Hogyan lehet megfelelően tárolni a hagymát, miután ástak otthon egy lakást, hogy ne eltűnjenek?

Szinte minden ember, akinek zöldségkertje van, foglalkozik a hagymatermesztéssel. Miután összegyűjtöttük a hagymafejet a helyről, sokan gondolkodnak azon, hogyan kell tárolni a hagymát. A hagyma tárolásra történő feldolgozásának megértéséhez meg kell ismerkednie a betakarított növények télen történő összegyűjtésének és előkészítésének alapvető árnyalataival.

Mikor hagyja abba a hagyma öntözését?

Mielőtt tárolná a hagyma betakarítását, és összegyűjtené azokat a helyről, meg kell értenie a felnőtt zöldség öntözésének sajátosságait. Kevés zöldségtermelő tudta, hogy a hagymafejeket megkülönbözteti a magas tartási minőség, amelyet a betakarítás előtt ritkán ittak.

Az érett hagymák szedése előtt ajánlatos fokozatosan csökkenteni a talaj nedvességtartalmát. Meghatározni, hogy mikor kell abbahagyni az öntözést, nagyon egyszerű. Ehhez alaposan vizsgálja meg a bokrok leveleit, amelyek a tömeg megszerzése után a föld felületén vannak bélelt. Az öntözés abbahagyásának időszaka általában 2–2,5 hónappal azután, hogy a hagymát a helyre ültetik.

Ha nem hagyja abba a talaj további nedvesítését időben, ez negatív hatással lesz a növény megőrzésére. A tapasztalt kertészek, akik tudják, hogyan lehet otthon hagymatartást tartani, azt mondják, hogy ilyen zöldségeket télen hosszú ideig nem tárolnak.

Mikor távolíthatja el a hagymát a kertből?

Feltétlenül kell döntenie a legmegfelelőbb betakarítási időről. Gyakran a kertészek augusztus első hetében vagy július második felében ásnak ki érett hagymafejeket. Ezek a kifejezések azonban nem mindenki számára megfelelőek, mivel a pontos dátum kiválasztásakor az éghajlati jellemzőket, az időjárást és a zöldségfélék termesztett változatát is figyelembe veszik.

hagyma a kertben

Pontosítani hagyma betakarítási idő, ügyeljen a növény megjelenésére. Feltétlenül ellenőrizze a gyökérnövények felső részét, amely kiszárad és pelyhesed, amikor teljesen érett. Figyelembe kell vennie a zöldség szárát is. Száraznak és sárgásnak kell lenniük. Az izzók szemrevételezéses ellenőrzéséhez be kell ásni a növénybe egy hangmagot.

Az érett gyümölcsnek száraznak és szilárdnak kell lennie.

Vannak, akik az egyszerű matematikát használják annak meghatározására, hogy mikor kell vágni és betakarítani a hagymát. Nem titok, hogy a hagymák teljes érési ideje átlagosan 60–70 nap. A betakarítás dátumának meghatározásakor elegendő ezeket a számokat hozzáadni a zöldségkert kertbe ültetésének dátumához. Ezzel a módszerrel azonban nem szabad elfelejteni az időjárási viszonyok sajátosságait. Például egy száraz nyár miatt a növényeket 5-10 nappal korábban betakarítják.

Ásás és metszés

Miután döntött a hagyma betakarításának és metszésének optimális ütemezéséről, meg kell ismerkednie ennek a folyamatnak a jellemzőivel.Ezt megelőzően azonban alaposan meg kell vizsgálnia az elkövetkező napok időjárását, mivel a betakarítást csak napos időben szabad végezni. Eső hiányában a talaj száraz lesz, így nem kell pazarolni az betakarított növény szárítását.

A hagymák feltárása meglehetősen egyszerű, főleg ha homokos vagy durvas talajban termesztik őket. Leggyakrabban nehézségek merülnek fel, ha sűrű agyagos területeken ásnak gyökérnövényeket. Ilyen esetekben hangmagot használnak, mivel könnyebb sűrű talajba ásni.

A szántófölddel történő kiásáskor a bokrotól 5-10 cm távolságot kell tartani. A talaj felső rétegét nagyon óvatosan emelik, hogy ne hagyjuk véletlenül megsérülni a hagymafejet. A talaj gyakran tapad a kiásott gyümölcsökhöz, és így jobb megszabadulni tőle. Ha nem azonnal takarítja meg a talajt, akkor az izzók rothadni kezdenek.

A betakarítás után, amikor az összes hagymát feltárták, levághatja a betakarított gyümölcsöket. A metszés során a gyökereket gondosan megtisztítják a kiszáradt pikkelyektől, és levágják a levelektől. Ebben az esetben a leveleket oly módon kell vágni, hogy a fejen egy 5–7 cm hosszú nyak maradjon, a gyökereket megtisztítják az izzól is, amelyeket kés vagy kés segítségével vágtak le az alsó rész alatt.

egy halom hagymát

A hagyma betakarítása az esőben

Egyesek kedvezőtlen időjárási körülményekkel szembesülnek, miközben a hagymát tárolás céljából betakarítják. Ebben az esetben jobb megismerkedni a hagymafejek esős időben történő feltárásának jellemzőivel.

Az esőben a hagyma feltárása nem különbözik a napos időben történő betakarítástól. A talajban ásó vagy lapáttal is ásni kell, és a gyökereket óvatosan ki kell emelni a földről. Az egész növény kivágása után a gumókat száraz helyiségbe hozzák, ahol megtisztítják a szennyeződéstől, a héj és a gyökér segítségével. A hámozott hagymát a padlón fektetik, és 7-10 napon belül kiszáradnak.

Gyakran nagy mennyiségű hagymát ásnak ki a talajból, ahol magas a nitrogénszint. Ebben az esetben a szárítást 2-3 alkalommal végezzük. Csak így a betakarított növényt általában egész télen tárolják. Nagyon fontos, hogy a szárítást olyan helyiségben végezzék, amelynek hőmérséklete legalább 30 Celsius fok.

csírázott hagyma a kezében

Hogyan lehet megfelelően szárítani a hagymát?

Mielőtt folytatná a hagyma tárolásának kérdését, részletesebben ismerkedjen meg a betakarított növény szárításának árnyalataival. A fejek eltarthatósága a szárítás helyességétől és hatékonyságától függ.

Ha az elkövetkező napokban napos és meleg kívül, akkor szárítást közvetlenül az ágyakon végezhet. Ehhez az összes gyökeret sorokba helyezik, és a hét folyamán időszakosan megfordítják.

Ha esik, a hagymát kiszáradni lógó fedéllel fedik le, vagy a helyiségbe hozják. Ugyanakkor beltérben jobban száradnak, ha fonják. Egyeseknek meg kell szárítaniuk a zöldségeket az apartmanokban. Ehhez előmelegített kemencéket vagy gáztűzhelyeket használnak, amelyekre a betakarított növényt felfüggesztik. A sütőben történő szárítás során ügyeljen arra, hogy ne rontja el a zöldségeket. Ajánlott a sütő hőmérsékleti mutatóinak rendszeres ellenőrzése. Mielőtt tárolhatja a nem hámozott hagymát tárolásra, meg kell hámoznia azokat.

Lógó kötött hagyma

Hogyan tároljuk a hagymát?

A zöld hagyma összegyűjtése, hámozása és szárítása után megkezdheti tárolását. Ehhez előre kell kitalálnia, hol a legjobb a hagymát télen tárolni.

A pincében

A magánszektorban élő emberek inkább a hagymát tárolják az alagsorban télen. Ehhez vászonzacskót, kosarat és még rendes fadobozokat is használnak. Ha nincsenek üres tárolóedények, a gyökérnövényeket egyszerűen raklapokra vagy polcokra helyezik.

Néhányan, miután teljesen elkészítették a hagymát tárolásra, nejlon harisnyába helyezték.Ehhez minden olyan harisnyanadrágot vagy nejlon harisnyát, amelyet senki sem fog viselni, nem fog tenni. 5-10 hagymafejet óvatosan öntenek bele, majd az állományt a pincében lévő horogra lógják.

A zöldségek tárolásához feltétlenül használjon nejlon termékeket, mivel ez az anyag jó a légáteresztő képességhez.

A lakásban

A nyaralók tulajdonosai gyakran megtagadják hagymának hagyását az országban télen, ezért a betakarított termést apartmanokba veszik. A fejek ilyen helyiségekben való tárolását bonyolítja a korlátozott hely. A pincével ellentétben a nappali helyiségekben nem lehet dobozokat vagy polcokat használni, mivel ezek sok helyet foglalnak el.

Néhányan fonják a betakarított termést zsinórra, hogy helyet takarítsanak meg az apartmanokban. Erre azonban csak a levágott, levél nélküli növények alkalmasak. Hogyan tárolhatjuk a vágott hagymát, hogy ne keljen ki? Ehhez tárolóhálókat használhat. Ebben az esetben ajánlott csak hálókat használni, és nem táskákat, mivel a szövetzsákok rossz légáteresztő képességgel bírnak, és ezért a hagyma gyorsan elszárul.

A bejáratnál és az erkélyen

Időnként az embereknek nincs szabad helyük a lakásban, és az egész betakarítást az erkélyen vagy a bejáratban kell hagyni. A hagymafejeket az erkélyen tárolja egy speciális zöldségtermosztában. Ilyen tartály nélkül a termés rothadni kezd.

hagyma dobozban

Mielőtt ilyen izzóba kerülne, ilyen körülmények között meg kell határoznia, hogy milyen hőmérsékleten tárolják őket legjobban. Az összes fagyálló fajta még 1-2 Celsius fokos hőmérsékleten is jól tartható. A többi szobahőmérséklete nem eshet 15 fok alá.

Áttekintés és megtakarítás

A betakarított hagymafejek eltarthatóságának növelése érdekében rendszeresen rendezni kell a betakarítást.

Leggyakrabban hagymákat mozgatnak, amelyek télen a pincében vannak, mivel vannak a legmegfelelőbb feltételek a betakarítás megőrzésére. Az izzók válogatása során gondosan megvizsgálják megjelenésüket. Ha a fej sötétedni kezd, azonnal megsemmisíti, mivel a rothadni kezd. Ajánlott a sérült fejű zöldségeket eltávolítani a nyers erő alatt is, mivel ezeket hosszú ideig nem tárolják.

Következtetés

A hagymát termesztő zöldségtermelők gyakran szembesülnek a betakarított fejek tárolásának problémájával. Annak érdekében, hogy a betakarított növény hosszú ideig tárolható legyen, meg kell ismerkednie a hagymák betakarításának és megőrzésének jellemzőivel.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök