban való túlzott expozíció azonban veszélyes, különösen, ha nedves az idő vagy esik - a téli növény önként belép a második érési ciklusba, és új gyökereket szabadít fel.

Jobb a tavasszal ültetett hagymát összegyűjteni, amikor az esős évszak előtt legalább egy hét marad. Ez lehetővé teszi, hogy várja meg, amíg az összes hagymarépa megérik, és nyugodtan, sietés nélkül, szabadban szárítsa meg őket.

A késői betakarítás veszélye

A hagyma túl korai betakarítása elkerülhetetlenül károsítja a növényt alacsony tartósítási potenciállal. Amikor ezeket a hagymákat a kertből betakarítják, majd ömlesztve tárolják, a zöldség alsó rétege kihajt és rothadni kezd, gyorsan eloszlatja a nedvességet és a gombát az egész tároló szakaszban. Az aratás megtakarításának egyetlen módja az, hogy a betakarított hagymát feldolgozásra kerül közvetlenül a betakarítás után.

mikor kell gyűjteni a hagymát

A hagyma betakarításra való készségére utaló jelek a betakarítási idényben általában 75-80 nappal az ültetés napjától kezdődnek. Jellemzően a hagyma ásni kezd, amikor tollak sárgássá válnak, és a talaj elég száraz, de a rosszabb időjárási veszély fenyegetése esetén a kultúra érését mesterségesen provokálják. Az alábbiakban megtudhatja, hogyan lehet ezt megtenni.

Mikor hagyja abba a hagyma öntözését?

Az első 55–60 nap a keserű zöldség gyorsan növekszik és gyümölcslevekkel megtölti, a hátralévő időszakot pedig addig a pillanatig, amikor a hagymát el kell távolítani a kertből, a hasznos elemek, szacharóz és egyéb tápanyag-összetevők felhalmozására szánják.

Ebben az időben, amikor az izzó növekedése megáll, az már nem igényel sok nedvességet, és az öntözés csökkenthető, majd teljesen leállítható.

öntözés a hagymát

Hagyományosan az a nap, amikor a növény alatti talajt utoljára megnedvesítik, július 12.. Ha a nyár nem volt túl nedves, addigra a megsárgult hagyma nyilakat egy oldalra fektetik, és a hagyma látható nyakát már többrétegű száraz pikkelyek és roppantások borítják az ujjak alatt.

Ha a palánták ültetése után 60 nappal várhatóan esik, akkor a kertet dupla celofánnal kell lefednie, vagy alumínium ívek fölé vízálló fóliát kell befednie, és mobil, könnyen szétszerelhető menedéket szervez.

Hogyan gyorsíthatjuk meg a hagymák érését?

Az időjárási viszonyok, az éghajlat és a növények gondozásának alapelvei a termesztési periódusban saját maga módosítják a szokásos időkeretet, amikor a hagymát ki kell ásni. Gyakran egy bizonyos növényfajta, amelyet a régió sajátosságainak figyelembevétele nélkül ültetnek, nem rendelkezik idővel, hogy erőt szerezzen, mire az időjárás romlik, és a fejek a földön jobbra forogni kezdenek. Ennek elkerülése és a zöldség érésének felgyorsítása érdekében apró trükkök segíthetnek, amelyek minimális ismereteket igényelnek a kertésztől:

hagyma érése

 • Gyökérvágás. Ehhez használjon egy jól hegyes lapátot, amelyet óvatosan hoznak minden hagyma alá, aprítják a gyökeret és blokkolják a zöldség tápanyagcsatornáit.
 • Az izzók részleges húzása. Ez a módszer óvatosságot igényel, mert amikor a hagymát a teteje felveszi és egy kicsit felhúzza, a toll néhány része eltörhet.Nem kívánatos megengedni ezt, mivel a baktériumok bejutnak az ebből eredő károsodásokba, ami az egész zöldség rothadásához vezet.
 • Csupasz hagymarépa. A műveletet jobb kézzel elvégezni, hogy ne sértse meg a zöldség pikkelyes oldalát a műszerrel. Mindegyik hagymát óvatosan szabadítják fel a talajból, mintegy egyharmadot kitéve, majd hagyják 5-8 napig hagyni, amíg a zöldség megszárad.

Néhány termelő megy tovább, és az eső előestéjén teljesen levágja a tetejét, hogy a hagyma száraz legyen, és a lehető leghamarabb betakarításra kész. Ha nagyon száraz az idő, és a tollakat a por eltávolítása előtt megtisztítják a portól, akkor a módszer indokoltnak tekinthető, bár meglehetősen kockázatos. Ha magas páratartalom van a felsők vágása során, akkor a hagyma majdnem 100% -ra rothadni kezd, és elveszíti tárolhatóságát.

Hogyan lehet feltárni a hagymát?

Amikor eljön az ideje a hagyma betakarításához, a szárító helyiségnek vagy a szabadtéri területeknek már készen kell lenniük. A technológia a nedvességtől és a talaj típusától függően változhat.

Tehát agyagos vagy megnedvesített talajból nem kívánatos a fehérrépa tollal történő húzása - ezekre a célokra jobb egy rézsáv használata. Éppen ellenkezőleg, a száraz és homokos agyag talajból a hagymát tökéletesen kézzel nyerik ki.

hagyma hagyma

Hogyan lehet megfelelően tárolni az ásott hagymát? Először alaposan szárítsa meg. A szárítási idő a gyűjtési körülményektől függ. Elegendő egy száraz időben feltárt zöldség 2-4 napig feküdni.

A hagyma betakarítása az esőben

Az esőben a hagyma betakarítását bonyolítja az a tény, hogy nagyon nehéz meghatározni a nedves fehérrépa érettségi szintjét, és jó hagymákkal együtt az alacsony értékű, vizes pépszerkezetű éretlen zöldségek is bejuthatnak az általános kupacba. Száraz hagymarépaEsőben kiásva, csak zárt, jól szellőző, meleg helyiségekben szükséges, zöldségeket a padlóra fektetve egy rétegben, és időszakonként, legalább naponta egyszer, a zöldségeket oldalról oldalra forgatva.

A hagymákat ki kell választania a szennyeződésektől, még mielőtt kiszáradna, és önmagában összeomlik. Mi a teendő, ha a hagyma száradás közben rohadni kezd? A károsult fehérrépa azonnal oldalra kerül, külön-külön megszárítják, majd azonnal megsemmisítik fagyasztás vagy megőrzés céljából.

Az átázott hagymát legalább egy héten szárítják, és tanácsos kis fadobozban tárolni.

Hogyan lehet megfelelően szárítani a hagymát egy lakásban?

A palánták kertből történő tárolására szolgáló tisztítás alapos szárításon megy keresztül, ami nem mindig lehetséges egy városi lakásban vagy egy kis nyaralóban. Ha a termés nem túl nagy, akkor erre a célra szokásos gázkemencét használnak. Melegítse elő a sütőt kb. 40 ° C-ig C és rögzítse a hőmérsékleti értéket ezen az ábrán. A sütőlapra terítsen el egyszerre legfeljebb 2 kg hagymát, és szárítsa meg a sütőben kb. Két órán keresztül nyitott ajtóval. Ebben az időben a fehérrépa-t 3-4 alkalommal kell átfordítani.

hogyan kell szárítani a hagymát

Ha a konyhában a kereszttartókat a mennyezet alá lehet nyújtani, és a vöröshagyma kötegeit ilyen módon fel lehet függeszteni, akkor a szárítást bekapcsolt égőkkel lehet elvégezni. A hagymafejek csokrokba kötéséhez vagy koszorúkba szövéséhez a tollakat a fejhez legfeljebb 4–5 cm-re kell vágni.

Ha a szárítást fűtőkészülékek használata nélkül hajtják végre, akkor a folyamat jelentősen meghosszabbodik, és 10-20 napot is igénybe vehet.

Hogyan lehet otthon hagymát tárolni?

Amikor a hagymanövényt eltávolítják a kertből és megfelelően szárítják, ideje megszervezni a zöldség tárolását. Egy magánházban ezt a pontot nem ellentmondásosnak kell tekinteni, mivel a legtöbb háztartási telken van egy pince vagy egy téglafészer, ahol ömlesztve tárolhatják a hagymát. De mi lenne a városi apartmanokban, ha minden négyzetméter számít?

Három kényelmes módja van a palánták következő nyárig történő tárolására egy szűk otthonban:

 • Szövés zsinórral vagy koszorúkkal.Ha a hagymát ilyen módon kell megkötni, akkor a hagyma nyakát megvágják, így hosszú (legalább 5 cm-es) szár található. Szárítás után a hagymákból kényelmes hosszúságú "pigtail" -et szövnek, amelyet a konyhában vagy a kamrában lévő mennyezeti kampókhoz (gerendákhoz) kötnek.
 • Tárolás kosarakban vagy lapos (akár 25 cm magas) fadobozokban. Ily módon a hagymát kamrában vagy szigetelt erkélyen tárolják, amely nem engedi a nedvesség átjutását.
 • Árukapcsolás egy harisnyaben. Tiszta nejlon harisnyát használnak, amelybe a hagymát egészen beleöntik. Az így kapott "cseppkövek" felfüggesztésre kerülnek a mennyezetről, de tárolhatók a kamra fából készült polcain is, amelyek egy sorban vannak elhelyezve, kifelé csomózva.

A hagyma hosszú távú tárolásának egyik legfontosabb feltétele a nedvességszint, körülbelül 60% - ez az optimális mutató a kultúra megőrzéséhez... 55% alatti értékeknél a hagyma kiszáradni kezd, és további levegőnedvesítést kell megszervezni a helyiségben, vagy további hagymahéjat önteni a dobozokba zöldségekkel. A hidrométer magas értékeinél a hagymát tartalmazó edényből származó nedvességet "vissza kell húzni" hamu, maghéj, fűrészpor kartondobozok elhelyezésével a dobozok közelében.

A hagyma betakarításának dátumai régiótól függően

Minden külön régióban vannak saját érési időszakok a hagymanövényekre, és ennek megfelelően a saját betakarítási időszakuk:

gyűjtése hagymát

 • a hagymát a moszkvai régió kertészei betakarítják július 25-től és augusztus 8–10-ig;
 • az Urálban a zöldség a talajban marad augusztus 18–20-ig;
 • a leningrádi térségben és Szibériában a betakarítás dátuma augusztus 10–15 között ingadozik.

A megadott számok, mivel könnyen érthető, hozzávetőleges értékek, amelyek behúzása megfelel a jelenlegi szezon egyedi jellemzőinek. Nem szabad elfelejteni a talaj tulajdonságait - a könnyű talajok gyorsabban kiszáradnak és felgyorsítják a betakarítást, míg a nehéz talajok éppen ellenkezőleg, hosszú ideig tartják a nedvességet és késleltetik a kultúra fejlődését. A hagyma betakarításának időtartama csak ezen tényezők figyelembevételével lehetséges megérteni.

Hagyma betakarítási technológia: eredmények

Tehát a hagymának a kertből történő betakarításának szabályai több fő pontra korlátozódnak. Mit kell tudni az időzítésről, amikor ideje ásni a zöldséget:

betakarítás a hagymát

 • A tollak a kultúra 70–90% -ában "feküdtek";
 • több hagymának van elszáradt alsó levele;
 • a talaj fölött kiálló hagyma nyakát száraz pikkelyek borítják, és préselés közben ropogósodik;
 • a hamis szár lágy lett;
 • a gyökerek akár 20% -a kiszáradt és elpusztult.

Lehetetlen, hogy a fehérrépa ismét csírázni kezdjen a talajban, ezért jobb, ha nem várja meg az összes zöldség tetejét, hanem nagy százalékra összpontosít.

A hagyma betakarítása tárolás előtt alaposan meg kell szárítani a zöldséget, és a tényleges lehetséges feltételeknek megfelelően kell tárolni. Télen a hagymát legalább háromszor válogatják, eltávolítva a meglágyult vagy sérült zöldségeket.

Vélemények
 1. Natalia
  4.04.2018 09:55

  A nagymamám mindig azt tanította, hogy távolítsuk el a hagymát a kertből, amikor a toll száraz. Régiónk számára körülbelül augusztus második fele volt. És a jó termés eléréséhez hozzáadjuk BioGrow és nagyon elégedettek vagyunk az eredménnyel.

  Válaszolni
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök