Mikor és hogyan kell betakarítani a hagymát északnyugaton: ajánlások az ásásra Oroszország különböző régióiban

Noha úgy tűnik, hogy a leningrádi vagy az arhangelski régiók éghajlata egyáltalán nem alkalmas zöldségtermesztésre, sárgarépát, borsót, káposztát és még hagymát ültetnek a mezőkbe és a kertekbe. A régió időjárása nem kedveli sok napsütéses napot, magas hőmérsékletet, meleg éjszakákat. Előfordul, hogy nyár végéig nem áll le az esőzés, és a növények érlelését elhalasztják. Amikor itt az ideje, hogy betakarítsák a hagymát északnyugaton, megértheti, ha odafigyelt bizonyos jelekre. Fontos, hogy ne hagyja ki a teljes érés pillanatát, különben a nem megfelelő időben betakarított terményt nem tárolják, hanem romlik és romlik.

A hagyma betakarításának jellemzői északnyugaton

Hőszeretes kultúra termeszthető Szibériában, valamint Pszkov és Vologda régiókban. Az ősz ezekben a régiókban gyorsan jön, és annak ellenére, hogy a nap még süt és augusztusban még melegszik, éjszaka nincs meleg, vastag köd jelenik meg, és a nappali hőmérsékletek közötti különbség növekszik. Északnyugaton korai hagymafajtákat termesztenek, amelyek 90 napon belül érik, közepes fajtákon pedig - 120 napon belül, a késői itt nem érik.

ásási ajánlások

Az Arhangelski régióban

A térség északi részén, amelynek jelentős területe van, a zöldségeket valamivel később ültetik, mint a déli, és a betakarítás ütemezése is eltérő. Az Arhangelski régió nyitott ágyaiban még a hőszerető paradicsom is érlelődik. A hagymát augusztus közepéig szüretelték; napsütéses nyáron július utolsó évtizedében kezdődik a termék téli betakarítása. A munkákat az esőzés kezdete előtt sietett befejezni.

Leningrádi régió

A leningrádi régióban

Szentpétervár és környéke lakosai nem örülnek a nyárnak, ahol rengeteg nap és meleg van, mindig magas páratartalom van. Nyári lakosok a telek növény hagyma hagymát, amelyet általában augusztus közepén szüretenek, de az időszakot a következők figyelembevételével kell kiigazítani:

Arhangelski régió

 • növényfajták;
 • időjárási viszonyok;
 • külső jelek;
 • a helyszín helye.

A takarítást szép napokon végzik, anélkül, hogy a rossz időjárás várna. Ellenkező esetben problémás lesz a hagyma előkészítése a télre.

helyszín helye

A kalinyingrádi régióban

Ha palántákat termesztünk olyan régiókban, ahol rövid a nyár, akkor teljes termést érhet el. Olyan éghajlati körülmények között, mint a kalinyingrádi régió, hosszú fajta fajtákat választanak ki.

A hagymák gyorsabban érnek, jól tárolhatók, szemben a vetőmagból történő termesztéssel, ami a déli régiókban és a középső sávban lehetséges.

A kalinyingrádi térség nyári lakosai és kertészei az első napok óta megpróbálják betakarítani, mielőtt az eső megkezdődik. A hagymát ide ültetik, amikor a talaj 10 fokra felmelegszik, és ez április utolsó napjaiban - május elején történik. Július harmadik évtizedétől, amikor tiszta a nap, kezdik a hagymát betakarítani téli tárolásra.

sevka a régiókban

A Novgorod régióban

Védett és nyílt talajon növényi növényeket termesztenek a Novgorodi régióhoz tartozó Valdai-hegység és a Priilmenskaya-alföld területén.

Először a nyári lakosok és a kertészek helyi fajtákat ültetnek palántákból, 2 cm átmérőjű hagymával, majd mintákat vesznek, amelyek rövid nyáron a legjobb termést biztosítják, és július utolsó napjaiból kezdik el az ásni. A munka augusztus közepére befejeződik, bár a Novgorod régióban szeptember még meleg, de az érett fejeket nem tárolják.

zöldség növények

A hagyma betakarításának időpontjai a régiótól függően

A tél előkészítésének időszaka a kultúra típusától, a talajba ültetés időpontjától, az időjárástól és az ápolás jellemzőitől függ. Ugyanebben a régióban a növény érlelése legfeljebb két hét különbséggel lehetséges. A hőségben a száraz fejek korábban érlelik.

Szibéria északnyugati, középső részén a hagyma eltávolításának határideje augusztus 20.. A legtöbb régióban az elhúzódó és hideg esőzések ezen időpont után kezdődnek. A hosszú távú tároláshoz szükséges szárítófejek megnehezednek.

a régiótól függően

A gyökérnövények érettségének meghatározása

Nagyon fontos pontosan tudni, hogy mikor kell betakarítani a termést. A hagymát nem szabad túlérezni, egyébként:

 1. A felső mérleg leesik.
 2. Gyökerek alakulnak ki a fejeken.
 3. A termék elveszíti ízét.
 4. A magzatot betegség érinti.

Az éretlen hagymák gyorsan rothadnak, mivel a mikrobák a lédús nyakon keresztül kerülnek bennük.

a gyökérnövények érettsége

Néhány jel alapján meg lehet határozni, hogy mikor van ideje betakarítani. A legfontosabb köztük a megsárgult és szárított toll. Elkezdenek szétesni és lefeküdni, a külső mérleg megváltoztatja a színét, a nyak vékonyabbá válik és kiszárad. Az izzók ásásának dátumát úgy számíthatja ki, hogy újabb 65-80 napot ad hozzá a telepítési naphoz.

Előkészítő munka

Mielőtt betakarít egy zöldséget hosszú távú tárolásra, olyan tippeket kell használnia, amelyek csökkentik az elrontott fejek számát. A betakarítás előtt 20 nappal abba kell hagyni a talaj lazítását, műtrágyával történő megtermékenyítést. Esős ​​időjárás esetén az ültetés műanyaggal bevonható. Egy hete a hagymák kiásása előtt a felső részet megtisztítják a talajból.

Inkább vegye le a fejet reggel, és ügyeljen arra, hogy száraz-e. Nem kell kihúznia őket, hanem lapáttal vagy rúddal kell fúrnia őket. A hagymákat levegőn szárítják úgy, hogy a zsákvászonra helyezik őket.

néhány jel

Az érési folyamat felgyorsítása

Az északnyugati régióban gyakran előfordul, hogy eljött az ideje, hogy kiásják a hagymát, és a levelek még nem fognak lefeküdni. Az esők és a hideg nyarak megakadályozzák a fejek érését.

ásási idő

Az öntözés leállítása

A külső mérleg száraz időben gyorsabban kiszárad. Az izzók érésének felgyorsítása érdekében 3 héttel a betakarítás határideje előtt az ágyak megállítják az öntözést, ami lehetővé teszi a talaj nedvességtartalmának jelentős csökkentését.

száraz időjárás

Aláássa a gyökereket

A kerttulajdonosok olyan eljárásokat alkalmaznak, amelyek felgyorsítják a tollak elhelyezkedését és a zöldség érését. 15 nappal a tárolás előtt:

 1. Vágja le a gyökér hegyét 6 cm mélyen.
 2. Ásnak a fejekben, és nem szállítanak tápanyagokat a talajból.
 3. Rázza le a talajt az izzól.

Semmi esetre sem szabad kaszálni a tollat, ha a pikkelyek még nem szárultak meg. Rájuk keresztül a baktériumok a magzatba kerülnek, amely a pusztuláshoz vezet.

segítsen felgyorsítani

Az izzók ki vannak téve

A déli régiókban a zöldségek gyorsan érik.Az északnyugati régióban a nedves, hideg időjárás megakadályozza a mérlegek kiszáradását és a tollak lerakódását.

A folyamat felgyorsítása érdekében a fejek felső része ki van téve, a talajból nem tudnak elegendő tápanyagot kapni, és érlelik.

hideg időjárás

Aratás

Ha a tollak több mint felét lefedte, el kell kezdenie az izzók ásását a talajból. 10 napon belül mindegyik romlik, és ezen idő alatt tanácsos teljesen eltávolítani a fejeket, amelyeknek ideje lesz érni.

A tisztítási időtartamot más kritériumok is határozzák meg:

 1. A hagyma pikkelyes nyakát összepréselve összeroppant.
 2. Az alsó levelek kiszáradtak.
 3. Gyökér meghal néhány gyökérnövényen.

fél toll

Laza talajban a hagymákat nem lehet rúddal vagy lapáttal rámenni, hanem egyszerűen a csomóval meghúzni. Ezeket az agyagtalajban ásják, és a talajt gondosan kézzel, és nem szerszámokkal tisztítják, hogy ne károsítsák a gyökérzetét.

A kiásott hagymákat és a tollat ​​együtt legalább egy hétig szárítani kell, tiszta időben a fejeket egész nap friss levegőn hagyják, este pedig szellőző fészerbe vagy verandába szállítják.

harsóval vagy lapáttal

A takarítás jellemzői esős időben

Az északnyugati régiókban a nap nem mindig süt július végén, sőt, még inkább augusztusban vannak szép napok. Ebben a régióban fel kell készülnie arra, hogy a betakarításnak nedves időben kell lennie, amikor nehéz meghatározni, hogy a hagyma érett-e. Az esőben kiválasztott fejek száradásához egy rétegbe kell helyeznie őket egy jól szellőző meleg helyiségben.

Naponta egyszer a hagymát meg kell fordítani, a vágott vagy szennyezett hagymákat külön kell kiválasztani. A földet nem kell megtisztítani, amíg a talaj önmagában nem kezd morzsolódni. A fejeket fadobozba hajtogatva legalább egy hétig száradnak. Ha a hagymák túl piszkosak, akkor mossuk őket vízben, és távolítsuk el a mérleget, amely három hét elteltével újra megjelenik, amikor a gyökerek jól szellőző helyiségben kiszáradnak.

esős időjárás

Hogyan készítsük elő a hagymát a tároláshoz

A tollakat közvetlenül a betakarítás után nem vágják le. A szárítás során a fejeket naponta legalább egyszer megfordítják, hogy a levegő egyenletesen juthasson be. 8 vagy 10 nap elteltével a gyökereket és a leveleket eltávolítják, a nyakot levágják, hogy legfeljebb 5 cm maradjon.

További 2 hét elteltével a hagymákat kiszűrjük, és ha a mérleg száraz és rozsdásodik, ez azt jelenti, hogy a zöldség készen áll a tárolásra. A fejeket átviszik kosarakba, dobozokba.

a tollak nem vágottak

A nyári lakosok és a kertészek a következő ültetésre magvakat gyűjtenek ágyukból. Ehhez vegyen sűrű hagymát, amelynek átmérője körülbelül 10 cm. Három hónapig meleg helyiségben tartják, áprilisban a földre küldik, a nyakát levágva. Izzók közötti távolság 15 cm, egy kicsit több a sorok között. Augusztus végén a levelek sárgássá válnak és kiszáradnak, a magok érlelik.

Egy magánházban a növényeket száraz alagsorban vagy fészerben hagyják. A lakásban a szárított fejeket tavasszal is lehet tartani. Ehhez koszorúkat vagy fonatot szövnek, amelyeket a szekrényben vagy a konyhában a mennyezethez vagy a falhoz kötnek.

pince vagy fészer

A melegített erkélyen vagy a lodžán a hagymákat kosarakba vagy fadobozokba küldik, amelyeknek a magassága nem haladja meg a 25 cm-t, és harisnyába vagy hálóba lógják.

A betakarított növény lebomlásának, és nem száradásának elkerülése érdekében olyan helyiségben kell tárolni, ahol a páratartalom nem alacsonyabb, mint 55%, de legfeljebb 60. A hőmérsékletet, amikor a répát élelmezés céljából tartják, 20–22, a tollakon - 5 fokban kell lennie. ... Kis palántákat, amelyeket friss fűszernövények előállítására ültettek, bent hagynak, ahol az nem haladja meg az 5 ° C-ot. A kis hagymák kiszáradásának megakadályozása érdekében télen vetik őket. Tavasszal a hajtások gyorsan fejlődnek, fiatal levelek képződnek.

fadobozok

Vélemények
 1. Yuri
  9.09.2018 04:38

  Annak érdekében, hogy eltávolítson valamit, akkor is meg kell terjesztenie valamit, de itt javasolnám a használatát BioGrow, ez a termék a növény növekedésének bioaktivátora, nem fogja megbánni a használatának döntését.

  Válaszolni
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök