Mikor érkezik a hagyma és a fehérrépa tárolása: meghatározza az érettség időzítését

Miután gazdag termést termesztett, bármely nyári lakos felteszi magának a kérdést: mikor kell betakarítani az érett fehérrépahagymát? Néhányan a kertész holdnaptárát használják az optimális betakarítási idő meghatározására. Ha nincs kéznél, akkor a nyári lakosnak tudnia kell, hogy mikor kell betakarítani a hagymát az ország különböző részein, hogyan kell feldolgozni a betakarítás után, szárítani és tárolni.

Mikor hagyja abba a hagyma öntözését?

Ha a hagyma érettségi jelei jelentkeznek, az öntözést leállítják. Ez leggyakrabban 2-3 héttel a tervezett tisztítási dátum előtt történik. Érdemes figyelembe venni, hogy a nedvességáramlás provokálja a hagyma aktív érését, a további gyökerek növekedését, ami negatívan befolyásolja a növény megőrzési minőségét. Ezért annak érdekében, hogy a hagymákat télen is tartsák, meg kell állítani az öntözést, amint a fejek teljesen kialakulnak. Ilyen kezeléssel a fej lassabban érlelődik, a hagyma kevésbé hajlamos a rothadásra.

hagyja abba az öntözést

Mikor távolíthatja el a hagymát a kertből?

A hagymát száraz időben el kell távolítani a kertből. A hagymák szüretre való felkészültségét az érés jellemzői alapján lehet meghatározni: a fej nyaka kiszáradni kezd, a tollak pedig sárgává válnak. Ebben az esetben a hagymás fejek elkezdenek festeni a mérlegük felső rétegét a fajtára jellemző színben. A betakarítás általában július végén kezdődik és szeptember elejéig folytatódik. Érettség jelei:

távolítsa el a hagymát

  1. Ha a zöldséget tél előtt ültették, akkor a tavaszi ültetés előtt a betakarítást a kertből kell elvégezni.
  2. Amikor a hagymát Oroszország központjában, a moszkvai régióban termesztik, a zöldséget július utolsó napjaiban kell betakarítani. Ha forró volt a nyár, a szüret július 20-tól kezdődik.
  3. Az érett fehérrépahagyma betakarításának ütemezése Szibériában, az Urálban, Oroszország északnyugati részén más lesz. Ezekben a régiókban ajánlott augusztusban vagy szeptember elején betakarítani.

Az optimális pontosságának meghatározása hagyma betakarítási idő, figyelni kell a növényzetre. A tavaszi ültetés és a palánták kialakulásának pillanatától ez az időtartam 70–85 nap. A zöldség betakarításának legjobb idejének meghatározásához meg kell számolnia a megadott napok számát.

tél előtt ültetett

Hogyan lehet ásni?

Miután a nyári lakos megtanulta, hogy mikor kell ásni a fehérrépahagymát, meg kell értenie, hogyan kell helyesen csinálni. A betakarítást csak tiszta időben szabad elvégezni, és a hagymát nem szabad kihúzni a földből. Jobb, ha elkezdi ásni a növényt egy lapáttal, ásni a telepítést.

A hagymagyűjtéshez javasolt napszakot szintén empirikusan feltárták. A legjobb, ha ezt reggel megteszi, majd hagyja a termést napsütésben este. Rendszeresen fel kell rázni, és meg kell fordítani.

ásni kell

Betakarítás az esőben

Más növényekhez hasonlóan nem ajánlott a hagymát ásni felhős időben. Ha azonban a közeljövőben nem várható jó idő, és a hagyma termését sürgősen össze kell gyűjteni, akkor az esőben is betakarítás megengedett. A zöldségeket kis spatulával kihúzzák a földről.

Az izzó szárításához szárítsa meg száraz helyiségben 2-3 hétig. Ebben az esetben a répából ásás után meg kell vágni a tetejét és a gyökereket. Ezenkívül a fej teljesen le leszedve. A szárítási idő alatt egy új héj képződik a hagymán, amely jelentősen meghosszabbítja a növény termőképességét.

egyéb növények

Hagyma metszés

A betakarított növény károsítók és betegségek elleni védelme érdekében a hagymát levágni kell. Vágja le a hagymát, mielőtt a zöldség kiszárad. Leggyakrabban ez a folyamat átlagosan 2 hétig tart.

A hagyma ásása után gyökereit és tollait a lombkorona alatt történő szárítás után meg kell vágni. Ez a hagyma hosszú távú tárolásának előfeltétele.

A tél során kapott termés dobozokban történő tárolásához teljesen meg kell vágnia a gyökereket, és 5 cm-es farkot kell hagynia a tollaktól. Ha a növényeket kosarakban, dobozokban vagy hálóban tárolják, akkor tollaikat le kell vágni, így a farok 7-10 centiméter hosszú, a gyökerek pedig 1-2 centiméter.

betakarított növény

Ha azt tervezi, hogy a zöldséget zsinórban tárolja, vágja le a tollat ​​úgy, hogy 10-15 cm-es szár maradjon. Az izzók párosan össze vannak kötve, majd zsinegbe csomagolva vannak. Egy ilyen növényt felfüggesztve tárolnak.

Hogyan lehet szárítani a hagymát?

A betakarított növény szárítása szükséges feltétel, amelynek során az összes patogén mikroorganizmus elpusztul a zöldség felületén. Számos szárítás létezik, amelyek mindegyike az időjárástól függ.

száraz hagyma

Sok nyári lakos közvetlenül a kertben szárítja a hagymát, hagyva ott 1-2 hétig. Ennek a módszernek a nehézsége abban rejlik, hogy a rothadás elkerülése érdekében a bal oldali növényt rendszeresen keverni kell.

Mivel a zöldséget jó szellőzésnek megfelelően kell szárítani, a legjobb megoldás az, ha friss levegőbe helyezi egy lombkorona alatt. A lombkorona alatt történő szárítás módszere jó, ha nem esik csapadék a növényre, az utcán állítják be az optimális páratartalmat (feltéve, hogy jó időben szárítják).

szabadban

Ha a külső időjárás felhős, esős, a zöldséget jól szellőző, alacsony páratartalmú helyen kell szárítani. Annak érdekében, hogy a hagyma jó tartósságú legyen, rendszeresen keverni kell. Annak elkerülése érdekében, szárítsa meg a hagymát nylon harisnyanadrágban, és száraz, sötét helyiségbe tegye. Ha a hagyma magas páratartalom mellett növekszik, az összes héját szárítás előtt távolítsa el tőle, miközben hagyma hagyma marad.

A hagymát héjban is meg lehet szárítani, amely kiváló szellőzést biztosít a zöldség számára. Ez a módszer jó, mivel a növény nem igényel rendszeres kaszálást.

páncélhálók

Annak meghatározására, hogy a hagyma mikor száraz, tegye egy halomba, és ragassza bele a kezét. Ha a kéz szabadon halad, akkor a növény készen áll a tárolásra, és nehézségek esetén a hagymákat továbbra is meg kell szárítani.

Hogyan lehet otthon hagymát tárolni?

Tároláshoz csak érett zöldségeket lehet tárolni, ezért a hagymákat válogatni kell. Javasoljuk, hogy ne tárolja azokat a fejeket, amelyek törékeny skálákkal és vastag nyakkal rendelkeznek, mivel ezek a zöldségek gyorsabban elrontódnak. A kertben túlságosan megvilágított zöldségfélék nem különböznek egymástól a hosszú tárolás során. Az ilyen izzók csíráznak, elveszítik a mérleget.

érett zöldségek

Miután a nyári lakos kiválasztotta a tárolásra megfelelő hagymákat, el kell dönteni tárolásuk helyéről. A zöldség összes jótékony tulajdonsága, valamint élelmezési célra való megőrzése érdekében a tárolási helyet jól szellőztetni kell, és a tartálynak lélegzőnek kell lennie. A tapasztalt nyári lakosok megvizsgálják a legjobb helyeket hagyma tárolása a lakásban mezzanines, fiókok a szekrényben, kamrák.A termést fonott kosarakba, fadobozokba, kartondobozokba, harisnyákba, szövetből vagy papírból készült táskákba kell összehajtani, zsinórra kell kötni. Tara:

  1. A fonott kosarak lélegzőek. Ezenkívül kicsi méretük elkerüli a rothadás megjelenését. A kosarak használata csak akkor kellemetlen, mert kis mennyiségű termést helyeznek be hozzájuk, és nincs mód a konténerek egymás tetejére tetésére.
  2. Fából készült tárolódobozok szükségesek a sekélyek kiválasztásához. Legfeljebb 30 cm vastag hagymarétegre kell illeszkedniük. Az ilyen tárolóeszközök használatának előnye az, hogy a dobozokat egymás fölé lehet egymásra rakni a szabad hely megtakarítása érdekében.
  3. A növények tárolásának másik módja a kartondobozok. Annak elkerülése érdekében, hogy a hagyma rothadjon bennük, 25-30 cm-es réteggel kell bevonni. A doboz alján és oldalán lyukakat kell készíteni a további szellőzés biztosítása érdekében.
  4. Harisnya vagy régi nylon harisnya kiváló anyag a betakarított növény tárolására. Ezek lehetővé teszik a levegő átjutását jól, megakadályozva a rothadás kialakulását. Ezenkívül az ilyen tárgyakat felfüggesztett állapotban lehet tárolni anélkül, hogy a megfelelő helyet elfoglalnák a lakásban.
  5. Zsinórra. A hagyma otthon történő tárolásának egyik legjobb módja a zsinór készítése a termésből. Tárolhatók a kamrában, és ha szükséges, egy ilyen elem a konyha igazi dekorációjává válhat. A napfénytől védett, jól szellőző és alacsony páratartalmú helyeken kell elhelyezni.

fonott kosarak

Dobozok vagy táskák használatakor az egész termést ne öntsék bele. A hagyma jól megmarad, ha rétegük nem haladja meg a 30 centimétert. A termés eltarthatóságának meghosszabbítása érdekében meghintjük hagymahéjjal vagy krétával. 10 kilogramm fej feldolgozásához 200 gramm kréta szükséges. Ez az összetevő megvédi a növényt a nedvesség felhalmozódásától, a rothadás megjelenésétől.

A tél folyamán kétszer vagy háromszor ki kell válogatni az összes otthon tárolt hagymát. Ez az eljárás kötelező, mivel a sérült vagy nem teljesen érett izzók rothadni kezdhetnek. Ha a növény nem válogatódik ki, akkor a rothadó fejek megfertőzik az egészséges növényeket, amelyek az összes zöldség számára elveszíthetik tápértéküket.

ki kell rendezni

A tapasztalt nyári lakosok emellett rendezik a betakarítást annak érdekében, hogy felmérjék, vajon az összes fej teljesen száraz-e, és nedvesség halmozódik fel bennük. A nedves izzókat el kell fordítani és újra szárítani kell. Az ilyen hagymát közvetlenül a sütőben megszáríthatja, egy sütőlapra helyezheti, és a sütőt melegítheti a minimális hőmérsékleti mutatókig. Ezután a készülék kikapcsol, az ajtó kinyílik, és az izzókat addig szárítják, amíg az eszköz teljesen lehűl.

Annak érdekében, hogy a hagymát hosszú ideig tárolhassák, nem csak optimális körülmények között kell elhelyezni, hanem a megfelelő növekedés érdekében is, megfelelő időben vegye ki a kertből, szárítsa meg, vágja le a gyökereket és tollakat. A termény ilyen feldolgozása lehetővé teszi a télen történő megőrzését, míg a zöldség tápértékét és előnyeit teljes mértékben megőrzik. Ezenkívül a hagyma további tárolás előtt történő ültetése előtt ki kell választania ehhez egy megfelelő fajtát.

nyári lakosok rendezni

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök