Hogyan lehet feldolgozni a hagymát fahamuval, és lehetséges?

A hagymahamu az egyik legjobb szerves műtrágya. Ez a hatékonyság annak gazdag összetételének köszönhető, amely kalciumot, foszfort, káliumot, mangánt és számos más, ugyanolyan fontos kémiai elemet tartalmaz. Nagy értékének köszönhetően növekedést serkentő, gombaölő és rovarirtó szerként is felhasználják.

Fogalmazás

A lombos és tűlevelű fákból származó hamu a legnagyobb érték. Az ilyen anyagok égéséből nyert por a növényekhez szükséges nyomelemeket tartalmaz: kalciumot, káliumot, foszfort. Ezeknek a mikroelemeknek a mennyisége olyan nagy, hogy a szerves anyagok teljesen helyettesíthetik az ipari kálium-foszfor keverékeket.

fa hamu

Ezenkívül a hamu több mint 30 kémiai elemet tartalmaz, amelyek szükségesek a zöldségfélék számára, beleértve a hagymát is. Az egyetlen elem, amelyben hiányzik a hamu, a nitrogén. Ezért a növekedés első szakaszában a hamu takarmányozását váltakozni kell nitrogéntartalmú keverékekkel.

A fákból és növényekből nyert pornak számos előnye van más műtrágyákkal szemben:

egyetlen elem

 1. Elősegíti a szerves maradványok bomlását, javítva ezzel a talaj szerkezetét és összetételét.
 2. Sok komplex műtrágyától eltérően a hamuban lévő kálium és foszfor könnyen asszimilálódik.
 3. Ideális növények takarmányozására savas és semleges talajban. A lúgos területeken óvatosan kell hamu felhasználni, mivel az anyag csökkenti a savasságot.
 4. A hagymát ellenállóbbá teszi a hőmérsékleti ingadozások és más időjárási meglepetések ellen.
 5. növeli izzók eltarthatósági ideje.
 6. A hagyma hamu- és hamuoldatokkal történő rendszeres feldolgozása elriasztja a kártevőket.
 7. Nem tartalmaz a növényekre veszélyes klórt.

Az ilyen nagyszámú előnye miatt a rendelkezésre álló égésterméket a kertészek széles körben használják valamennyi zöldség- és bogyós növény táplálására, valamint a kártevőirtó termékek előállítására.

fa-eredetű

Használható-e hamu más anyagok égése után? Nem ajánlott a papír, műanyag és más törmelék égetésekor kapott por felhasználása növényi táplálkozáshoz, mivel az ilyen anyagban a hasznos nyomelemek mennyisége minimális.

Legjobb öltözködési receptek

A hamu növényi táplálkozáshoz használják, mind tiszta formában, mind összetevőként az infúziók készítéséhez. Az anyagot vetés előtti kezelés során és az izzók tárolására is használják:

rendszeres feldolgozás

 • Ültetõ anyag elõkészítése. A hagymamagokat 4-6 órán keresztül 1 teáskanál arányban elkészített oldatban tartják. hamu / 1 liter víz.
 • Annak érdekében, hogy a hagymát a lehető leghosszabb ideig megőrizze, a zöldségeket dobozokban keverjük össze a hamuval. Az izzóra sérült helyeket száraz porba merítik a rakás előtt.

A receptek sok hasznos tulajdonsága miatt a hagyma etetése és feldolgozása rengeteg van. A kertészek között a legnépszerűbbek a következő alapokat jogosan nyerték el:

ültetési anyag

 • 30. cikk l. a port 10 liter vízbe öntjük, és 7 napig ragasztjuk. A hagymát egy literre vetítve 0,5 liter sebességgel öntözzük. Az ágenst a folyosón kialakított barázdába vezetik, amelyet földdel kell lefedni.
 • 250 g hamut öntsünk egy vödörbe, és a tartályt tetejére töltsük fel vízzel. Az elegyet 48 órán keresztül infúzióban adjuk, majd a hagymát öntsük.
 • Annak érdekében, hogy a tápanyagok egyensúlya mindig a megfelelő szinten legyen, minden öntözés előtt javasoljuk, hogy a hamut az ágy fölé vékony rétegben megszórja. Anyagfelhasználás 1 négyzetméterenként m. - 1 üveg.
 • A telek tavaszi vagy őszi feldolgozása során a helyet nagylelkűen meghintjük faporral, majd az ásatást elvégzik. Száraz por fogyasztás 1 négyzetméterenként m ágy - 600 g. Az anyagot önálló műtrágyaként, vagy más ásványi vagy szerves műtrágyákkal párhuzamosan használják.
 • A permetezéshez szükséges oldat elkészítéséhez 300 g port öntsünk egy vödör vízre. Az elegyet 24 órán keresztül infúzióban adjuk, majd 50 g reszelt vagy folyékony szappant adunk hozzá a jobb tapadás érdekében.

Milyen gyakran kezelik a hagymát fahamuval? A felső öltözködést szezononként háromszor alkalmazzuk. A hamu csökkenti a putrefaktiv baktériumok számát is, megakadályozva ezzel a gyökérrothadás kialakulását, amelyre a tenyészet érzékeny.

elaludni egy vödörben

Az egykomponensű keverékek mellett az égéstermékből bionátokat állítanak elő. Ezek a keverékek megtöltik a talajt makro- és mikroelemekkel, és meglazítják azt. A legjobb eredményeket az ilyen alapok mutatják:

 • 5 evőkanál. l. cukor, 15 g élesztő, 1 evőkanál. l. a szerves anyagot egy 3 literes edénybe öntjük és vízzel megtöltjük. Az elegyet 3 napig infúzióban adjuk.
 • A 250 liter tartályok egyharmadát frissen vágott szántófűvel töltjük meg, majd 2 vödör komposztot és 5 kg fahamukat öntsünk. Adjon hozzá hiányzó vizet és hagyja 14 napig. Az oldat elkészítéséhez a koncentrátumot vízzel hígítjuk 1:10 arányban.
 • Egy 100 literes hordóban hamu, komposzt és homok lapátokat helyeznek a padlóra. Ezután adjunk hozzá 2,5 kg friss és 5 kg rothadt trágyát. A végén 0,5 erjesztett tejterméket és 1,5 liter otthoni főzést öntünk a tartályba. Az elegyet egy hétig erjesztésre hagyjuk, majd a hagymát feldolgozzuk, az előzőleg az infúzió koncentrációját felére csökkentve.

egykomponensű keverékek

Milyen esetekben nem szabad hamu felhasználni?

Mivel ez az anyag nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, káliumot és foszfort, lehetetlen a fa égéséből nyert por alapú szerves trágyák felhasználása a talaj ezen kémiai elemek feleslegével való javításához. Az ilyen táplálás eredményeként a növények állapota csak romlik.

Szintén a szakértők nem javasolják a hamupornak a szerves és szerves oldatokkal egyidejű használatát. Az anyag hatása alatt a nitrogén elpárolog. A műtrágyázást nem is alkalmazzák foszforkeverékekkel, mivel a kémiai elemet az ilyen táplálás után a növények nem szívják fel.

Mivel a fás fapor lúgosítja a talajt, nem használják az alacsony savtartalmú ágyakban növekvő hagyma táplálására és feldolgozására.

 készítsen bionastoi-t

Kompostálás és savcsökkentés

Mivel a hamupor képes felgyorsítani a szerves anyag lebomlását, az anyagot a komponensként a komposzt-halom lerakása során adják hozzá. Ezenkívül az anyag megtölti a műtrágyát kalciummal, káliummal és foszformal, és semlegesíti a kémiai elemek káros hatásait. 10 kg port öntenek a komposzt-halomba.

A szerves anyag segítségével nemcsak javíthatja a talaj összetételét, hanem csökkentheti a savasságát is. A nyaralók tulajdonosai, ahol az savasság meghaladja az átlagot, sok figyelmet kell fordítani a talaj előkészítésére, mivel a legtöbb kerti növény inkább semleges környezetben növekszik.A folyosókba helyezett hornyokba ágyazott hamupor van beágyazva.

komposztálás

Betegségek és kártevők elleni védekezés

A takarmánykeveréknek a kerti ágyból való kiszüntetése érdekében megszórjuk a hagymát száraz hamuval. Megelőzés és küzdelem hagyma lepke és egyéb kártevők, a növényeket permetezzük hamuoldattal. 300 g port öntsünk 3 liter vízbe, és 2 napig infúzzuk. Az időszak végén 40 g folyékony szappant adunk az infúzióhoz.

A hamu-infúzió segítségével megszabadulhat a levéltetvektől is. Adjunk hozzá 100 g port egy vödör vízhez, majd az elegyet 48 órán keresztül infúzzuk. A hagymát hamuval kezelik felhős időben vagy este.

megszórja nagylelkűen

A gyökérkorhadástól és más, ugyanolyan veszélyes betegségektől való megóvás érdekében a növényeket nagylelkűen hamuval meghintjük vagy hamufúzióval bepermetezzük.

A kőris valódi lelet a természetes műtrágyák szerelmeseinek. A por tökéletesen helyreállítja a makro- és mikroelemek tartalmát, és megakadályozza a kórokozó mikroflóra kialakulását, taszítja a rovarokat és csökkenti a talaj savasságát. Az anyag rendszeres használata segít egyszerre több probléma megoldásában.

növényvédelem

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök