Mikor kell betakarítani a hagymát 2020-ban a tárolási holdnaptár szerint?

A pontos dátumokat akkor határozták meg, amikor jobb a hagyma betakarítása 2020-ban a holdnaptár szerint. A tapasztalt gazdák tanácsai és tanácsai segítik kiszámítani az érett termés betakarításának legsikeresebb napjait. Segítenek abban, hogy kitaláljuk, hogyan lehet a termést megfelelően betakarítani és tárolni, hogy egy fűszeres zöldség minden jótékony tulajdonsága megmaradjon.

Hogyan lehet meghatározni a hagyma érettségét?

Minőség hagyma közvetlenül függ a betakarítás szabályainak betartásától és ezen eljárás ütemezésének meghatározásától. A hagymák érettsége felismerhető a növény földje és a föld alatti részeinek külső jelei alapján, és matematikailag is kiszámítható.

A betakarítás ütemezése sok körülménytől függ. Az érési időt meghatározó legfontosabb kritérium a kiválasztott fajta. A korai, közepes és késői érettséggel rendelkező hagymát ültetni lehet. Az időjárási viszonyok jelentős szerepet játszanak. Hideg, esős nyáron az érési időszak több nappal vagy akár hetekkel eltolódik.

Az érettség külső jelei

Az érett hagymafejek kiásásának kezdetét képező külső jelek:

távolítsa el a hagymát

  • a korábban egyenes és zöld szárok megszáradni kezdtek, sárgává válnak és száradnak;
  • a hagyma nyakja vékonyabbá válik, sárgává válik és elhalványul;
  • a toll a talaj mentén kúszik (ha hideg a nyár, akkor ez a tünet korábban jelentkezhet, mint a fejek érik);
  • az érett hagyma pikkelyei szárazak, arany színűek és könnyen leválhatók.

Matematikai módon

Annak kiszámítása, hogy mikor kell eltávolítani a hagymát a kertből tárolásra, egyszerű matematikai módszerrel végezhető el.

az érettség jelei

Annak kiszámításához, hogy melyik szám jobb, ha ki akarja vetni az izzítókat, meg kell oldania egy egyszerű példát. A hagyma ültetésének dátuma 70-90 nap. A kapott összeg kiindulási pontként szolgál a betakarításhoz. A hozzáadott napok száma a kiválasztott fajtától függ.

Az érési idő kiszámításakor figyelembe kell venni az időjárási körülményeket. Ha meleg és száraz idő van, akkor a hagymát a kiszámított időpontnál korábban betakaríthatja. Hideg időjárás és eső esetén további pár napot kell hozzáadnia a kapott számhoz.

kiásni a hagymákat

Mikor távolítsa el a hagymát a kertből: időzítés

Egyes termelők inkább a hagymát a holdnaptár szerint szeretnék betakarítani. Ez a legegyszerűbb és legkényelmesebb módja az izzók betakarításának időzítésének kiszámításához.

A hold és a nap minden élőlényt befolyásol, beleértve a növényeket is. Vannak napok, amikor ezek az űrtartalmak a növények talajából a gyökereikhez gyümölcsleveket vonzzák. Ezeket az időszakokat ideálisnak tekintik a föld alatti érésű növények betakarításához. Ezekbe a zöldségekbe hagyma tartozik.

hagyma a kertből

Hold naptár

A 2020-as holdnaptár szerint mérsékelt éghajlati viszonyok között ajánlott az érett fejek gyűjtését augusztus elején (7. -tól kezdve) kezdeni. Ebben az időben a Hold csökkenő fázisban van. Ez kedvezően befolyásolja a növény szárításának és tárolásának további folyamatát. A heves esőzésekre hajlamos területeken javasoljuk, hogy kezdje el ásni, mielőtt elkezdené.

Ha érdekli a kérdés, hogy lehetséges-e újhagymát betakarítani egy új holdon (a hold félhold, növekszik), a válasz igen. Az új hold időszakát a növények szárazföldi részében levő összes biológiai folyamat lelassulása jellemzi. Jelenleg a gyomlálást, a gyomirtást és a kártevőirtást nem lehet elvégezni. De érett gyökérnövényeket is gyűjthet. A növények teljes ereje a föld alatti részre jut. Ezért az új hold alatt betakarított termés lédús és dús.

holdnaptár

Az izzók betakarításának jó holdnapjai augusztus 2, 8, 13, 14 és 20. Kedvezőtlen időszak - augusztus 4–7. Ebben az időben jobb a talaj meglazítása.

Vidéki élet hack

A holdfázisok, amelyeket a holdnaptár figyelembe vesz, nem kevésbé befolyásolják a növény minőségét és mennyiségét, mint más tényezők. Régóta észrevették, hogy a hold különböző fázisaiban a növények különböző módon növekednek és fejlődnek.

vidéki élet hack

A viaszos hold során az összes gyümölcslé a gyökerektől a növények földig terjed. Ebben az időben aktiválódik a kultúrák növekedése. Ebben az időszakban nem ajánlott gyökérnövényeket betakarítani.

A csökkenő holdra a növények pihenésre való távozása jellemző. Minden erő és gyümölcslé a gyökerekhez rohan. A hanyatló holdnál jobb az orr eltávolítása. Az izzók tápértéke a legmagasabb lesz. A telihold kedvező időszaknak tekinthető a hagyma betakarításához.

a gyökerekből származnak

Hogyan lehet ásni a hagymát az ágyakból?

Miután meghatározta a vöröshagyma betakarításának legjobb időpontját 2020-ban, el kell kezdenie az előkészítő munkát:

ásni kell

  • Két héttel az izzók feltárásának várható időpontja előtt abbahagyják az ágyak öntözését. Ha esik, akkor jobb, ha lefedi őket fóliával. Ez lehetővé teszi a fejek kiszáradását, ami jótékony hatással lesz a betakarított növény tárolására.
  • A legjobb, ha a munkát kora reggel kezdi el, hogy több idő maradjon a napon.
  • Az izzók kézzel történő húzása nem ajánlott. A gyökérzet szilárdan leülhet a talajban, és csak a tetejét károsíthatja. Jobb, ha egy lapátot vagy harsót használ. Óvatosan ásva a földbe, kihúzza a zöldséget.
  • Az ásott növényt egy vagy két rétegben fekteti egy korábban elkészített anyagra, óvatosan lerázva a tapadó földjét. Időről időre meg kell keverni a hagymát, hogy a különböző oldalai bejussanak a napba.
  • Ásás után ne vágja le azonnal a tetejét. Hagyjuk, amíg az izzók teljesen kiszáradnak (a szárítási folyamat kb. Két hétig tart). A felsők sok tápanyagot tartalmaznak, amelyek hosszú ideig tovább folynak a hagymafejekbe.

Ha hiányzik a betakarítási idő (a javasolt időpontnál korábbi vagy későbbi betakarítás), akkor fokozódik a korai bomlás kockázata. Az ilyen zöldségeket rosszul tárolják és nem ízlésesek.

ásás dátumok

Hagyma

A növény betakarításakor az érési időszak kiszámítható úgy, hogy 75 napot adnak a telepítési naphoz. A 2020-as holdnaptár szerint az augusztusi betakarításra kedvező napok 2., 3., 13., 15., 20., 29. napra esnek.

nap a takarításhoz

Póréhagyma

A ásás ütemezéséhez póréhagyma az időjárás, a változatosság, az éghajlati viszonyok befolyásolják. Ha a hagymát nem szabad télen tárolni, akkor augusztusban betakaríthatja. Amikor egy zöldséget tárolásra kell készíteni, a szüret csak október elején kezdődik.

A póréhagyma leveleknek nem szabad teljesen sárgává válniuk, sokkal kevésbé száradnak és kiszáradnak. Ha nyáron meleg, napos időjárás néha esős, akkor 8-10 nappal korábban lehet betakarítani. Esős ​​nyáron a hagyma betakarítását is korábban el kell kezdeni.Ezzel elkerülhető a rothadás, és elég jól kiszáríthatja a termést.

tárolni kellene

Sevok

A hagymakészletek ültetési anyagként szolgálnak, és a következő évek termése az anyag minőségétől függ. A Sevok a nigella-magvaktól függetlenül termeszthető, vagy kész sevok-t is vásárolhat egy boltban.

A hagymakészlet 90 nappal az ültetés után kezd érni. A csemetéknek az ágyakból történő eltávolítása a augusztus elejétől a hónap közepéig a legsikeresebb időszak. Addigra a felsők kiszáradnak, sárgává válnak és a földön fekszenek.

nigella magvak

Ha esős időjárás van, akkor a hagymát a talajból korábban ki kell ásnia. Ebben az esetben a mag gyökerezik, és a betakarított terményt nem sokáig tárolják. Az ültetés után az aktív virágzás tavasszal kezdődik, és a hozam csökken.

Mogyoróhagyma

A mogyoróhagyma közötti különbség nem egy egész fej, hanem több gerezd jelenléte. Külsőleg, színében és alakjában hasonlít a fokhagymára. A gombahagymákat a korábbi érési időszakok, a hosszú eltarthatóság és a sok tápanyag jellemzi.

egy darabból álló fej

A gyöngyhagymákat akkor távolítják el az ágyakból, amikor a tollak sárgává válnak, kiszáradnak és a talajhoz közelebb süllyednek. Hasonló jelek jelennek meg július közepe körül. A betakarítási időt nem szabad kihagyni, különben új gyökerek jelennek meg, és a tárolási idő jelentősen csökken. Minden hagymát csepegtetővel csepegtetünk, kb. 10 napig szárítjuk. Ezután a tetejét levágják, 4 cm-es csonkot hagyva.

Sok ember a mogyoróhagymát a holdnaptárban megadott időpontok szerint szüreti. A legsikeresebb betakarítási időszak a telihold. Ebben az időben a betakarítás a legtöbb lédús és érett.

néhány fogat

Hogyan gyorsíthatjuk meg az érési folyamatot?

Ha itt az ideje a betakarításhoz, vagy ha heves esőzések várhatók, és a felsők még mindig zöldek és egyenesek, van néhány okos trükk, amelyek segítségével megnövelheti a növények gyorsabb érését. A kerttel kapcsolatos összes munkát: az öntözést és a műtrágyázást két héttel a tervezett betakarítás előtt meg kell fejezni. Vannak más trükkök is.

gyorsítsa fel a folyamatot

Az öntözés leállítása

A betakarítást a heves esőzések előtt kell elvégezni. Ugyanakkor megállítják a növények öntözését. A nedvesség ösztönzi a tollnövekedést és az új gyökereket, amelyek megakadályozzák az izzók érését.

hosszan esik

Aláássa a gyökereket

Ha a talaj laza, akkor a hagymákat egy kicsit kézzel húzhatja, hogy megtörje a gyökereket. A fejeket lapáttal lehet ásni, de ne távolítsa el őket a kertből, hanem hagyja ebben a helyzetben. Lehet, hogy korábban betakarítják az aláásott gyökerekkel bíró növényeket.

húzza ki az izzókat

Az izzók ki vannak téve

Ha a hagymafejeket mélyen ültetik, akkor segít a talaj mindegyik fejétől való kitolása. Expozíció esetén több fényt, levegőt kap és gyorsabban érlel.

Időnként a hagyma gyökereit kb. 5 cm-rel levágják, ezért nem ajánlott a növény földjét levágni. Ez a növények teljes veszteségéhez vezethet. Az idő előtt kiásott hagyma pontosan érhető el a felső táplálék miatt, amely sok tápanyagot tartalmaz.

csupasz izzók

Hogyan készítsük elő a hagymát tárolásra?

Mielőtt tárolná a kiásott hagymát, alaposan meg kell szárítani. A hagymát a száraz toll levágása nélkül a kertben történő betakarítás után lerakják. Ha jó az idő, több napig megszáradhat. A betakarítás után az egész növény nemcsak kiszárad a nap sugaraiból, hanem fertőtleníti. Éjszaka bent kell takarítani, hogy a reggeli harmat ne rontja a termést.

Ha úgy dönt, hogy hagymát hagyja a kertben, akkor reggel fóliával kell lefednie.

Két hét után, amikor a hagyma teljesen kiszárad, elkezdheti vágni a száraz tetejét, így kb. 4-5 cm csonkot hagyva. tartsuk hagymátszövés a felsők zsinórra. Ebben az esetben nem kell levágnia. A tároláshoz ki kell választania a nagy, hibától és rothadástól mentes helyeket.

jól szárítsa meg

Fonott kosarak, furatokkal vagy műanyag rekeszekkel ellátott lyukak, hálók vagy kartondobozok megfelelő tárolóedények.Jobb, ha a tartályokat a betakarítással átviszik az alagsorba vagy a pincébe, de a lakásban tárolhatják, de csak a fűtőberendezésektől távol. Az optimális tárolási hőmérséklet 0–5 fok, miközben a páratartalom nem haladhatja meg a 80% -ot.

Vannak olyan titkok, amelyek hosszú távon megőrzik a betakarítást. A hagymabőröket a hagymarétegek között dobozban helyezik el. Megakadályozza a vízcseppek kialakulását és a kiszáradástól. A fahamu vagy fűrészpor segít megtartani az optimális nedvességtartalmat. A vödör a kiválasztott alkotóelemmel kerül a dobozok közelébe.

fonott kosarak

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök